Előrehozott öregségi nyugdíj

avera # 2011.08.03. 17:01

Javaslatom az ezévi szorzókat figyelenbe véve mindenképpen nyugdijba kell menni még ebben az évben. Ha én lennék ebben a helyzetben biztos nyugdijba mennék .
Természetesen a döntés az Ön kezében van.

Lyonee # 2011.08.03. 17:14

Kedves fórumozók!
Ismételten felhívom a figyelmeteket a nyugdíjtörvényben lévő %-os szorzók helyes értelmezésére.
40 év szolgálati időig táblázatszerű elrendezésben található a szolgálati évhez tartozó %-os szorzó, utána pedig szövegesen van megfogalmazva ("és minden további évre 2-2 százalék"), ami ésszerű is, hisz nehéz lenne meghatározni a táblázat utolsó sorát.
És nem is kötelező a nyugdíjkorhatár betöltésekor nyugdíjba menni, elvileg 50 év is lehetne az utolsó sor, vagy még több.
"és minden további évre 2-2 százalék", ez nem bónusz, hanem a kötelezően előírt szorzó.

hars52 # 2011.08.03. 17:20

KGyörgy!
Teljesen egyetértek averával, az idén egészen jók a szorzók, és ajövő bizonytalan. A helyedben én is biztosan még az idén nyugdíjba mennék.
üdv: Zsuzsa

szafika # 2011.08.04. 05:08

KGyörgy ! Én elmennék , mindenképpen ! El is mentem januártól, hálám érte a fidesznek ! Hadd dolgozzanak a fiatalok is , hadd kezdjék el ők is az életüket ! Annyi mindent lehet még kezdeni magunkkal, rengeteg dolgot lehet csinálni még ! Közbe tudunk segíteni a fiataloknak, meg olyan idős emberkéknek , akiknek szüksége van ránk, mindenkinek voltak, vannak olyan vágyai, ami talán majd most még megvalósítható ! Ha van az ember fiának , lányának valami hobbija, még könnyebb .

JJ51 # 2011.08.04. 18:58

KGyörgynek válaszolók:
szafika, hars52, avera!

Én is hasonló paraméterekkel rendelkezem, mint KGyörgy. Hónapok óta osztok szorzok, nehogy rosszul járjak.
Idén már max. 8.4 %-ot vonnak le a nyugdíjból, aki előre hozottba megy, amit már soha nem lehet visszakapni.
Tehát ennyi hátránnyal indul a nyugdíjba vonuló.
KGyörgy esetében decemberben a kiszámított nyugdíjából 5,2%-ot le fognak vonni az érvényben levő rendelet (törvény) szerint. A valorizáció változásait nem ismerem. Én úgy gondoltam, hogy a bázis évhez képest nem csökken, maximum változatlan, vagy növekszik. Lehet, hogy a valorizáció nem így van, de szerintem egy év múlva decemberben KGyörgynek csak 1,5 %-os a csökkentése. Szolgálati ideje egy évvel több lesz,ami plusz két százalék.
Tehát nics elvonás a nyugdíjából a most kiszámítotthoz képest. Ezen kívül egy évig dolgozott teljes pénzért.
Szerintem anyagilag jobban jár. (Ha bírja fizikálisan.)
Nyilván nem kell megvárni a 2013-at, ami totálisan bizonytalan.
Persze a kiszivárgott törvénytervezet engem is zavar, de nem érzek (még) közvetlen veszélyt erre az esetre.
Kiváncsian várom a véleményeket.

Üdv: JJ51

Veci # 2011.08.04. 20:47

Öregségi nyugdíj: számoljon velünk!
http://www.adozona.hu/…amitasa.aspx

Üdvözlettel Veci

Seri # 2011.08.04. 21:52

Sziasztok!
Most a felmentési időmet töltöm otthon. Közös megegyezéssel 2011.07.01-el felmondtam. 2011.09.29-én szűnik meg a munkaviszonyom ténylegesen. Júlis 4-én postáztam a nyugellátást igénylő űrlapot. Az igényemet elutasították - a szolgálati időm megvan - azzal, hogy csak 30 nappal előbb adhatom be, mint ahogy a nyugdíjazásomat kérem. Ez szeptember 30. lenne.
Szeretném tudni, ha most személyesen elviszem a Fiumei útra, akkor is elutasítanak még vagy tényleg várjam meg az augusztus 29.et? Én a jövedelemkiesés miatt aggódom, nem tudom, hogy októberben lesz-e már saját nyugdíjam?
A nyugdíkifizetés előre történik?
Kiváncsian várom a választ.

Üdv: Seri

szafika # 2011.08.05. 02:22

Seri!
Nekem 2,5 hónap után utaltak 2,5 havi előleget, volt akinél 3 hét alatt lezajlott az egész procedúra, de arról h már nem vagy alkalmazásban a papírt az utolsó napon kapod meg a munkahelyeden, gondolom , azért írták h 1 hónappal előbb indíthatod, mert a nélkül el se kezdik, sajnos az őket nem érdekli, h meddig nem kapunk valamiféle ellátást.

szafika # 2011.08.05. 02:37

JJ51 !
Én csak azért gondoltam ,h jobban járna, mert , ha le is vonnak valamennyit, a havi átlagbérénél akkor is többre jönne ki a nyd, nekem legalábbis többre jött ki, és sokaktól ezt hallom, 42 évem volt, a 80 %-ra + 4 %-ot kaptam, a volt netto fizetésemnél 15 v 17e ft-al lett több a nyd-am , persze hallgass meg másokat is, végülis amit elért az ember, azt később is igénybe veheti.

szafika # 2011.08.05. 03:31

Keves ...
Kaptam egy üzenetet , kérdésekkel, de aki segíteni tud az Veci, v Lyonee lenne, én nem tudom ide betenni a linket, ahol ki lehet számolni a nyd kalkulátorral a nyd-adat,/ nagyon könnyen, és majdnem pontosan / de annyit , ha ez nem változik, akkor az előrehozott nyd, aminek a nevét akarják jövedelempótló juttatássá változtatni csak arra az időre szólna , míg betöltöd a korosztályodra érvényes nyd korhatárt, 62 év , ha 52-es vagy / arra az 1 évre kimaradna az emelés is, de szerencséd van , csak 1 év / utána nyd / öregségi nyd / lesz a neve ,és akkor megkapod a kimaradt emelés %-át is.

avera # 2011.08.05. 03:44

JJ51
Szeptemberben tárgyalja a kormány a nyugdijtörvényt még a határozatot meg lehet várni és utána intézni a nyugdijazást az még nem késő.
Ha 2012-ben megszüntetik ezt a lehetőséget és a korhatár sem 62 év lesz ebben az esetben akkor már lehet bánni hogy nem vette igénybe.
A mai munkaviszonyokat figyelembe véve nem lehet tudni mi lesz pár év múlva lesz -e az adott munkahely.
Továbbra is az a véleményem még ebben az évben ezekkel az adott paraméterekkel az előrehozott nyugdijat kell választani.
Természetesen mint az előzőekben írtam is mindenkinek a saját döntése.

Üdv:Vera

nakata # 2011.08.05. 05:13

Seri !
Szerintem szeptember 1 vagy 2-án add be elöbb nem lehet .Sok sikert

sztaga54 # 2011.08.05. 07:18

Sziasztok,
a jövő évre tervezett nyugdíjemelések
http://www.napi.hu/….491681.html

Veci # 2011.08.05. 07:30

NYUGDÍJKALKULÁTOR
http://www.adozona.hu/…ij_2011.aspx

ITT a kiszivárogtatott tervezet letölthető:
http://htfsz.hu/…zuenteteserl
Seri

• Minimum 30 nappal küldd be a papírokat vagy vidd be. Hamarabb nem foglalkoznak vele.
  • Ha beküldöd mondjuk szeptember elején, akkor 10 napon belül kapsz egy levelet, amiben értesítenek az ügy iktatásáról és hiánypótlást kérnek. Ha nincs hiány, mindent beküldesz (a munkaviszony megszüntetését iagazoló papírt, a rózsaszín TB kiskönyvedet is), akkor nulla hiányt jeleznek. A munkaviszony megszüntetését iagazoló papírt, a rózsaszín TB kiskönyvedet kb. csak akkor tudod beküldeni, amikor megkapod, legkésőbb az utolsó munkanapon, amit munkaviszonyban töltesz.
  • AMIKOR MINDEN PAPÍR BEÉRKEZIK, ONNAN 22 MUNKANAPON BELÜL LESZ VAGY VÉGZÉS (NYUGDÍJELŐLEGRŐL), VAGY MÁR HATÁROZAT A NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL.
  • megkapod a nyugdíjas törzsszámot, utazási utalványt.
  • A határozattól 10 munkanapon belül utalják a nyugdíjat.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.08.05. 07:34

Öregségi nyugdíj: számoljon velünk!
http://www.adozona.hu/…amitasa.aspx

Üdvözlettel Veci

CsHAndi # 2011.08.05. 07:55

Mi van akkor, ha a munkáltató nem adja ki a munkaviszony megszüntetésről a papírokat, de még csak meg sem szünteti a munkaviszonyt. A munkaviszony munkavállalói rendkívüli felmondással március 25-i dátummal megszűnt. Vagyis ekkor lett beadva a felmondás személyesen, melyet aláírtak és átvettek. Jelenleg bíróságon van az ügy, de novemberig nem valószínű, hogy lesz döntés, a munkaügyi felügyelőség nem jár el az ügyben, mert bíróságon van a téma. Kérdésem, hogy hogyan mehetnék el előrehozott csökkentett öregségi nyugdíjba? 1951 novemberében születt férfi vagyok. Több, mint 40 éves munkaviszonyom van.

sitimaci # 2011.08.05. 08:33
-----
  • Ilyen hogyan lehetséges,ez szivatás,betartás,kicseszés,vagy mi? Valóban,ebben az országban,mindent megtehetnek a melóssal!!!-------
hars52 # 2011.08.05. 08:44

CsHandi!
A 60. születésnapod után jogosult vagy a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjra. A nyugdíjazás inditásához szükséges az onyf.hu-ról letölthető K02-es nyomtatvány, a munkaviszony megszüntetőd, és a TB kiskönyved. Ezt az utóbbi kettőt csak a munkáltatódtól tudod beszerezni. Könnyen lehet, hogy a bírósági per végéig nem jutsz hozzá. Addig tehát nem is tudsz nyugdíjba menni. Viszont mivel 2011-ben jogosult lettél a nyugdíjra, ezt a későbbiekben, akár 2012-ben is tudod érvényesíteni. Az is igaz, hogyha az ogy. elfogadja a nyugdíjról szóló tervezetet, akkor már nrm nyugdíj lesz a neve, hanem jövedelempótló juttatás, összegszerűen annyi, mint a nyugdíj, csak nem emelik évente és nem maradnak meg a nyugdíjas kedvezmények (pl:utazási stb)
üdv: Zsuzsa

CsHAndi # 2011.08.05. 10:06

Kedves Zsuzsa,

köszönöm a választ, ez nagyon jó hír, azt hittem, hogy ha elmulasztom az idei évet, akkor jövőre már nem mehetek el nyugdíjba. Kell kezdeményezni novemberben a nyugdíjazásomat? Vagy csak miután a per befejeződik, mármint a kilépő papírjaim nálam lesznek.

sitimaci
igen, ez szívatás, a munkáltató részéről, nem elég, hogy a béremet sem fizette ki, most semmilyen jövedelmem nincs, mert a munkaügyi központhoz is csak kilépő papírokkal lehet menni. A bíróság pedig nem határoz gyorsan, sajnos...

sitimaci # 2011.08.05. 10:11
-----------
  • Szemét egy ország,hogy ilyenek /IS!!!!!/ előfordulhatnak !!!
hars52 # 2011.08.05. 10:54

CsHAndi!
Legfeljebb a nyugdíj kezdő időpontja előtt 30 nappal kezdhetnéd, de hiányozni fog a megszüntetőd és a TB kiskönyved, úgyhogy 10 napon belül felszólítanak hiánypótlásra. Tehát szerintem ennek így amíg a hiányzó papirok nincsenek a kezedben, nincs sok értelme. Ez egy ördögi kör, mert a céged biztos az időhúzásra fog játszani, mert ha te nyered meg, neki végkielégítést is kell fizetnie, amit feltételezhetően nem akar. Remélhetőleg tudod majd bizonyítani a rendkivüli felmondásod jogos voltát. Pár évvel ezelőtt a férjem járt több munkatársával együtt ebben a cipőben, hát nem volt egy egyszerú dolog: ügyvéd-pénz-idő-kitartás.
Főleg ebből az utóbbiból kivánok Neked sokat!
üdv:Zsuzsa

CsHAndi # 2011.08.05. 11:02

köszönöm, remélem lesz kitartás...

darika # 2011.08.05. 19:14

Úgy tudom 2013-tól adóköteles lesz a nyugdíj.
Ha így van, akkor attól kezdve minden nyugdíjra vonatkozik ez, vagy csak a 2013-tól megállapítottra.

darika # 2011.08.05. 19:14

Úgy tudom 2013-tól adóköteles lesz a nyugdíj.
Ha így van, akkor attól kezdve minden nyugdíjra vonatkozik ez, vagy csak a 2013-tól megállapítottra.

Veci # 2011.08.05. 19:55

Ezt ma még a Jó Isten sem tudná megmondani! Feltételezem ez egy költői kérdés volt a nyugdíjrörvény újra alkotása előtt.

Üdvözlettel Veci