Munkajogi kérdések.


Marika_36 # 2014.04.28. 20:11

Tisztelt fórum társak lenne egy kérdésem:

Mai napon behívtak és elém raktak három papírt:
Kettő közös megegyezést és egy felmondást, a három között az volt a különbség, hogy egyik közös megegyezés és a felmondás kondíciói egyforma volt csak azzal a magyarázták hogy a közös megegyezés az számomra kedvezőbb a két megegyezés között pedig csak az, hogy az egy havi végkielégítés kvázi beépül és kitolja a munkaviszonyomat, én gondolkodási időt kértem, persze nem írtam alá semmit. Este aláakarták velem ismét íratni a papírokat. végül egy jegyzőkönyvet is elém tettek azzal hogy holnap reggel kilencig döntsek, különben életbe lép a felmondás. Van e joga a munkáltatónak feltételeket szabni, hogy mikor mit írok alá?

Mit tudok tenni?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.28. 21:11

Nem akármilyen jós az, aki ma meg tudja mondani, hogy egy cég pontosan december 31-én fog megszűnni.

Kreets # 2014.04.28. 23:28

Tisztelt Fórumozók.

Szeretném felmondani a Megbízási szerződésemet.

Sajnos a megbízó átesett a ló túloldalára - ha szabad így fogalmazni - mivel az ezzel járó feladat a szerződésünk szerinti munkaidőben sem szakmailag sem időarányban nem kivitelezhető.

A szerződésben ki van kötve, hogy csak közös megegyezéssel történhet a szerződés felmondása, vagy amennyiben egyoldalú a felmondás akkor "fél hat havi" megbízási díj a visszafizetendő.

A probléma az, hogy a megbízási díjat hetente fizeti/né a munkáltató, viszont erről semmilyen nyugtát vagy bizonylatot nem kapok, és sokszor az összeg nem is pontos.

Legtöbbször hétvégén is "zaklat" a megbízó, holott a heti 45 órámat vastagon ledolgozom.

Mama2011 # 2014.04.29. 04:26

Még nem érkezett válasz a 04.26-i kérdésemre, amely a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos! Válaszoljatok már, nagyon fontos lenne!

Edith40 # 2014.04.29. 06:17

Kedves Kovács Úr!De biztosan meg fog szűnni.A kérdésemre a választ jól gondoltam?Köszönöm:)

zotya60 # 2014.04.29. 08:38

17 éve dolgozom műszerész végzettséggel villanyszerelő munkakörben. Most kitalálták, hogy meg kell szereznem a villanyszerelő szakmát. Ennyi gyakorlati idő után tényleg kell papír?

monalisa1 # 2014.04.29. 09:59

Hiába vagy ma már profi a szakmában mivel nincs róla papírod felelősséggel munkát nem végezhetsz., általad okozott bármiféle baj esetén a munkáltatót vonják felelősségre. / Valószínűleg különbözeti vizsgát kell tenni, illetve "másodikból" kezdeni a dolgozók esti tagozatos szakközépiskoláját.

20-25 évre előre tekintve jól jöhet még ama papíros.

----
  • laikus hozzászóló
pazs # 2014.04.29. 10:12

Mama2011: már a táppénz alatt is élhetsz rendkívüli felmondással (már nem így hívják amúgy), persze az nem célszerű. Igen, a végkielégítés jár.

zotya60 # 2014.04.29. 12:32

Kedves monalisa1!
Ennyire azért nem egyszerű, pár hónapja írtam alá a nem tudom hányadik munkaszerződés módosítást amiben szó sincs a munkakör ellátásához szükséges végzettség hiányáról, sőt szerepel az hogy a képesítésemmel ellátható a munkakör. Ma azt mondták ez nem jó és azonnal felfüggesztenek a munkavégzés alól. Ami eddig jó volt az hirtelen nem jó? Egy szakképesítést nem lehet megszerezni egyik napról a másikra hiába választom az iskolát. Addig mi lesz? Régebben az volt, ha jól emlékszem hogy x gyakorlati évvel elfogadták képesítésnek. Ez ma már nincs? 17 év gyakorlattal?

monalisa1 # 2014.04.29. 13:34

Valószínűleg rábukkantak egy általuk eddig nem ismert (...) jogszabályra...

cakpak # 2014.04.29. 16:13

Sziasztok
Havibérbe dolgozok egy kereskedelmi cégnél.Egyik héten Hétfőtől péntekig 6-15-óráig a másik héten Hétfőtől szombatig + hét közben kapok egy szabadnapot.Most húsvét hetén : Hétfő Ünnep Kedd, Szerda Péntek, Szombat dolgoztam és Csütörtökön szabadnapos voltam Vasárnap pihenő napos. A munkáltatóm azt mondja , hogy nem járt nekem csütörtökön a szabadnap, mert otthon voltam hétfőn és az a szabadnapom és még fizeti is ,ezért csütörtökre szabadságot fog kiírni.Szerintetek ez jogos így? Szerintem ugyan úgy járna a szabadnap arra a hétre.
Köszönöm előre is a segítséget

borzaska # 2014.04.30. 15:47

Érdeklődnék, hogy kiskorú (12 éves) gyermekem OTP-s számlájára kérhetem-e a fizetésem utalását? Első körben a személy ügyis kolléganő azt mondta nem, mert nyilatkoztatni kell a kölyköt, hogy hozzájárul, és mivel én vagyok a gyámja ( egyedül nevelem) így nem. BM szervtől jönne az utalás.
Valóban igaz ez? Valami kiskapu esetleg, ha mégis így lenne?
Nagyon köszönöm:)

escargot # 2014.04.30. 20:56

Üdvözletem

Munkahelyemen a belső szabályzat szerint, ha valaki valamilyen képzésen vesz részt, akkor alá kell írnia tanulmányi szerződést

pl. ha egy képzés egy főre eső díja mondjuk 50ezer-300ezer forint közt van, akkor fél évre alá kell írni tanulmányi szerződést.

Jól gondolom, hogy ha egy dolgozónak az oktatásra szüksége van a munka elvégzéséhez és kötelezik rá, akkor nem kérhetik, hogy írjon alá x időt a cégnél, akkor sem, ha külső cég által történt oktatásról van szó?

konkrét példa: most fogunk vásárolni egy szoftvert, aminek a használatát a beszállító le fogja oktatni (2 napban, ezért kéne aláírni 6 hónapot)- az oktatás a szoftver használatáról szól, hogyan kell kezelni stb. Értelemszerűen a programot használni is kell több embernek - nyilván ők vesznek részt az oktatáson. HR részről felhozták a belső szabályzatot és elkezdtünk számolgatni, mennyi az egy főre eső költség...

Milyen jogszabály szabályozza ezt a kérdést?

Előre is köszönöm a segítséget :)

Csupika # 2014.05.02. 09:42

Sziasztok!Szeretnék egy kis segitséget kérni a következő ügyben!Cégünk munkidőkeretben dolgoztat és Május 1 Fizetett ünnep után május 2.-át ami más cégeknél szabadnapnak van kiirva nállunk elrendelte keretidőbe és a szombatot is.Szóltam még hétfőn a főnöknek hogy nem tudok megjelleni ezen a 2 napon.Fegyelmivel és kirugással fenyegetőzött!Adhat e fegyelmit vagy kirugahat ezért?Illetve elrendelhette e a pénteki napot keretidőbe?Írjon aki tudja erre vonatkozóan segiteni!

anne01 # 2014.05.02. 17:31

Ha munkaidőkeretben vagy valószínűleg kapsz ezek helyett más pihenőnapot.

Csupika # 2014.05.03. 11:30

Ezt tudom én is!Persze hogy kapok érte + napot!A kérdés arra vonatkozik hogy akkor mi van ha nem tudok megjelleni de ezt előre jeleztem!?Adhat e irásbeli figyelmeztetést vagy ki rughat e?Más cégnél ahova 2-án be kellett menni ott túlórába fizetik ki!Nem értem hogy hogyan rendelhette el keretidőbe a 2-dikai pihenőnapot!

ObudaFan # 2014.05.03. 11:51

escargot

Mt. 229. § (2) Nem köthető tanulmányi szerződés

  1. munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján járó kedvezmények biztosítására, továbbá, ha

b) a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót.

ObudaFan # 2014.05.03. 11:52

Csupika

Az a kérdés, hogy miért nem tudsz megjelenni.

anne01 # 2014.05.03. 18:53

Csupika

Szerintem nagyon félreérted ezt a munkaidőkeretet. Ahol ezt alkalmazzák, ott bizony előfordulhat, hogy a heti pihenőnapod nem szombat-vasárnapra esik és mivel munkaidőkeretben vagy igen, elrendelheti a munkáltató 2-át, 3-át, de akár 4-ét is munkanapnak. Nem mindenkinek 4 napos ünnep ez a hétvége. Gondolom feltűnt, hogy a boltokban pl. ugyanúgy dolgoznak. 4 nap pihenőnapnak csak azoknál számít, akik egyébként 5/2-es munkarendben vannak, tehát hétfőtől péntekig dolgoznak. Ha elrendelte a munkáltatód ezeket a napokat munkanapnak, akkor az neked nem olyan pihenőnap lesz, amin munkára köteleztek, hanem szimpla munkanap és nem jár érte semmilyen pótlék. Cserébe a munkáltatódnak biztosítania kell másik pihenőnapot, ami nem biztos, hogy szombat vagy vasárnap lesz, hanem hétfő vagy kedd vagy bármelyik másik nap. Ha te fogtad magad és nem mentél be dolgozni, akkor simán elküldhet rendkívüli felmondással. De miért nem kértél inkább szabadságot?

Marika_36 # 2014.05.03. 19:39

Tisztelt Fórumozók,

Segítséget kérnék az alábbiakban:

Munkaltatóm elém rakott egy felmondást és kettő féle közös megegyezést. Én kértem gondolkodási időt, de később elém rakott egy jegyzőkönyvet ami azt tartalmazta hogy másnap reggel 9 őráig választ adok különben indul a felmondás, illetve hogy átadták nekem az iratok példányát.( jelenleg mindhárom fajta papír nálam van a munkáltató által aláírva) Ezt sem írtam alá mivel nem tartalmazta hogy jeleztem h kérek pár nap gondolkodási időt, illetve h megkérdeztem tudnak e máshol helyet biztosítani nekem.
Másnaptól téppénzen vagyok. Mit lehet tenni, mert véleményem zerint valószínűleg postázták a felmondást. Átvegyem?
A táppénz után indulna a felmondási idő?

Köszönöm a segítséget.

Mária2014 # 2014.05.04. 12:14

Üdvözlök Mindenkit!

Egy kis segítséget szeretnék kérni!

Egy megyei kórház telefonközpontjában dolgoztam 3 évig, majd ugyanitt felkerültem egy másik irodába(más munkakörbe), ennek már 3 hónapja. Szerződést azóta sem írattak alá velem, még módosítást sem, ráadásul azt kérte a munkáltatóm, hogy én írjam meg a munkaköri leírásomat. Ezek a dolgok mennyire jogosak??

Köszönöm előre is a választ!

Mária

ObudaFan # 2014.05.05. 14:20

Marika36

HA nem veszed át, akkor is kézbesítettnek kell majd tekinteni. A keresőképtelenség után kezdődhet a felmondási idő.

Mária2014

Ha a korábbi szerződés szerint meghatározott munkakörbe ez még belefér, akkor igen. Ha nem, akkor nem.

don101 # 2014.05.06. 17:36

Üdvözlök mindenkit!

Szeretnék segítséget kérni a következő esetben.
A szerződésem szerint 3 műszakban dolgozok, a beosztásom szerint folyamatosban nyomom (ha úgy esik, megyek szombaton és vasárnap is délutánra vagy akár éjszakára is), a szerződésemben 30% műszakpótlékot adnak. 110E bruttóra vagyunk bejelentve, de 80-82E többet nem kapok kézhez soha.Most berángattak Május 1-re is, de nem tudom még mit adnak rá.A múltkor dolgoztam Márc 15-re virradóra is, de nem veszem észre a fizetésemen.Igazából azt szeretném megtudni, hogy ilyen beosztás mellett tényleg ennyit kéne keresnem??Szombat, vasárnapra mennyit kéne adnia a munkáltatónak?
Köszönöm előre is.

kisrita # 2014.05.07. 04:46

Sziasztok!

A következő ügyben kérném segítségetek. Férjem új munkahelyén most kapta kezébe a munkaszerződését amelyben az egyik pont így szól:
" ..munkáltató megszüntetheti munkavállaló jogviszonyát amennyiben ő vagy közeli hozzátartozója hasonló gazdasági társaság tagja lesz mint a munkáltató által végzett tevékenység.........kár esetén anyagi kártérítést követelhet a munkáltató"

a másik: ...munkavállaló másodállást nem vállalhat....

probléma: nekem van egy egyéni vállalkozásom - internetes csomagküldés. Ez a Kft szintén foglalkozik internetes csomagküldéssel. A forgalmazott áruk köre más, de a kft szinte minden kereskedelmi tevékenységre megkérte az engedélyt.

Tudom aláírni semmit nem muszáj. De kiköthető - e ilyen egy munkaszerződésben hogy a közeli hozzátartozó sem lehet tagja hasonló gazdasági társaságnak? ( a családban van még rajtam kívül is ev. de nem tudom , hogy ők annak idején milyen tevékenységi körre kértek engedélyt)
És az hogy nem vállalhat másodállást?
A vállalkozásom a megélhetésünkhöz kell - válaszút elé állíthatják?

Segítséget előre is köszönöm: kisrita

MACSKAJANCSI # 2014.05.07. 07:22

Kedves don101!

"Sorstársként" szeretnék hozzászólni:
Az elszámolás alapja a dolgozó által kitöltött jelenléti ív kell, hogy legyen.Ezt ügyvédi tanácsban kaptam felvilágosításnak.
Te írod?

És is jól ráb... erre, mert nem volt jelenléti ív, ezért egy csomó kifizetetlen órám van. Most lesz beadva perre. Ahol én dolgoztam, a keresztfiam is ott dolgozott, ő már 2 éve felmondott, beadta az ügyét perre, most lett vége, többen beadták perre.

Vannak ilyen aljas munkáltatók, akik úgy termelnek hasznot, hogy kizsigerelik a dolgozókat.