Munkajogi kérdések.


Takácsné # 2013.07.21. 08:10

Még mindig szeretnék választ kapni az alábbi kérdésemre... köszönöm

Tisztelt Szerkesztők!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi helyzet megoldására:
2006-2011-ig dolgoztam egy kft.-nél. 2011-ben a tulajdonos eladta a céget, mi megkaptuk az egy havi végkielégítésünket. Hasonló néven alapított egy új céget, ugyan abban a feladatkörben alkalmazott, ugyan azon a helyen, ugyan azokkal az emberekkel folytatta tovább a működését. Az eltelt két évben többszöri kérésünkre se írta meg a munkaszerződésünket. Jelenleg 6 órában vagyok bejelentve, így nem kell a bérminimumot megfizetnie részemre.A munkaidőm ezzel szemben reggel 8-tól délután 15:30-ig tart, pénetek 15-ig. 2011-ben és 2012.első két hónapjában még megkaptuk a 12.000 Ft melegutalványunkat, azóta csak a hitegetés megy.Az utalványok vásárlását számlákkal tudom bizonyítani, a számla mögött a részletes névjegyzék is megtalálható. Pár hónapja a fizetésünket több részletben, bőven tizedike után kapjuk meg. Kérdésem, hogy bármilyen jogi lépéssel van -e esélyem az elmaradt, mostanra 200.000 Ft-ra rúgó tartozás behajtására? Hová fordulhatnék a problémámmal?
Továbbá, hogy ha felmond mi alapján teheti meg ha nincs is munkaszerződés?

Válaszukat köszönöm

nyilas52 # 2013.07.22. 15:25

Tisztelt Szakértő!
Munkahelyemen feleségem betegsége miatt fizetés nélküli szabadságot kértem. Jelenleg nincs akadálya, hogy igénybe vegyem. Lehetséges-e az, hogy ez idő alatt ápolási díjat igényeljek?

monalisa1 # 2013.07.22. 18:10

A Ptk 685. § b/ pontja alapján a házastárs jogosult az ápolási díjra, de csak akkor ha állandó és tartós felügyeletre szoruló fogyatékost vagy személyes gondozást, ápolást igényelő beteget ápol.

Javasolt visszaolvasni a topicot, illetve a Google keresőbe beírni az ápolási díjra jogosultság kifejezést.

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.07.22. 18:27

Takácsné

A ki nem fizetett bér miatt a munkaügyi bírósághoz lehet fordulni. Ha nincs munkaszerződés és mégis foglalkoztatta azt is ott fogják kivizsgálni, valamint az elküldést is.

Javasolt mielőbb új munkahely után nézni...

HxFF # 2013.07.23. 06:26

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy napalli tagozatos hallgató vagyok, képzésidőn túli, költségesen, szakdolgozatomat kell leadni, és kaptam egy munkaajánlatot teljes munkaidőben így azt én elfogadhatom vagy az iskola miatt nem dolgozhatok? Ha nem akkor mi a megoldás? Letudok mondani a diák kedvezményekről? 26 éves elmúltam.

Köszi

pazs # 2013.07.23. 07:10

Dolgozhatsz.

kisdarazs # 2013.07.23. 13:15

Kötelezhett-e a munkáltató, hogy a munkaidő után az üzlet zárását végezzem, amiért nem jár munkabér. Ez esetenkénet + 3 óra.
Tarthat-e olyan értekezleteket, amely a munkaidő végén + 3 órát vesz igénybe minden héten.
Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.23. 13:31

Szerinted?

h146363 # 2013.07.23. 20:59

Sziasztok,

a munkáltatóm átcsoportosít egy másik céghez ezért új szerződést kell aláírnom. Ebben már benne van a titoktartási rendelkezések, s az ennek megsértésekor fizetendő kötbér ami 10.000 euró.
Olvasatom szerint lehet kikötni kötbért, de ennek mértéke törvényben nincs meghatározva. Lehet olyan, hogy ezt túl soknak gondolom és "alkudozok" a munkáltatóval?
Nem kell ezt forintban meghatározni?
Lehetséges, hogy ez a munkaidő lejárta után is érvényes? S meddig?
Szöveg pontosan így néz ki:

"A Munkavállalót ezen kötelezettségek a munkaviszonyának megszűnését követően is terhelik, és jelen pontban írt kötelezettségek megsértése esetén Munkáltatónak - Munkáltató kötbér fizetésre vonatkozó felhívásának kézhezvételétől számított 8 napon belül – kötbér címén 10.000.-eurónak megfelelő mindenkori forintösszeget megfizetni és ezen felül a Munkáltatót ért kimutatható károkat megtéríteni.”"

Előre is köszönöm a tanácsokat,
esz

S.Ildi # 2013.07.26. 11:45

Tisztelt Fórumozók!

Egy gimnáziumban dolgozom gazdasági ügyintézőként, mint közalkalmazott. Az iskola fenntartója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, működtetője a helyi Városi Önkormányzat. Ez a változás a mi iskolánkban 2013. április 01.-én lépett hatályba.
A tanárok az iskolatitkár a rendszergazda és a könyvtárosnak a Klebelsberg lett a munkáltatója, és az oktatással kapcsolatos feladatokat látják el.
A takarítónők, karbantartók, portások és a két gazdasági ügyintéző munkáltatója a Városi Önkormányzat és a működtetéssel kapcsolatos feladatokkal foglalkoznak.
A szétválás ellenére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a munkaügyi feladatokat (dolgozók be-, kiléptetése, távollét feladás, nem rendszeres kifizetések és változóbér számfejtése, tehát a munkaügyi feladatok teljes egészében) nem saját dolgozójával, hanem velem, mint Önkormányzatos dolgozóval látja el. Más Intézményekben ezeket a feladatokat az iskolatitkárrá átminősített gazdasági dolgozó végzi, ami nálunk nem történt meg. Az új munkáltató vezetője még nem készítette el az új munkaköri leírásokat különböző tisztázatlan jogi ügyek miatt, de az biztos, elismeri Ő is, hogy ezeket a feladatokat nem nekem kellene ellátni. Javasolta, hogy beszéljek az iskola igazgatójával, de az igazgató meg sem hallgat. A Klebelsbergnél természetesen nem tudnak választ adni, de szinte semmire, ami munkaüggyel kapcsolatos.
Ezek után számomra teljesen világossá vált, hogy 2013. április 01-től megbízási díj járna az elvégzett munkáért.
Az lenne a kérdésem, hogy valóban jár megbízási díj a munkaügyi feladatok elvégzéséért, vagy nem? Ha igen, mennyi összeget követelhetek?

myrdraal # 2013.07.26. 13:25

Üdv mindenkinek!

2012 június óta vagyok egy kereskedelmi cég alkalmazásában, 3 havonta meghosszabbított határozott idejű munkaszerződéssel. Most új néven fut tovább a cég, megszűntettük közös megegyezéssel a szerződésem, megkaptam postán a kilépő papírokat és az új határozott idejű szerződést egy nappal későbbi dátumra, mint a kilépés. A szerződést vissza kellene küldenem, de nincs aláírva a munkáltató által. A lényeg, hogy én nem is szeretém aláírni, mivel a fizetésem rendszeresen heteket késik, 4 órába vagyok bejelentve és 12-t dolgozok, nem vagyok megelégedve és kaptam másik munkalehetőséget is. Két hete dolgozok nekik aláíratlan szerződéssel, de 4 nap múlva kezdhetnék az új helyen.
Mit tegyek? Elég, ha kisétálok az ajtón és nincs más teendőm, mivel a szerződés semmis, vagy valahogyan jeleznem kell a cég vagy hivatal felé, hogy elállnék a szerződés aláírásától?

A válaszokat előre is köszönöm!

junghanz # 2013.07.26. 16:23

T. Tanácsadók, Fórumozók,

a segítségeteket szeretném kéni a következőkben:
Intézményünkben közalkalmazotti jv.-ban megbízásként vezetői feladatokat láttam el. 2013-tól önkormányzati fenntartásból, minisztériumi fenntartásba kerültünk. Bérem a besorolás szerinti illetményen felül munkáltatói döntésen alapuló illetményt továbbá vezetői pótlékot tartalmaz. A fenntartóváltás eredményeként július 1-tól vezető megbízás helyett csoportvezetői megbízást kapok. Az első ígéret (másfél hónapja) az új fenntartómtól az volt, hogy vezetői pótlékot nem adhat, de annak összegével a munkáltatói döntésen alapuló illetményem összegét megnöveli (magyarul nem változik a bérem). Ma megkerestek, hogy "felső szintű" elvárás, hogy a munkáltatói döntés illetményét határozott idejűre -dec.31 ig- változtassák, de "becsszóra" megígérik, hogy január 1-től újra megkapom és határozatlan időre.
Nyilván nem lenne ezt így okos aláírnom (megerősítetek?), azonban konoknak és nem együttműködőnek sem szeretnék tűnni, de nem tudom, hogy amit kitaláltam az működhet-e. Tehát szerintetek van abban buktató, ha azt mondom, hogy akkor írom alá a határozott idejű munkáltatói döntésű illetményrészt, ha azzal egyidejűleg elkészítjük a 2014.január 1-től szóló átsorolásomat, amely már határozatlanként tartalmazza a munkáltatói döntés illetményét? Járhatok, így rosszul...hátha nem gondolok valamire, most a méregtől. Vagy járható az, hogy azt mondom, hogy a vezetői illetményemmel megegyező rész az határozott idejű lehet, a fennmaradó munkáltatói döntés bére pedig maradjon határozatlan továbbra is.

Megköszönöm, ha segítenétek velem gondolkodni, hogy így működhetne-e.

Üdv. Jutta

miklos123 # 2013.07.30. 11:30

Tisztelt Szakértők!
Közalkalmazott vagyok. A munkahelyemen átszervezés történik: hasonló néven és tartalommal létrejött az új egység, két hónap múlva megszűnik az eddigi. Akiket nem tartanak meg, azok vélhetőleg maradnak a régiben, a többi átmegy. Én rendes felmentésre számítok. Viszont a felmentési idő töltése alatt fog megszűnni alattam az a szervezeti egység, ahol eddig dolgoztam.
Ezt az egészet nem értem, felmentés alatt az áthelyezésnek se lenne értelme, talán nem is lehet.
Hogy van ez, megszűnhet úgy részleg, hogy van még dolgozója (aki ugyan a felmentési idejét tölti)?
Származhat ebből valami hátrányom?
Tisztelettel: Miklós

wers # 2013.07.30. 11:41

nem származik belőle hátrányod, az történik, hogy felmentenek a munkavégzés alól a felmentési idő alatt.

Fűzfa # 2013.09.10. 04:56

Üdvözlöm!Kérdésem:a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán szereztem óvodapedagógus diplomát, ebben az esetben milyen bérbesorolási kategória illet meg?/a képzésünk nem főiskolai hanem egyetemi végzettségről adott oklevelet/Ha rossz kategóriába soroltak be, visszamenőleg kérhetem e a kompenzációt, kiigazítást?köszönöm válaszát!

VÉBÉCÉ # 2013.09.10. 12:28

Üdvözlök mindenkit!
Tanácsra lenne szükségem!
A mai napon közölte velem a munkáltatóm, hogy a 8 órás munkarendemet 4 órásra módosítanák. Egyértelműen arra megy ki a játék, hogy beadjam a felmondásom és nekik ne kelljen végkielégítést fizetniük. 4 évem van a cégnél, úgy tudom, hogy 1 havi végkielégítés járna.
A kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok-e elfogadni a felkínált részmunkaidőt vagy milyen jogaim vannak egyáltalán ilyen esetben? A munkáltató megteheti azt, hogy a tudtomon kívül kijelent és bejelent, de már részmunkaidősként? Ha nem, akkor milyen intézkedéseket tehetek? Köszönöm a segítséget!

QuezalCoatl # 2013.09.10. 12:49

Tisztelt Fórumozók!

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok.

Júliusban, közös megegyezéssel eljöttem a cégtől ahol több mint 3 éve dolgoztam. (külföldi multi)(a közös megegyezés volt a feltétele, hogy kaphassak referenciát, ha nem írom alá nem kapok)
A referencia levelet meg is kaptam, minden szép és jó benne, sajnálják hogy nem dolgozunk együtt a továbbiakban, és minden jót kívánnak.
Cégszerű aláírással, bélyegzővel ellátva.

Erre most jutott vissza hozzám, hogy az egyik kisvállalkozó akihez jelentkeztem, felhívta, őket, hogy picit részletesebb tájékoztatást kapjon rólam.
A központi számról átirányították a területi vezetőm elérhetőségére, aki elmondta, hogy bár évekig vezetőként dolgoztam szerinte csak intenzív kontroll mellett tudok dolgozni, és nem megfelelő a magatartásom a kollégáimmal.( kéthavonta láttam, évekig dolgoztam együtt a kollégáimmal gond nélkül)

Az illető ahova jelentkeztem ezt velem is közölte, mert nem érti, hogy akkor hogy adhattak referenciát.

Ezek után én sem értem, hiszen a telefonon elmondottakat semmivel nem támasztják alá, de ezek után ha valaki felhívja őket, nem igen fognak sehova felvenni.

Mit tehetek ilyenkor? ez nem hitelrontás?
Hogyan cáfolhat, meg egy olyan papírt telefonon, amit a cég hivatalosan állított ki?
Kihez tudok fordulni ezzel, és van e értelme?

ezek után engem ellehetetlenít az illető a munkába állástól.
Csak azért, mert nem jöttünk ki szakmailag egymással nem gondolom, hogy légből kapott állításokkal ronthatja az esélyeimet.

a válaszokat előre is köszönöm.

Maradok Tisztelettel
Quezal

serendipity85 # 2013.09.16. 14:17

Sziasztok,

a következő kérdésem lenne:

Fizetés nélküli szabadságon vagyok hozzátartozóm ápolása miatt, de közben magam is lebetegedtem, orvosi kezelésre szorulok. Jár-e ebben az esetben táppénz, a fizetés nélküli szabadság ellenére?

svetlanam # 2013.09.17. 10:06

Kedves Fórumozók,

A segítségüket szeretném kérni a következőkben:
Egy létesítményüzemeltető cégnél dolgozom, az interjú alatti megbeszélés és később a szerződés szerint, mint irodavezetőként. Viszont rövid időn belül kiderült többre is képes vagyok, így épp kapóra is jöttem, mivel egyik kolléganő szülési szabadságra ment, akinek részben a munkáját megkaptam. A kolléganő üzemeltetés vezető pozíciót töltött be a cégnél. Tudomásom, és már mondhatom, hogy tapasztalatom szerint ehhez a pozícióhoz mindenképp vagy felsőfokú végzettség, de legalább több éves tapasztalat kell, nekem ebből egyik sincs.
A munkáltató ezen felül irodaépületekre küldött ki helyettesíteni a helyi üzemeltetés vezetőt. Számos olyan feladattal elláttak, amely nem tartozik az irodavezetői munkakörömhöz (én úgy gondolom). A szerződésemet ennek megfelelően nem módosítottuk többszöri kérésemre sem. Illetve ennek megfelelően a munkabéremet sem viszonyították az általam végrehajtott feladatokhoz, pozíciókhoz. A problémám igazából viszont az, hogy beadtam a rendes felmondásomat szeptember 16.-án , az volt a kérésem a munkáltatótól, hogy legyenek szívesek a felmondási időmet lecsökkenteni annak okán, hogy az új helyemen, október 1-én kezdek, de kérésemnek nem hajlandóak eleget tenni, sőt sem utód megadását nem kaptam, kinek átadhatnám a nem szerződés szerint ellátott munkámat.. Jelenleg a szerződés szerinti pozícióra sincs munkaköri és feladatköri leírásom sem.
A kérdésem az lenne, hogy itt milyen módon tudnám rábírni a munkáltatót a kérésem eleget tételére anélkül, hogy jogi útra kerülne a sor. Szeretném elkerülni mindenképp ezt az utat, szeretném „békésen” lezárni és korrekten. Amennyiben nincs más út, akkor milyen lépéseket tehetek az ügyem érdekében?
Ha kérhetem a válaszokat legyenek szívesek az e-mail címemre küldeni.
Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.17. 12:15

Mindig ilyen terjengős vagy?
Egy mondat elég lett volna: ragaszkodhat-e a munkáltatóm ahhoz, hogy a teljes felmondási időmet letöltsem? Igen.

svetlanam # 2013.09.17. 13:59

Kedves Kovács_Béla_Sándor, Köszönöm a semmit, igazán segítőkész vagy, a jövőben kérlek kímélj meg az ilyen antiszociális válaszaidtól, főleg úgy, hogy a kérdésem abszolút nem ez volt. Segítséget kértem....

060524 # 2013.09.20. 17:30

Az alábbi témában kérném a segítségüket:

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvényben az alábbiak vannak:

„Egyazon munkavállaló esetén egyszerűsített foglalkoztatással, alkalmi munka esetén a munkaviszony egy héten 5 nap, egy hónapban 15 nap, egy éven belül 90 nap lehet.”

Kérdéseim:

Egy egyszerűsített foglalkoztatott dolgozhat egy éven belül 4 cégnél is 90-90 napot? Tehát cégenként kell nézni a 90 napot? Azaz összesen egy éven belül egy egyszerűsített foglalkoztatott (az előbbi példánál maradva 4 cég * 90 nap = 360 nap) 360 napot dolgozhat egyszerűsített foglalkoztatottként, (csak alkalmival számolva)?

Köszönöm a segítséget!

karesz75 # 2013.09.21. 19:16

Tisztelt Fórumozók!
A következő kérdésem lenne. Közalkalmazottként dolgozom egy egészségügyi intézményben, villanyszerelő munkakörben. Mivel csak szakmunkás végzettségem van, ezért a „B” fizetési osztályba tartozom. A munkáltatóm erre hivatkozva nem fizeti ki a garantált bérminimumot (114000ft). Ez jogos? Ha nem, milyen jogszabályra/törvényre tudnék hivatkozni?
Előre is köszönöm a segítséget.

Mazsi67 # 2013.09.22. 09:56

Tisztelt Fórumozók!
2001-től vagyok határozatlan időre, nyolc órás munkakörben kinevezve egy óvodában, mint óvodatitkár. Az intézménynek jelenleg nincs függetlenített vezetője, egy óvodapedagógus a tagóvoda vezető, aki csoportban dolgozik. 2009-ben tagóvoda lett az intézmény. Majd 2012-ben egy újabb óvodát csatoltak a fő intézményünkhöz. Óvodánk 100 férőhelyes az alapító okirat szerint. A 2012-ben tagóvodásított intézmény 75 fős. Az új törvény szerint a 100 férőhelyes óvodákba jár egy teljes munkaidős titkár az annál kevesebb férőhelyesbe nem jár egyáltalán titkár.
Kérdésem a következő: A munkáltató új munkaszerződés és kinevezés nélkül vagy azzal együtt kötelezhet arra, hogy a két tagóvodában egy nyolc órás munkabérért dolgozzak?
Ha nem vállalom, akkor milyen következményekkel kell számolnom?
Várom válaszukat!

Köszönettel!

Motoregér # 2013.09.22. 16:52

Üdv!

A kérdésem a következő lenne: munkáltatóm felé a felmondásomat benyújtottam / 5,5 év munkaviszony után /, azóta eltelt 12 nap. A felmondási időmet, illetve hogy abból mennyire tart igényt még mindig nem közölte velem, mondván nem tudják hogyan oldják meg a pótlásomat. Van-e erre bármi szabályozás, vagyis hogy a munkáltatónak a felmondás benyújtását követően mennyi időn belül kell érdemben reagálnia? Amennyiben van ilyen előírt határidő, mi történik az elmulasztása esetén?

Köszönöm előre is!