Munkajogi kérdések.


intentio # 2017.07.06. 05:51

Gizella60 2017.07.04. 20:50

Kérném szíves válaszát azzal kapcsolatban,hogy ha a mai napon dolgoztam, de este az orvos szintén a mai napra felvett táppénzes állományba, lehet-e módosítani a munkanapot beteg állományra. Köszönettel

Kedves Gizella!

A gyakorlatban előfordul, hogy valaki ledolgozza a napi 8 órát (8-16), de közben nem érzi jól magát és a munkaidő után felkeresi a délután 18-20 óráig rendelő háziorvost, aki már arra a napra is igazolja a keresőképtelenséget.

A táppénz igénylő foglalkoztatói igazoláson a munkáltatónak jelezni kell (va rá rovat), hogy a keresőképtelenség 1. napján a munkavállaló dolgozott, amelyért az Mt. értelmében munkabért kapott.

Tekintettel arra, hogy a táppénz keresetpótló juttatás (a betegség miatti elmaradt kereset pótlására szolgál) következik, hogy arra az időre, amelyre a munkavállalót munkabérrel ellátták (vagy arra az elvégzett munka alapján jogosult) táppénz nem jár.

Kérdésére válaszolva: Nem, nem lehet módosítani!

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

  • további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához-

    fordulhat.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

pazs # 2017.07.05. 11:03

az eredeti helyemen a munkaköröm megszűnt és nem ajánlottak fel másikat, szerintük ezzel a munkaviszonyom is megszűnt
A munkaköri leírásomban 8-16 órás munkaviszony szerepel.
Szóval: van papírod arról, hogy fel vagy mentve a munkavégzés alól? Ha nincs, spuri be a munkahelyedre és 8-16 óra között álljál rendelkezésre és végezz munkát, ha felszólítanak vagy nem adnak papírt arról, hogy nem kell dolgoznod.

Papír hiányában igazolatlanul hiányzol, ami rendkívüli felmondási ok, ha ezt egy munkajogász megsúgja nekik, te jársz rosszul.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.05. 10:58

a mai napon dolgoztam, de este az orvos szintén a mai napra felvett táppénzes állományba
Vagy az orvos tévedett, vagy a munkád nem volt teljes értékű.
Egyébként az, hogy a munkahelyen voltál munkaidőben, tény, azzal egyidejűleg nem hiányozhattál.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.05. 10:56

a munkaköröm megszűnt és nem ajánlottak fel másikat, szerintük ezzel a munkaviszonyom is megszűnt.
Ahogyan azt Móricka elképzeli...

lolika31 # 2017.07.05. 10:21

pazs:
az eredeti helyemen a munkaköröm megszűnt és nem ajánlottak fel másikat, szerintük ezzel a munkaviszonyom is megszűnt. azt írták 7-én lesz papírom is. A munkaköri leírásomban 8-16 órás munkaviszony szerepel. Eleve úgy tervezem, hogy éjszakás műszakokban dolgozok majd, az meg nem üti egymást. Mivel nem ajánlott fel másik munkakört, nem is kötelezett másik munka végzésére.

NorbertoK # 2017.07.04. 19:12
Gizella60 # 2017.07.04. 18:50

Kérném szíves válaszát azzal kapcsolatban,hogy ha a mai napon dolgoztam, de este az orvos szintén a mai napra felvett táppénzes állományba, lehet-e módosítani a munkanapot beteg állományra. Köszönettel

Edoedoedo1988 # 2017.07.04. 11:18

Pazs:

Nagyon szépen köszönöm a választ!
Kellemes napot kívánok!

pazs # 2017.07.04. 11:12

Edoedoedo1988: akkor lehet.

lolika31: az igaz, hogy lehet egyszerre több munkaviszonyod. Úgy értettem, hogy nehéz lesz kezdeni, ha közben az eredeti helyedről nincs papírod, hogy felmentenek a munkavégzési kötelezettség alól (és megvan a munkaviszonyod ott is), akkor simán kapsz egy azonnali hatályú felmondást, ha nem jelensz meg ott (is) dolgozni, akkor meg aztán tuti nincs végkielégítés. Ha pedig hiánypótlásban sem fogod tudni igazolni, hogy megszűnt a munkaviszonyod, akkor munkanélkülit sem fogsz kapni (ellenben fizetést, akkor is, ha nem dolgoztál).

Edoedoedo1988 # 2017.07.04. 11:06

Pazs.:

"Edoedoedo1988
És a munkavállalási engedélyében szereplő munkáltatónál fennáll a jogviszonya?"

Igen, ott van bejelentve fő állásba. Járulékait abban a cégben fizetik meg.

Előre is köszönöm a választ!

Ut.: Bocsánat a késői reagálásért, de nem szól a fórum ha válaszoltak a kérdésemre, és nem sokat járok fel.

lolika31 # 2017.07.03. 12:51

pazs, köszönöm
az új helyemen annyit mondott a munkaügyi jogász, hogy őket nem zavarja, ha megvan még a másik munkaviszonyom, munkajogilag rendelkezhetek több főállással. Vagy akkor ez így nem jó info?
A munkaügyi központban ma regisztráltak és bekérték a papírjaimat hiánypótlásra. Ha megkapom a dokumentumokat akkor jogosult vagyok mától az ellátásra visszamenőlegesen is. Ez biztos.
Annyit láttam a NAV oldalán, hogy még nem jelentettek ki.

pazs # 2017.07.03. 07:11

lolika31: ha nem írtál alá semmit, akkor nem szűnt meg közös megegyezéssel a jogviszonyod, ha nem írod később sem alá, akkor sem. Viszont így nehéz lesz 17-ével új helyen kezdeni és addig munkanélkülit igénybe venni, úgyhogy döntsd el, mit akarsz.
Amíg nem szűnik meg a munkaviszonyod, jár a fizetés meg minden. A helyedben a közös megegyezésben arra törekednék, hogy legyen benne az egyhavi végkielégítés és az, hogy 16-án szűnik meg.

pazs # 2017.07.03. 07:09

egyrejobban: nincs minta, írsz egy levelet, kedves munkáltató, [konkrét nap]-i hatállyal lemondok a közalkalmazotti jogviszonyomról, amely így [a 61. nap] megszűnik. Dátum, aláírás.

lolika31 # 2017.07.03. 06:46

sziasztok, munkáltató közölte velem és a többi kollégámmal, hogy 06.30-al megszünteti a munkaviszonyunkat. Semmi papírt nem kaptunk még. Ő kérte a közös megegyezést, de én határozottan elutasítottam. Mivel már több mint 3 éve dolgozok a cégnél jár 1 havi végkielégítés, azt nem fogom veszni hagyni, sem a ki nem vett szabadságom megváltását. Ma kaptam egy mailt, hogy 5 munkanapja van arra, hogy elszámoljon a dolgozóval. Kérdésem az lenne, hogy mi van akkor, ha az 5. napon, ami most péntek elém tesz egy közös megegyezéses papírt és én az nem vagyok hajlandó aláírni. Akkor amíg ő fel nem mond az én munkaviszonyom él és erre az időszakra is jár a fizetésem és az időarányos szabadságom?
Mivel csak 17-én kezdek az új helyemen, gondoltam addig igénybe veszem az álláskeresési támogatást, de így papírok nélkül hogyan?
Előre is köszönöm a válaszokat.
loli

drbjozsef # 2017.07.01. 11:50

anzsiee,

nem írtál semmit arról, hogy milyen kár ért. Feketén dolgoztál sokkal többet, mint a bejelentett időd/fizud, na bumm, sokszázezren csinálják ezt azt hiszem ebben az országban.

Mi a bajod? Nem kaptad meg az összes járandóságod?

Ha vizsgálat és elmarasztalás lesz, az nem csak a céget fogja érinteni, hanem téged is. Belementél egy jogszerűtlen dologba, neked is viselni kell majd a felelősséget a döntésedért.

Milyen igazadat? Hogy többet dolgoztál ott? Azt nem nehéz annyira a volt kollégákkal bizonyítani, ha a cég el is tünteti a papírokat.

Amíg nem írsz semmi konkrétat, addig nem lehet értelmesen válaszolni se.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.30. 21:54

Persze. El fognak ítélni, ha nem tudod bizonyítani, hogy a valóságban nem félállásban dolgoztál. Na, hagyjál lógva...

anzsiee # 2017.06.30. 13:27

Tisztelt Ügyvéd Úr.
Nem sértett egóról, hanem hamis vádakról van szó mely lassan bírósági szakaszba kerül. Felfüggesztett és pénzbírság várhat ha nem tudom bizonyítani az igazamat.

egyrejobban # 2017.06.30. 12:51

Köszönöm "pazs" a válaszát. Van erre valamiféle minta, vagy internetes oldal, ahonnan le lehet tölteni?

pazs # 2017.06.30. 12:43

60 napos lemondási idő letöltése után távozhatsz. Indokolni nem kell. Már ha a határozatlan kinevezésed maradt, csak a módosítás szól határozott időre (utána meg visszaállna az eredeti állapot).

egyrejobban # 2017.06.30. 12:36

Tisztelt Ügyvéd ÚR!
Három éve dolgozom egy állami kórház alkalmazásában közalkalmazottként. Határozatlan időre szóló kinevezésem módosult (szakmacsoport váltás, áthelyezés miatt- saját kérésre)ez év 2017.05.01-től 2017.08.19. napjáig határozott időre helyettesítés céljából.
Egy jobb állásajánlat miatt fel szeretnék mondani! Milyen módon tudok felmondani? Kötelező a kinevezés végéig dolgoznom?
Válaszát köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.30. 11:28

Ha emiatt felmondok akkor kaphatok-e végkielégítést,
Nem.

éleményem szerint alapjában változott az eddigi szerződésem
Egyáltalán nem változott.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.30. 11:26

Anzsiee, a jog elsődleges funkciója nem az, hogy ápolgassa a sértett egódat, és nem is a farokméregetés.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.30. 11:25

Nem ismerjük a kollektív szerződéseteket. Azt meg hiába mondjuk, a Mt. hogyan rendelkezik - pont azért, mert van kollektív szerződés.

Szakszervezet nincs? Ahol van kollektív, ott az is szokott lenni.

Kisfiatal # 2017.06.30. 08:47

Üdvözlet!

Rég írtam ide :)
A téma nem teljesen ide illik talán, de nem találtam kártérítős topicot.
Szóval a következő a szitu: a munkahelyemen tönkretettem egy alkatrészt, 100%ban az én felelősségem. Kárjelentőt kitöltöttem, leírtam mi történt, mi sérült. Már akkor mondta egy illetékes hogy 168e ft ez a bizonyos alkatrész. Igenám, de egy ideje a kollektív szerződésben 200 ezerben van maximálva a kártérítés, és a cég úgy szokta csűrni-csavarni, hogy ezt az összeget mindig meg is közelítse a kárérték. FŐleg a munkadíj része. Állítólag. Namármost, a neten ugyanez az alkatrész 30 ezres nagyságrend, több helyen nézve. Cseréje nem tart tovább 10 percnél. Azaz a 100 ezret sem kell hogy megközelítse a kárérték. Még nem tudom mennyit kell fizetnem, csak próbálok felkészülni :)
Szóval a kérdésem, ha ezek után irreálisnak mondható összeget akarnak velem kifizettetni, mondjuk 180 ezret, akkor mit tehetek? Hova vihetem tovább az ügyet? Tehát van e ehhez joga a cégnek hogy quázi megkárosítsa a dolgozóit? Kiesett időt nem okoz a cégnek ez. Mert van tartalékgép, illetve javításban levő gépről levették az alkatrészt, és már vissza is tudott állni munkába a gép.
Előre is köszönöm a választ!

anzsiee # 2017.06.30. 08:40

Igen, vádak értek és hazugság van. Hiteltelenné kell tennem, hogy bizonyítsam az igazságot.