Sziasztok!
Vendég rezidens orvos vagyok az egyik egyetemi klinikán. Itt valamennyi orvos (köztük én is) nem dohányzik, viszont a nővérek közül szép számmal. Ma reggel az intézetvezetője olyan renszabályt léptetett életbe, ami általános elégedetlenséget, felháborodást szült.
Kijelentette, ha a nővérek közül valaki dohányzik, a főnővér kap írásbeli figyelmeztetést, két alkalom előfordulása után a dohányzóval új szerződést fognak kötni, miszerint, ha dohányozni akar, minden ledolgozott 8 órából csak hetet fognak kifizetni.
A klinikán nincs kijelölt dohányzóhely, a nővérek vagy a tálalóban, vagy az épületen kívül szoktak dohányozni, és 12 órás műszakban dolgoznak (gondolom pihenőidő is jár).
Bár én nem vagyok dohányos az eljárást felháborítónak tartom, és szeretném megkérdezni lehetséges-e ez egyáltalán, hogy valakit ezzel a szerződésével zsarolhassanak, csökkenthető-e ily módon a munkabér?
Ráadásul miért büntetik a főnővért, aki nyilván nincs 24 órán át a munkahelyén, ha valamelyik beosztottja dohányzik?
Bár "hivatalból" és személyes meggyőződés alapján is a dohányzás ellen vagyok, mégis úgy tudom a dohányosoknak is vannak jogaik, nemcsak a nemdohányzóknak, és tapasztalatból azt is tudom, megszorításokkal eredményt elérni nem lehet (leszokást a dohányzásról).
Köszönöm a segítségeteket