Munkahelyi baleset


Szakbarbár # 2004.05.26. 14:37

Munkavédelmi szempontból tényleg munkabaleset lehet, de a 100%-os baleseti táppénz szempontjából nem hiszem, hogy az.

Karika # 2004.05.26. 07:37

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. tv. 87. §
"3. Munkabaleset: az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétôl és idôpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétôl függetlenül.
A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás stb. igénybevétele során éri."

Amennyiben a sportfoglalkozást a munkáltató szervezte, és a részvétel kötelező volt, véleményem szerint nem lehet vitás.

Zoltán György # 2004.05.26. 07:30

Munkanapon, Munkaidőben, Munkáltató rendelkezése alapján voltál ott!

Cella # 2004.05.26. 04:22

Sziasztok,

nincsen valami jogszabály, amire tudnék hivatkozni, mert most nekem azt mondták, hogy ez nem számít annak?

Köszi

Karika # 2004.05.24. 20:10

Igen, munkahelyi balesetnek számít (lehet, hogy nem ez a pontos neve).

Cella # 2004.05.24. 19:41

Sziasztok!

Én is egy kis tanácsot szeretnék kérni tőletek. A munkahelyem szervezett egy sportnapot az egyik pénteken (munkanap), melyen "kötelező" volt a részvétel. Sajnos megsérültem és eltörött a lábam. Ez munkahelyi balesetnek számít vagy sem?

Köszi

sysy73 # 2004.05.17. 18:22

Köszönöm szépen .

Üdv.

Sysy

Karika # 2004.05.16. 19:52

A munkaképesség csökkenés mértékének megállapítására az OEP, illetve az egyik alszervezete, az Országos Orvosszakértői Intézet jogosult. Az eljárás menete egy általuk kialakított rend alapján történik. A lényeg az, hogy nem elég a kezelő orvostól egy igazolás.

A többi kérdésedhez bemásoltam a vonatkozó jogszabályt. Ez megfelelő eligazítást ad.

Ebtv. 57. § (1) Baleseti járadékra az jogosult, akinek a munkaképessége üzemi baleset következtében tizenöt százalékot meghaladó mértékben csökkent, de baleseti rokkantsági nyugdíj nem illeti meg.
(2) Ha a munkaképesség-csökkenés mértéke a huszonöt százalékot nem haladja meg, a baleseti járadék legfeljebb két éven át, ha meghaladja, e munkaképesség-csökkenés tartamára időbeli korlátozás nélkül jár.
(3) A (2) bekezdéstől eltérően a szilikózisból és azbesztózisból eredő és huszonöt százalékot meg nem haladó munkaképesség-csökkenés fennállása alatt a baleseti járadék időbeli korlátozás nélkül jár.
(4) A baleseti járadékra jogosultság azzal a nappal nyílik meg, amelytől az igénylő tizenöt százalékot meghaladó munkaképesség-csökkenését megállapították. Ha az igénylő ezen a napon baleseti táppénzben részesül, a jogosultság a táppénz megszűnését követő nappal nyílik meg. A (2) bekezdésben meghatározott két évet attól a naptól kell számítani, amelytől az 58. § (1) bekezdés a) pontja szerinti baleseti járadékot megállapították.
Ebtv. 58. § (1) A baleseti járadék mértéke az üzemi baleset okozta munkaképesség-csökkenés fokától függ. A munkaképesség-csökkenés fokának megfelelően

  1. az 1. baleseti fokozatba tartozik az, akinek a munkaképesség-csökkenése 16-25 százalék,
  2. a 2. baleseti fokozatba tartozik az, akinek a munkaképesség-csökkenése 26-35 százalék,
  3. a 3. baleseti fokozatba tartozik az, akinek a munkaképesség-csökkenése 36-49 százalék,
  4. a 4. baleseti fokozatba tartozik az, akinek a munkaképesség-csökkenése 50-66 százalék.

(2) A baleseti járadék összege az (1) bekezdésben meghatározott fokozatok sorrendjében a havi átlagkereset nyolc, tíz, tizenöt, illetőleg harminc százaléka.

sysy73 # 2004.05.16. 16:30

Karika !

S milyen értékben jár ? Gondolom maradandó károsodás esetén ítélik meg.

Ha a szakorvos ad egy igazolást, hogy maradandó a férjem sérűlése, vagyis nem fog teljesen helyre jönni, akkor jár a cégtől járadék ?
Mennyi időre ?
Ha kilép a cégtől, akkor is jár ?

Karika # 2004.05.15. 19:38

Sysy73!

Baleseti járadékra akkor jogosult valaki, ha üzemi baleset következtében a munkaképességét legalább 16 %-os mértékben elvesztette.

sysy73 # 2004.05.15. 07:54

Köszönöm a segítséget.
Már csak egy dologgal nem vagyok tisztába.
MI az a baleseti járadék ???

Mikor jár az ? Mire adják .

Köszi szépen .

csufi99 # 2004.05.14. 23:37

Én a helyedben a MEP-hez fordulnék, baéleseti járdékot igényelnék, a többi megy a maga útján, biztos kivizsgálják, megállapítják, milyen mértékú a munkaképsségcsökkenés mértéke, ám ha bizonyítható, hogy táppénz alatt dolgozz, az kelemetlen lesz, olyan nincs, hogy csak bement, ha táppénzen van nem mehet csak úgy be, azt kell tennie, amit az orvos mond, ebből még neketek lehet bajotok- ha berendelték, annak nyomának kell lennie, vagy vállalja - e utólag főköke, akkor bizony ez táppénz csalás- s ebben is megkeresik a vétkest, s azt mégsem mondhatod, én nem tudtam, hogy táppénz alatt nem dolgozhatok! Vagy keresőképes vagy nem, nincs kettő közötti helyzet, s a munkáltató nem rendelheti be táppénzről, ezzel a dolgoózknak tisztában kell lenniük. Hát gondold át, miaz , ami bizonytható, egyértelműen, s mi nem. Bár a szakértő már eligazított.

sysy73 # 2004.05.13. 15:10

Nem kapott érte semmit :(( Csak úgy bement, mert Õ volt a helyettes, s a főnőknek meg szabira "kellett" mennie.

Szakbarbár # 2004.05.13. 09:37

A jegyzőkönyvet elküldik a táppénz folyósító szervnek: kifizetőhely vagy mep, ők határozatot hoznak arról, hogy üzemi volt a baleset. Ebből kap egy példányt a sérült, mert így ingyen van minden gyógyszer, amit emiatt írnak fel neki.
Hangoztatni azért nem kell, hogy dolgozott közben, mert táppénz nem jár annak, aki a keresetét megkapja.

sysy73 # 2004.05.13. 08:11

S miért kellene elhallgatni, hogy kötelezték betegállomány alatt is munkára ?
A dolgozónak is lehet ebből hátránya ? Vagy csak a munkáltatóra nézve van hátrány ?

sysy73 # 2004.05.13. 08:10

Szia !

Baleseti jegyzőkönyv az készült, hogy tovább lett-e küldve, azt nem tudom. Nem kaptunk róla semmiféle visszajelzést.

Nem kellett elmennie alkalmassági vizsgálatra sem .
Nekem az a feltünő, hogy a sógorom is szögbe lépett a cégnél, s utána Õ kapott mindenféle papírt még talán a TB-től is. A férjem viszont semmit , csak a baleseti jegyzőkönyből egy példányt.
A cégnek tovább kellene küldenie valahová a baleseti jegyzőkönyvet ?
Mi ennek a menete ?

Mi az a baleseti járadék ??? Milyen érték jár ?

Köszi

csufi99 # 2004.05.11. 18:25

Én csak olyan beszóló vagyok- nem vagyok jogász. A legfontosabb, hogy készült-e a balesetrőé jegyzőkönyv, annak minősíteték-e a sérült? Ha igen baleseti járadék jár, ehhez meg kell állapítság a munkaképesség csökkenés mértékét. Betegállománya után volt-e foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálaton?
A baléeset bejelentése kötelező!
Fizetés emelés? Csupán felételezem olyan jogviszonya van, hogy ez nem kötelező, csak adható, bár én utánajárnék a helyében hogyan történt, biztos van valamilyen érdekegyeztő fórum, ahonnan lehet információt kapni. Arról meg mélyen és okosan hallgatnék, hogy még táppénz alatt is bejárt dolgozni!

sysy73 # 2004.05.11. 07:28

Sziasztok !

Tanácsot szeretnék kérni.
Mégpedig, a férjemet munkahelyi baleset érte, emiatt hosszabb ideig volt betegállományban. Mikor visszament dolgozni épp akkor volt esedékes az éves fizetésemelés.
A férjemnek minimális fizetésemelést adtak, azzal az indokkal, hogy betegállományba volt.
A többiek 10-15 ezer forintos fizetésemelést kaptak, míg a férjem 2000 Ft-ot kapott csak .
Betegállomány alatt is bejárt dolgozni, amiért juttatást nem kapott .

Jogosan jártak el, hogy a férjemnek kevesebb fizetés emelést adtak ?

Ha valakit munkahelyi baleset ér, eltört a válla, ami azóta sem a régi , vagyis az orvos szerint már tartósan így marad, örökké fájni fog, megérzi az időjárás változást ...
Jár valami kártérítés ezért ?

Köszönettel