Munkahelyi baleset


monalisa1 # 2009.08.14. 20:00

Egyébként nem vagy késésben, egy kártérítési ügyben 3 év az elévülés.

monalisa1 # 2009.08.14. 19:59

Kedves kicsii!

Feltétlen fordulj ügyvédhez., egy halálos közlekedési baleset adott esetben súlyos jogkövetkezménnyel járó eset, azt laikus megfelelően kezelni nemigen tudja.

Ha a rendőrségi/bírósági álláspont az lesz, hogy férjed vétlen volt a balesetben - vagy csak részben okozója, akkor többféle jogcímen komoly összegű kártérítést követelhetsz a munkáltatótól ill. a biztosítótól.

Egy peres eljárás nem egyik napról a másikra való eljárás. (Pernyertesség esetén az ügyvédi költséget alperessel külön megfizettetik.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

kicsii # 2009.08.14. 10:23

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni..
férjem céges úton autóbaleset szenvedett, és nem tudták megmenteni az életét..
a munkáltatótól kaptam egy munkabaleeti jegyzőkönyvet egy hónappal a baleset után...
most akkor elismerték ezzel, hogy ez munkahelyi baleset? mire számíthatok egyáltalán? hogy járjak utána?
senki sem mond semmit, sosem voltam ilyen helyzetben, és úgy érzem, hogy mivel tudatlan vagyok ezzel kapcsolatban, el akarják odázni az egész dolgot...

előre is köszönöm a segítséget!

Csicsi2 # 2009.08.05. 15:17

Nagyon szépen köszönöm

Dödölle1 # 2009.08.03. 07:05

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok.
A munkahelyemen balesetem történt az elmúlt héten, a munkáltató felvette a jegyzőkönyvet, ez rendben is van, de sajnos nem kaptam tájékoztatást arra vonatkozólag, hogy nekem mi a teendőm, tehát hogyan is történik ennek a táppénznek a kifizetése, egyáltalán ennek az egésznek mi a folyamata?
Esetleg tudnátok ebben segíteni?

Még egy kérdésem lenne, ha munkahelyi baleset miatt táppánzen vagyok, akkor felmondhatnak?

Még egy valami, ha táppánzen vagyok, ugyanúgy fizetik a TB-t adót, stb? Tehát ez most ugyanúgy folyamatosan beleszámít a munkaviszonyom idejébe?

Köszönöm előre is a segítséget.

-------------
Válasz:

1. A jegyzőkönyv 1 példányát az orvosi igazolásokkal és a táppénzes papírjaiddal a foglalkoztatónak haladktalanul el kell juttatnia a REP-nek, ahol az igényt elbírálják, a baleset üzemiségét Ket. szerinti határozattal elbírálják (elismerik, vagy elutasítják), elismerés eseén 1. pld-t neked, egyet pedig a háziorvosnak is elküldenek, illetve intézkednek a baleseti tp. kiutalásáról.

Ha a munkahelyen van TB kifizetőhely, akkor ezt nem a REP, hanem a TB ügyintéző végzi.

2. Az ügyintézési idő max.
30 nap.

3.Az attól függ. A munkaviszony táppénz alatt rendes felmondással nem szüntethető meg. (Rendkívülivel, illetve próbaidő alatt viszont igen)

4.A tp. ideje alatt sem a munkáltató, sem a dolgozó nem fizet járulékot. A táppénz adóköteles juttatás, tehát abból a kifizető adóelőleget von.

5. Igen a mv. alatti táppénz ideje munkaviszonynak/szolgálati időnek számít. -------------
6. Végül néhány hasznos információ, hátha tudod most, vagy később használni.

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is.

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv. :)

Csicsi2 # 2009.08.02. 04:10

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok.
A munkahelyemen balesetem történt az elmúlt héten, a munkáltató felvette a jegyzőkönyvet, ez rendben is van, de sajnos nem kaptam tájékoztatást arra vonatkozólag, hogy nekem mi a teendőm, tehát hogyan is történik ennek a táppénznek a kifizetése, egyáltalán ennek az egésznek mi a folyamata?
Esetleg tudnátok ebben segíteni?

Még egy kérdésem lenne, ha munkahelyi baleset miatt táppánzen vagyok, akkor felmondhatnak?

Még egy valami, ha táppánzen vagyok, ugyanúgy fizetik a TB-t adót, stb? Tehát ez most ugyanúgy folyamatosan beleszámít a munkaviszonyom idejébe?

Köszönöm előre is a segítséget.

Kat50 # 2009.02.13. 10:24

Tisztelt Szakértő!

A munkahelyemen sajnos összeszedtük több kollégámmal együtt a rüh nevezetü bőrbetegséget. Idősek Otthonában dolgozom.
Bizonyított, hogy az egyik fekvőbetegünktől kaptuk meg, akit kezelnek a kórházban is, szintén ezzel a fertőző betegséggel.
Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e ilyen esetben a 100 %-os táppénz?
Köszönöm válaszukat.

monalisa1 # 2009.01.20. 18:27

Bocs, nem csak közlekedési baleset hanem pl. csúszós- jeges járdán és/vagy úttesten elesik és eltöri kezét/lábát, ha ez munkába menet netán kerülő nélkül jövet éri, akkor útibaleset - 100% táppénz jár felépüléséig, de kártérítés már nem.

monalisa1 # 2009.01.20. 16:55

Úti baleset alatt - úgy nagy általánosságban - az értendő amikor jövet-menet valamilyen pl. közelekedési baleset éri a dolgozót., a sajnálatos sorsszerű bekövetkezés: szívroham, agyvérzés stb. nem az.

Anikó74 # 2009.01.20. 15:53

Kedves LallR!
Én nem vagyok jogász, de amit erről tudok, szeretném megosztani Önnel, hátha segít.
Az ún. úti baleset nem jöhet szóba akkor, ha már belépett a lakásába, azaz otthon történt. A otthonról munkába menet, illetve munkából haza menet közben ért baleset jöhet szóba:bérlakásnál a lakáson kívül, társasháznál a közös tulajdoni területen, kertes háznál a kertkapun kívül történt balesetek.
Azt nem tudom, hogy egyébként a szívroham balesetnek számítana-e.
Üdv
Anikó

Egyjogász # 2009.01.20. 06:17

Részvétem!

A baleset törvényi fogalma szerint: az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, amely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt következik be és sérülést, mérgezést vagy más (testi, lelki) egészségkárosodást, illetőleg halált okoz.

Így véleményem szerint az ilyen jellegű un. sorsszerű egészségügyi trauma nem tekinthető balesetnek, de javaslom, hogy erre vonatkozóan a munkaügyi felügyelőségtől kérj állásfoglalást.

LallR # 2009.01.19. 22:56

Szép estét!

Lenne egy ide kapcsolodó kérdésem.
Munkahelyi balesetnek számít e a szívroham ?

Édesapámat munkából hazajövet szívroham érte de úgy hogy már belépett az ajtón és "elvágodott".
Amennyire olvasgatom van még ilyen hogy ÚTI baleset tehát ha a munkába jövet vagy menet történik valami.
Ez Ő rá vonatkozhat?

Rozi5 # 2006.10.19. 18:44

A táppénz naptári napra jár.

Nyugdíjasnak csak baleseti táppénz jár.

A baleseti táppénz 100 %-os.

A nyugdíjhatározat nem tudom miért kell, kérdezze meg a munkáltatótól, szerintem elég a nyugdíjas törzsszám.

Üzemi baleset esetén előfordul, hogy hivatalból indít "pert", a munkáltató felelősségének megállapítására a nyugdíjigazgatóság, de többnyire csak akkor, ha maradandó a sérülés. Ehhez az eljáráshoz rengeteg papír és nyilatkozat kell, bár 67 %-os rokkantnál és csuklótöréskor elég valószínűtlen, hogy erről lenne szó.

figó # 2006.10.18. 11:15

Sziasztok.
Munkahelyi baleseti táppénzzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Édesanyám 67%-os rokkantnyugdijasként elhelyezkedett egy üzemi konyhán konyhai kisegitőként.Munkaidőben, munkát végezve a frissen felmosott padlón elcsúszott,eltört a csuklója.Készült baleseti jegyzőkönyv,a cég üzemi balesetként elismerte.
Most kapott egy levelet a cégétől, hogy addig nem fizet táppénzt amig édesanyám nem juttatja el hozzájuk a nyugdijhatározatát és az utolsó orvosi vizsgálat jegyzőkönyvét.Eddig ugy fizettek táppénzt, hogy 20.-ig le kellett adni a táppénzes papirt,különben nem fizette ki időben a pénz.
Ehhez joguk van?
A táppénz hogy jár ilyen esetben,hétvégére is vagy csak munkanapokra?

fehér sólyom # 2006.02.28. 20:44

Köszönöm a hozzá szólásokat remélem valóban ilyen egyszerű mint ahogy leírtátok. Mégegyszer köszönök mindent a segítőknek.

godsgreatbananaskin # 2006.02.28. 15:59

Ja, és még valami!

Remélhetőleg az elkészült, és vélhetőleg általad is aláírt baleseti jegyzőkönyv alátámasztja a történetet, és az abban foglaltak alapján nem állapítható meg az üzemi baleset tényét kizáró körülmény.

Ha igen, akkor baj van, ui. az egyszer már aláírt jegyzőkönyv valóságtartalmát utólag nehéz lesz cáfolni, ebben az esetben rajtad lenne a bizonyítási teher...

godsgreatbananaskin # 2006.02.28. 15:42

Kedves fehér sólyom!

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól a következőket mondja ki:

"Üzemi baleset az a baleset amely a biztosítottat a foglalkozás körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben, illetőleg munkába menet vagy onnan a lakásra (szállásra) jövet közben éri" (Ebtv. 51. § (1) bek.)

Nem üzemi baleset, amely
kizárólag a sérült ittassága miatt,
munkahelyi feladatokhoz nem tartozó, engedély nélkül végzett munka, engedély nélküli járműhasználat, vagy a munkába/munkából közlekedve indokolatlanul nem a legrövidebb úton közlekedve, vagy az utazás indokolatlan megszakítása során történt.

További kivétel, ha a sérült a sérülést szándékosan okozta.
Ha a fentiek alapján az eseted üzemi balestnek minősül, akkor jár a baleseti táppénz.
A bejelentett üzemi baleset tényét a baleseti táppénz megálapítására jogosult szerv határozattal állapítja meg.

A helyedben felhívnám a munkáltató figyelmét arra a körülményre, hogy az egészségbiztosítási szerv szükség esetén helyszíni vizsgálatot tarthat a baleseti jogosultság elbírálása miatt. (Ebtv. 64. § (2) bek.)
Gondolom, hogy az esetleges bírságolást - ha lehet - el akarják kerülni.

Kála # 2006.02.28. 15:35

Az lehet, hogy ki szeretnének bújni, de nem igen fog menni.

"Munkabaleset: az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétôl és idôpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétôl függetlenül.
A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás stb. igénybevétele során éri.
”"

Ahhoz, hogy a munkáltatód mentesüljön, azt kellene bizonyítania, hogy ami veled történt, az nem felel meg az idézett fogalomnak. Szerintem ez nem fog menni. Mindenesetre ne aggódj, a bizonyítási teher azon van, aki valamit bizonyítani szeretne, ez pedig a munkáltatód.

Egyébként a 100% táppénz szempontjából az számít, hogy az eseted azon túl, hogy munkabaleset, egyben üzemi balesetnek is minősül. (vagyis olyan baleset, mely a biztosítottat foglalkozása körében végzett munka során, vagy azzal összefüggésben, illetőleg munkába menet, vagy onnan a lakására/szállására menet közben éri).

fehér sólyom # 2006.02.28. 13:17

Sziasztok segítséget szeretnék kérni 1 hete 100% táppénzen vagyok mert a munkahelyemen pakolás közben megütődött a vállam majd rá kb 2 órára a fájdalom nem csökkent és orvoshoz fordultam aki kiírt táppénzre és kezelést illetve pihentetést javasolt. A munkahelyemen felvették a jegyzőkönyvet de úgy tünik, hogy ki akarnak bújni a munkahelyi baleset fogalma alól azzal hogy az általános munkavégzésemmel kapcsolatban bekövetkezett rándulás, ficam, húzódás nem tartozik ebbe a kategóriába. szeretném tudni hogy valóban így van e, illetve mi az amit ezzel kapcsolatban nekem tudnom kell.

mikewasovski # 2004.06.25. 09:07

Igazad van the big cat. A gép amivel a baj van sosincs karbantartva. Ha a Munkavédelmi Főfelügyelőség vizsgálódni kezdene, tuti, hogy megbüntetné a munkahelyet. Ezért nem akarják elismerni a balesetet.

the big cat # 2004.06.23. 16:42

Ha jól éretm a munkáltató itt eleve a baleset tényét vitatja. nem azt vitatja tehát, hogy a férjed beteg, hanem azt, hogy mitől betegedett meg.

mikewasovski # 2004.06.23. 12:35

Köszi a hozzászólást!
A férjem vérnyomása egyértelműen ettől a balesettől változott meg. Rendszeres véradó lévén ezt bizonyítani is tudja, az utolsó három véradás alkalmával mért vérnyomásokkal amit dokumentáltak a Véradó Állomáson. (mindhárom érték ideális vérnyomást mutat) Ha a munkáltatónak ez sem elég, nem tudom mit lehet még tenni.
Az meg még mindig nem világos nekem, ha valakit baleset ér miért kell megválni tőle. Jó munkaerőnek tartották eddig, soha fel sem merült, hogy elküdjék. Lehet, hogy az a baj, hogy ami a szívén az a száján is? Nem az a félénk típus. Talán félnek a főnökök? Nem értem az egészet!
Üdv
Mikewasovski

the big cat # 2004.06.22. 14:47

Továbbá, semmiféle közös megeyezésről szó sem lehet. csípőből utasítson viszsa minden iylen ajánlatot. nyilvánvaló, hogy a munkáltató nem tud jogszerű indokot a felmondáshoz, ezért jön ezzel. Csakhogy erre nem kényszeríthetik.

Az, hogy szerinte munakhelyi baleset történt, és amunkáltatója ezt vitatja nem törvéynes felmondási indok. Sőt durva jogsértés lenne a felmondással bosszút állni.

Karika # 2004.06.22. 13:36

Az orvos hivatalosan mit állapított meg. A betegség (keringési zavar) az áramütéstől származott? Ez döntően befolyásolja az ügy elbírálását.

mikewasovski # 2004.06.22. 13:17

Tanácsot is itt lehet kérni?
Ha igen, akkor szeretnék egy kis segítséget!
A férjemet a munkahelyén megrázta az áram. A munkahelyről az üzemi orvos hívott neki mentőt és bevitték a kórházba. Külső sérülései nem lettek, de keringési problémái voltak, ezért egy hétig kórházi kezelésben részesítették. A munkahely nem ismeri el, hogy üzemi baleset történt, merta gép bevizsgálásakor semmilyen problémát nem tapasztaltak. Azt mondták nem jár neki a 100%-os táppénz, csak ha bebizonyítja, hogy megrázta az áram. A másik probléma az, hogy emiatt az eset miatt el akarják küldeni, mert ha bebizonyosodik az Õ igaza, akkor esetleg több vezetőt is felelősségre vonhatnak, ha pedig nem tudja bizonyítani a dolgot akkor nem tudnak neki munkát adni, mert ezzel az üggyel nagy port kavart a munkahelyen, a közvetlen felettesét kellemetlen szituációkba keverte ezzel, stb., stb. Most jelenleg táppénzen van, de ha vissza akarna menni, akkor azt mondták, hogy majd leülnek vele beszélgetni és közös megegyezéssel szeretnék eltávolítani. Mit lehet ilyenkor tenni? Számítok a tanácsukra!
Tisztelettel: Mikewasovski