GYED, GYES, munkaviszony?


anne01 # 2012.07.03. 17:47

Hédi2012

Meglépheted azt is, hogy a tgyást a szülést megelőző 28 nap valamelyikétől igényled, még akkor amikor biztosításban vagy és így gyedre is jogosult leszel.

ld.:

A terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultság időtartama
A terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. A szülési szabadság szabályait a Munka Törvénykönyve határozza meg. Ennek megfelelően a terhes, illetve szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, amelyet úgy kell kiadni, hogy abból legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen. A szülési szabadság tehát legkésőbb a szülés napjával kezdődik, ezért a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző négy hét bármelyike lehet, de legkésőbb a szülés napja.

Ki jogosult a gyed-re?
A 2010 május 1-jét követően született gyermekekre tekintettel igénybe vehető gyed jogosultsági feltételeként szükséges előzetes biztosítási idő – főszabály szerint – 365 napra emelkedett. Ez alapján gyermekgondozási díjra jogosult:
• a biztosított, gyermeket szülő anya, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
• a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
• a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállta alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, azzal, hogy valamennyi esetben további feltétel, hogy a gyermekgondozási díjat kérelmező személy a gyermeket saját háztartásában nevelje.

Azért annak nézz még utána, hogy a tgyás és gyed között el kell -e menned pár nap álláskeresésire vagy sem.

Tgyásról, gyedről részletesen:
http://www.oep.hu/…_2012_02.PDF
http://www.oep.hu/…_2012_01.PDF

nandy # 2012.07.03. 11:58

Az ún. "passzív" táppénz intézménye már megszűnt, ennek értelmében szept. 1-től táppénzre nem leszel jogosult.
Érdemes lenne a munkaviszony megszűnését követő naptól álláskeresési járadékot igényelni egészen a szülés napjáig, majd azt a szülést követő naptól lehet szüneteltetni. TGYÁS lejárta után ismét pár nap álláskeresési ellátás, és utána lehet kérni a GYED-et.

Hédi2012 # 2012.07.03. 06:49

Kedves Szakértő!

Jelenleg táppénzen vagyok. Augusztus 31-én jár le a határozott idejű szerződésem, a szülés várható ideje szeptember 12. Megoldható-e hogy TGYÁS-re és utána GYED-re jogosult legyek?

Válaszodat előrei is köszönöm!

nandy # 2012.07.03. 05:02

Catlin: főszabály szerint a szülés napján még kell aktív biztosítási jogviszony. A "passzív" jogon kapott ellátás nem jogosít újabb ellátások igénybevételére.

Megállapodást csak természetbeni ellátásra lehet kötni (azaz elmehetsz orvoshoz, kiválthatod a gyógyszereket...), pénzbelire nem.

Azt javaslom, hogy a második baba vállalása előtt dolgozz 1-2 évet, vagy váltsad ki az egyéni vállalkozói igazolványt, mert azzal automatikusan biztosítottá válsz. Ez persze járhat némi járulékfizetéssel is...

mucieger # 2012.07.02. 14:31

Kedves Pazs!

Bocsánat, az előbb rosszat írtam:
gyerekek után járó pótszabadságot 2008-2011 között én vettem igénybe.

Elnézést.

mucieger # 2012.07.02. 14:22

Kedves Pazs!

  • 38 éves leszek szeptember 17-én.
  • 2008-ban 19 nap szabadságot vettem ki.
  • Apa vette igénybe a gyerekek után járó pótszabadságot
pazs # 2012.07.02. 13:52

muciegér:
A szabadságod kiszámolásához tudni kéne a következőket:
hány éves vagy
hány nap szabadságot vettél ki 2008-ban
te vagy az apa vette-e igénybe a gyerekek után járó pótszabadságot 2008-2011 között (2012-ben már mindkét szülőnek jár).
Valószínűleg nem fog kitartani az év végéig a szabid, de az igaz, hogy a szabadságok kiadásával kell kezdeni (egyébként a munkáltató ki is fizetheti tegnap óta).
Gyes csak maximum napi hat órányi munkavégzés mellett jár, ez vonatkozik a szabadság idejére is.
Nem igaz, hogy gyes alatt nem mondhatnak fel neked (tegnap óra nem). Ha nem vagy a gyerekgondozás miatt fizetés nélküli szabadságon, felmondhatnak.

mucieger # 2012.07.02. 13:06

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg GYED-en vagyok itthon, munkába való visszatéréssel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
Nagyobbik lányom, 2008. augusztus 17-én született, kisebbik lányom 2010. augusztus 18-án.
2012. augusztus 18-án lesz két éves kisebbik lányom, anyagi okok miatt kénytelen vagyok visszamenni dolgozni.
Először is a szabadságomat szeretném kivenni. Én úgy számoltam, hogy ez év végéig kitart a két gyerek után. Kérem írja meg, hogy hány nap szabadság jár erre az időre.
GYES mellett szeretnék dolgozni 6 órában. Szülés előtt napi 8 órában dolgoztam. Azt lehet, hogy előbb a bent lévő szabadságomat kiveszem, és ennek letelte után módosítjuk át a szerződésemet 6 órásra? Vagy hogy kellene csinálni?
Igaz, hogy ha visszaállok a munkába, a GYES alatt nem mondhatnak fel nekem? Tehát egy évig mindenképpen biztosítani kell számomra munkát?

Válaszát előre is megköszönve,

Üdvözlettel

anne01 # 2012.06.29. 18:40

Catlin,

A terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és
• a biztosítás fennállása alatt, vagy
• a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy
• a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül.

Az előzetes 365 nap biztosítási idő számítása
Rendkívül fontos az a kedvező szabály, miszerint a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie.
A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani:
• a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának idejét,
• a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből 180 napot
• a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás folyósításának idejét.

A terhességi-gyermekágyi segély összegének megállapítása
Ha a kezdőnapot megelőző év január 1-jétől a tgys kezdőnapjáig van 180 napi jövedelem
A terhességi-gyermekágyi segély összegének alapjául szolgáló jövedelem napi átlagát a táppénzre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani, ha a biztosítottnak – az ellátásra jogosultsága első napját megelőző naptári év első napjától a terhességi gyermekágyi segélyre való jogosultságot megelőző napig – az ún. irányadó időszakban 180 naptári napi jövedelme van.
Ha a szülési szabadság kezdőnapját megelőző január 1-jétől a szülési szabadság kezdetéig nincs 180 napi jövedelem
Ha az anya nem rendelkezik a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultságot megelőző évben és a szülési szabadság kezdő napját közvetlenül megelőzően sem 180 naptári napi, figyelembe vehető jövedelemmel, akkor a terhességi-gyermekágyi segély napi összegének alapja a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2012-ben 186.000 Ft) harmincad része.
Ha azonban az anya – egészségbiztosítási járulékalapot képező – tényleges jövedelme az irányadó időszakban nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a terhességi-gyermekágyi segélyt a tényleges, ennek hiányában pedig a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani.
Az az anya, aki álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék folyósításának szünetelése alatt vagy az ellátás megszűnését követő 42 napon belül szül és tényleges jövedelemmel nem rendelkezik, a terhességi-gyermekágyi segélyét a jogosultsága kezdőnapján érvényes minimálbér kétszerese (2012-ben 186.000 Ft), de legfeljebb az álláskeresési támogatás/vállalkozói járadék alapját képező átlagkereset harmincad részének alapulvételével kell kiszámítani (a tgys alapja nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás/vállalkozói járadék alapját képező átlagkereset harmincad részét).

Részletesebben tgyásról: http://www.oep.hu/…_2012_02.PDF
gyedről: http://www.oep.hu/…_2012_01.PDF

Catlin # 2012.06.28. 10:58

Tisztelt Szakértő!
2009. szeptember 1-e óta van munkaviszonyom. Jelenleg várandós vagyok az első gyermekemmel, aki 2012. augusztus végén fog a világra jönni.
Határozott idejű munkaszerződéssel vagyok foglalkoztatva a közszférában, a szerződésem 2012. október 31-ig érvényes, meghosszabbítani nem fogják, tehát a gyed idejére már munkanélküli leszek.
Amennyire utána tudtam nézni, az kiderült számomra, hogy minden juttatásra jogosult leszek, így a tgyásra, a gyedre és a gyesre is. A tgyást a szülés időpontjától szeretném igényelni és úgy tudom, hogy a gyedet ennek lejárta után kell, de mivel csak a tgyás ideje alatt szűnik meg a munkaviszonyom, így arra is jogosult leszek (mármint a gyedre).
A kérdésem az lenne, hogy ha 2. babát is szeretnék vállalni, akkor milyen esélyeim vannak arra, hogy kapjam a tgyást és a gyedet. Ha mondjuk az első gyermekem után kapott gyed ideje alatt születik meg a második gyermekem, akkor jogosult vagyok gyedre?
Én egyenlőre úgy gondolom, hogy nem, mivel nem leszek biztosított a szülés napján és nincs meg a 365 nap munkaviszonyom sem az elmúlt két évben. Van-e arra lehetőség, hogy ezt kiküszöböljem, pl. elmenjek a gyed ideje alatt álláskeresésire. De ha ezt teszem, akkor sem lesz meg a 365 biztosított napom.... És a tgyással ilyenkor mi a helyzet?
ÉS még azt szeretném megtudni, hogy hogy tehetem magam biztosítottá. Gondolom nem elég fizetnem magam után a tb-t. Vagy igen?
Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.28. 10:10

Elvileg akkor most 3 évnyi szabadságom van bent a cégnél
Az viszont nem valószínű. Jó lesz kettőnek is.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.28. 10:10

Nem kellene elkapkodni azt a felmondást, hiszen úgy sincs munkavégzési kötelezettsége. Hátha később a munkáltató akar felmondani, akkor pedig jár a végkielégítés és a munkavégzés alóli felmentés.

nandy # 2012.06.28. 10:04

Bármikor felmondhatsz (indoklás nélkül is). A felmondási idődet pedig nem kell ledolgozni, mert a GYED, gyes miatt amúgy is fel vagy mentve a munkavégzés alól.

A ki nem vett szabadságot a munkaviszony megszűnésekor pénzben ki kell fizetni.

encike720 # 2012.06.28. 09:08

Segítségre lenne szükségem! 2008,07,óta vagyok munkaviszonyban. 2010 január elejétől otthon voltam veszélyeztetett terhesként táppénzen a kisfiam születéséig, 2010,07,20,-ig. Jelenleg még GYED-en vagyok. Augusztus elején kiköltözünk Angliába, és az lenne a kérdésem, hogy hogy érdemes felmondanom. Gyed alatt, vagy Gyes alatt? Felmondási időm van? Ha van, akkor kötelezhetnek rá? Elvileg akkor most 3 évnyi szabadságom van bent a cégnél, azt kötelesek nekem kifizetni ha felmondok? Vagy mit hogy csináljak? Kérem, segítsenek, nagyon fontos lenne!
Köszönöm!

pazs # 2012.06.19. 10:56

Hát nem azonnal, de 30 nap múlva igen, védelem csak a fizetés nélküli szabadság idejére jár.
Nem számít, hogy tartósan beteg a gyermeked.

Ppolla # 2012.06.19. 09:59

Tisztelt Szakértő!

Ikergyermekeimmel vagyok GYES-en, akik 4 évesek. Szeretnék visszamenni részmunkaidőbe dolgozni a munkahelyemre. Úgy értelmeztem az új munkatörvénykönyve szerint, hogy azonnal felmondhat a munkáltatóm, ha megszakítom a fizetés nélküli szabadágomat. Igaz ez?
Még egy kérdésem lenne, jelent valami védelmet, hogy van a gyerekekre tartósan beteg igazolásom?

Előre is köszönöm a válaszát!

nandy # 2012.06.19. 08:59

dorisz:

Ahhoz hogy a minimálbér kétszeresénél magasabb összeg alapján kapjad a TGYÁS-t, kellene legalább 180 bérezett nap. Bérezett napnak számít a fizetett szabadság és a betegszabadság is, de nem számít annak pl. a táppénzes időszak.

Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy augusztustól februárig összehozz 180 napot, így szerintem kár ezen gondolkodni.

Megjegyzem, hogy a "táppénzre menjek-e" nem egy szabadon választható opció... Táppénz annak jár, aki keresőképtelen. Önmagában a terhesség nem jelent keresőképtelenséget, bár gyakorlatban a kezelőorvos -sokszor a biztonság kedvéért- táppénze veszi a teljesen egészséges kismamát is.

Egyébként nem lenne szerencsés találgatni, hogyan járnál jobban, mert februárig még nagyon sok minden történhet, amitől alapjaiban borulhat a mostani számítás...

nandy # 2012.06.19. 08:50

LCNet:

A GYED-et nem lehet "örökölni". Ha az apuka egyébként jogosult rá (mert megvan a szükséges biztosításban töltött ideje, és jelenleg is biztosított), akkor neki az ő jövedelme alapján fogják számolni a GYED-et.

Egyébként tartásdíj címén a GYED-ből is lehet vonni.

Nagymama semmiképpen sem kaphatja, emiatt ne aggódjatok (talán a gyes-sel keveritek).

TGYÁS-t nem kötelező kérni, mint ahogy GYED-et sem, meg úgy általában semmit sem. Ez mindig a jogosult saját döntésén múlik. Magyarán semmi nem tiltja, hogy te az ikrek és az újszülött mellett dolgozzál, csak akkor ne kérd a szociális ellátásokat.

Eléggé összetett és sokrétű a problémád, itt a fórumon nem igazán lehet erre jó választ adni...

nandy # 2012.06.19. 08:42

Érdeklődnék hogy Apaként pont most tudnék GYEDre elmenni mert a párom nem jogosult rá és a kérdésem az lenne hogy a 365 napom megvan ledolgozva de jelenleg 1 hónapja lejárt a munkanélkülim is! Azt mondták nekem hogy csak munka állományból tudok elmenni de ilyet nem is írtak feltételként . Segítsége kérnék hogy akkor hogy is van mert számunkra nagyon fontos lenne. ELőre is köszönöm

Biztosítási jogviszony hiányában valóban nem vagy jogosult a GYED-re.
Az más kérdés, hogy az anyuka miért nem jogosult?

tili # 2012.06.18. 20:37

Tisztelt Szakértő!

Egész napos hiábavaló telefonálgatás után fordulok Önhöz.
Gyermekem 2010.06.21-én született, jelenleg, még 2 napig gyed-en vagyok vele itthon. A legfiatalabb családtagot 2013. januárjára várjuk.
A GYES 2012.08.06-án le jár, így a következő naptól már munkába is állhatnák a régi munkahelyemnél.Természetesen először a felhalmozódott szabikat fogom kivenni (ez összesen 22 nap (2012.évre 9 nap 1 gyermek után járó)). Így hivatalosan szeptember.7-én kezdhetek (a 2012 évi 10 napot nem veszem ki a kezdéskor).
Igen ám, de most jön a csavar a dologban..... Hogy újra babát várok (a babuci februári születésű lesz)
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mi a teendőm és milyen összegű juttatásokra számíthatok majd?
Ugye, augusztus 7. -étől újra állományban vagyok, de pontosan mennyi munkával töltött időnek kellene eltelnie ahhoz hogy a magasabb TGYÁS-t és GYED-et kapjam?
Mi történik abban az esetben ha majd előbb el kell jönnöm táppénzre, mi alapján számolódik akkor a GYES és a TGYÁS?
Milyen összegekre számíthatók, abban az esetben ha a felhalmozódott szabik kivétele után esetleg rögtön táppénzre jönnék? Ez ronthat a TGYÁS és a GYED összegén?
Érdemes visszamennem 4-5 hónapra ténylegesen dolgozni (anyagilag jobban járok e vele), vagy jobban járnák a kivett szabik után táppénzre jönni?
Esetleg a GYES lejárata után rögtön táppénzre jönni?

Melyik esetben járnák a legjobban?

Előre is nagyon megköszönöm segítségét!

LCNet # 2012.06.18. 13:49

Tovább kíváncsiskodom...Amennyiben GYES alatt mennék el szülni, lemondhatok e a TGYÁSról és GYEDről a további GYES javára? Mert akkor dolgozhatnék a vállalkozásban mondjuk heti 20 órában tovább (itthonról, logisztika...), és bejelentési kötelezettség sincs. A szülések előtt 17 évig dolgoztam egy helyen, a munkáltatóm így továbbra is fizetné utánam a járulékokat? Az ikrek miatt dupla GYES fog járni, a kérdésem még, hogy a 3. gyerek után is jár majd GYES, vagy az marad a 2x-es + 3x16.000 családi pótlék?
Köszönöm a választ!

dorisz17 # 2012.06.18. 12:22

Tisztelt Szakértő!

A segítségét szeretném kérni!
Kislányom 2009.08.06 -án született, jelenleg GYES-en vagyok vele itthon.
A GYES 2012.08.06-án le jár, így a következő naptól már munkába is állhatnák a régi munkahelyemnél.Természetesen először a felhalmozódott szabikat fogom kivenni (ez összesen 22 nap (2012.évre 9 nap 1 gyermek után járó)). Így hivatalosan szeptember.7-én kezdhetek (a 2012 évi 10 napot nem veszem ki a kezdéskor).
Igen ám, de most jön a csavar a dologban..... Hogy újra babát várok (a babuci februári születésű lesz)
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mi a teendőm és milyen összegű juttatásokra számíthatok majd?
Ugye, augusztus 7. -étől újra állományban vagyok, de pontosan mennyi munkával töltött időnek kellene eltelnie ahhoz hogy a magasabb TGYÁS-t és GYED-et kapjam?
Mi történik abban az esetben ha majd előbb el kell jönnöm táppénzre, mi alapján számolódik akkor a GYES és a TGYÁS?
Milyen összegekre számíthatók, abban az esetben ha a felhalmozódott szabik kivétele után esetleg rögtön táppénzre jönnék? Ez ronthat a TGYÁS és a GYED összegén?
Érdemes visszamennem 4-5 hónapra ténylegesen dolgozni (anyagilag jobban járok e vele), vagy jobban járnák a kivett szabik után táppénzre jönni?
Esetleg a GYES lejárata után rögtön táppénzre jönni?

Melyik esetben járnák a legjobban?

Előre is nagyon megköszönöm segítségét!

LCNet # 2012.06.18. 12:08

Azért nem a férjem vállalkozik, mert Neki letiltások vannak a fizetésén + gyerektartás és akkor nem maradna semmi... Ezért volna jó, ha nekem sikerülne valahogy kivitelezni...

mkati72 # 2012.06.18. 11:49

Tisztelt Szakértő!

2002. szeptemberétől dolgozom egy multinacionális cégnél gazdasági vezetőként. 2007-ben mentem el szülni, azóta itthon vagyok. A 2. gyermek után most július elején fog lejárni a gyes. Az állásom be van töltve, és szerintem ebbe a munkakörbe nem fognak visszavenni.
Kérdéseim:

  • ha felajánlanak esetleg egy alacsonyabb munkakört, kevesebb fizetésért köteles vagyok-e elvállalni? Ha nem vállalom el, akkor emiatt már nem jár esetleg végkielégítés?

Illetve nem teljesen világos, hogy ha valaki gyes után visszatér a munkához, és megtagadhatja a munkáltató a végkielégítés kifizetését mert olyan magatartást tanúsított (pedig nem is dolgozott, mert otthon volt), vagy hogyan hivatkozhat a nem megfelelő képességeire, ha addig megfelelt amíg dolgozott, utána amikor már otthon volt akkor már nem?

  • A munkaszerződésem szerint 3 hónapos felmondási idő van kikötve. Ez továbbra is él?
  • Mi a helyzet a fizetésemmel? Úgy tudom, hogy a cégnél ahol dolgoztam,amíg én otthon tartózkodtam nem volt az alkalmazottaknál mindenkinek általános mértékű fizetés emelése. Hanem egyedileg volt elbírálva, kinek kinek különböző időpontokban. Ha engem tovább nem alkalmaznak, akkor én a régi 2007-ben megállapított bérem után fizetik-e a járandóságokat, vagy kérhetem az utólagos rendezést? Például akit utánam felvettem az én helyemre, az annak járó fizetésével megfelelően?

Elnézést a sok kérdésért.

Köszönettel:mkati72

wers # 2012.06.18. 11:30

Ha a konkrét tevékenységet nem te akarod végezni, miért nem a férjed vállalkazik? Egyéni vagy társas vállalkozásra gondoltál?
A GYED nem "öröklődik"