Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


buboka # 2011.11.10. 15:40

hella78!

Sajnos sok igazság van abban amit írtál és mari55 válasza is tényszerű.

macobácsi # 2011.11.10. 15:41

Az államtitkár a korbetöltött rokkantnyugdíjasokkal kapcsolatban közölte,hogy az ellátásuk mértéke nem változik.Nem tudom ezt úgy kell értelmezni,hogy ők 2012-ben illetve a továbbiakban az öregségi nyugdíjasokra vonatkozó évenkénti nyugdíjemelést nem fogják megkapni,vagy velük azonos elbánásban részesülnek.

hella78 # 2011.11.10. 15:44

Mari55!

Biztos,hogy nem fognak nekik többet kapni.
Ők 50% alatt vannak, mi harmadfokúak meg 50-80% között vagyunk.

ugribugri # 2011.11.10. 15:45

hagyjatok fel már a sok értelmezéssel, értelmezni csak a törvényt lehet azt hogy épen szerdán mit mondanak az semmit nem jelent úgy hogy szerintem csak saját magatokat izgatjátok fel...

buboka # 2011.11.10. 15:49

Kedves ugribugri!

Biztosan igazad van, ami a törvényt illeti, de láttunk már ettől a kormánytól olyan törvényt, ami más országokban még az ötletelés szintjét sem ütné meg, így attól tartok ez sem lesz semmivel sem jobb és értelmezhetőbb, mint amit most olvasunk a cikkekben.

kiszolgáltatott # 2011.11.10. 15:57

Igen,ez aztán a fából vaskarika.A rahab járadékos vagy dolgozik ,vagy ellátást kap.A rokkant meg dolgozik,és ellátást is kap.Jövedelem határ a min bér 18-szorosa.Hát nem mondom aki ennyit tud összedolgozni...és ezek szerint nem volt rehabilitálható,az hogy lehet???

ugribugri # 2011.11.10. 16:00

buboka igen ezzel a megfogalmazással egyetértek,de az is igaz hogy lassan azt sem hiszem el amit kérdeznek,ami viszont biztos hogy náluk meg olyan törvényt nem hoztak amit előre is úgy írtak volna le, akar az utolsó pillanatban is fordíthatnak rajta szöges ellentétben az előirányzott akarattal..//meg mindig csak az ötletelés szintjén tartanak és ez a borzasztó benne,evvel piszkáljak a kedélyeket,azért kíváncsi lennék egy olyan statisztikára amelyik a rokkant nyugdíjasok halálozását mutatna ki a lebegtetett bizonytalanságok miatt ezen időszak alatt //lehet hogy akkor igencsak felelősségre kellene vonni egyes elvtársakat //

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.10. 16:05

Mari55!
Ez hasonló az öregségi nyugdíj melletti munkavállaláshoz, amelyet Spicivas tegnap említett. Ha egy biz. jövedelemszint felett kapna még teljes nyugdíjat is, az olyan fura lenne, azokra nézve, akik ugyanazért munkáért csak csak jövedelmüket kapják.
Én legalábbis így értelmezem.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.10. 16:07

A 18x-os az elírás lehet.
A rehab járadék olvasatom szerint felfüggesztett addig, amíg dolgozik, de - megintcsak az értelmezésemre hagyatkozva - a felfüggesztés nem azonos a megszüntetéssel.

horgászapácban (törölt felhasználó) # 2011.11.10. 16:17

Ez a "...felülvizsgálatra jelentkezhetnek.." kifejezés teljesen értelmezhetetlen.
Nincs szó továbbá az ellátás évenkénti emeléséről, az utazási kedvezmények meghagyásáról stb.

buboka # 2011.11.10. 16:20

Kedves ugribugri!

Ahogy én látom a dolgokat - persze közel sem biztos, hogy jól - azért fogalmazzák pongyola stílusban a törvényeket, hogy maradjon kiskapu, ha esetleg valaki megpróbál lépni ellene. Szerintem a szakértők, jogászok sem tudják értelmezni, hát még mi.

macobácsi # 2011.11.10. 16:20

A hozzáértők véleményét kérném.Szerintetek a korfölötti rokkantnyugdíjasok ezután minden tekintetben azonos elbírálás alá fognak esni,mint az öregségi nyugdíjasok

ókút # 2011.11.10. 16:22

Macóbácsi!

igen,bár nem vagyok szakértő!

keke1 # 2011.11.10. 16:23

Kedves Ani2085!

Nincs még minden veszve,egyből rendeződne az ország helyzete ha victorunk világgazdasági válságra hivatkozva,még idán visszatérne a diferenciált jövedelemadóra,és maximalizálná a gyerekkedvezményt.

Ezt ma még elfogadná a piac,jövőre már csak a lemondás marad,rosszabb esetben a lemondatás.
Itt megint az a fő kérdés hogy szeretett vezérünk képes e változtatni az elképzelésein,vagy sem?

hella78 # 2011.11.10. 16:27

Ha tényleg így van,akkor ezt nem tartom igazságtalannak,mert rengetegen voltak az elmúlt években,akik tényleg betegek voltak és mégis kikerültek a rendszerből,így ők most több pénzt kaphatnak. Tehát egységes lesz a pénz, mindenki egyformán fog kapni, a rehabilitálhatóak közül.
Más kérdés,h. nekem nagyon úgy tűnik,mintha már meglenne a létszám arra,h. mennyien is fognak majd kikerülni a rokkant kategóriából. Amit igazán nem értek,mert honnan tudják előre,h. ki mennyire beteg?

hella78 # 2011.11.10. 16:30

Jaj, ezt Neked írtam, Mari55, mármint az ez alatti üzenetet.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.11.10. 16:30

Szóval. Olvasom a legutóbbi linket. Próbálom értelmezni.
A III. csoportból aki rehabilitálható, az rehab. járadékot, aki nem rehabilitálható, rokkantsági ellátást fog kapni. Aki betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, a nyugdíjas lesz, kikerül a rokkant kategóriából.
A rokkantsági ellátás mértéke nem változik.
Az átalakítás nem érinti az I. II. csop. rokkantakat.
Előtte egy mondat: az ország nem bírja elviselni a 900.000 rokkantnyugdíjast.
De: ha kiveszi az öregségi korhatárt elérteket, attól még jár nekik a nyugdíj, tehát nem takarítanak meg rajtuk (HÁL' ISTENNEK) semmit.
A rehabilitációs járadék a rokk.nyugdíj 120%-a, de vannak levonások. Ez egy minimális összeg, vagy semmi, egyikkel ad, másikkal visszaveszi, tehát gyakorlatilag 0 + bevétel. Aki nem rehabilitálható, az rokk. ellátást kap, aminek az mértéke nem változik.
Akkor? Most egy nagylelkűségi rohama van állam bácsinak? A Soltész féle nyilatkozat szerint baromi jól jár mindenki, mert nem változik semmi, más lesz a neve, de minden összeg marad a régiben. Sőt, több embernek szeretnének rehab. járadékot fizetni.
És az ország nem bír elviselni ennyi rokkantat. Hát, vadászkutya legyek, ha értem a logikájukat. A tervezet szerint nem elvennének, esetleg adnának. Vagy betojtak? Kezdem azt érteni, miről van szó, csak azt nem, hogy mi értelme van az egész átalakításnak.
Rájöttem, nem szabad logikát keresni, mert ez itt (még) Magyarország. Csak a hétköznapi átlagemberek ismerik ezt a szót, meg a józan paraszti ész fogalmát.
A 18x-os jövedelmet is megértettem. Éves szinten, ha meghaladja a mindenkori minimálbér összegének 18x-osát. Valószínű, az 1 havi min. bér 18x-osát nem haladhatja meg éves szinten. Ergo, most azt hiszem, 78.000, 18x78.000 forintot nem kereshet egy évben. Mondjuk éves szinten ez akkor is a min. bér 1,5-szerese. Jó kis állás kellene ahhoz, hogy valaki rokkantként ennyit keressen, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy lehet ilyen.
Hát, ha ez így lenne igaz, ahogy én végigrágtam, akkor minek volt a hónapokig tartó mumus-mumusozás, a bizonytalanságban tartás, a kemény szigorítások, csökkentések, elvonások terjesztése? Vagy már félnek 2014-től, és ez már a kampány előszele?
Értitek? Lehet, kellünk nekik? Kellene a szavazat? Vagy az EU ebbe is beleszólt az utolsó előtti pillanatban, csak nem kerül nyilvánosságra, hogy emberek 100 ezrei pusztultak volna el? Odakoppintottak "V"alaki orrára? Remélem igazam van, és nem álmokat kergetek.

liamadni # 2011.11.10. 16:37

Gyorgy01!

Fogalmam nincs mi történik a NYUFIG-nál.Rendszeres szoc.járadékot kaptam több mint 4 évig.
(2008-ban született egy "állapota végleges,abban javulás nem várható)" Ig.Szakértői vélemény.Ezek uán 2009-ben újra felülvizsgáltak,de változatlanul csak a rendszeres szoc.járadékot kaptam.(43%,Rehabilitációja intézményes szinten javasolt! Ez volt a vélemény.)Természetesen nem kaptam rehab.járadékot,mert a % ra hivatkoztak.)
Idén februárban behívtak felülvizsgálatra.A 2007-es határozatra hivatkozva.Idén 54%-ot kaptam.Ami megfelel a 67%-nak)
Elsősorban a rokk.nyugdíj megállapítást kértem.Februártól szeptemberig nem kaptam határozatot semmilyen ellátás megállapításáról.!!!!!!
Mintha klónozva lennék....Egy csomó ügyszámot kaptam ez idő alatt.)Közigazgatási hatósági eljárást 2 alkalommal is indítottak rehab. ügyben.(Más dátummal,más ügyszámmal).Az összeg megállapítását már nem is részletezném.....
Szept.elején elutasították a rokk.nyugdíj kérelmemet.Ebben a határozatban az addig meglévő szolgálati időm csökkent.Megfellebbeztem,majd októberben állapították meg a rehab.járadékot,a lecsökentett szolg.idővel.
Személyesen felkerestem a NYUFIG-ot,hogy megtudjak néhány dolgot.Ott azt a választ kaptam,hogy a fellebezésem nem érkezett be.Miután mondtam,hogy hozzám visszajött a tértivevény,akkor megtalálta a hölgy.
Jelenleg itt tartok.Kíváncsian várom a további fejleményeket.

Túlélő # 2011.11.10. 16:38

http://hvg.hu/…unkavallalas#…

Már én sem értek semmit!!!!Itt 57ezer ft van írva. Ien majd nekünk kell jelentkezni,de kapunk levelet.Agyam eldobom. Azt hiszem ma már nem olvasok semmit.Esetleg Andersent,az legalább jó meséket írt. Ez is mind mese? vagy nem?Szerintem ők sem tudják a nagy kapkodásban.
Fájdalommentes szép estét mindenkinek.

macobácsi # 2011.11.10. 16:41

ókut!
Ha biztosan így lesz megnyugtattál,mivel érint a kérdés.Köszi a választ.

buboka # 2011.11.10. 16:42

Kedves icike42!

Ne izgasd fel Magad, hidd el nem ér ennyit, bár tudom a sorsunk múlik ezen, de olvasd el Ani2085 hozzászólását, sok igazság van benne. Magyarul minden marad úgy ahogy eddig volt - gondolom jól értelmezem az írást -, csak más neve lesz a "gyereknek". Egyébként sajnos valóban igazad van, akik annak idején megtudták venni a rokkantosításukat azok most az I., vagy II. csoportban vannak - elnézést, nem akarom tisztességes és becsületes, de nagyon beteg embertársaimat megbántani -, azok változatlanul élvezik ennek minden előnyét. Akik nem tudtak, vagy akartak fizetni, mert valóban betegek azok a III. fokban lettek besorolva és most annak ihatjuk a "levét".

TamasHungarian # 2011.11.10. 16:42

Egész eddig nem ezt mondták.

Most akkor jól értem, hogy az eddigi I-II. csop-ot békén hagyják, csak jan 1-jétől átkeresztelve lesznek rokkantnyugdíjasok?

És csak a III. csop jön egyáltalán szóba a felülvizsgálat szempontjából? A többi marad, ahogy eddig volt, azaz pl majd 2013-ban vagy 2014-ben a soros felülvizsgálat X és Y ember esetében?

Röviden ennyi?

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.11.10. 16:46

Icike42! Olvasd végig, amit leírtam, ne keseredj ennyire el. Mintha változott volna a hozzáállásuk. És csak csoportokat írnak, %-ról nincs is szó. És mondd velem együtt: NEM VAGYOK CSALÓ!!!
Mint ahogy itt, a fórumon senki. És talán már az OKOSAK sem tekintenek minket annak. Ilyet nem is merek leírni: olyan, mintha szorulna a nyakuk körül a hurok. Ezt nem is írtam le. Jujjj. Még elvisznek a rossz bácsik. Most olvastam, hogy valaki a facebookon merényletet tervezett, vagy arra biztatott, nem írom le ki ellen, és most megy a nyomozás ezerrel.
ICIKE fel a fejjel!!! És ne sírj, bár nekem kiskoromban mindig azt mondták: sírjál csak, kevesebbet fogsz pisilni:) Később: szebb lesz a szemed. Én is könnyen sírok, de most nem, és a saját bajom miatt évek óta NEM sírok. Az első 1-2 évben sokat bőgtem, hogy milyen tehetetlen lettem, mennyire lelassultam, hogy mi mindent nem tudok elvégezni, amit korábban dalolva meg tudtam csinálni. Aztán rájöttem, hogy attól, ha sírok, nem leszek jobban, nem leszek erősebb, egészségesebb. Most már sokszor kinevetem saját magam. Kell egy kis önirónia. Na meg az antidepresszáns. Anélkül biztos, hogy bediliztem volna már. De Te Icike, ezt az utolsó 2 mondatot ne vedd figyelembe.

liamadni # 2011.11.10. 16:46

Mari 55 !

Én nem kaptam meg visszamenőleg,csak egy részét.Vizsgálatra végzéssel hívtak.
(Hivatalból indult eljárás febr.eleje.)
A bizottság leírta az állapotváltozás időpontját.
Ettől függetlenül nem onnan állapították meg a járandóságot.(Ezen már az eddigi tapasztalataim miatt nem is csodálkoztam.)

tuci58 # 2011.11.10. 16:47

Szerintetek aki most rehab járadékos annak januártól az egységesített összeget fogják adni ? Vagy megmarad a régebben megállapított járadéka ?