Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.09. 17:21

T. Fórumozók !

Bármilyen meglepő ezek "a gyerek jogai meg kötelezettségei stb. már korábban is szerepeltek törvényekben, rendeletekben". Csak most érzékenyebbek rá az egyének.
Sokkal kevesebb az új ötlet mint gondolnák a napi politikai meccseket figyelő emberek, Egy normális tanulmány megpróbálja számba venni a variációkat és azok várható hatását. A mi válságkezelésünk is tapasztalatként használódik majd. Mi volt amit lenyeltek az emberek, mi volt az amit agyon kellett hallgatni, és mi volt az ahol meghátrált egy kormányzat. Ilyen pl. az önkormányzati rendszer. Ezt például a kalapos király óta nem tudjuk modernizálni. Most sem lehet érdemi változtatást elérni. Pedig egy egységes bánásmód, szociális foglalkoztató hálózat még jól is jönne. Ez inkább járhatóbb út nekem mint képviselő testületenként eltérő segélyezés és egyéb szabályozás akár a fogyatékos ügyben. Nézzük meg akár pest megyét. Vajon más megyékben miért nincs olyan hogy nem tudnak enni adni a bentlakásos intézetekben ? De a fogyatékos lehetőségek tekintetében is ég és föld a körülmények eltérése vidéken és Pesten.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.09. 18:12

Icike42 !

Szerintem tök jó ha megkeresed a képviselődet. Minél nyíltabb és minél lerázhatatlanabb formában annál inkább. (Na például a képviselőkkel folytatott levelezés honlapja bizton sokakat érdekelne)
I csoportba tartozók is vannak akik dolgoznak. Ha ajánlhatom gondold át mit is akarsz elérni a képviselődnél. Hogy ne dolgozhasson az I, II kategóriás ? Nem fognak ők szeretni érte téged. :) Meg hát sokuknak szüksége is van a mellékkeresetre. Ugyanúgy mint a III csoportba tartozóknál is. Mondok egy példát az egyetemi világból. Sok vénséges professzor betöltve a nyugdíjkorhatárt tovább dolgozott de immár két pénzért. És sok területen bizony a kor nem a tapasztalatot növeli hanem a korlátoltságot. Na arra született a jövedelemkorlát. dolgozhat de egy bizonyos szint után függesztődik a nyugdíj. Valami általános nyugdíjkorlátba és minimális ellátások emelésébe én belemennék mert arcpirítóan kevés az ÖNYM.

Túlélő # 2011.11.10. 07:45

Köszönöm mindenkinek a segítséget,a privibe írt emailekre gondolok.

szafika # 2011.11.10. 08:22

Skarabeus ! miért csodálkozol azon, h itt megmorogják , ha a rokkant dolgozik ?! 50e ft-os rnyd mellett ? A nem rokkant 60-65 e ft ért keccsöl , sokszor nem 8 órát egész hónapba ! Akkor mégis mit várnál ? Ne fogd fel irígységnek , csak gondolj bele !
Spicivas ! Az első csoportba lévő ember állítólag segítség nélkül önellátásra képtelen ,az hogyan tud dolgozni ?! V a második csoportban lévő, aki csak segítséggel képes ellátni magát ?! Ez nekem , meg sokaknak magas !

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.10. 08:36

Szafika!

Így van, sok első és II csoportú dolgozik. Sőt esetükben még úgy is olvassa a Nyufi a jogszabályt, hogy nincs keresetkorlát sem. Írtam már szakértői csapat kérésére 2008-ban kikereste az ONYF, hogy 9000 főnek volt így bejelentett (!) 8 órás munkahelye. És hát ismerek sokat aki a rokkantnyugdíja mellé keres feketén ezt azt. Ez az érem egyik oldala. A másik hogy a rokkantnyugdíj nem elég a megemelkedett gyógyszer stb költségek + megélhetés biztosítására. De rendbe kéne szedni az ellentmondást. Valószínűleg ezt a "munkaképtelen" kitételt kéne eltörölni. Példálóztam már a vak kefekötőkkel. Az is termelés.

kiszolgáltatott # 2011.11.10. 08:45

Én úgy tunám ezt a %-osdit elképzelni igazságosabban,hogy pl. a károsodott megkapja az elvesztett munkaképességének megfelelő összeget,(pl.előző munkabére alaplán),és a megmaradt munkaképességével meg azt csinál amit tud,és akkor szóba jöhetne az is,hogy mikor érzi jobban magát ,mikor tud valamit dolgozni,és mikor nem.Tehát a maradék munkaképességét tudja felhasználni,de az elvesztettre,megkapja a megfelelő jövedelmet.
Lehet,hogy ennek is megvannak a hátrányai,vagy én vagyok túl egyszerű,de akkor nem kéne senkinek sem irigykednie a másikra.

kiszolgáltatott # 2011.11.10. 08:46

peti

kiszolgáltatott # 2011.11.10. 08:53

Igaz,akkor sem lenne senkinek a hátára írva,hogy :megmaradt munkaképességem (pl).40%,tehát,ha most dolgozni látsz ne irigykedj,mert (pl)a TE éves bérednek én csak 40%-át tudom megkeresni.(a többi időt kórhátban,orvosnál,fájdalomban elmerülve töltöm)

szafika # 2011.11.10. 08:56

Spicivas !
Persze , tisztába vagyok vele, h hatalmas a gyógyszerköltsége annak , aki beteg , a politikusainkat meg piszokul nem érdekli , h az egyszerű emberke hogyan oldja meg a problémáit , nekik megvan a biztos megélhetés , utána hosszú szünet , pedig belegondolhatnának abba, h másképp kellene hozzáállniuk , mert egy bizonyos összegre szükség lenne a megélhetéshez, és az amit ők elegendőnek gondolnak , az többnyire semmire nem elég, nekik kellene megpróbálni annyiból élni !
Más..Régen is benne volt az alkotmányban , h gondoskodnia kellene a fiatalnak az arra rászoruló szülőkről, csakhogy, ma nagyon sok fiatal kényszerül rá arra, h őróla gondoskodjon a nyd-at kapó szülő, nagyszülő , mert szerencsétlen fiatal nem jut munkához !
Mindenki nem képes vállalkozást indítani se , pedig az ember azt hinné, ha valakinek több iskolája van az alkalmasabb arra is , h a több tudás birtokában kell h legyen benne annyi, h ne várja h tálcán kínálják a lehetőséget, hanem mozduljon valamerre, de sajnos ez sem így működik. Ki tudja , mi lenne itt a megoldás ?!

gyorgy01 # 2011.11.10. 08:58

Tisztelt fórumozok! Segítséget szeretnék kérni. Mennyi idő alatt intéződik el a nyugdíj? Fontos lenne számomra, mert 27,000.-Ft-ból egyedül nevelek két kiskorút! Sajnos a betegségem nem engedi meg, hogy munkát vállaljak, és ez az összeg valamint a 29,600.-Ft-os családi pótlék igen kevés három ember megélhetésére. 2011.06.23.-án a munkaügyi bíróság kimondta, hogy elérem a rokkantsági százalékot, tehát jár a nyugdíj. Most az a problémám, hiába keresem fel a Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatát, mindig valami kifogással leráznak. Személyesen bent voltam egy hónapja, akkor azt mondták, hogy a munkáltatómhoz, kiküldenek egy ellenőrt, és utána ők már gyorsan el tudnak intézni mindent. Három hét múlva érdeklődtem, akkor rendszer hiba miatt nem tudtak belenézni az ügyembe. Ez tartott három napon keresztül. Ezen a héten hétfőn azt mondták, hogy visszajött a papírom, ők intézik és hívjam nyugodtan csütörtökön addigra kész lesz. Ma (csütörtökön) hívtam őket ahogy megbeszéltük, erre azt mondták, hogy a munkáltatómhoz, kiküldenek egy ellenőrt, és utána ők már gyorsan el tudnak intézni mindent. (ezt mondták egy hónapja is!) Teljesen elkeserít ez a hozzáállás, úgy érzem soha nem készül el a papírom, soha nem fogom megkapni azt a nyugdíjt! Kérem valaki írja már meg nekem, hogy mennyi idő alatt intéződik el a papírmunka? Köszönöm előre is a válaszokat! Üdvözlettel, György

TamasHungarian # 2011.11.10. 09:30

Szafka!
Ez itt magyarország! Lehet nyugodtan 4-5 egyetemi végzettséged, abszolút semmi jelentősége még nagyon is piacképes területek esetén se, ha nincs meg a megfelelő ismeretségi köröd! Az alap!
Aztán meg ismerek olyat is, aki 18 évesen, éppen csak egy halvány érettségivel 4 Kft-t rángat egyedül, és gondolhatod, nem kell kétszer telefonálnia semmiért. Ja persze a 4 Kft mellett papíron vagyontalan, sőt "szegényt" a szülei tartják el hivatalosan, mert furcsa mód mindegyik Kft tök veszteséges, na az más kérdés, hogy olyan luxus-színvonalon él, hogy azt más elképzelni se tudja. Tudod, ez a tipikus, amikor megy a nullás jövedelem-igazolásért, aztán meg kint beül a 750-es BMW-jébe, és fut intézni az újabb bahamai útját.
Hát ez van .... ez az ország erről szól.

TamasHungarian # 2011.11.10. 09:32

bocs, most nézem h félreolvastam a neved :)
szal Szafikára helyesbítve!

szafika # 2011.11.10. 09:43

TamásHungarian , egy i betü nekem ide v oda már mindegy ! Az én lányom is vállalkozik , másfél éve , hát ... a könyvelője azt mondja , jó lenne, ha jövőre már nem lenne veszteséges, mert valami kis hasznot kellene már felmutatni , így igaz, de amikor bejön egy kis pénz , gyorsan visszaforgatja áruba , mert kicsi a forgalom, kicsi a haszon , biciklivel száguld a faluba , segítünk neki amibe tudunk, de valahogy mégse akaródzik meggazdulni neki, pedig nem 8 órát dolgozik !

kiszolgáltatott # 2011.11.10. 11:32

Nemrégen itt a fórumon szó volt varrodai munkáról.Hát már meg is valósult:http://www.dehir.hu/…/2011/11/08/
A "segélyhelyettmunkát" jegyében.Azt írják a dolgozók fele megváltozott munkaképességű.Igaz ebből nem derül ki,hogy mennyire megváltozott.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.10. 11:40

Engem inkább a munkavégzés feltételei, körülményei stb. érdekelnének ezzel kapcs. Abból már nagyjából ki is derülne, milyen szintű a munkaképesség-változás a létszámban.

gyorgy01 # 2011.11.10. 11:54

Kedves mari55!
Dolgoztam előtte, mielőtt lerobbantam (27 évet). Az utolsó munkahelyemről kerültem kórházba, majd egyre rosszabb lett az állapotom és most itt tartok sajnos. Nem hagyom magam, azért hívogatom őket, csak mindig kapok valami magyarázatot, hogy most éppen miért tart ott az ügy, ahol egy hónappal ezelőtt. Köszönöm a hozzászólást! Üdv, György

kázmér58 # 2011.11.10. 12:29

Túlélő

Köszönöm az aggódást . Jól esik a figyelmesség.Sajna nálam az a baj hogy ingadozik a cukrom.Ha eszek rögtön felszökik az egekbe. Ha meg belövöm a kiirt adagokat. Humalin R böl reggel 24 Az N ből 32 Délben R 26 Este R 24 N 32. És esetleg lemegyek a boltba kb 30 méter. Már leesik 3 köré. Érdeklődék hogy ma legalább megkaptad a határozatot?

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.10. 12:32

Kiszolgáltatott !
A varroda nagyon szép dolog. Pláne ha állami pénzből és a ugye mivel a dolgozók több mint fele megváltozott munkaképességű akkor jelentős pénzbeli támogatás mellett (mennyire is számoltátok ki egy főre az állami támogatást ?) működik majd. Én egyébként azt gondolom, hogy a működés során már nem szabadna támogatást kapni a cégeknek, csak az induláskor. Különben torzul a piac, és akkor már minden drágább mindenkinek.

kobeka # 2011.11.10. 12:45

államilag támogatott fogyatékos sors

http://meosz.hu/film/actual.htm

kiszolgáltatott # 2011.11.10. 12:53

Akkor,most ez nem elllentmondás?Hajdúnánáson bővités,Csömörön leépítés?A kérámia-ipar ,kertészet kevésbé életképes,mint a varroda?

kiszolgáltatott # 2011.11.10. 12:56

Vagy a kihasználható,megmaradt munkaképességben van a különbség?Arra gondolok,hogy a károsodottabbakat nem érdemes támogatni?

Karesz42 # 2011.11.10. 12:56
kiszolgáltatott # 2011.11.10. 13:01

"A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy 111 ezer harmadik kategóriájú rokkantat felülvizsgálják, erre jelentkezniük kell, és akik rehabilitálhatók, azok rehabilitációs ellátást, akik nem, azok rokkantsági ellátást kaphatnak" Na ezt most megint nem értem.

kiszolgáltatott # 2011.11.10. 13:06

Mert van a soros időpontokkal ?azok is érvényüket vesztik?Csak én nem értem ?

ókút # 2011.11.10. 13:08

hát ez tényleg k@rva jó,nem visszahívnak,ha lejárt a határidő
hanem kötelezően jelentkezniük kell.
ez pont úgy megy mint a manyup.aki
maradni akart annak kellett mennie!
emlékeztek két napja írtam,hogy valami frappáns de rapid megoldásban gondolkozhatnak,hát itt
van!