Miért legyek ügyvéd??

Bovary # 2006.02.08. 17:39

Objektívan szólva: elkeserítő a helyzet. Csak a protekciósok, kapcsolatokkal rendelkezők rúghatnak labdába. A 200 fős egyetemi évfolyamtársak közül jó, ha 10 volt igazán értelmes ember. Mondanom sem kell, hogy a legnagyobb bukdácsoló tökfejek jutottak státuszhoz. Jelenleg 1 éve nincs munkám.
Legutóbb cipő bolti eladó voltam. Azt is csak úgy, hogy letagadtam a végzettségem. Számít??? Át kéne képeznem magam valamivé... Tippeket kérek kollegák!

Petrocelli # 2006.02.08. 16:42

bocs. követnem.

Petrocelli # 2006.02.08. 16:32

Aztaaa, utána kerestem, ez tényleg komolynak tűnik. Meg kell követnek a hozzászólót.

Petrocelli # 2006.02.08. 16:26

ez a 67 ügyvédi irodás ellenörzés dolog szerintem kacsa. Tudsz egy linket ???

ennyi erővel mehetnének az Illetékhivatalhoz is ahol 400 forintos órabérért dolgoztatják az embereket megbízási szerződéssel. Szabadság nincs. Igaz ők nem végeztek egyetemet/fősülit.

Dejavu # 2006.02.08. 14:35

Bevallom Law1 hozzászólása tetszett a legjobban.

Viszont kihagyta a harmadig változatot, amiben nekem is sikerült belekerülnöm.

Keménymunka, fagyi-árús minősítés, minimál bért el nem érő (sic!) fizetés.

A legrosszabb az egészben nem az hogy most ilyen a munkám, mert ezt elfogadom h szükséges a tanulásomhoz, hanem az h nem tudom mi lesz 1 év múlva a szakvizsga után?

Valószínűleg Iroda nyitás és hadd szóljon.
De mennyi iroda nyílhat még meg? mennyien választhatják az Ügyvédkedést, mint utolsó lehetőséget?

Bevallom én mégegyszer nem jelentkeznék jogra.......

Cola (törölt felhasználó) # 2006.02.03. 17:30

Obsitos, több irodavezetőről tudok, aki idejár és ír is...

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.03. 15:52

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

HE0222 # 2006.02.03. 15:06

Köszönöm az invitálást, jelezzétek, ha van konkrét terv.

Legislator # 2006.02.03. 15:02

A magyar egyetemeknek és a szakvizsgáztatóknak egy dolgot ajánlok a figyelmébe: vegyük figyelembe, hogy nincs olyan ember, aki mindent tud.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2006.02.03. 15:00

Pacsi, Heo barátom! Most már kicsit gyakrabban próbálok itt lógni (+a hálón). Szerintem Rexorral meg a többiekkel csinálunk valami találkozót. Téged is várunk szeretettel.

Sunshine after the rain.

obsitos # 2006.02.03. 14:56

Tanulságos, elgondolkodtató, nagyon őszinte hozzászólások az eddig írások. Fiatal emberek hite, elszántsága, mindenapos küzdelme egy elhivatottságért.

És remélve kellő szakmai tapasztalattal rendelkező, megbecsült, elismert jogász válik majd mindannyiójukból.

Egy a 30-as évei körül járó fiatal is lehet már ötletdús, határozott, agilis, önálló munkát jól végző szakember.

A tisztességes, a korrekt, a becsületes jogász!

Ugyanakkor épp a napokban volt az RTL Plusz teletex hírekben, hogy az adóhívatal szúrópróbaszerű ellenőrzése 67 ügyvédi irodában lesújtó eredménnyel járt: szinte mindenhol csak a minimálbéres bejelentkezés, az adó- és tb. csalás, vagyis a nem éppen jogkövető magatartása... A vizsgált mindegyik irodára 7 - 7 millió forintos büntetést szabtak ki.

Az irodavezető "főnök" urak és asszonyok...

Azok, akik ide a jogi fúrumra gyakorlatilag soha nem tévednek, soha nem ereszkednek le...

HE0222 # 2006.02.03. 14:54

Pacsi Legislator! Örülök, hogy felbukkansz nagy ritkán!

HE0222 # 2006.02.03. 14:48

Úgy látom, az eredeti téma mellett felmerült a jól fizető, ám droidokat foglalkoztató nagy nemzetközi iroda kontra rosszul fizető, ámde Ally McBeal-hangulatú kis iroda -téma is, amire több hozzászólás érkezett. Ehhez tenném hozzá a magamét én is. A kis iroda előnye a nagy nemzetközivel szemben, hogy lehetőség nyílik/nyílhat leendő ügyfélkör kiépítésére, amire egy nemzetközi irodában vajmi kicsi az esély. Lehet, hogy a nemzetközi jól fizet 3 évig, de utána kis eséllyel marasztal ott a főnök társnak vagy alkalmazott ügyvédnek tízszer annyi fizuért, inkább keres új jelöltet, a régi jelöltnek fel is út, le is út. Tisztelet a kivételnek. A kis irodában vihetsz saját ügyfelet, mert a főnök is jól jár és te is, ha felezitek a bevételt. Tehát a kis iroda=kis pénz nem mindig igaz. És itt tényleg lehet ügyfélkört építeni, rengeteget tanulni hasznos dolgokat, amiből aztán az ember fia/lánya szakvizsga után egyedül is elboldogul. Több nemzetközi irodás kolléga panaszkodott, hogy remekül keres, remekül ismer egy-egy szakterületet, remekül fordít szakszövegeket 2 nyelvből de nem tud megírni egy adásvételi szerződést, mert sose csinált ilyet, és retteg, mi lesz vele szakvizsga után. Tisztelet a kivételnek, továbbra is, biztos olyan is van, de kevés. Egy szó mint száz, a jelölti évek alatt már illik gondolni a jövőre, és a legfontosabb összeszedni azt a tudást, amiből majd a saját ügyfelek ügyeit el tudjuk látni.

Legislator # 2006.02.03. 14:21

Egy mondatban összefoglalva: a kezdők pályája sehol sem arról szól, hogy kolbászból van a kerítés. (Persze biztos van kivétel). Az orvosi, mérnöki stb. pályákon is kis pont a pályakezdő. A baj az, hogy a legtöbben azért mennek jogra, mert dollárjel csillog a szemükben. Sokszor nem azt kapjuk, amit várunk.

Sunshine after the rain.

Rexor # 2006.02.03. 13:54

Ló mester azért kicsit sötéten festette le a valóságot, amivel nem teljesen értek egyet. Igaz, hogy egy nemzetközi ügyvédi irodában sokat kell dolgozni, de a munkahelyi kapcsolatok nagyon jók, és a többi kolléga is segítőkész. Emberileg a jogászok és az ügyvédjelöltek általában nagyon jó fej emberek. Ügyvédjelöltként kegyetlen sokat tanul az ember, változatos munkákakat lát el, és főleg folymatosan tornásztatja az agyát, ami nem utolsó szempont. Tapasztalatom a nemzteközi ügyvédi irodáról szól, és tény és való, hogy rengeteg kisebb ügyvédi iroda van, ahol a földhivatali sorbanállásban merül ki az ügyvédjelölti munka. Személy szerint én is csatlakoznék joci kollégához, ha ismét választanék megint a jogi pálya mellett döntenék.

Cola (törölt felhasználó) # 2006.02.03. 13:37

Még annyit tennék hozzá az előttem szólóhoz, hogy a két - általa megnevezett - véglet között van néhányfajta iroda, így pl. olyan is van, ahol:

• ugyan minimálbért kapsz, de minden hónapban további FIX 50-75-100 eFt-ot is
  • ahol külön fizetnek azért, ha Te hozol egy ügyfelet
  • ahol ugyan sokat kell dolgozni, néha még akár este és hétvégén is, de érdemi - szakmai kihívást jelentő - munkát végzel,
  • ahol a főnököd érezteti veled azt, hogy fontos láncszeme vagy az irodának
  • ahol bizony valóban el kell menni cégbíróságra és földhivatalba, de adott esetben ezt a főnököd is megteszi,
  • ahol reggel megkérdezi a főnököd és a munkatársad is megteheti ugyanezt - hogy hogy telt a hétvégéd, stb., ahol belefér egy irodai ebéd, vagy színház is,
  • ahol tehát normális emberi viszonyok uralkodnak, nem elfeledve azt, hogy ez egy munkahely, ahol Te is és a főnököd is az anyagi boldogulását - is - keresi...
Law1 # 2006.02.03. 13:13

Kedves Osnola!

Ha az ügyvédi pálya mellett döntesz, akkor a következőkkel tisztában kell lenned:

Amit a TV-ben látsz (Petrocelli, Perry Mason, stb.) abszolút nem fedezi a valóságot. Az ügyvédkedés sajnos nem arról szól, hogy reggel bemész egy szép irodába, ahol először elfecsegsz minden kollegáddal egy jót a múlt heti síelésről, majd visszavonulsz a szobádba, ledőlsz a 600.000,- forintos bőrülőgarnitúrádra és kényelmesen tanulmányozod az aktát és készülsz az ügyre. Majd másnap elmész egy mega izgalmas tárgyalásra, meggyőződ az esküdtszéket és este az ügyfél már utal neked 1 millió dollárt. Sajnos ez nem így működik.

A valóság inkább így fest: elvégzed az egyetemet és elkezdesz állást keresni. Majd miután már a 15. ügyvédi iroda is közli veled, hogy nem kellesz nekik, el kezdesz rendesen pánikolni. Ha van protkód és betudnak nyomni egy aránylag normálisan fizető irodába, akkor szerencséd van, de lehet, hogy jobbik esetben olyan irodában fogsz állást találni, ahol minimálbérre bejelentenek, de semmit nem fizetnek ki és még örülhetsz, hogy nem neked kell a járulékokat fizetned.

De az is lehet, hogy egy szuper nagy tehetség vagy és 2 idegen nyelven beszélsz anyanyelvi szinten. Ez esetben megint az a kérdés, hogy az ország melyik részéren akarsz dolgozni. Ha vidéken, akkor ne számíts arra, hogy ezt a tudásodat meg fogják fizetni. Egy haverom angolul és németül beszél anyanyelvi szinten és 1 évig tanult (LLM diploma) Bécsben. Szombathelyen és Győrben sorban kinevették, hogy mit akar itt egy LLM diplomával – az ajánlat minimálbérről szólt, mondanom sem kell. Így tehát fel ment Pestre, ahol rövid időn belül talált is állást egy nemzetközi ügyvédi irodában. Nagyon örült neki, mert azt hitte, hogy beletrafált az 5-ösbe. Közel 2 év után azt látom rajta, hogy a „tuti” ügyvédi iroda és a bruttó 300.000 forintos fizetése ellenére nagyon boldogtalan. A kollegái csak dolgoznak mint droidok, nincs haveri fecsegés, nincs jópofizás, csak kő kemény munka napi 10-12 órán keresztül. Ha fáradt vagy, vagy éppen rossz passzban, akkor is nyomni kell. Előfordul az is – igaz ritkán – hogy este 8-9-kor csörög a mobil és vissza kell menned az irodába, ahol éjfélig, hajnalig nyomod megint. Ez a jólét ára, egy jól megfizetett droid vagy. Kis irodában ezzel szemben nagyon Ally McBeal a hangulat, de nem vagy más mint egy alulfizetett rabszolga, futár, földhivatalban sorban álló porszem, aki annyit sem ér a munkáltatója szemében mint egy fagyi-árus a népligetben, mert az többet kap, mint 62.500,- forintot.

Tehát szerintem jól gondolod meg ezt az ügyvédi pályát, mert eleinte – és lehet, hogy később is – nem a drága öltönyökről, a csini csajokról és gyors kocsikról szól a történet, hanem legtöbbször olyan mint egy sz…r film, legszívesebben felébrednél és megkönnyebbülve megállapítanád, hogy csak egy rossz állom volt az egész.

dr.joci # 2006.01.30. 14:45

Szerintem viszont nyugodtan válaszd a jogi pályát,ha igazán érdekel és érzel magadban annyi kitartást,hogy sok mindenről lemondva el tudod végezni az egyetemet.
Én is panaszkodtam itt párszor,de a jogi pálya akkor is csodálatos:)
Sok kitartással és a kezdetben megalkuvással igenis el lehet helyezkedni.
Jogászként sok lehetősége van az embernek,de ezekkel okosan kell tudni élni!
Ha én újra kezdhetném ismét jogász lennék,annyit viszont másképpen csinálnék,hogy az egyetem alatt már többet dolgoznék gyakornokként és megpróbálnék még több szakirodalmat olvasni!
Egyébként kezdetnek már ennek a fórumnak a rendszeres olvasása is jó tanulás lehet:)

Hajrá Osnola:))

osnola # 2006.01.30. 10:56

Köszönöm szépen az eddigi tanácsokat/véleményeket, elgondolkodtatóak voltak!

"Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes."
(Albert Schweitzer)

Order (törölt felhasználó) # 2006.01.30. 08:35

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

obsitos # 2006.01.29. 15:53

Kedves osnola!
Én nem tudom - mert nem vagyok az -, de bizonyára érdekes és szép életpálya jogásznak lenni.

Azért addig is míg jövőre a jelentkezési lapot bárhová is beadod, olvasgassad a lentebbi topicokat:

• fizetések - jogászoknak,
  • jogászképzés,
  • az államigazgatás
osnola # 2006.01.29. 14:11

Sziasztok!
Én még csak 16 vagyok, szóval bőven lenne még időm azon gondolkodni, mi is legyek ha nagy leszek, de engem egy ideje nem izgat ez a téma, mert eldöntöttem hogy ügyvéd leszek.Csakhogy ez a döntés nem igazából saját elhatározás volt, hanem a tanáraim illetve a barátaim mondták hogy legyek ügyvéd.Erre én elgondolkodtam a dolgon, meg is tettszet, na meg bele is éltem magam, csakhogy mostanában meg úgy áll a helyzet,hogy azok a tanáraim és barátaim akik eddig ösztönöztek most le akarnak beszélni róla, mondván rossz ez a szakma.Ezért szeretném kérni a ti segítségeteket ,kérlek monjátok el nekem hogy végülis miért jó ügyvédnek lenni, mik az árnyoldalai és mi benne a szép, ill. ti miért ezt a szakot választottátok, mert kezdek egy kicsit elbizonytalanodni!Előre is köszönöm!

"Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes."
(Albert Schweitzer)