Szerintem is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Miért legyek ügyvéd??
Könyörgöm, legyünk már reálisak, van ilyen is, meg olyan is. Nem lehet általánosítani. Van olyan, aki nem kap fizut meg van olyan, aki netto 150ezret kap és simán elengedik az egyetemre is. Van olyan, aki fizet azért, hogy ügyvédjelölt lehessen és van olyan, akit megbecsülnek.
Igen, vannak a szakmának buktatói. Mint mindegyiknek. Igen, szivatják az egyetemen az embereket, mint mindenhol. De ezt is el lehet végezni! Meg lehet tanulni akármennyi nyelvet, ha valaki akarja. És lehet utálni ezt a szakmát, meg lehet szeretni.
Nekem is vannak olyan részei, amit rühellek, de alapvetően ez az életem. Akinek nem tetszik, az ne csinálja. Rengeteg más munka van, amit lehet művelni. Ha meg valaki megtalálja az örömét benne, akkor hajrá!
De hangsúlyozom, ez minden munkára vonatkozik: asztalos, informatikus, kukás, mérnök, tanár, jogász. Tök mindegy.
:DDD
Én már azt is hallottam, hogy a gyakornok nem is kap fizetést.
Ico2: a 150 jó?
nitee, nagyon örülnék, ha létezne olyan gyakornok Mo.-on, aki havi 200 ezret kap. Ha nem csak elírás, akkor gratulálok!
Nitee:20.000,-HUF vagy elirtad egy nullával?
Azért sztem nem kell ennyire túldrámázni az egyetemet se. Nekem mindig volt karácsonyom, meg nyaram (kivéve elsőben) Mondjuk én csak cum laude lette Szegeden, meg nincs két felsőfokúm. Én már várom hogy belevághassak az önálló életbe, akkor is ha éhenhalok. :-)
nitee!!!!Nem vetted el a kedvem!!!!
Elolvastam, és kész! Tudod, ahogy az előttem is írták, bántana, hogyha nem próbálnám meg, és mást választanék, mert mindig ott lenne bennem egy tüske!!!!!
Különben meg annyira szeretném, hogy ez nem tudja elvenni a kedvem, csak elgondolkodtat!!!!!!!!!!!
Amúgy minden egyetem ilyen, nem csak a jogiegyetem, lehet hogy máshol nem ennyire, de azok! És én ezért nem adom fel az álmomat!
Kedves Helgacsajszi!Azért annyira nem jó móka,ime:nincs se karácsonyod se fél nyarad,mindig mindenki hülyének néz,kioktat a vizsgádon,hoyg mit keresel te jogi egyetemen,Egy-egy elfelejtett szó miatt fogank kirúgni a vizsgáról,éjszakákat fogsz átbőgni,gyomorfekélyed lesz,de jó esetben is kicsinálod az idegeidet.Az évközben nagyon jó(bár egyeteme válogattja)kerül
d a"úristen nem tanultam semmitmajd vizsga után 5el kijövő lányokat"..már most kezd a benyalást hoyg 3évesen elmehess gyakorlatra irodába,engem 2 felsőfokúval 4es átlaggal nem is méltattak válaszra egyik irodánál sem az önéletrajzom alapján,na akkor elkezdtem felhivni az ismerősöket és hip hop 2 nap alatt egy jól menő irodában találtam magam.ennyi:kapocsolatok.azóta napi 8órát tuti bent vagyok havi 20000ért,minden szerződés velünk irattatnak,
de azért szeretem csinálni,jófejek az irodában.azért még én is alszom rá egyet kettőt,hoyg akarok-e ügyvéd lenni
bocs ha elvettem a kedved...:)
Banyamacs! Köszi én is így gondolom!!!!!!!!
Helga!
Ha úgy gondolod, hogy ezt szeretnéd csinálni, akkor csináld! Az egyetem kemény, de hol nem az? A pálya szintén kemény, de ha valaki valamit szívvel lélekkel csinál, legyen bármilyen pályán, mindig találkozik problémákkal. És? Meg kell őket oldani. Erre valók!
Már többször kifejtettem, hogy nem igaz, hogy a pálya telített, mert jó jogász kevés van. Nem igaz, hogy csak éhbérért foglalkoztatnak valakit, mert rengeteg ellenpéldát tudok, akit nem. Ha valaki arra a pályára való, amit csinál (teljesen mindegy, milyen pálya az!!!), akkor megtalálják a lehetőségek. Tenni kell érte, ez tény. Ingyen nem adják, illetve kevés embernek.
Azt csináld, amit szeretnél, ne azt, amit mások erőltetnek!
joine!!!
Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen sok jót írtál!!! Nem baj nem volt olyan hosszú, nagyon jól megfogalmaztad, köszi!!!!!!!!!!
monalisa 1!!ahha értem!!!!!
ja és még annyit jonie-nek, hogy nagyon szurkolok neki, hogy sikerüljön minden amit szeretne! Különben én is megkérdeztem az ügyvéd barátunkat, hogy nem mehetnék-e be egy nyilt tárgyalásra!!! De sajna azt mondta, hogy kiskorúaknak nem szabad, és h talán majd jövőre! Ugyanis engem már érdekel, hogy h megy gyakorlatba!!!
mégegyszer sok sikert, és kösziii!!!!!!
(és írj ide minél többször)
Kedves Helga: laikus olvasó- kéretlen levelező vagyok...
Szia Helgacsajszi!
Nem könnyű a pályaválasztás manapság az biztos. Én ezt a saját bőrömön tapasztalom. Én azt mondom, ha valamit nagyon szeretnél és úgy érzed, hogy van hozzá kedved, tehetséged, valósíts meg. Nem tagadom, nagyon fontos a szülői támogatás (nemcsak anyagilag), én nélkülük most nem tartanék sehol, és szeretném ezt egyszer meghálálni nekik, sztem ezzel mindenki így van :)
Ha mindez megvan a te esetdben, akkor semmi gond, jelentkezz nyugodtan jogra (de nagyon kitartónak kell ám lenned, sokszor még a szabadidőről is le kell mondanod).
Én szeptemberben töltöm be a 24-et és nem a jogi egyetemen tanultam tovább, hanem először elvégeztem az igazságügyi ügyintéző főiskolai szakot Pécsen (nem vettek fel elsőre és nem volt kedvem időt vesztegetni). Ezt követően jelentkeztem jogra, ugyanoda Pécsre és már két évet el is végeztem, és borzasztóan szeretem csinálni. Nem is bánom, hogy nem sikerült elsőre a felvétel és csak 3 évvel később tudtam elkezdeni, így sokkal könnyebben megy, sok az ismerős arc a tanárok között. Nemrég adtam be önéletrajzomat egy bíróságra, mert szeretnék közben dolgozni is, látni a gyakorlatot (meglátjuk sikerül-e, de soha nem szabad feladni!). Ha van ismerettséged akkor persze könnyebb helyzetben vagy.
A főiskola alatt egyébként nyelveket is tanultam, jártam tanfolyamokra, elég kemény időszak volt, de élveztem.
Soha nem is gondoltam arra, hogy más helyre jelentkezzem, az orvosira születni kell, közgazból kibuktam volna, reál tárgyakból nagyon gyenge voltam. A tanári pályához pedig nem volt nagy kedvem.
Bocsi, ha sokat írtam :)
Összefoglalva, csak annyit tudok mondani, hogy jól gondold meg és ha tényleg nincs máshoz kedved, akkor válaszd ezt a pályát.
Egyébként manapség sajnos nem ez az egyetlen telített szakma, könyvelőkből, informatikusokból is annyi van mint a pejva és mostanában nem is fog szerintem ez változni :(
monalisa 1 köszy aranyos vagy!
különben te ügyvéd vagy?
Helyes. Ha nem próbálnád meg a jogi tanulmányokat - vagy az azt követő még néhány anyagilag szűkösebb éveket -, egy életre magadban hagynál egy tüskét. Tehát ha nagyon elkötelezetnek érzed magad, akkor irány valamelyik jogi egyetem. Aztán majd alakul.
Az egyik unokatesóm kissrác kora óta fogorvos akart lenni. Simán fel is vették az orvosira. Még az anatómiát- a boncolások idejét is bírta. Aztán amikor már élesben ment a fogorvosi szék melletti szakmai gyakorlat, egy alkalommal látott pár csepp vért a pácienstől, és ettől úgy kiborult, hogy elmenekült a pályától...
Végül is tanár ember lett belőle.
De legalább megpróbálta az orvosit!
őszintén???
kell! Mindig is az volt az álmom h ügyvéd legyek. Lesznek olyan emberkék akik azt mondák, hogy segítenek ha odajutok, de ha nem tennék akkor is neki futnék. sztem
kösz
Ha úgy döntesz mégis, hogy jogász szeretnél lenni, akkor elmondom, hogy mit kell bevállalnod:
- legalább 5 év egyetem, ha félévet ismételsz, akkor több (akkor már minimum 23-24 éves vagy);
- legalább 3 és fél év de akár 4 év ügyvédjelölti idö (3 év + a szakvizsgák);
- a gyakorlati idö alatt (ha csak nem nemzetközi irodában kapsz állást, ahová nem könnyü bejutni) legjobb esetben minimálbért fogsz kapni, de az is lehet, hogy még te fizetsz a munkáltatódnak;
- mire ügyvéd leszel már legalább 28 éves leszel.
28 éves korodig úgy akarsz élni mint egy templomi egér, szülöi támogatással?
Na és utána hol a garancia, hogy ügyvédként jól fog menni? Sehol! Annyi ügyvéd van már mint homok a tengerparton.
Kell ez neked? Ez nem Perry Mason, ez a valóság!
Ezt a kérdést csak saját magad tudod megválaszolni. Érdekel a téma vagy sem? Arra ne számíts, hogy itt mindenki búzdítani fog arra, hogy legyél ügyvéd, mert hüüüü de meg lehet ebböl gazdagodni, stb, stb. Most nagyon nagyon nehéz jogászként egyröl a kettöre jutni, és ügyvédnek lenni a valóságban más mint a Perry Mason sorozatban. Szerintem nézzél valami más szakma után.
Nem kell mást tenned mint a topicot az elejétől visszaolvasni...
A kérdés szép apránként pro és kontra megvan válaszolva.
És még jogászok is elmondták a véleményet.
Bizony.
Ja, egyébként ne legyél ügyvéd: nem tudom hány éves vagy most, de nemrég olvastam egy előjelzést, hogy néhány év és totál telített lesz a jogi pálya - megélni meg csak fog kelleni valamiből...
Jelenleg Bp.-en már 5000 ezer jogász van, a végzettségnek megfelelő munkahelyek száma meg évről évre zsugorodik.
Olvassál a témával közel azonos más topicokat is.
Valaki válaszoljon arra a kérdésre ami a topik címe! Miért legyek ügyvéd????
köszy
De jó is lenne ha a diplomástól a szakmunkásig legalább egy nyelvet bírna az emberek többsége, nem hogy netán egyet-kettőt...
Nemzeti kultúra, oktatásügy, valamint megfelelő fizetés hogy legyen kellő anyagi háttér az akár évi két-három alkalommal is történő külföldjárásnak.
A szomszédban lakó angol hölgy mondta, hogy a magyar nyelv nagyon nehéz (...), főleg a nyelvtan miatt.
Mert nem mindegy, hogy hol van a szóban a hangsúly: elől-e vagy hátul, mert egész más jön ki szinte alig eltérő szóhangzás után.
Pl. nem mindegy hogy örült vagy őrült, illetőleg rendőrség vagy rendőr segg.
Mert a magyart tanuló külföldi ha fogalmilag tán még valahogy érti az egyes szavak lényegi különbséget, de beletörik a nyelve mire "rendesen" ki is tudja azokat ejteni.
És hogy miért legyen valaki jogász? Mert bizonyára szép és érdekes pálya, mondhatni hivatás.
Ahogy az orvos is, vagy a mérnök, de akár egy jó szakmunkás is a maga területén.
És egy közhely: alapvetően nem a diploma határozza meg az embert.
Sziasztok! Én is most kezdem újra az angol tanulást, mert igenis szükségesnek érzem, hogy diplomás vagy akár szakmunkás ember is tudjon legalább alapszinten egy-két idegen nyelvet. Az oktatással tényleg baj lehet, mert nálunk az iskolában nagyon nyökögtek az érettségin angolból. Pedig négy évük volt rá, hogy tisztességesen megtanulják.... Lehet, hogy a magyar ember genetikailag kódolva van az idegen nyelv el nem sajátítására? Mindenesetre a gondolkodásunk kicsit más, mint más nyelveket beszélőké, de ennek ellenére sokan megtanultak akár több nyelvet is. Ami az ügyvédkedést illeti, kényszerből sose válassz pályát! Azt csináld amit szeretsz! Én most pl. tanítok méghozzá szakmai tárgyakat, úgyhogy még le sem épül a tudásom:-)
Üdv néktek
Ja, könnyen beszélek én, az egyik közvetlen szomszédom "szintiszta" angol nő, a másik meg angol nyelvi középiskolában tanár. Tehát valami csak ragadt rám...
mancs: egy dolog az idegennyelvről a vizsgapapír, másik az egy adott nyelv "piacképes" tudása.
Lehet hogy valakinek német és/vagy angol az egyik szülője, így akár "papír" nélkül is nagyon jól bírja azt a nyelvet.
Ismerek olyan svájci fiatalembert, akinek a mamája arab, a család az egyik francia svájci kantonban él - ahol egyébként mindenki németül alapból is beszél -, a suliban az angolt és spanyolt tanulta még hozzá. Mire érettségizett 5 nyelven beszélt folyékonyan.
Aztán amikor Kanadában végezte az egyetemi tanulmányait ott egy magyar ösztöndíjas lánnyal ismerkedett meg, és az együttjárásuk 3 éve alatt a mi - egyébként nehéz - nyelvünket is elég jól elsajátította.
Tehát valahogy így a nyelvtudás., ahány nyelven beszélsz annyi embert érsz.
Nyugaton magától értetődő a többnyelvű tudás, ezzel szemben a magyar emberek LEGTÖBBJE külföldön képtelen egy pohár vízet is kérni...
De ez már leginkább az oktatásügy hibája.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02