jogtanácsos, összeférhetetlenség


JogiBear # 2012.11.08. 14:09

Konkrétan annyi az egész, hogy fogod a végzést és egy munkáltatói igazolást (az enyém mai, gyorsan kértem egyet és holnap szándékozok menni), és bemész a munkáltatód székhelye szerint illetékes törvényszékre. Nálam konkrétan oda is írták a végzésben, hogy 9-11-ig lehet menni az elnöki irodába. Nem kell semmit sem fizetni, kezedbe nyomják azt a szerencsétlen papírost, aztán ebrudalnak kifelé. (Mivel tutira akartam menni, felhívtam egy jogtanácsosként dolgozó volt évfolyamtársamat, és a biztonság kedvéért a törvényszék polgári irodáját is, akik ezeket megerősítették.)

De ha van egy kis türelmed, holnap délelőtt megyek, aztán felírom ide, hogy papírral a mancsomban jöttem-é kifelé avagy égő orcával.

jurista # 2012.11.08. 14:00

JogiBear, ezt kifejtenéd kicsit? Én is épp a napokban kaptam meg a bejegyző végzést, és most kezdtem el törni a fejem, h hogyan tovább...Az jó hír, h nem kell újabb kérelem, meg illeték. :)
Szóval Törvényszék, elnök...tudsz esetleg ügyfélfogadási időt mondani?

A munkáltatói igazolás azért elgondolkodtató, hiszen a bejegyzéshez is le kellett adni egyet....

JogiBear # 2012.11.08. 13:51

Időközben (kis segítséggel) megfejtettem, elég beballagni a Törvényszékre a határozattal és a munkáltatóival ahogyan az írva vagyon, és lőn csoda... azaz igazolvány.

JogiBear # 2012.11.08. 12:21

Uhh, emberek... help, help... Megjött a bejegyző végzésem, amin (egyebek között) a következő áll:

"A törvényszék feljogosítja a kérelmezőt, hogy - az 1983. évi 3. számú törvényerejű rendelet 2. § (1) bekezdésében írt jogi tevékenység ellátásához - e határozat és a munkáltatói igazolás felmutatásával a szervezet székhelye szerint illetékes törvényszék elnökétől a jogtanácsosi igazolvány kiállítását kérje. (Az igazolvány átvehető a ... Törvényszék elnöki irodájában 9-11 óra között.)"

Nem vágom a dolgot, az én fejemben valahogy úgy élt ez, hogy most be kell nyújtanom még egy alakszerű kérelmet, illetékkel, minden fityfenével felszerelve, mert az igazolványt is nemperes eljárásban állítja ki. Ugye jól gondolom, hogy a fentiek meg mintha azt mondanák: fogd ezt a papírost meg egy munkáltatóit, és fáradj be aranypofa az elnök úrhoz, aki nyilván nagyon örül majd neked, és ott kérelmezd az igazolványodat.

Help, sőt, HELP!

marguerite # 2012.10.22. 19:01

nagyon szépen köszönöm a választ, akkor hatósági erkölcsi bizonyítványt kérek!

pazs # 2012.10.22. 17:58

Csakhogy nincs olyan, hogy jogtanácsosi kamara és a jogtanácsosi igazolványt a megyei bíróság állítja ki (és vezeti a jogtanácsosi névjegyzéket), tehát ezért is külön gáz, hogy a bíró így reagál.
Engem is zavar néha, hogy kisdobosigazolványnak néz ki, nyilván még 1983-ban berendeltek tízezer példányt és még azt használják, de annyi baj legyen.

Dr.Attika # 2012.10.22. 17:35

Egyébként úgyis néz ki a jogtanácsosi igazolvány. A jogtanácsosi "kamarának" kellene elérni, hogy egy normális igazolványt kapjatok. Olyat, mint az ügyvédi igazolvány.

Egyjogász # 2012.10.20. 12:22

Akihez nekem volt szerencsém, az kifejezetten rosszindulatú volt, a "na majd én megmutatom a hülye jogászának, hogy úgyis nekem van igazam" stílus érződött.

Egyébként meg milyen alapon tagadja meg az átvételt, ha esetleg hiányos is a beadvány? Köze?

Az én beadványom pedig nem is volt hiányos, csak a hölgy a meghatalmazást hiányolta. Azt ötödjére sem értette meg, hogy a jogtanácsosnak olyan nem kell, sőt szerintem azt sem fogta, mi a különbség az ügyvéd és a jogtanácsos között. Az is igaz, volt olyan bíró is, aki visszadta a jogtanácsosi igazolványomat, azzal, hogy nem a kapubelépőt (sic.) kérte, hanem az ügyvédi igazolványt......:))))

Dr.Attika # 2012.10.20. 09:51

Én is átéltem ilyen "vegzát". Az ügyintéző tegye a dolgát, ami az, hogy átveszi a beadványt és ellátja érkeztető bélyegzővel. Ne jogászkodjon, amikor nem jogász.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.20. 08:44

Jószándékkal teszik, és ha megment egy hiánypótlástól, akkor még segít is. Az igaz, hogy ha a figyelmeztetés ellenére ragaszkodom az átvételhez (mert mondjuk, épp hiánypótlást akarok) akkor valóban nem kellene erősködniük.

Egyjogász # 2012.10.19. 14:24

Azt imádom, amikor a bíróság kezelőirodáján az iratátvevő elkezd okoskodni, hogy ez nem jó, meg az nem jó. Milyen alapon?
Szerintem az ő dolga, hogy átvegye, amit a jogi képviselő be akar adni, ha az hibás, vagy hiányos, az én bajom, majd a bíró eldönti jó-e.

Volt olyan is, hogy az iratátvevő nem volt hajlandó átvenni amit be akartam nyújtani, megkérdeztem, hogy mi van, ha átmegyek a szemközti postára, és feladom az egészet tértivevénnyel? Ez a kérdés egy kicsit elgondolkodtatta, majd közölte, hogy a postástól átveszik.......

jurista # 2012.10.19. 11:46

Az előbbit.

Egyébként leadtam a kérelmem...mit mondjak, vicces volt. Épp a munkáltatói igazoláson akadtunk fenn egy csöppet, mert hogy az "nem olyan, mint az ő mintájuk". Kérdem: és benne van, aminek benne kell lenni? Háááát, tkp. igen. Mondtam, hogy akkor próbáljuk meg, hátha megfelel majd így...szerencsére emberünk volt olyan rugalmas, hogy azért ebbe belement. Távozóban megkérdeztem azért, hogy az az ő mintájuk amúgy elérhető-e valahol a nagyközönség számára...kis fejvakarás után bevallotta, h nem. Az örök rejtély marad számomra, hogy akkor mégis hogyan tud bki megfelelni annak a formának....

marguerite # 2012.10.17. 17:35

Sziasztok!
Az erkölcsi bizonyítvány alatt mit ért a Törvényszék? Hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylő lapot, vagy adattovábbítási kérelmet kell kitölteni?
Köszönöm szépen!

JogiBear # 2012.10.03. 10:08

Köszi a választ. Szerintem ez a hivatás sok egyéb mellett arról is szól, hogy a lelked mélyén tudod, hogy igazad van, az ellenérdekű felek is tudják, hogy igazad van, mindeközben lehet, hogy mégsem lesz "igazad", és ezt megtanulod elfogadni... Szóval a gyorsabb megoldást javasolnám... :-)

jurista # 2012.10.03. 09:38

igazat=eredetit, bocs

jurista # 2012.10.03. 09:37

Miért kellene beleírni a munkáltatói igazolásba ezt mind?
Én azt gondolom, hogy csak az fog rajta szerepelni, h x cég jogtanácsosként foglalkoztat engem, pont.

Én felhívtam őket, és megkérdeztem, h ugyan minek nekik hiteles másolat, nem tudnák-e ők maguk lemásolni az igazat,oszt akkor az tökre hiteles lesz, de az ügyintéző kolléga csak annyit mondott, nem én vagyok az első csalafinta, aki ezzel próbálkozik, de nem fog menni, ők nem másolnak, vigyek csak szépen hiteles másolatot.
Most még töröm a fejem, h kell-e nekem a macera, ami az igazam kiharcolásával jár vagy inkább válasszam a gyorsabb utat....

JogiBear # 2012.10.01. 10:13

Bocs, közben kiszámoltam, az a 6000,- Ft már 10.500-ra hízott, de az (inkább önmagam megnyugtatását szolgáló) kérdésem továbbra is az alant kifejtett.

JogiBear # 2012.10.01. 08:40

Azért nagyon jó ez a fórum, mert időközben kiderült, hogy velem is ugyanez lesz a helyzet. Ugye jól gondolom, hogy a törvényszéknek be kell adni:

  • erkölcsi bizi
  • jogi diploma és szakvizsga hiteles másolat
  • 6.000,- (?) Ft illeték
  • kérelem
  • munkáltatói igazolás (!!)

Na most szerintetek mit fog szólni a T. Törvényszék, ha egy olyan munkáltatói igazolást fog kapni, amiben az lesz, hogy dr. X. Y., munkaköre: jogtanácsos, szervezési menedzser, aztán a jogtanácsosi munkaköri feladatok között ott lesz gyakorlatilag minden, amit a tvr. felsorol, plusz a többi (nem jogi) munkaköri feladat?

jurista # 2012.09.14. 11:47

:)

Köszönöm a választ hunfrakk!

Igazából a másik munkakör már rég megvan, most egyszerűen az merült fel, h az ügyvédi megbízások egy részét megspórolhatjuk, ha én végzem ezeket a feladatokat, amikor a többi tevékenységem engedi. Ez egy kisebb cég, nem lesz rengeteg dolgom ezzel azt hiszem.
Igen Egyjogász, ez egy jó hely, bár tudom, h nem így értetted. :) Itt rugalmas munkaidő van és a feladatok mennyisége is változó. Nekem meg úgyis hiányzott már a jogi munka...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.14. 05:17

Jogtanácsos és udvaros.

Egyjogász # 2012.09.13. 22:04

De jó hely lehet az, ahol a cég teljes körű jogtanácsosi tevékenységének ellátása mellett még egy másik munkakör betöltése is belefér....:))

hunfrakk # 2012.09.12. 15:11

tehát, hogy pl. egyszerre legyél mondjuk HR előadó és jogtanácsos egyazon cégnél - - az nem tilos tudtommal sem

jurista # 2012.09.12. 11:38

Sziasztok!

Van-e akadálya annak, hogy teljesen más munkakör mellett lássak el jogtanácsosi tevékenységet egy cégnél?
Én nem találtam összeférhetetlenségre vonatkozó rendelkezéseket.