Én meg tengerbiológus akartam lenni, és sokan ellenezték, ajánlva, hogy menjek jogra (pedig balra akartam). Hiányzik a tenger. (Egy kutatás szerint a tengeri népek kevésbé hajlamosak a depresszióra, mert ők látják a végtelent, a tengert.)
Bírósági fogalmazók
:o)
Jah még hozzávehetjük hogy eredetileg könyvelő voltam, azt a szakmát felvittem felsőfokú szakmai végzettségig, (+ majd 10 éves szakmai tapasztalatig önállóan könyvelő vállalkozóként),de nem voltam így boldog,... a szívem csak csak az ügyészi pálya felé húz, így inkább elmentem nappalira jogra... eleinte vállalkozás (munka) mellett tanultam, de a kettő sok volt, most csak tanulok... :o) ez az utolsó évem, s kb 1 év múlva diplomázhatok... de hogy találok-e munkát magamnak, azt még nem tudom.
Viszont az az egy biztos, nem fogom megbánni sosem a pályamódosítást,akár sikerül az ügyészi pálya akár nem, mert ha legalább nem próbálom meg, akkor életem végéig ezt a "terhet" cipelhettem volna, hogy bezzeg megpróbálhattam volna.
(bár el kell mondanom, szép számmal voltak akik ellenezték a döntésemet....)
:) Sajnos nem gazdagodtam híres vagy kevésbé híres jogászokkal a felmenőim között ( :( sem oldalágon), csak én érzem magam elkötelezettnek az ügyészi pálya iránt...
Így sem hátszelem :) sem más segítségem nem lesz, csak magamra számíthatok.
De a pozitív hozzáállás már fél siker ugyebár... :)
:)
Naná, hogy figyelembe vesznek különböző dolgokat. (Sajnos.) Csak nem pontozzák őket.
Köszönöm a választ.
Azt hittem, különféle dolgokat is figyelembe vesznek.
Központi versenyvizsga van. Mondjuk, a bíróság elnöke annak az eredményét nem köteles figyelembe venni - csak annyiban, hogy a jelentkező sikeres volt-e.
- de lehet mindkettő ugyanúgy számolja)a felvételnél, miből adódnak azok a pontok amiről c.agnes írt? (diploma, gondolom nyelvvizsga--- ha több van akkor több?, és még mit vesznek figyelembe, mit pontoznak)
Legalább előre fel tudok készülni... :) mire figyeljek!
Szerintem a titkárok, fogalmazók fokozott kekeckedése egy részüknél abból adódhat, hogy meg akarják mutatni, ők milyen körültekintő, szuper szakemberek, akik a legapróbb dologra is odafigyelnek, ami viszont néha átcsap abszurdba, és olyan dolgok miatt is szórakoznak, amit korábban évtizedekig elfogadott a bíróság. (Pl. 100 fmh. egyidejű beadása esetén mind 100 fmh-hoz csatoljon a jogosult eredeti, cégbíróság által kiadott cégkivonatot....)
A másik kategógória meg az, aki úgy érzi, hogy hatalmat kapott, most már ő élet és halál ura, és úgy szórakozik a felekkel, ahogy akar (szerintem az alábbi eset is erre hajaz, miért kell egy fmh. beadásakor érdemi bizonyítási kérdésekbe menni?).
De a legrosszabb a kettő keveréke, az egyik bíróságon kifogtunk egy ilyen titkárkát, oda nem tudunk beadni úgy fmht-t, hogy valamiért vissza ne vágja (az, hogy amíg velünk szórakozik, az adós lelép, vagy felszámolják, az nem számít...)
Általános a panasz; talán jobb lenne visszavonni a titkárok, fogalmazók kibővített hatásköreit.
Ma például egy fizetési meghagyást kaptunk vissza hiánypótlásra egy fogalmazó kollégától. A két kötelezett egy házaspár; az egyik által megkötött kölcsönszerződését a másik készfizető kezesként írta alá. A hiánypótlás lényege, hogy igazoljuk (!), hogy II. rendű kötelezett (tehát a készfizető kezes) is tartozik, illetve "egyértelműen" jelöljük meg, ha egyetemleges kötelezett. A kérelemhez már eleve csatoltuk a szerződést, és a nyomtatványba is beleírtuk, hogy "azért tartoznak, mert a kölcsönt, amelyért II. r. pedig készfizető kezességet vállalt, a mai napig nem fizették vissza."
Egyébként nem okolom őket különösebben, nem ők tehetnek róla, ha olyan feladatot akarnak velük végeztetni, amire még nem képesek.
Milyen szép történetek ezek. :D
Viszont, azt is el kell mondani, hogy az ügyészségen azt találták mondani, hogy azért nem vesznek fel, mert lány vagyok, aztán kiderült, hogy az egyik ügyész csemetéjének van fenntartva a hely, aki nem mellesleg szintén leány, ráadásul nem keveset késett is a diploma megszerzésével.
Mi azt tapasztaltuk (mi:akik már az új rendszerben kerültek be), hogy megyénként eltérőek a feltételek a bekerülés szempontjából.
Elvileg a cum laude diploma 25 pontot, a summa 30 pontot ér, de én azt tapasztaltam, a felvételi eljárás végén, amikor már átmentem a szóbeli és írásbeli fordulón is, a kutyát nem érdekelte az, mennyi pontom van. O
Két jó hír: nekem egyáltalán semmilyen ismerősöm nem volt se bíróságon, se sehol, még csak jogász sem volt a családomban régebben, amit a megyei bíróság elnöke megkérdezett, felírt, és bólogatott hozzá. Ellenben volt olyan pályázó, akinek volt ismerőse, pontjai azonosak nagyjából az enyéimmel, és mégsem őt vették fel.
Másik jó hír: attól, hogy egy vizsga nem lett olyan, mint remélted, még bőven lehetsz summa cum laude.
Viszont, azt is elmondhatom, (ezt szintén a mi megyénkben tapasztaltam) hogy idősebbeket nem vettek fel. Úgy értem, hogy olyat kerestek, aki érettségi után azonnal egyetemre ment, az összejött neki öt év alatt. A nappalis diploma szintén elvárás.
Ellenben, az egyik 36 éves, régebben könyvelő évfolyamtársam jelenleg szintén fogalmazó a dunántúlon:)
Szóval van ez mindenhogy. Teljesen nem egységes a felvételi rendszer.
de negatívak vagytok
ha olyan rossz lett, javíts, max ismételsz egyszer, ha mégrosszabb lesz
ez se volt pozitív mondjuk:)
Ugyan....., ne feledkezz meg róla, hogy Magyarországon élsz.......
Ha van kapcsolata valakinek, bármilyen állást, posztot meg lehet szerezni, de vannak olyan posztok, amelyeket csak akkor lehet megszerezni, ha van kapcsolatod.
Javítani szívesen elmennék, ha tudnám, hogy nem ugyanahhoz a tanárhoz kerülök. Mivel sajnos már félévkor is és most is értésemre adta, hogy nem nem szimpatizál velem. Attól tartok a te bíró ismerőseid még nem a mostani felvételi rendszerrel kerültek be a bíróságra. Azért köszi a tanácsot.
- van lehetőség arra, hogy javíts - lehet ismételni vizsgát - és akkor...
- én személy szerint több olyan fogalmazót, ill. már működő bírót ismerek, akik nem jeles, és nem jó minősítésű diplomát kaptak - viszont volt remek kapcsolatrendszerük
Sziasztok!
Én az ELTE-n vagyok másoddiplomás estis joghallgató. sajnos tegnapi be vizsgám (Erdei Árpádnál) elvette a reményemet a jó diploma megszerzésére. Szerintetek így is lehet esélyem bekerülni a bíróságra? Gyerekkori álmom teljesülne, de most nagyon el vagyok keseredve.
Az a tanulság, hogy nem szabad magukra hagyni a kezdőket. A bíróságon is van annyi szabadidővel "kűzdő" bíró, hogy elláthatnák a fogalmazók felügyeletét.
Megértelek, huszonegynehány éves koromban én is baromira élveztem, amikor először láttam egy hivatalos iraton a nevemet, és én is azt hittem, hogy megváltom a világot...:)
Ez a lelkesedésem akkor csökkent meredeken, amikor először a főnököm b..szott le egy általam aláírt irat miatt (aztán utána még sokszor:) ), meg amikor az ügyfelek kezdtek személy szerint engem cseszegetni.
Egy hatvanéves kolléga ma már semmit nem hajlandó aláírni, sőt még ügyintézőként sem írja rá magát, "nem hiányzik már nekem a stressz" jelszóval.
Fél évig dolgoztam közigazgatásban, és azután, hogy ott soha, semmit nem írhattam alá, mindig csak az előadóként szerepeltem az ügyben, iszonyú nagy élmény pl hiánypótló végzést írni:)
Aki nem próbálja ki az elsőt, nem értheti meg a másodikat, és kész:)
Kezdők öröme:-)
Sunshine after the rain.
Szívemből szóltál kbs!
Mi is mindíg tapasztaljuk, ha új titkár (és most már fogalmazó) kezd el foglalkozni az fmh-kkal, mindegyig új titán kitalál valamit, amivel szívathatja a jogosultat.
Pl. benyújtottunk egy helyi bírósághoz egyszerre 150 fmh-t, mire jöttek a végzések, hogy mindegyik mellé csatoljuk a jogosult (azaz saját magunk) létezését tanúsító eredeti cégmásolatot (5000 Ft/db).
Írtunk az elnöknek, hogy ezt ugye nem gondolják komolyan, mire válaszoltak, hogy bocsi, csak egy új titán volt túlbuzgó.
De jött hiánypótlás arra is, hogy csatolják meghatalmazást - jogtanácsosként......
Amikor reklamáltam az volt a válasz, hogy értsem meg, egy új titkár gyakorlatozik, és nem tudja mi a különbség az ügyvéd és a jogtanácsos között....
De a legjobb az volt, amikor írtunk egy illetékbélyeggel ellátott kérelmet, hogy egy iratból adjon ki a bíróság másolatot.
Mire jött egy szép, szabályos végzés ajánlva-tértivevénnyel, hogy csak akkor tudják kiküldeni, ha küldök felbélyegzett válaszborítékot, mert a bíróságnak arra nincs pénze, hogy nekünk leveleket küldözgessen......
Amikor egy ismerős bírót megkérdeztem, hogy ebben a küldményben a kioktató végzés helyett miért nem a kért iratot küldték ki, az volt a válasz, hogy az új kollégának nem erősségük a logika, de azt baromira élvezik, hogy hatalma van.....
Az mér szomorúbb, hogy menthetetlenül bíró lesz belőle. (És ezt nem én mondtam, hanem az ismerős bíró...)
Némelyik fogalmazó annyira élvezi, hogy végzést hozhat fizetési meghagyás ügyben, hogy képes hiánypótlásra felhívni azzal, hogy húzzuk alá, a követelés forintban, euróban vagy más pénznemben értendő.
Szia Muumi!
Köszi, hogy írtál, figyelmes vagy! :) Képzeld, engem is hívtak!!! Úgy örülök, és olyan izgatott vagyok !Ágnes válasza ad egy kis biztonságérzetet, legalább sejtem, hogy milyen irányú kérdések -is- lehetnek.
Ágnes, lelkesítő volt olvasni, hogy tényleg bevonnak az érdemi munkába! Ennek nagyon örülök, én is szívesen írnám már a végzés aljára a nevem! :-) Az első pár FMH-nál biztosan remegni fog a kezem !
Több tárgyaláson láttam, ahogy a fogalmazó bent ül, és követi az eseményeket, és mindig is irígyeltem őket a helyzetükért ! Külön tetszik, hogy hetente egy nap oktatás van, mert így végre megvalósul az általam az egyetemen annyira hiányolt elméleti és gyakorlati oktatás együttessége.
Ha választhatnék, én is inkább a kisebb bíróságra mennék! Személyesebb a légkör!!
Köszi mégegyszer az info-kat, és örülök, hogy megosztottad velünk ! Számomra ezek nagyon hasznosak voltak!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02