szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


lillee # 2010.03.08. 15:59

Thetys
Nekem a végén már nagyon rossznak hat ez a sok jogeset, és frankón a tételsorban is benne van a négy alapszabadság részben. :(

Szigiri1
Szóban létrejött szerintem, csak 3 napon belül a munkavállaló kérésére írásba kell foglalni. Ilyenkor van az, hogy csak a munkavállaló hivatkozhat érvénytelenségre 30 nap elteltével nem?
Írd be lécci a helyes választ, bár én nem munkából megyek, hanem közigből meg alkotmányjogból.

Lehet teljesen rosszat írtam... :D

blizzard # 2010.03.09. 12:36

Sziasztok! Jó jegyzet, amiből lehet/érdemes tanulni, hol lelhető fel a neten? Most nem 4000 forintos, 600 oldalas tankönyvre gondolok, hanem használható jegyzetre. Kösz a segítséget.

Thetys # 2010.03.09. 12:49

Blizzard:
www.jog.webatu.com = http://jog.byethost5.com/
Nézd át. Sokan ajánlgatják a kéthasábos ("szegedi") kidolgozást, nekem spec. nem jött be. Sok anyag van fenn.

Lilee - elkezdtem, de itt az elején ez a hülye sok szerződés, meg intézmények. Most agy nélkül huzigálok.. annyira nem bírok rákoncentrálni. (Meg ugye este vannak jó kis sorozatok a tv-ben :-))

Szigri - nekem fogalmam sincs. Első ráérzés, hogy létrejött szóban, de az ott meghatározott feltételekkel, tehát az új változatra nincs megállapodás, ergó nincs szerződés, nincs követelés.

szigiri1 # 2010.03.09. 18:04

Thetys: valami ilyesmire jutottunk mi is, de azért ez a változó munkahelyes dolog elég bizonytalanná teszi az egészet.
mindenesetre aki munkajogból megy, számítson rá, hogy húzhatja.

lillee # 2010.03.09. 22:39

Kedves Arvanzs!
Most, hogy áttanulmányoztam 1X az EU-t, megvilágosodott már előttem, hogy Tőled mit várhatott az EU-s vizsgáztatód:
Ugyanis a Lisszaboni szerződésről nem csak azt a "keveset" kell tudni, ami mondjuk a dialóg könyvek végén van, hanem azt is, hogy most miután hatályos lett, hogyan fog változni minden... pl 2017-ig. A Parlamentnél és a Tanácsnál bazi sokmindent... és az az érdekes, hogy most még a hatálybalépésétől függetlenül a régi él, a Nizzai szerződés szerintiek.
Úgyhogy elég gáz, hogy ilyet kérdeztek Tőled, mert ez nagy kutató munkák árán jött elő nekem is, a jegyzetek erről mindenhol mélyen hallgatnak.

A Nizzai szerződés szerint ami még mindig életben van (ez a szabálya) a minősített többségi szavazáshoz legalább 255 szavazat kell, igy a blokkoló kisebbség szavazat száma 91.
A Lisszaboni szerint 2014-ben lép életbe majd ez a rész, de még akkor is kérhetik a tagállamok, hogy bizonyos kérdésben a Nizzai szerint szavazzanak...
Ha nem kérik, akkor a kettős többség érvényesül, ami 55 % támogatást jelent, de el kell hogy érje a tagországok lakosságának 65 %-át. A blokkoló kisebbséget pedig nem alkothatja négynél kevesebb tagország.
Szintén a Miniszterek Tanácsánál létrehozza a 10. tanácsi formációt... elveszi az Általános Ügyekből a Külkapcsolatokat, és ebből csinálja a 10.-et Külügyek Tanácsaként.
Lehet hogy mostmár nincs szükséged erre, és megtaláltad már azóta, de mikor én is megláttam ezt az össze-visszaságot, eszembe jutottál, hogy ezt kérdezte Tőled akkor... és szerintem ezt senki nem tudja igy, már csak azért sem, mert nem aktuális ez a része, meg a rengeteg mindent tanulva örülünk, ha egyáltalán a Lisszaboni szerződésről valami eszünkbe jut...nem az, hogy mi lesz 2017-ben...
:(

lillee # 2010.03.09. 22:43

Szia Szoja!
Hááát itt tanulni kell mindent, ... mert vannak akik a vizsgán "megmutatják", ... persze nem a mi térfelünkön ülve... :(

lillee # 2010.03.09. 22:52

Arvanzs, ja és ezt végig lehet vezetni minden változást a Bizottságtól kezdődően... nagyon sok, és többnyire 2014-től lesznek változások... amit már a most aláírt Lisszaboni szerződés tartalmaz...

piczur # 2010.03.09. 23:24

Sziasztok!

A Változó munkahelyes írásbelihez találtam egy BH-t.

"BH 2000. 173

Ha a munkaadó a munkavállalót bizonyíthatóan változó munkahelyre alkalmazta, és az ilyen formában történő foglalkoztatása a munkaköre jellegéből is következik, a munkavállaló alaptalanul tagadja meg a munkavégzést más munkahelyen. Az e magatartására figyelemmel közölt rendkívül felmondás nem jogellenes [Mt. 96. § (1) bek. a) pont]."

Rövid vélemény (ami lehet, hogy nem jó, de engem is összezavar pár dolog): Elviekben szóban is létrejött a munkaszerződés (megállapodtak minden lényeges elemben, plusz, ha minden igaz a 76/B.§ (3) szakasz szerint az első munkavégzési helyről is tájékoztatta),és a munkavállalónak tudnia kellett - a munka jellegéből, és időtartamából is- hogy változó munkavégzési helyre köti meg a szerződést. Talán a fenti BH is szóba jöhet, és persze az MK 5. is.Ha állandó munkavégzési helye lenne Bécs, akkor nem jönne létre, de elhangzott, hogy 6 hónapig lenne csak ott. Egyelőre csak gondolkodom a jogeseten,ez is egy verzió :)

Van valakinek észrevétele?

Thetys # 2010.03.10. 09:55

Sziasztok!
Nekem ez a jogeset nem tiszta. Ahogy Szigri írta, abba pl. nem volt benne, hogy változó munkahelyről lenne szó. (A hivatkozott MK5 a jogeset része volt, vagy csak már az ötletelés?). A logikám az, hogy szóban megállapodtak a munkavégzés helyrél, határozott időtartamról, egyéb feltétekeről, és azt a munkáltató felrúgta. De ez így meg egyszerűnek tűnik...
Másik, hogy a jogtárban ha rákattintok az MK 5-re, akkor ezt hozza ki: " MK 148 munkajogi tartalmú kollégiumi és tanácselnöki értekezleti állásfoglalások felülvizsgálatáról. A hatályon kívül helyezés illetve módosítás az érintett állásfoglalásoknál feltüntetve, átvezetve"
(A tételsorban több MK-ra is ezt hozza ki)
Lilee - ha ezt kérik EU-ból, akkor én bukom. Lehetetlenség megtanulni.

szigiri1 # 2010.03.10. 11:16

Az MK 5. csak ötletelés. Piczur köszi a jogesetet, nagyjából az MK 5.-ben foglaltakat konkretizálja, de neki fel sem mondtak, mert hát munkába sem állt. A munkaadó is csak a kár megtérítését kérte.

Amit beírtam a feladatban csak ennyi van a lapon. A változó munkahely már lehet csak túlbonyolítása és ugye az esetet nem szabad kiegészíteni tovább bővíteni "milenneha"-val. csak valóban felmerül a kérdés, hogy az ügynöki munka nem lehet-e változó munkahely. De elég idegesítő, mert eddig senki nem tudott rá választ adni.

Mondjuk az is érdekes, hogy ha nincs igaza a munkavállalónak, akkor mit írsz? Rendben, viszem a pénzt egy nokiás dobozban holnap, vagy mit?!:)

Mellesleg most látom a jogeset nem említi azt sem, hogy a munkabérben megállapodtak volna.:) de gondolom az csak mellékes, mert akkor nem fogadja el a fószer az állást.

lillee # 2010.03.10. 11:34

Thetys szia! Van már behívód? Nekem még mindig nincs, pedig már nagyon fogy az időnk húsvétig... :)))
Egy napon hívtak minket telefonon... ha jól tudom.

piczur # 2010.03.10. 11:38

:) Na igen, van itt több érdekes részlet. A szóbeli után reméljük megtudjuk a helyes verziót.. ;-) (Azért ez a nokiás doboz nem rossz ötlet! :)

Tudom, hogy nincs benne felmondás, az egész BH-s bevezetőt ollóztam ki. A jogeset más volt,de az alapvető problematika a változó munkahely körül forgott. Ez a rész valóban lényegtelen, ám ha a munkaszerződés érvényes -mert ugye a szóban kötött is az- akkor alkalmazhatónak kellene lennie.

Érdemes egyébként az írásbelire egy olyan törvény változatot is bevinni, amiben a BH-k/EBH-k/Mk-k röviden benne vannak. Nem lett rövid a nyomtatott verzió (2010.január 1-jétől hatályos változatban), nálam ez 10-es betűtípussal kb. 140 oldalasra sikeredett. Ha netán valakinek szüksége van rá, szívesen elküldöm.

Amelie27 # 2010.03.10. 12:23

Egy ismerősöm tavaly ugyanezt a bécsi munkavégzéses jogesetet írta az írásbelin. Előtte egy másik ismerőse is. Sajnos a részletekre már nem emlékszem, és már nem is vagyok benne a témában, de az a lényeg, hogy mindketten teljesen ellentétes megoldásra jutottak (asszem egyikük szerint létrejött a szerződés, másikuk szerint nem), és mindketten 5-t kaptak az írsbelijükre. Szóval nem csak egy helyes megoldás van, főleg egy ilyen hiányosan megadott feladatnál. Az a lényeg, jól kell megindokolni a választ.
Hajrá mindenkinek! :)

Thetys # 2010.03.10. 12:36

Nincs behívó, semmi. :-( Ha így haladunk május lesz belőle. Milyen telefon? Senki nem hívott (azt hiszem, legalább is...)

Azért kérdeztem, hogy benne volt-e a változó munkahely is, mert nem elképzelhetetlen, hogy tényleg ennyire egyszerű lenne, és szimplán csak arra kiváncsiak, hogy érvényes-e vhol a szóbeli megállapodás. És akkor az lenne a megoldás, hogy 1: igen, ha a munkavállaló 30 napon belül nem kéri az írásba foglalását és minden kötelező elemről megállapodtak, 2: erre a konkrét esetre viszont nem, mert mikor papir formában elé tolták, akkor más volt a munkavégzés helye, és az Mt. alapján ez az egyik kötelező elem, amiben meg kell állapodniuk.

Piczur kérlek küld el. thetys13@gmail.com

Ez is csak elmélkedés. Ha úgy alakul a jogeset, hogy a munkáltatónak van igaza, nem lehet azzal megkerülni a fizetéses dolgot, hogy a munkavállaló arra hivatkozik, hogy a munkáltatónak köteles őt szóban mindenről tájékoztatni, tehát arról is, hogy előfordulhat, hogy az eredetileg meghatározott munkavégzés helye változhat. Mivel ez nem történt meg, így nem köteles fizetni... vagy mit tudom én. Elkezdtem kombinálni.

szigiri1 # 2010.03.10. 13:50

Na megvolt a szóbelije a jogeset gazdájának (nem a saját esetem volt, én polgárból megyek, csak az illető sík ideg volt a netet lesni a megoldásra). Szóval ötöst kapott, túlkombináltuk és ismét egy bizonyosság arra, hogy nem kell a jogesetet túlbonyolítani. Szóval azt írta, hogy:

  • létre se jött a szerződés (ebben aztán már nem volt biztos, mert a megkötéssel létrejön)
  • de semmiképpen sem fizet, mert lényeges elemet módosított időközben a munkáltató és ő meg ehhez nem járul hozzá
  • így a munkaáltató a saját magatartása miatti kárt nem követelheti (káronszerzés satöbbi)

Szóval nem kell az MK5 meg semmi BH. de valszeg Amelie27-nek van igaza, hogy a lényeg, hogy érezd, hogy kinek van igaza és valahogyan megindokold. A munkajogban rendszerint szegény munkavállalónak szokott igaza lenni:)

Na köszi az agyalást, megyek polgárit tanulni:)

lillee # 2010.03.10. 20:10

Thetys, mi jelentkeztünk március végére ... engem felhívtak, hogy nem férek bele, majd csak április elejére...és Te is mintha azt mondtad volna, hogy Neked is szóltak, és húsvét után megyünk... Nna de ha egy hónappal előbb kéne megkapni a behívót, akkor már április közepén vagyunk...mindjárt...
Szerinted mikor fogunk menni? Mert már látszik, hogy nem április első hetén... Basszus! Én már annyira kivagyok fáradva... és mostmár csak felejtek, mert már semmi nem jut eszembe... :((... és ha ez az állapot még tart egy ideig, hááát....

Thetys # 2010.03.11. 08:20

Sziasztok!
Lilee. Én alapból ápr. elejére jelentkeztem, mert ápr. 4-én jár le a 3 évem :-) Milyen poén lett volna már ápr. 5-én menni is, csakhát a Húsvét! Egyik b.nőm 5-én kapta meg 31-re a behívót (neki ez már a 2. kör). Szerintem mi vagy a 12-ei, vagy a 19-ei hét leszünk. De már nagyon elegem van! A huzigálás sem megy olyan intenzíven. Egyszerűen unom. Ráadásul most már abszolút semmi nem ragad meg.

szakvizsgázó # 2010.03.11. 18:59

Sziasztok!

Ki miből tanul/tanult vizsgára? Főleg az EU érdekelne!

lillee # 2010.03.11. 22:18

Szia "sorstárs" Szakvizsgázó, ... hát én keményen nyomom az EU-t... most értem a végére...

szakvizsgázó # 2010.03.12. 08:18

lillee: és miből tanulod? Én majd csak később kezdek hozzá... most voltam polgárból.

Shirley5 # 2010.03.12. 09:06

Szakvizsgázó,

én most fogok menni március 22-én és 25-én ebből a részből és az EU-t a jogi szakvizsga segédkönyvből tanulom. (Karoliny-Komanovics-Mohay-Pánovics-Szalayné: Az Európai Unió joga) Szerintem elég jó, persze a Lisszaboni rendelkezések nélkül, mert 2008. szeptemberi zárású a könyv. Nem tudom, hogy van-e frisebb kiadás, nekem ezt a könyvet ajánlották, eddig már három sikeres vizsgázó barátom tanult belőle. Majd meglátjuk nekem bejön-e. :)
Üdv Mindenkinek, különösen azoknak (pl. Eszter, Piczur) akikkel egy napon megyek írásbelizni (munka) és szóbelizni! Kitartást a tanuláshoz!

Esztus # 2010.03.12. 10:03

Szia Shirley5!

Kitartok, kitartok :)

Hányra hívtak szóbelizni? :) Én 13 órára vagyok írva.
A szóbeli menetéről tud valaki valami bővebbet? (olyan mint az államvizsga hogy többen vagyunk bent, vagy egyszerre csak egy ember? ...stb.)

üdv: Esztus

Shirley5 # 2010.03.12. 10:35

Szia Esztus,

Most hogy végiolvastam pár írásbeli kérdést, kicsit megnyugodtam, ezúton köszi Mindenkinek aki leírja ide, vagy feltölti!!
Mondjuk azt illetően még kicsit nervózus vagyok, hogy lehet TB írásbelit kapni?!Remélem mi munkát kapunk, vagy meginterjúvolnak Bennünket..

Szóbeli 13 óra nekem is, de szerintem a levélben Mindekinek ezt írják. Ha jól tudom, az írásbelin derül ki, hogy személy szerint ki hova megy szóbelizni. S eddig barátaim arról számoltak be, hogy egyesével adunk számot a tudásunkról ;) Aztán kijössz, amíg megtanácskozzák, hogy hányast kapj és utána visszamész pár perc múlva és megmondják.

Hajrá, hajrá :)

Üdv,
Sh.

Thetys # 2010.03.12. 11:37

Sziasztok!
Nagy kérésem lenne.
EU 38. tétel - A büntető jogalkotás és az uniós jog összefüggései -ről van valakinek vm használható összefoglalása???
Kérlek, akinek van, az küldje el: thetys13@gmail.com -ra. Köszönöm.

Szóbeli úgy működik, hogy mindenki megkapja a behívót, hogy 13.00 IRM, aztán ott mondják meg, hogy 14.00-ra hova menjetek át. Sajnos így tervezni se lehet.

Thetys # 2010.03.12. 11:38

Bocs, már 2.3. körös szóbeliseknek van ez. Igen, írásbelin derül ki, hova kell menni.