szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


hunfrakk # 2010.02.26. 19:32

az én nagy dilemmám
miből írjam az írásbelit

munkajog vagy alkotmányjog

.....

drzd # 2010.02.27. 17:28

Lillee!

3 hetet tanultam, azt viszont reggeltől estig (ennyi szabit kaptam). Az ismétlésnél azonban olyan volt mintha még nem is láttam volna sok mindent...
tárgyanként 5 nap és az ismétlés

Senki nem bukott a csoportból, a mellettünk lévőböl sem, és ott az OIT-ban büntiből sem aznap..

kitartás!!!

lillee # 2010.02.27. 19:53

drzd
Köszönöm a biztatást, kitartok éééén, csak már annyira nyomaszt ...
:)

Thetys # 2010.03.01. 08:01

Jó reggelt! Hétvégén lettem felvilágosítva, hogy ápr. 5-ére várhatom én a behívót... Húsvét lesz. :-)
Lilee én is ilyen túlpörgött vagyok.
A héten munkajogozni szeretnék (huzigálni). Ebben nagy bizodalmam van, hogy legalább a felére lesznek sejtéseim.
Szép napot!

lillee # 2010.03.01. 08:20

Sziasztok!
Thetys Neked is szép napot! Engem is értesítettek, hogy az általam adott időpontba nem fértem be... de április első hetén benne leszek...
Jó huzogatást... :))

Thetys # 2010.03.01. 08:42

Lillee, neked is ez az első? Akkor sanszos a 12-e. Lehet együtt megyünk. miből írsz (ha ez az első)?
Hülye közig. Tudom, hogy nem vagyok normális, de direkt 2x húztam át. Most olyan színes, mint egy kisiskolás rajza... de semmire nem emlékszem belőle.

arvanzs # 2010.03.01. 17:06

Sziasztok!

Most lett lelki erőm írni de leírom nektek a tapasztalatokat. Szóval az én vizsgám érdekesen alakult, munkajog írásbeli:5, munkajog szóbeli:5, alkotmány-közig.:4, és EU jog: meghúztak!!!! És ettől vagyok elkeseredve egy kicsit mert nagyon nem találtam jogosnak!
Az eredményed 60-70%-ban a Bizottságtól függ, alig van különbség 1 és 5 között, jóindulattól függ az egész.
Munkajog: az írásbeli ítéletem nagyon tetszett a vizsgabiztosnak, ezt ott akkor olvasta és közben kérdezgetett. Munkaszerződés tartalmi elemei, formai követelmények, tanulmányi szerződés. Alig pár mondat után elégedetten szólt, hogy neki elég lesz.Nagyon kedves volt.
EU: Lisszaboni szerződés de nem az alapok hanem, hogyan változtatta meg a szerződések szerkezetét,semmi plusz infoval csak így odavágva, majd szabadságjogok és Bossmann ügy de mindezek abszolút gyakorlatban nem alapként, bármit elkezdtem a témáról nem kellett neki csak amit ő akart volna hallani az lett volna jó. (egy EU szakjogász ügyvéd volt, nem érdekelték az alapok)Nem segített, nem vezetett rá (az 5-ös munkajog után sem)Hiába mondtam el rengeteg érdemi infot(alapszerződések dátumokkal,Lisszaboni szerződés melyikeket gyúrta át, hogy s mint...), nem értékelte :((
Alk.-közig: Önk.bevételei,vagyona, tételesen, szakhatóság a közigazgatásban, szakértő a közig.ben
Igazából a két hölgy nagyon jóindulatú és rendes volt, nekik eszükbe sen jutott volna a maguk részéből kirúgni valakit is de a fiatal EU ügyvéd úr, hááát, őt senkinek sem ajánlanám, nagyon rossz fej volt!
Hajrá mindenkinek, az írásbelitől egyáltalán ne féljetek, a szóbelire meg készülni kell és kifogni egy jó bizottságot!!Nem az a jellemző ami velem történt!!Sok szerencsét és kitartást!!

Thetys # 2010.03.01. 17:35

Szia Arvanzs!!! Nagyon sajnálom :-(((( Kívánok hasonló jókat, ennek a kis ..... ügyvédecskének. (Akinek valószínű lövése sincs az igazi gyakorlati, magyar jogról). Mi tudjuk, hogy nem rajtad múlt.

arvanzs # 2010.03.01. 17:50

Köszi az együttérzést, április végén remélem kifogok egy rendes EU-s vizsgabiztost!!! Jobb lett volna egyben letudni :((

lillee # 2010.03.01. 19:00

Thetys: igen nekem is az első... minden lehet, lehet együtt leszünk... majd addig még irkálunk.

Arvanzs: ne búsulj, a következőre már menni fog! A javát letudtad, mostmár ezen is túl leszel...
Miket kérdeztek Tőled? Örülök hogy írtál, már hiányoltunk...

malborghetta # 2010.03.01. 19:04

arvanzs! fel a fejjel! azért 2 megvan és nagyon szép eredménnyel! gratulálunk! a kérdéseid pedig elég rosszindulatúak...

lillee # 2010.03.02. 00:56

Kedves Arvanzs!
Akkor Neked (mert közben megtaláltam a kérdéseidet :) ) a Lisszaboni szerződés reformszerződéséről kellett volna beszélni amit 2007. decemberében írtak alá?
A "közösség" helyett "Unió" meg hogy nem tartalmazza már az "alkotmány" kifejezést? ... És hogy a nevét megváltoztatta: "Szerződés az Európai Unió működéséről" ezt akarta hallani?

lepti # 2010.03.02. 09:26

Szia Arvanzs!

Én is így jártam, ahogy Te. Én az LÜ-n voltam, és nekem az alkotmánybíróságról jött az eu-som, de ő is csak feltett egy kérdést és csak a saját válaszát várta, nem segített. Az ombudsman eljárását kérdezte részletesen, elejétől a végéig elmondtam ami a két hasábosban van, de nem volt elég, aztán a semmisségi eljárás, de bármit mondtam csak kötöszködött végül az európai elfogató parancs. Nagyon gáz volt. A másik két vizsgáztatom rendes volt, sokat segített. Mondjuk hozzá kell tennem, hogy rengeteget tanultam, de úgy érzem nem jött ki a tudásom, leblokkoltam, kellett a rávezetés.

Azért nem is írtam meg mi volt nem akartalak benneteket paráztatni.

Gondolod, hogy április végére kapunk időpontot?

arvanzs # 2010.03.02. 15:09

Szia Lepti!
Én másnap reggel azonnal beadtam a pótvizsga jelentkezésemet. Azt mondta a hölgy, hogy április végére számítsak, tekintettel arra, hogy a 2 hónapot mindenképpen kivárják 2 vizsga között a szabályzat szerint kötelezően.
Te most milyen anyagból fogsz tanulni???

évicsibe # 2010.03.04. 08:31

Sziasztok,
nekem ez a következő és egyben utolsó vizsgám és felmerült bennem az a kérdés, amit úgy gondoltam, hogy feltennék a pórul járt kollegáknak:
hanyadik vizsgátok volt ez?
a kérdés indoka, mivel van egy olyan (lehet, hogy túl naív) gondolatom, hogy utolsó vizsgán - ha az eddigi eredményeid jók,- akkor csak nem vágnak meg

lillee # 2010.03.04. 09:34

Évicsibe! :)))) Akkor Neked több már a tapasztalatod, mint pl. nekem... Lehetséges, hogy a teóriád jó, de szerintem maga a vizsga akkor is szerencsefüggő, hacsak nem tudod jobban az anyagot, mint a kérdező...
:)))

drpony # 2010.03.04. 18:19

évicsibe,

szerintem a rosszindulatú biztost nem érdekli, hogy ez az utolsó vizsgád. A jóindulatú meg nem húz meg, ha látja, hogy tanultál.

Thetys # 2010.03.05. 16:54

Átnyaltam a Munkajogot! Undorító!!! Kellett nekem "okoskodni". Kedvenceim: Kollektív szerződés, szakszervezetek, munkaidő keret, munkaerő kölcsönzés. Aki ezt kitalálta...

lillee # 2010.03.06. 10:07

Thetys: :))))
Az EU-t már átnyaltad? ... Mert lenne egy kérdésem...
vagyis inkább kettő... :)))

Gyerekek ha valaki tudja, világosítson már engem fel legyenszíves:

1.) a Berlusconi ügy végső következtetése a közösségi jogra
2.) Ne bis in idem a Bíróság gyakorlatában.... (van egy ilyen alcím a dialóg kiadványban, de +mondom őszintén ami ott le van írva, nem értem... mert szerintem itt is csak arról lehet beszélni, ami ezzel kapcsolatban általános. Vagy el kell mondani, hogy mit csinál a Bíróság ha elé kerül az ügy?
Köszi mindenkinek aki most ezzel foglalkozik és válaszol...

lillee # 2010.03.07. 07:15

Kössz Leona01

philmarlowe # 2010.03.07. 15:52

Üdv mindenkinek!
A 2010. május 01-i jogszabály-állapot szerint kigyűjtöttem a C rész összes kötelező joganyagát, az alkotmányjogi és közigazgatási jogi részben tételenkénti bontásban. Akit érdekel, a balint.jianchayuan@hotmail.com e-mail címre írjon, és ingyenesen átküldöm neki.
Jó tanulást!

szoja # 2010.03.07. 17:06

Sziasztok

Új regisztráltként most olvasgatom a hozzászólásaitokat.
Én április 19-i hétre jelentkeztem a vegyere, ez az első, így írásbelizni is fogok.
Kicsit megzavarodtam, ahogy olvastam az üzeneteket; én úgy tudom, hogy írásbelin a munkajog és a tb különválik. Nyugtassatok meg, légysz, hogy jól gondolom...

Thetys # 2010.03.08. 14:18

Sziasztok!
Szoja, igen. Elvileg megkérdezik, hogy melyiket szeretnéd, és úgy adnak írásbeli kérdést. DE! Kollégám Tb-t kapott, pedig munkajogot akart írni. Belekeveredett... állítólag....
Lilee.. ááá... azt hagytam a végére. Kaptam egy 300 oldalas kidolgozást, de még lefűzni is küzdelem volt. Nem bírom magam rávenni.

szigiri1 # 2010.03.08. 14:42

Szakvizsga jogeset volt

Külkereskedelmi cég által meghirdetett állásra jelentkezett üzletkötő. Sikeres interjú alapján kedden szóban megállapodtak, hogy Bécsben kell dolgozni, 6 hónapig, az anyagi juttatások is kedvezőek és a hazalátogatásra havonta egyszer lesz lehetőség.
A munka sürgős, ezért a szerződéskötés napjaként csütörtököt jelölik meg úgy, hogy következő hétfőn délelőtt 10kor kell Bécsben kezdeni.
Csütörtök 8kor megjelenik az ember aláírni a munkaszerződést. Közlik vele, hogy a szóbeli megbeszéléshez képest annyi változás van, hogy nem Bécsben, hanem Tuniszban (Tunézia) kell jelentkeznie. Így nem írja alá az ember a szerződést.
Egy hét múlva ajánlott levelet kap, amelyben 200.000,- Ft megfizetésére hívják fel (ennyi kára származott a cégnek abból, hogy nem írta alá).
A feladat az ügyvezetőnek szóló válaszlevél megírása.

Szerintetek mi a megoldás? Nem jött létre az írásbafoglaláskor, mert a munkavégzés helyében nem állapodtak meg.

Vagy létrejött, mert változó munkavégzés és csak az elsőt kell megjelölni, aztán meg úgy változtat, ahogy akar a munkaadó (MK. 5.).

Valaki?

szigiri1 # 2010.03.08. 15:06

Thetys: én alkotmány-közigből írtam és emlékeim szerint a tételhúzató néni tőlem azt is megkérdezte, hogy melyiket "szeretném" nem akarom írni és mikor mondtam elém tolta az egyik kupacot (és az volt amit szerettem volna). Szóval szerintem ez a választósdi csak a felügyelő jófejségén múlott.