szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


lillee # 2010.02.21. 07:13

drzd... ez komoly?

kondidori # 2010.02.21. 09:32

Ja a telefon se rossz, csak a térerő miatt az ablak felöli sorba kell ülni- állítólag (nem próbáltam...) . A velem szemközt ülő csaj végig csacsogta headseten az egész vizsgát, a másiknak meg beküldték az iphone-jára a megoldásként szereplő komplett bh-t.

lillee # 2010.02.21. 12:06

hm... dehát senki nem figyel ott a vizsgázókra? Felügyelő(k), vagy valami... valaki(k)? :)

kondidori # 2010.02.21. 12:58

De persze ott ült a néni, és hát egy-kétszer körbejárt. Többször kérte, hogy csak legális eszközöket használjunk. Mondjuk nálunk tele volt a terem, kb 50-en írtunk egyszerre. Most amit leírtam kirivó eset, de sms-zni sokan szoktak, már ha van mivel, és kivel. Egyébként a külső segítségre sincs garancia, nálunk a telefonos csajnak valami orbitális baromságot mondtak be, de nem lehetett meggyőzni róla, hogy az hülyeség.

lillee # 2010.02.21. 16:52

Ahha, Te kondidori, de mi az a "legális eszköz"? Belehet vinni AB határozatot, vagy törvényt? És a behívódban erre volt valami utalás? :)

kondidori # 2010.02.21. 17:55

Hát a behivó szerint csak a nyers törvény szöveget lehet bevinni, meg a tájékoztatókönyv szerint is. (ami azért tök jó, mert volt már rá példa, hogy a 3 évvel ezelőtti tv szövegben volt a feladat megoldása)
De egyébként mindenki bevisz mindent, könyvet, kommentárt, bh-kat, abh-kat. Gyakorlatilag nem nézik miből dolgozol, mert ennyi embernél nem lehetne átnézni a bevitt dolgokat. Nálunk volt aki egy sporttáskányi bh-t, kommentárt hozott be magával, meg egy hátizsáknyi törvényt.
Sőt a munkajogosok kirakták az asztalra azt a nagy lefűzős sárga kommentár sorozatot. Bazi nagy, bazi feltűnő, azért se szólt nekik senki.

drpony # 2010.02.21. 18:29

mindent be lehet vinni, mert nem ellenorzik...
ha nagyon paraztok, akkor vigyetek egy sima, ures torvenyszoveget is, vegulis a rendszer barmikor valtozhat. en siman a kihuzott, kommentaros mt-t haznaltam. meg telefonaltam is, ondjuk rohadtul nem volt ra szukseg, pedig en baromi nagy paragep vagyok puskazas meg ilyesmi teren... sok mebrnel lattam konyvet is, meg az ososetzs bh-t, ab hatarozatot kinyomtatva. nem rejtegetve, hanem az azstal kozepere kirakva. nem volt belole gond. szerintem vigyetek mindent, ami van, megeri cipelni, mert barmi elojohet. max lesz egy kis izomlazatok masnapra :-)

Thetys # 2010.02.21. 19:55

Kéz és lábtörést Leona és Arvanzs! Majd jelentkezzetek!

lillee # 2010.02.22. 13:44

Sziasztok ismét!
Nekem csak az AB határozatok 400 oldal... :)) De ha a dialog könyvek is használhatók, nem fogok nagyon izgulni, ... és az sem baj, ha két kiló izomnövekedésem lesz.... mire hazaérek! :))

Köszi mindenkinek... Nekem nem akar jönni a behívóm és már úgy elfáradtam a törvénytanulásban... :(

Mindenkinek szorítok! Hajrá!

Thetys # 2010.02.22. 14:12

Lillee mindjárt szívbajt kapok, Te egyesével megtanulod az AB-kat? Mikorra kértél időpontot? Mennyire intenzíven tudsz már előre tanulni?
(Remélem Leona és Arvanzs -nak jól sikerült ma az írásbeli!)

lillee # 2010.02.22. 14:26

Dehogy tanulom meg, hát kinek van ehhez agya? :))))
Januártól nyomom rendesen naponta több órát, meló után persze, otthon. Valahogy úgy érzem, mikor olvasom, mintha még sosem olvastam volna... :))))
Félelmetesen sok ez az anyag, és azzal sem vagyok tisztában, milyen mélységben kell ezt a sokmindent tudni...

lillee # 2010.02.22. 14:28

Jah... március végére kértem magam ...

lillee # 2010.02.22. 14:30

drpony, köszi a hozzászólást, nagyon sokat segít ahogy itt mindenki megírja mi történt vele... én is megfogom, amikor tul leszek rajta... :)

arvanzs # 2010.02.22. 17:39

Sziasztok!

Hát túl az írásbelin...minden igaz abból amit lentebb olvashattok, gyakorlatilag az ég világon mindent be lehet vinni és abból kiokoskodni a helyes megoldást!
Én ma egy jó kis TB-s- munkajogos elsőfokú ítélethozatalt kaptam, amitől elsőre megijedtem mert nem számítottam arra, hogy több oldalas ítéletet kell hozni de azután a rendelkezésre álló segédagyagokból össze tudtam hozni még egy több oldalas ítéletet is. Nem árt azért a formai követelményeket ismerni hozzá vagy mintatárat segítségül hívni, de a beminősítésen van szerintem a lényeg!!
Időm adtán beírom a pontos jogesetet is, most hosszú lenne és folytatnom kell a tanulást a csütörtöki vizsgára!

Kérdés: Tapasztalatok a Legfelsőbb Bírósági Bizottságokról????? Oda kerültem!

Szorítsatok!!

lillee # 2010.02.22. 18:40

arvanzs, szorítok, és örülök hogy a "lélekjelenléted" nem hagyott el... biztosan jól összehoztad az ítéletet. :))) Hajrá, várjuk a beszámolód a sikeres szóbelidről is.

lillee # 2010.02.22. 18:45

Hali leona01 Köszi, de Neked mi volt a témád? Mennyi idő van egyébként az írásbelire?
Jó tanulást, nemsokára túl leszel Te is rajta. Drukkolunk mind itt Neked is! :)

Thetys # 2010.02.23. 08:17

Sziasztok! Nagyon drukkolok mindenkinek, ha jól emlékszem többen mennek még a héten! Feltétlen írjatok!
Lilee, vagy valaki nincs kidolgozott anyagotok erről a jövő nemzedékek ogy. biztosról? (Feladtam az AB-k tanulását, tényleg nagyon szemétnek kell lennie annak a vizsgáztatónak, aki szám szerint rákérdez, hogy ebben, meg abban mi van... ezt lehetetlenség megtanulni)

Zummike # 2010.02.23. 09:33

Hali,

Én LB-n voltam tavaly, kifejezetten jó bizottságnál, az LB-ről egyébként jókat hallottam.

sok sikert!

üdv

Esztus # 2010.02.23. 13:05

Lillee!

Hasonló cipőben járok, mint Te, várom a behívóm márciusra. Múlt héten telefonáltam a titkárságra (morcosak is voltak miatta):), de csak annyit volt hajlandó közölni a hölgy, hogy a márciusi beosztás még nincs meg.

Meló után és hétvégente tanulok én is, és néha nekem is "tök új" amit olvasok, pedig egy részében benne is vagyok (közig.) a melóm miatt.

Arvanzs!

Olvastam hogy első fokú ítéletet kellett hoznod! Találok arra vhol mintát?
Segítség!

Minél többet tanulok annál butábbnak érzem magam :)

Szép délutánt: Esztus

piczur # 2010.02.23. 14:12

Sziasztok!

Én kereken 4 héttel előbb megkaptam március végére a behívót, szóval alakul az a beosztás.;-) Valóban morcosak, de jobb ha nem veszitek a szívetekre. :) Rajtuk is nagy a nyomás, fene tudja hány percenként csörög a telefon.. Megjegyzem engem is leszúrtak,én mégis örültem, hogy egyáltalán megtudtam valamit.:) (optimizmus!)

Esztus: "ítélet mintát" itt találsz:

http://www.birosag.hu/engine.aspx?…
(a Bírósági Határozatok gyűjteményében)

Szűrőfeltételnek megadod a munkaügyi területet,és munkaügyi bíróságonként kidobál neked jó sokat..;-)

Thetys # 2010.02.23. 14:35

Sziasztok!
Koll.nőm 5 héttel korábban kapta meg a márc. 19-ei behívót. Kemény heti 6 óra van megadva ügyfélfogadásnak, ne idegeljenek azon, ha az ügyfél telefonálni mer.
(másik kollégám is márc. jelentkezett, ő meg nem kapott semmit még...)

lillee # 2010.02.23. 15:40

Sziasztok
Thetys nincs nekem kidolgozott tételem, a jövő nemzedéke biztosról még nekem is kotorásznom kell... utána nézek, és küldök ha találok valamit.
Nagyon lassan "haladok" és már kezd idegesíteni ez a sokminden... :))) ismételni kéne, és még jaaajj nagyon sok "szűz" területem van.
Hajrá mindenkinek! :)

lillee # 2010.02.23. 15:47

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa

Az Országgyűlés az egészséges környezethez való alapvető jog védelme érdekében külön biztosként megválasztja a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát, aki figyelemmel kíséri, értékeli és ellenőrzi azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet (a továbbiakban együtt: környezet) állapotának fenntarthatóságát és javítását. Feladata a mindezekkel kapcsolatban tudomására jutott visszásságok kivizsgálása vagy kivizsgáltatása, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedések kezdeményezése .

felhívhatja a környezetet jogellenesen veszélyeztető, szennyező vagy károsító (a továbbiakban együtt: a környezetet károsító) személyt vagy szervezetet e tevékenységének megszüntetésére,
felhívhatja a hatáskörrel rendelkező hatóságot a környezet védelmére vonatkozó intézkedés megtételére,
feladatkörében általános jelleggel, valamint egyedi ügyben meghatározott szerv, intézmény, hatóság vagy személy részére ajánlást bocsáthat ki,
a környezet állapotával összefüggő közigazgatási döntéssel szemben felügyeleti eljárás lefolytatását, illetve végrehajtásának felfüggesztését kezdeményezheti, valamint annak bírósági felülvizsgálata során a perben beavatkozóként részt vehet,
véleményezi a feladatkörével összefüggő jogszabályok, illetve más kormányzati előterjesztések tervezeteit, feladatkörében jogalkotásra tehet javaslatot,
megismerheti és véleményezheti a helyi önkormányzatok hosszú távú fejlesztési, területrendezési, valamint a jövő nemzedékek életminőségét egyébként közvetlenül érintő terveit és koncepcióit,
véleményezi a környezetvédelmi vagy természetvédelmi tárgyú, valamint az emberiség közös örökségét és közös gondjait érintő nemzetközi szerződések kötelező hatályának elismerésére vonatkozó előterjesztéseket, közreműködik e nemzetközi szerződések alapján készülő nemzeti jelentések elkészítésében, továbbá figyelemmel kíséri, értékeli e szerződések magyar joghatóság alá tartozó érvényesülését,
részt vesz a feladatkörével összefüggő ügyekben az Európai Unió kormányzati részvétellel működő intézményeiben képviselt magyar álláspont kialakításában,
részt vehet a jogszabály rendelkezése alapján kötelezően tartandó, feladatkörével összefüggő közmeghallgatáson...

Esztus # 2010.02.24. 06:41

Piczur, Lille, Thetys! Köszi a segítséget és az info.-kat.
Hát akkor várom a levelemet türelmesen..... Gondolom az is előfordulhat, hogy áprilisra csúszom át, bár még november végén feladtam a jelentkezést....

Para, para, para :)

Szép napot nektek! Esz

Thetys # 2010.02.24. 08:24

Sziasztok!
Köszönöm Lillee!!! :-)))
Én decemberben jelentkeztem. A néni azt mondta, hogy "óóóó bőven ott lesz ápr. elején". Nekem ápr. 4-én jár le a 3 év. Április 5-e lesz a hétfő, szóval nagyon reménykedem ebben az időpontban. (Pláne, hogy majdnem 100%-ra ezt mondtam benn az irodában)
Tanulással úgy vagyok, hogy esténként huzigálom a tananyagot (igaz Eu-ra szinte semmi anyagom nincs még). Mindig magolós voltam, nekem ez az átolvasom és valami megmarad módszer soha nem jött össze. Abban reménykedem, hogy a kihúzással előbbre leszek, mikor élesben kell már nyomni... Munkajoggal napi szinten foglalkozom, azt majd az "éles" időszakban akarom csak elővenni. (Bár megnéztem a GYIK-okat és kicsit bepánikoltam, hogy nem tudok válaszolni.)Önkormányzatoknál előjöttek valami homályos emlékek, az egészségbiztosítás is szerencsére megvan úgy-ahogy (eü-ben dolgozom). Eu, Ket... na az a nagy SEMMI.
Biztos túlparázom.. de annyira nem tudom mire lehet számítani.