szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


arvanzs # 2010.02.05. 17:35

Ingangi: sok sikert egy kalappal, ha túlestél írd le a tapasztalataidat kérlek.
Többiek: az Írásbeli vizsgán mennyire van szigor, mit használhatok és mit tiltanak bevinni?

arvanzs # 2010.02.05. 17:35

Ingangi: sok sikert egy kalappal, ha túlestél írd le a tapasztalataidat kérlek.
Többiek: az Írásbeli vizsgán mennyire van szigor, mit használhatok és mit tiltanak bevinni?

Clochard # 2010.02.08. 16:51

Hali!

TB-nyugdíj-az ONYF honlapon vannak fenn tájékoztatók, szerintem használhatók, a TB kidolgozotthoz amúgy is mindenképp nézni kell valamit a változások miatt. Van fenn egy általános tájékoztató az ügyintézési tájékoztató menüpont alatt a magyar nyugdíjbizt. főb szabályairól-ez elég jól összefoglalja az új szabályokat is.

Mindenkinek jó tanulást-már amennyire ez jó lehet :))

Írásbeliről van híre valakinek?

http://www.onyf.hu

emma # 2010.02.09. 07:38

Írásbeli vizsgán csak telefont nem lehet használni.Minden mást igen: jogszabályokat,indoklást,könyvet,iratmintát,egymástól is lehet kérdezni.Általában az egy témából írók közel ülnek egymáshoz.

lepti # 2010.02.09. 08:43

Szia Ingangi!

Milyen volt az írásbeli, mit kaptál? Ha van időd megírod?

Clochard,

Hogy állsz? Én már teljes ko. vagyok, már szeretnék rajta túl lenni! A barátnőm múlt héten volt szóbelin, azt mondja nagyon rendesek voltak, egy-két dolgot kérdeztek.

mbmb # 2010.02.09. 15:54

Sziasztok!

Nem tudjátok, hogy honnan lehet letölteni a KK 18, 23, 25 stb.-ket?

Előre is kösz!

Clochard # 2010.02.09. 17:12

Emma, köszi az infót, jól jött!

Lepti,

Ma kezdtem ismételni, de nálam ez sajnos azt jelenti, hogy kb most tanulom meg... Gratula a barátnődnek, jó neki, hogy túl van rajta!

arvanzs # 2010.02.09. 18:12

Clochard, mikor mész?

Én azt hallottam, hogy a telefont is bátran vannak akik használják :) Ezt sokan állítják.

gregsmith # 2010.02.09. 19:08

Én is úgy tudtam, hogy lehet telefonálni, de hétfőn erre nem volt lehetőség... Előre szólt a hölgy, hogy senki ne telefonáljon, volt aki megpróbálta,de elvették tőle... Egyébként mindent lehetett használni, és egymásnak is tudtunk segíteni.

Én azt a kérdést húztam, ami már fent van a fórumon, két fiatal munkavállaló vállalja hogy a 8 órás munkaideje végén elbont egy szekrényt, aminek fejében 4-4 óra elszámolását ígéri nekik a műszakvezető, erről kellett jogi vélemény.

A szomszéd srác kb. ezt a kérdést kapta:

Egy cég dolgozói hétfőtől szerdáig nem végeztek munkát mert nem volt hozzá anyag, ezt nem fizette ki a munkáltató nekik. Emellett csütörtökön és pénteken túlórűztak, szombaton pedig 14 órától 24 óráig dolgoztak. A munkáltató ezt rendes munkaidőben végzett munkaként számfejtette nekik. A munkavállalóknak kellett jogi tanácsot adni, hogy hova fordulhatnak, illetve hogyan kellett volna ezt a hetet nekik számfejteni (állásidő, napi munkaidőt meghaladó munkavégzés, pihenőnapon végzett munka, éjszakai pótlék)

Amúgy az OIT-ba megyek szóbelizni is, remélem csak a lényeget kérdezik majd...

Clochard # 2010.02.09. 19:16

Hajrá gregsmith! Az OIT-ban állítólag nagyon rendesek, le is kopogom gyorsan :)))

arvanzs,
Én jövő hét hétfőn megyek írni és csütörtökön szóbelizni. És te?

ingangi # 2010.02.09. 22:16

Üdv mindenkinek, engedtem magamnak egy kis pihenőidőt:-)

írásbeli kérdésről majd csak szóbeli után, akkor ígérem mindent leírok, túlságosan beazonosítható lennék a vizsgáztatóknak, szerintetek ők olvassák a fórumot? vagy csak én vagyok paranoiás
írásbeli menetéről: előtte nekem is mondták, hogy tudták sms-t írni, én végül nem kockáztattam meg, nem is jó helyen ültem, igaz a hölgy nem járkált, így biztos voltak szerencsésebbek, bátrabbak

arvanzs: borzasztó kevesen írnak alk-közigből, nincs 1%, az egymás közelébe ülés elég problémás, ha eleve nem ismeritek egymást, munkajogosaknak könnyebb
segédanyag: mindent, azaz mindent vinni kell
ABhat, jogegységi, indokolással együtt kinyomtatott tv
nálam nem volt ott minden, sikerült is belehúzni, úgyhogy kiegészítéssel kezdem a szóbelit

lepti:
egész nap ismételtem én is, volt ami újnak tűnt

arvanzs # 2010.02.10. 08:55

Köszi az infókat mindenkinek,hasonlóakat mondtak a már végzett ismerőseim is, azzal, hogy az írásbeli nem olyan vészes és a szóbelin javíthatsz.
Én is munkajogból írok, tehát a többséggel együtt, ámde február 22. napon. Van valaki aki ekkor jön még munkából írni?

linn # 2010.02.10. 09:25

Sziasztok!! Itt egy újabb sorstárs...
Arvanzs, én is február 22-én megyek és munkajogból írok. Egyesíthetjük eröinket!!!: )) Hogy állsz? Én K.O. vagyok már. Közvéleménykutatás: KET-et ki milyen részletességgel tanulta? nekem kb. egy napom lesz rá. És vajon írásbeli után még van energiája az embernek EU-jogot tanulni? (kb. másfél nap). Szegedi kidolgozott jegyzet tééényleg elég, és vajon mennyi idő alatt lehet megemészteni? persze, azért általában próbálok pozitívan gondolkodni. ; ) Mindenkinek kitartást!!

arvanzs # 2010.02.10. 16:45

Szia Linn :)Én a KET-et most rágom de a tétel szerint megyek és csakis a Tv-ből. Az sem kevés de ha formában van az ember egy-két nap alatt átrágható. Sajnos én 3.hete ülök egy helyben, így kipurcantam és nehezem megy még a Ket tanulása is már. EU még nekem is hátra van, nem beszélve arról, hogy ismételni meg kell!EU-ból sokan a szegedi kéthasábost ajánlják, idő hiányában és fizikáli-szellemi erőnlét híjján marad nálam is az a verzió!

malborghetta # 2010.02.10. 18:34

Sziasztok! Már egy ideje olvasgatom a hozzászólásokat és sok hasznos infót találtam. Mindenkinek köszi. 2 kérdés:
TB-ből a 1408/71 EGK rendeletet milyen részletesen kell(ene) tudni? A Lisszaboni Szerződés-es tételeket miből tanuljátok? Mindenkinek kitartást a tanuláshoz!

kondidori # 2010.02.10. 19:09

Kedves malborghetta!

Hát ez egy állati jó kérdés. Én személy szerint a Novissimás könyvből elolvastam azt a 10 oldalt, amit az EGK rendeletekről írt.
Nálunk senkitől se kérdezték (igazából még senkitől se hallottam, hogy kérdezték volna, persze ez nem garancia semmire). Előadáson is csak a 3 alapelvet magyarázta el az előadó, amit a rendelet kifejt az eu-i nyugdíjrendszernél, eü rendszereknél.

Szerintem hagyd a végére, aztán ha lesz időd, olvasd el.

kondidori # 2010.02.10. 19:09

Kedves malborghetta!

Hát ez egy állati jó kérdés. Én személy szerint a Novissimás könyvből elolvastam azt a 10 oldalt, amit az EGK rendeletekről írt.
Nálunk senkitől se kérdezték (igazából még senkitől se hallottam, hogy kérdezték volna, persze ez nem garancia semmire). Előadáson is csak a 3 alapelvet magyarázta el az előadó, amit a rendelet kifejt az eu-i nyugdíjrendszernél, eü rendszereknél.

Szerintem hagyd a végére, aztán ha lesz időd, olvasd el.

malborghetta # 2010.02.10. 19:34

kondidori!köszi a választ! ezek szerint a novissimás könyvben van róla 10 oldal..
ezt a részt törvényből tanulom, így maradt volna a rendelet, de az túl hosszú.

lepti # 2010.02.11. 08:01

Clochard!

Én jövő hétfőn 15-én megyek írni (alk.-közig.) és szerdán 15-én szóbelizni. Te tényleg csütörtökön mész? Azt hittem egy héten csak egy nap van szóbeli?

Ma én is elkezdek ismételni,de úgy döntöttem, hogy csak a gyík-os kérdéseket nézem.

Hányra kell amúgy oda érni (a levélven 9re írták a kezdést), kb. mikor kezdődik el?

Ingangi!

azt mondod vigyek be ABhat-ot, megnéztem az egyik 160oldal a másik több, mint 200? Én ezt már nem tudom kinyomtatni...vagy nagyon kellene?

malborghetta # 2010.02.11. 08:25

Kedves lepti!

Amikor én írásbeliztem, 9-re kellett menni, de mire odaértem (kb. fél 9-re), már tele volt a terem, így nem tudtam olyanok mellé ülni, akik ugyanabból írtak, mint én. Szóval akkor bántam, hogy nem mentem 8-ra. 9-kb.10-ig névsorolvasás, meg a feladatok kiosztása, meg a szabályok ismertetése zajlott, tehát érdemben kb. 10-kor tudtunk elkezdeni dolgozni, de ettől függetlenül ott kellett lenni 9-kor.

Szóbeli szerdán, csütörtökön és pénteken van, ha jól tudom.

Jó ismétlést! Jó Neked, hogy már ott tartasz.

arvanzs # 2010.02.11. 12:50

Kedves Sorstársak!
Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy az e-mail címemre elküldene 3 tételt amik sajnos hiányoznak a repertoáromból!
1.) Külföldiek beutazása, tartózkodása
2.) A menedékjog, menekült, menedékes, menekültügyi eljárás
3.) A Rendőrség
Sokat segítene aki elküldené, nincs már erőm a Tv-ből kidolgozni a tételeket! :(
Előre is nagyon köszönöm!!!

lepti # 2010.02.11. 14:30

Kedves Malbhorgetta!

Köszi a jótanácsokat!
Ja, jó dolog ez az ismétlés, csak az energiatartalékaim vannak fogytán, majd ha ide jutsz meglátod :), mert egyszer Te is megéred ezt az állapotot! :)

Clochard # 2010.02.11. 14:59

Sziasztok!

Tipp: a Lisszaboni Szerződés szerintem jól össze van foglalva az EU vonalon, különböző címek alatt vannak a témák, ott kell kattintgatni.

EGK rendelet-ONYF vagy SzMM honlapon vannak tájékoztatók, a lehető legegyszerűbb ha SOS kell pár mondat az ONYF általános tájékoztatója, amit már ajánlottam egyszer.Bár ki tudja mi elég ahhoz, hogy valaki át is menjen... :)

A rendőrség és társait én a törvényből tanultam, mással még nem találkoztam.

Lepti!

Én is azt hittem, hogy szerdán megyek, de 18-a van a behívón, 13 órától. 18-án jön még valaki?

kondidori # 2010.02.11. 16:14

Kedves Clochard!

A Novissimás könyvben az arvanzs által kért tételek egyrészt nincsenek benne, másrészt már nem hatályos. A Dialóg-féle könyvvel nem tudom mi a helyzet.

tilburgi # 2010.02.11. 16:31

Segítsetek!!!!!!!!

Ha valaki tudna nekem küldeni az eu-s új tételekből egy zanzásított verziót, nagyon-nagyon hálás lennék.

Jobban meggondolva a többi c típusú tételek zanzásítottjai is érdekelnének, nehogy többet tanuljak a minimálnál akár egy sorral is.

Új tételek alatt a tételsorban dőlttel jelzetteket (aktualitások, büntetős tételeket) értem, hogyamacskarúgjamegatételsortbővítőket.

Az email címem:

tilburgi@freemail.hu