szakvizsga - "B" rész (büntető)


bodobacs123 # 2010.11.08. 12:55

Mamma26!

Bocs,hogy csak most válaszolok. A katonai büntetéseket csak fel kellett sorolni.
Komplett büntetőjog anyagot kinyomtatva fel tudok ajánlani (a tételsor szerinti anyag), ha érdekel valakit, + Be-ből egy kártyacsomagot (2008-as lezárású, de elég jól használható). Ár megegyezés szerint.

mamma26 # 2010.11.09. 07:33

Szia Bodobacs!

Semmi gond.
A lényeg, hogy csak felsorolás szintjén kérdezték. :-)

Dr.Any # 2010.11.09. 08:34

Sziasztok!
Tegnap voltam büntető anyagi jogból írásbelizni és a segítségeteket szeretném kérni a válasz kiderítésében.
A feladat: II. rendű vádlottat az első fokú bíróság 2rendbeli közokirat hamisítás bűnsegédeként ítélte el. A védő és a terhelt nyújtott be fellebbezést enyhítésért és a szabadságvesztés felfüggesztéséért. Az I. rendű vádlott ítélete jogerőre emelkedett.
A tényállás I. rendű vádlott külföldi és No-ba jutásához útlevelet úgy szerzett, hogy II. rendű vádlott személyi igazolványát és jogosítványát megvette, II. rendű vádlott tudta hogy mire kívánja felhasználni. A személyin kicserélte harmadik személy a fényképet és ezzel a személyivel kérte és kapta meg az útlevelet. Az útlevelet többször is használta, míg egy ellenőrzéskor a hamis okmányokat és a saját adatait szolgáltatta, így bukott le.
A feladat hogy hozzon másodfokú határozatot.

Próbáltam utánanézni de nem találtam meg rá a helyes választ, és holnap meg már menni kell vizsgázni. Hátha több szem többet lát és Ti tudjátok.
Segítségeteket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.09. 09:01

BH 2004. 2.

kondidori # 2010.11.09. 09:10

BH2004. 2
Ha a vádlott annak tudatában adta el a személyi igazolványát és a járművezetői engedélyét, hogy a külföldről illegálisan Magyarországra jött vevő azokban a fényképeket a sajátjára cseréli ki, majd az így meghamisított személyi igazolvány felhasználásával a vádlott nevére szóló útlevelet igényel: mint bűnsegéd nemcsak a két rendbeli közokirat hamisítás, hanem további (intellektuális) közokirat-hamisítás bűntettét is megvalósítja [Btk. 21. § (2) bek., 274. § (1) bek. a) és c) pont].

kondidori # 2010.11.09. 09:12

Ja, látom KBS közben megelőzött.

kondidori # 2010.11.09. 09:14

Na mindegy, ha esetleg nem találnád meg a BH-t, akkor az indokolásból ez a lényeg:

"A II. r. vádlott azzal a magatartásával, hogy a személyi igazolványát és gépjárművezetői engedélyét átadta a IV. r. vádlottnak, miközben tudta, hogy azokat társa a fényképek kicserélésével meg fogja hamisítani, valóban megvalósította a 2 rb., a Btk. 274. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott közokirat-hamisítás bűntettét, melyet mint bűnsegéd követett el.
Megállapította azt is az elsőfokú bíróság, hogy a II. r. vádlott az iratai átadásakor tisztában volt azzal: társának a szándéka arra is kiterjed, hogy a meghamisított közokiratok felhasználásával útlevelet igényeljen; és hogy a IV. r. vádlott a meghamisított személyi igazolvány felhasználásával útlevelet igényelt, illetve kapott.
A II. r. vádlottnak ez a magatartása ugyancsak bűncselekményt valósít meg: további 1 rb., a Btk. 274. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott közokirat-hamisítás (ún. intellektuális közokirat-hamísítás) bűntetteként minősül.
Mivel ennél a bűncselekménynél a cselekmények rendbelisége a hamis, meghamisított stb. közokiratok számához igazodik, így az előbbi cselekménnyel valóságos anyagi halmazatban áll."

Dr.Any # 2010.11.09. 09:14

Köszönöm szépen!

barbra # 2010.11.09. 10:36

Sziasztok!

Nov. 22-én írok bv-ből, 25. szóbeli. Bármilyen segítségnek örülnék, főleg, ha valakinek van ötlete letölthető kidolgozott tételekkel kapcsolatban, mert a be-vel elég nehezen haladok...

adventure # 2010.11.09. 17:04

Van valaki akit a dec.13.-i hétre osztottak be? És ha igen, mikor adta be ill. kapott-e már értesítőt?
Okt.4-én adtam be a jelentkezést, és hol azt mopndják hogy csak január, hol meg azt, hogy december közepe..

Jayalaii # 2010.11.10. 08:32

szia adventure!
én szeptember közepén adtam be decemberre, és a 13-i héten megyek, pontos napot még nem tudok. kitartóan hívogasd őket, mert ahogy a mellékelt ábra mutatja, az utolsó hét már be van osztva.

adventure # 2010.11.10. 14:52

Borzalom mekkora fejetlenség van a Titkárságon...ma már a dec.13.-i hétnek is lőttek, de hívjam azért még őket jövő héten, hátha...ez egy vicc:(

dr.csilla # 2010.11.13. 18:21

Sziasztok!
Sajnos nem jellemző, hogy négy héttel előbb küldjék meg a behívót, ahogy azt egyébként a jogszabály előírja...
Sajnos én szeptember óta várok... és még mindig nem küldték ki...

Funnygirl # 2010.11.15. 09:17

Az a vicces hogy májustól a rendelet módosítása értelmében a jelentkezés leadásától számított 30 napon belül értesíteni kellene minket a vizsga időpontjáról. Ehhez képest én a decemberi időpontommal kapcsolatban még mindig nem tudtam határozott választ kicsikarni telefonon keresztül. Ha pénteken nem voltam a decemberi listán, az vajon véglegesen azt jelenti, hogy január?

papamaci # 2010.11.15. 16:33

Sziasztok!

Elérkeztem a teljesítő képességem határához, zúg a fejem, minden zavaros, olyan, mintha semmit sem tudnék.
Apropó! Jön valaki írásbelizni bv. jogból nov. 22-én?
Vizsga előtt szívesen beszélgetnék vele egy-két homályosabb dologról.

P. maci

kondidori # 2010.11.15. 19:52

Újra elérhető a jog.webatu.com!

Elnézést kérünk a műszaki hiba miatt, de mivel ez egy nonprofit oldal, ezért egy ingyenes tárhelyen üzemeltetjük. Viszont az elmúlt időszakban annyira megnövekedett a forgalmunk (a múlt héten adminisztráltuk a 110.000. letöltést), hogy a szolgáltató ideiglenesen korlátozta az oldal elérhetőségét.
Ha minden jól megy, kb. két héten belül átköltözünk egy fizetős tárhelyre, ahol talán már zavartalan lesz a működés.

Petyka # 2010.11.16. 07:46

Sziasztok,

Tegnap voltam írásbelin bv-ből, no para, sokkal inkább vállalható mint bármelyik másik részvizsga. kb 1,5 óra alatt végeztem vele, de mindenkinek aki ebből írt hasonlóan ment. A polgárosok, bünti anyagiból írók még javában izzadtak a megoldáson.

A lényege, hogy majd mindegyik feladat úgy van kitalálva, hogy a kérdést egyértelműen eldönti vmi Bk, vagy jogegységi. Csak rá kell jönnöd hogy melyik!

Vaskuti kérdéseiről hallott valaki valamit? Kedvenc gyakori témák, vagy amire ugrik, stb...

P.

kondidori # 2010.11.16. 08:27

Petyka, esetleg nem akarod velünk megosztani az írásbeli feladatot?

Ha 2-3 oldalt visszalapozol a fórumban többen is beszámolnak a Vaskúti-féle vizsgákról.

adrienn.dr # 2010.11.16. 16:16

Sziasztok!

A tegnapi BV-írásbelin -nagyvonalakban- a következő volt a feladatom:

Az elítéltem részére (börtönbüntetést töltve) EVSZ-t engedélyezett a bv-bíró, mely alapján rendszeresen, szabályosan járt eltáv-ra.

Az utolsó alkalommal azonban 3 nap késéssel tért vissza, s távolmaradását nem jelezte a BV felé, emiatt az intézet fogolyszökés miatt feljelentette, EVSZ-t felfüggesztette, s előterjsztette a bv-bírónál az EVSZ megszüntetését.

A bv-bírói meghallgatáson húzta elő a kórházi igazolását, mellyel igazolni kívánta, h a 3 napos késése oka "egy kisebb közúti baleset folytán szükségessé vált kórházi ápolás volt, melyről saját felelősségére távozott, hogy jelentkezési kötelezettségének a bv-ben eleget tegyen"...

Erre kértek bv-bírói határozatot.

--------------
Én a végzésben a Bv.tvr. 28/A.§ (6) bekezdése alapján a BV-előterjesztésnek megfelelően megszüntettem az EVSZ-t, azzal indokolva, h az eltávozásról súlyos magatartásszegésként értékelendő jelentős késedelemmel történő visszatérés miatt az EVSZ tovább nem alkalmazható. Elítélt (bár a közúti baleset talán önhibáján kívül történt) önhibájából nem mentette ki a távolmaradását, pl. telefonon. +rendelkeztem bűnügyi kts-ről, fellebbezésről.

S.O.S. Valaki meg tudná erősíteni, h helyesen jártam-e el? /BH-t nem találok rá :(/

Pletyka! Én is szerdán szóbelizek a Fővárosi Bíróságon... :)

kondidori # 2010.11.16. 17:03

Szia!
Ez fenn van a webatus példák között is. A beküldő is megszüntette mondván, hogy nem telefonált a balesetről a bv-be. 4-est kapott. Bár ott a cenzor azt mondta, hogy nagyon szigorú volt a vizsgázó, mert itt védhető az is, hogy a baleset az nem önhiba.

dr.beata.beres # 2010.11.19. 07:48

sziasztok! A polgári után elkezdtem készülgetni a büntis vizsgámra. Bár csak februárra kértem, dehát 0 tapasztalattal kell is ennyi idő.

Most éppen a gyakori kérdésekben találtam egy-két példát amire még nem tudom a választ.

pl: Mi van,ha a vádirat szerint háromrendbeli a bcs, de az ügyész csak kettő miatt emel vádat?

vagy Mi van ha a egy bűncselekménnyel több különböző bcs is megvalósul- a halmazat való
  • de az ügyész csak egyben emel vádat?

Ön kirendelt védő, de a híradóban látja,hogy valaki az ügyben meghatalmazott védőként nyilatkozik. Odamegy -e a másnapi kihallgatásra,ahová idézést kapott?

Köszi előre is,aki segít

Beáta

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.19. 08:09

A bíróság a tárgyalás előkészítése során felhívja a vádirat kiegészítésére.
Dettó vagy a bíróság dönt a minősítés megváltoztatásáról.
Természetesen. A híradóból való értesülés semmiképpen nem tekinthető hivatalos közlésnek.

U.i.: Nem lenne célszerűbb rendszeres tanulással és nem azt ellenőrző kérdésekkel kezdeni?

dr.beata.beres # 2010.11.19. 08:18

De, teljesen igaz. Már egyszer nagyjából végigmentem az anyagin, a be-t most tanulom, de mivel tényleg semmi gyakorlati tapasztalatom nincs, ez a vádas rész még nagyon kinai

persze igyekszem megtanulni.

de azért köszi a segítséget.

Üdv
Beáta

dr. Juci # 2010.11.19. 11:16

Kedves Beáta és KBS!

Mindenképp nézzétek meg az 1/2007-es BKv vonatkozó részeit, egyrészt, mert akkor kitisztul, másrészt mert szóbelin nálunk pl. volt, akitől a törvényes vádat kérdezték, és nem elégedtek meg a Be. elejével, a BKv is kellett. Tanács, nem ijesztgetés.

dr.beata.beres # 2010.11.19. 13:42

Hol találom meg az 1/2007 illetve a többi Bkv-t?

A webatun fenn van?

Beáta