elbirtoklás


Mkat2005 # 2014.09.09. 08:13

Tisztelt Szakértők!

Édesapámtól örököltem egy társasházi nyaralót. Eredetileg egy ismerős házaspárral közösen vette meg, akik a saját részüket eladták neki 1972-ben. A hagyatéki eljárás során derült ki, hogy az illeték ugyan megfizetésre került, de az adásvételi szerződésen a földhivatal bejegyzése, aláírása nem szerepel, így a tulajdoni lapon édesapám továbbra is csak 50% tulajdonosa volt. Több ügyvédet is felkerestem, de senki nem tudja egyértelműen megmondani, hogy ki hibázott (hivatal vagy magánszemély) és hogyan lehetne helyrehozni. A házaspárral még 1972-ben megszakadt a kapcsolata a szüleimnek, talán egyikük még életben van. Az elhunyt hagyatéki eljárása során nem merült fel ez az ingatlan tulajdonként. 1972 óta minden költséget, átépítést a szüleim fizettek. Kérdésem: Én, mint örökös kérhetem-e a tulajdonjog bejegyzését elbirtoklás címén? Van-e bármi más módja a tulajdonjog rendezésének? Az általam felkeresett ügyvéd azt tanácsolta, hogy keressem meg a régi tulajdonost illetve az örököseit és próbáljam őket megkérni, hogy ismerjék el a régi adásvételi szerződést, ami alapján kérhetem az átírást. Ettől a megoldástól kicsit félek, nem bízom az illetők pozitív hozzáállásában.
Válaszukat előre is köszönöm!
Mkat

ObudaFan # 2014.08.25. 12:19

Kitenni nem tudjátok, mert ő is tulajdonos. Közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthattok és vagy magatokhoz váltjátok az ő részét - vita esetén a bíróság által kirendelt szakértő által megállapított értéken - , vagy végrehajtási árverést kértek a bíróságtól. Vagy, persze a saját 5/6-otokat - az ő elővásárlási joga mellett -eladhatjátok, ha valaki szeretne 5/6-ot venni.

balltamas # 2014.08.25. 09:02

Üdvözlöm !

Csak remélem ,hogy jó helyen tüntetem fel a kérdésem. A problémám és egyben kérdésem a következő volna. Édesanyám elhunyt és örököltem 1/6 részben az ingatlant amiben éltem vele . Van egy bátyám ,aki szintén 1/6 részt örökölt míg nagynéném és nagyanyám 1/3-1/3 részt. A probléma az ,hogy a testvérem lakhatatlan körülményeket alakított ki az ingatlanban amiben addig együtt éltünk édesanyámmal , viszont közel fél éve nem bírtam és elköltöztem .Mivel sosem volt munkája ( 26 éves) és sosem tartotta rendbe a házat a számlákat eszébe sem áll fizetni a mai napig , ezek felől én intézkedtem. Viszont most már nem bírom és nagyanyámmal és nagynénémmel arra jutottunk ,hogy muszáj lesz ezzel a helyzettel kezdenünk valamit. 5/6-od részben együttesen nagyanyám,nagynéném és én birtokoljuk a lakás tulajdonát. Az volna a kérdésem ,hogy van-e rá lehetőség ,hogy a testvéremet ebben az esetben a többség miatt valahogy kilakoltassuk esetleg a belegyezése nélkül az ingatlant értékesítsük ? Félre értés ne essék én a részét mindenképp neki adnám ,de sajnos nem bírom már fizetni azt ,hogy ö ott éljen illetve, minden értéktárgyunkat már vagy eladta vagy tönkretette és mindezek mellet plusz még albérletet is kell fizessen , mert vele együtt képtelen vagyok élni. Remélem tud tanácsot adni .

Üdvözlettel.

Sherlock # 2014.08.19. 19:31

Menjetek ügyvédhez, elmagyarázni bonyolult és úgyis a földhivatal fizeti a költségeket.

SZ.A. # 2014.08.19. 19:01

Tisztelt Szakértők!

Olyan problémám van, hogy édesanyám tavaly elhunyt.Elvileg örököltük tőle egy telket házzal.A hagyatéki tárgyaláskor derült ki hogy nem volt a nevén az ingatlan amit több mint 30 éve vett.Megvannak az akkori adásvételi amin rajt van hogy be lett adva a földhivatalba rajt a pecsét meg minden.Elismerte a földhivatal hogy ők hibáztak annakidején.Azt mondták hogy ennyi idő után már nem tudnak mit kezdeni,elbirtoklást kell kezdeményezni.Már megtaláltuk a régi tulajok eggyikét(4embertől vásárolta össze régen,azt mondták mindenben segítenek.Hol kell ezt kezdeni,mi a menete? ügyvéd, bíróság?
Várom válaszát,köszönettel.

Sherlock # 2014.07.29. 08:51

Lehetséges tulajdoni hányadot is elbirtokolni, csak ilyenkor a bíróság fokozottan vizsgálja az elbirtoklás feltételeinek fennállását. Mondjuk ki lehet adni anélkül is.

hollóstető # 2014.07.26. 10:16

Tisztelt Hozzáértők!

Van egy kétszintes családi házunk, amit a volt férjemmel építettünk. Meghalt, majd a lányom örökölte meg az Ő részét. Én a felső szinten élek, lakok, az alsó szint a lányomé lenne jogilag. 18 éve nem lépte át a kaput sem, nem is szól hozzám. Én tartom rendbe az egész portát a házzal együtt. Ebben az esetben kérhetném én az elbirtoklási jog bejegyzését? Nekem az óriási teher szerény rokkant nyugdíjamból, betegen. Mert akkor kiadhatnám, és könnyebben rendben tudnám tartani.
Tisztelettel:hollóstető

ObudaFan # 2014.07.06. 20:49

Érdemes lett volna május 1 előtt indítani azt a pert, most már macerásabb lesz az új termőföldtörvény szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.03. 12:05

ogy lehet az elbirtoklás elkezdeni?
Az elbirtoklást már rég megkezdtétek, valószínűleg be is fejeztétek.
Ha úgy érted, hogyan lehet ezt a tényt a telekkönyvön átvezettetni, akkor perrel.

Hogyan tudom bizonyítani az elbirtoklást?
Leginkább tanúkkal.

Hatizblo # 2014.07.02. 19:49

Jó napot!

Egy kis faluban van egy 2,5 ha zártkert aminek a tulajdonosa az 1956 környékén kimen az USA-ba. A földterületet a családunk már 16 éve használja kaszálóként. A tulajdonos megkeresését megpróbáltuk már többször is, de a megadott címen nem lakik a keresett személy. A név alapján kb. 10 másik levelet is elküldünk a feltételezett tulajdonos, vagy örökösei számára de válasz sehonnan nem érkezett. Hogy lehet az elbirtoklás elkezdeni?
Mennyi esélyünk van az elbirtoklásra? Hogyan tudom bizonyítani az elbirtoklást?
Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.07. 16:31

Persze, alapító okiratot kell módosítani valamennyi tulajdonostárs egyetértésével, és alighanem még akkor fizetni kell a két albetét tulajdonosainak.

Mi a bajotok azzal, hogy két önálló albetét a tetőtér? Vessétek ki a közös költséget a tulajdonosaira.

TheElf # 2014.06.07. 16:28

Adott egy társasház. A társasház alapításánál kitalálták, a tetőteret majd el lehet talán adni. Nosza rajta, csináltak belőle két albetétet. De azt nem birtokolhatja a társasház, így azokat az akkori tulajdonosok nevére írták. Kiderült a dolog mégsem működik: A tetőtér nem beépíthető, így az értékesítési tervek kútba estek.

Ez után sosem került megállapításra közös költség. Ezt felújítás kapcsán bizony "közösként" kezelte a társasház. Sok lakó cserélődött a házban, de ezzel a két albetéttel senki sem foglalkozott. Aki elköltözött a lakást, és az osztatlan közös tulajdont eladta, de ezzel nem is törődött...

Sok tulajdonos elérhetetlen, akár meg is halt. Az önkormányzat le is mondott a maradék tulajdonjogáról, erről volt határozat is, de a tetőtérben még mindig résztulajdonosként van bejegyezve.

Tisztázni is kellene a helyzetet, de valaki ki is találta, "ő eladná a részét" ebből. Több mint 15 év után, amíg ezt a társasház a "sajátjaként" használta.

Elvben meglenne az idő az elbirtoklásra, de a társasház nem szerezheti meg egy albetét tulajdonjogát. Ami komoly gond. A helyzetet csak a két albetét megszűnése esetén lehetne megnyugtatóan kezelni.

Van-e megoldás?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.06. 12:03

A szerződést viszont meg kellene vizsgálni alaposan. Bár ha az eladó fizetésképtelen, akkor majdnem teljesen mindegy.

ObudaFan # 2014.06.06. 09:27

Az elbirtokláshoz eleve 15 év sajátkénti használat kell.

Hajni81 # 2014.06.05. 12:21

Jó napot!

Azt szeretném megkérdezni, hogy 8 évvel ezelőtt vásároltunk egy házat, ami mint később kiderült 2 helyrajzi számmal rendelkezett. És csak az került a nevünkre amin a ház van. A kert rész nem és a tulajdonosnak tartozásaival van terhelve. ( éve mi rakjuk rendbe vágjuk a füvet, metszük a fákat stb.
Tehát kérdezném, hogy van esély arra hogy a mi nevünkre kerüljön az a rész is elbirtoklás cimén? Ilyen esetben a tartozások is átszállnak ránk? Annak nincs elévülése? A volt tulajnak nincs pénze tartozásait rendezni.Milyen lehetőségeink vannak?

Köszönöm

ObudaFan # 2014.06.05. 09:38

Nem az a lényeg, hogy mire használta. Sajátként lehet birtokolni akkor is, ha ott csak takarmányt termesztettek.

kiss eva aniko # 2014.06.04. 16:19

Juj de jó, akkor még talán vannak esélyeim. Egy szántó esetében szinte csak a haználatot tudom elképzelni de nem tudom mi szólna amellett, hogy használat és mi minősülne sajátkénti birtoklásnak. Mert itt mindig csak állatoknak takarmány termesztésre használta a másik fél és soha semmi más fizetendő terhet nem viselt (mert nem is volt, tehát én sem viseltem)vagy egyéb gondozás nem történt. Kérheték néhány példát az egyik és a másik mellett szántó estében? Köszönöm szépen.

ObudaFan # 2014.06.04. 10:30

Az a baj, hogy amikor végrendelkeztél róla, már elbirtokolta, és akkor már nem lehet megszakítani.
Persze, csak ha abból a 18 évből legalább 15-re az összes törvényi feltétel megvalósul, mert a puszta használat nem biztos, hogy elegendő. Sajátkénti birtoklás kell.

kiss eva aniko # 2014.06.03. 16:08

Jól értelmezem a törvényt elbirtoklással kapcsolatban, hogy ha 20 éve használja valaki a földem de én 18 évnél végrendelkeztem róla akkor az az elbirtoklás megszakításának számít és nem tudja tőlem elbirtokolni így a végrendelet készítése után 2 évvel? Köszönöm a a választ.

ObudaFan # 2014.06.02. 10:33

alibi73

Ez a kérdés így sajnos szerintem nem értelmezhető.

ObudaFan # 2014.06.02. 10:32

kiss eva aniko

Ha leadod, és az derül ki, hogy már nem a tiéd, mert elbirtokolták, akkor a tényleges értékét meg kell fizetned annak, aki elbirtoklással tulajdonjogot szerzett.

alibi73 # 2014.06.02. 08:55

Tisztelt ObudaFan.

Mi most sajnos benne vagyunk egy elbirtoklásos ügyben, de hiába birtokoltuk azt a föld részt, szakadatlan, a törvény azt mondja hogy mellettünk lévőt, is meg illeti a 15 év, hogy ki méretheti a földet! Na de, akkor egyik törvény keresztben van a másikkal, nem? Mi 17 éve műveljük azt a földrészt és birtokoljuk. Mi ellenünk, indítottak eljárást, hogy mi vagyunk a BIRTOKHÁBORÍTÓK! Mi amikor megvásároltuk a földet, kimérve kárpotlásban lett véve. Akkor a két szélétől 3méter távra befele fúrattunk kutat hogy a szomszédokat ne zavarjuk vele. Aki indította a pert, az is 12 éve ott van mellettünk, gond nélkül voltunk, az előző tulajok sem szóltak semmit, még bérbe is adták az önkormányzatnak. Úgy hogy mellettünk, adták vették a földet, gond nélkül. Na de miért nem mérte akkor senki a vételkor? Miért lehet 15 évet várni, a kiméréssel? Miért is van akkor 15 után elbirtoklás? Már most a Kúriához is be van adva ez az ügy, de nagyon érthetetlen, az egész! Elvileg, térképes utat, nem szokás a földméréskor bele mérni a földbe, ugye? De lehet hogy igen, csak én nem tudom jól. És a köves úthoz sem szoktak mérni 1 méterre? Na nekünk a köves úthoz is oda mértek, hiába mondtuk hogy az a közúté! ÁÁ Nem. :) A másik irányba át mértek a térképes úton az erdészet tölgyesébe is! Utána azt mondta a földmérő, a perben meg úgy is az nyer akinek több a pénze, mert mindenki meg vehető! Na ez szuper mondtam is neki. Úgy hogy most még a Járásbíróságon tárgyalják a birtokháborítási ügyünket, amit a szomszéd adott be! Úgy hogy, ezek a törvények is ellent mondanak egymással szemben, szerintem néha sajnos! Ha tud valami jó választ ezekre a dolgokra, nagyon meg köszönöm!

kiss eva aniko # 2014.05.31. 04:20

Elbirtoklási szándékról kaptam egy levelet amiben az áll, hogy 8 napon belül nyilatkozzam, hogy elismerem-e hogy 20 éve nem használom a nevemen lévő szántót. Szeretném megtudni, hogy én ez alatt a 8 nap alatt amíg a peres eljárás nem kezdődik el eladhatom-e a tulajdonomat? Köszönettel: Kiss Éva

ObudaFan # 2014.05.29. 17:35

Nem kezdődik elölről a 15 év attól, hogy megörökölted az ingatlant.
De most meg azt írod, hogy édesanyád művelte a földet. Ebben az esetben viszont az elbirtoklás nem következhetett be.

muvesz50 # 2014.05.29. 11:29

Köszönöm szépen a választ.
De továbbra sem értem, hogy ha még a nevemen sincs a földrész, mert mi közben folyt az én póthagyatékim, ő közben adta be az elbirtoklást arra a földrészemre (örökségemre anyám után), amire az én póthagyatékim vonatkozott, hogyan birtokolhatja el mégis? Anyám nevén volt, azt művelte, az én nevemre még csak júniusban fog kerülni, mert 13-áig kell befizetnem 26.400,- Ft átírási illetéket az Illetékhivatalnak. Plusz fizettem 6.900,- Ft közjegyzői díjat.És mindezt azért, hogy a TSZ azonnal elvegye, talán 2-3 hétig ha a nevemen marad, mert június 18-án lesz az elbirtoklási tárgyalás. Hát lehet ilyet csinálni ? Hisz ez borzasztóan méltánytalan. Hisz ha tudtam volna a szándékáról, hogy elbirtoklást indít a földem ellen, akkor én nem indítottam volna póthagyatékit és nem került volna egy csomó pénzembe. Meg nem az enyémet használta, hisz csak 2-3 hét múlva kerül a nevemre.Pont a körül, amikor az elbirtoklási tárgyalás lesz. Nem kezdődik neki elölről a 15 év az én földrészemre ez év júniusától ?
És mivel még nem fizettem ki az átírási illetéket, nem tehetném-e meg, hogy lemondok közjegyző előtt erről az örökségről.Nem kell és kész. Akkor is ki kell fizetnem az átírási illetéket? Vagy le se mondhatok már róla.Már legszívesebben lemondanék és nem érdekelne az egész, annyi idegeskedéssel jár.Köszönettel, Sz. Edit