Kft. 50 - 50% tagi viszony buktatói


cegvezeto # 2024.05.13. 15:36

Kedves osztap - köszönöm a hosszú építő hozzászólást és,hogy időt szántál rá.
Normál esetben nagyon jó,csak elég híres és nagy cég vagyok.20-30 éve ott dolgozó emberekkel,kizárt,hogy családokat utcára tegyek.
600 millió kp-t kér a cég feléért az egyik tulajdonos,én vagyok a másik tulajdonos és ügyvezető is.
Sajnos most épp nincs a farzsebemben ennyi pénz,mert mindig fejlesztek.Viszont ahogy látod az eredeti hozzászólást,kap nem keveset havonta.
Igen a tulajdonos veszi fel az osztalékot valóban,de 1990 óta nem volt ilyen,így értettem.
Van saját kft-m is igen kettő,több telephely és fióktelep saját,önálló tulajdon,viszont a nagy cég bukása az erkölcsileg viselne meg.
Mindegy rossz helyen vagyok,azt hiszem,szép napot Neked!

osztap # 2024.05.13. 13:52

Így alakul ki kp és készlet hiány
Hogy lehet hiány? Hiszen a tagi kivétről és a természetbeni juttatásokról mindről kell bizonylat. A kedves tulajdonostárs kilopja a készpénzt a kasszából meg lelopja az árut a polcról? Arra a lakat a megoldás, nem a jog.
Biztos nem csak szimplán veszteség az? Arra sem a jog a megoldás, hanem a jobb üzletvezetés.

nem fizet osztalékot,amit a cég sohasem vett fel ,
Itt valami nem kerek. Az osztalékot a tulajdonos veszi fel, nem a cég.

Az egyik fél osztalékot,a másik további fejlesztéseket,hitel,mindenféle segítség nélkül,ami kizárja az osztalékot
Meg kellene egyeznetek vagy valamilyen élhető középútban (pl. kevesebb, de nem nulla osztalék, juttatás), vagy egymás kivásárlásáról a cégből vagy pedig a cég szétválásáról két darab egyszemélyes kft-re. Mert ha nem tudtok egymással zöld ágra vergődni, akkor a vége az, hogy a bíróság kényszertörli a céget. Az pedig sokba fog kerülni. Az odavezető út mindegy, az lehet az, hogy leváltja az ügyvezetőt és nem tudtok újat választani, de lehet az is, hogy nincs elfogadott beszámoló.

Ezért érdemes kiszámolni, hány forint lenne a veszteséged (gondolom, Te vagy az ügyvezető-tulajdonos), ha a kényszertörlés lefut: A hitelezőket kifizetik, alkalmazottakat elbocsátják (végkielégítés!), a maradék eszközöket meg fele-fele arányban elosztják a két tulaj között. Méretes áfafizetési kötelezettség befigyelhet ez utóbbinál. Előfordulhat, hogy a bíróság eltilt mint volt ügyvezetőt.

Aztán kiszámolni, hogy mekkora a a veszteséged, ha próbálod a fentihez képest csökkenteni. Például alapítasz egy másik kft-t, oda átviszed a vevőidet, a mostani cégből kirúgandó alkalmazottakat felveszed, a rád eső eszközöket beviszed, stb.

Ha meg tudsz egyezni olcsóbban a tulajdonostárssal, mint ez utóbbi veszteség, tedd azt. Ha nem, és bevállalod a kényszertörlést, akkor keress ügyvédet, könyvelőt és adótanácsadót.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.13. 11:53

Ja, hogy te jobban tudod. Akkor nincs.

cegvezeto # 2024.05.13. 09:49

nincs ellentmondás sehol sem,ahhoz nem kell nagy ész,hogy valaki bedöntsön egy céget.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.13. 05:06

A másik feél úgy gondolom osztelék hiányában képes bedönteni a céget.
Adjunk ötletet, hogy tegye?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.13. 05:05

Itt-ott ellentmondásos a tényállás.

cegvezeto # 2024.05.13. 04:42

Az egyik fél osztalékot,a másik további fejlesztéseket,hitel,mindenféle segítség nélkül,ami kizárja az osztalékot.A másik feél úgy gondolom osztelék hiányában képes bedönteni a céget.

osztap # 2024.05.12. 16:53

Ki és mit akar elérni?

cegvezeto # 2024.05.12. 07:59

Adott egy kft. 50-50% tagi tulajdonrésszel,egyikük ügyvezető a másik tag.Testvérek.Mndketten dolgoznak 2 ágazatában a társaságban.Az ūgyvezető ágazata nyereséges 100+ millió. A másik tag veszteséget halmoz fel minden évben 10-20 millió Ft értékben hobbi üzlete üzemeltetése által.35 év alatt egy fűszálat sem tett keresztbe a cég érdekében,amit el is ismer,de neki jogai és főleg osztalék joga van.Azért mert 50%-os tag ,elvárja a szolgálati autót stb. juttatásokat,tagi kivétet vesz fel havonta,amit meg is kap.Így alakul ki kp és készlet hiány.. A tag nem jogosult kezelni a számlát. Alap tagi jogai vannak.Az ügyvezető önállóan dönthet,nincs korlátozva.A tag az ügyvezetőt a visszahívásával zsarolja,ha nem fizet osztalékot,amit a cég sohasem vett fel ,ezért soha nincs hitele,állami támogatást sem kap,önállóan tevékenykedik.A hobbi hiányokat nem tisztázzák,ügyvezetői utasításra sem,munkáltatói jogkörrel bír pedig az ügyvezető,nem jelenik meg az ügyvezetőnél írásbeli felszóéításra sem.Semmibe nézi.
A könyvvizsgált nyereséges mérleget sem írják alá kifogás nélkül zsarolásként.Ügyvédje szerint kerekítési összeg a közel 20 milliós hiány a cég bevételeihez képest.
Akinek van jó ötlete,privátban is várom , természetesen nem ingyen kívánom.