Végrendelet


Zsolt_ # 2005.03.09. 11:44

Derill, eszembe jutott valami. A bankszámlámat beállíthatom úgy a bankban, hogy halálom esetén anyukám vegye fel a rajta lévő összeget. A féltestvéreim megtámadhatják ezt a rendelkezést?
köszi: Zsolti

Zsolt_ # 2005.03.09. 08:46

Köszi derill, a nagyon rövid válaszért, megnyugodtam! üdv:Zsolti

derill # 2005.03.09. 05:33

Irhatsz.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zsolt_ # 2005.03.08. 19:14

Kedves jogászok!

Egy problémával fordulnék Önökhöz, amely meg sem történt, de nem ártana tudnom a következményeit.
Anyai nagymamámmal élek kiskorom óta egy lakásban, életjáradéki szerződés viszonyban vagyunk, amelyről édesanyám is tud. Néhai apámtól vannak gyerekei az előző házasságából, akikkel nem tartom a kapcsolatot, sose láttam őket.

Kérdés: ha én véletlenül meghalok pl. balesetben akkor mi lesz a lakással, amelyben nagymamám él mint haszonélvező (tartási jog fenntartásával)? Bár nem szeretném, hogy ez megtörténne és tovább élvezném az életet, de sose lehet tudni, mi lesz holnap.

Írhatok-e végrendeletet, hogy az életjáradék szerződéssel megszerzett tulajdonjogomat édesanyám örökölje és folytassa az életjáradéki szerződésben foglaltak szerinti kötelességeket nagymamám felé, úgy hogy azt szeretném, hogy a sose látott féltestvéreim ne örököljenek semmit?

Várom a jó tanácsokat: Zsolti

derill # 2005.03.08. 18:01

alorinc: nem fog kötelesrészt sérteni, ha a végrendeletébe beleirja, hogy már ajándékként adott 5-5 milkót beszámitással.

Fedezetelvonó magatartás: mire gondoltál? Minek a fedezetét vonja el? Nem irt semmiféle tartozásról. A kötelerészt pedig a gyerekek már megkapták, 4 milkó járna nekik, 5-öt kaptak.

Zituci: ez igy van. Nincs róla tudomásom, hogy tévedtem volna valaha is. Itt volt néhány ember, akit a hátsó szándéka miatt megróttam, mégis volt néhány közülük, aki utána levelet irt nekem, és megirta benne, hogy igazam volt, de ennek ez és ez az oka.
Hidd el, nagyon sokat számit a tapasztalat. Persze én sem vagyok tévedhetetlen, de azért a rossz szándékot meg szoktam érezni a levél stilusából. Néha a sorok közt is kell tudni olvasni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zituci # 2005.03.08. 16:47

Kedves derill!
Milyen érdekes, hogy hol érzel hátsó szándékot, hol meg nem..
üdvözlettel

alorinc # 2005.03.08. 12:05

Akkor a legtisztább ha átiratod a feleséged nevére a kocsit, bszlát, stb, így nem lesz a hagyaték tárgya (feltéve, hogy nem az elkövetkezendő x évben lesz, mert akkor megtámadható majd a bíróságon a kvázi fedezetelvonó magatartásod)

HA végrendekezel akkor úgy fogja átadni a közjegyző a haygatékot, ahogy akartad, de ha kötelsérszt sért - és fog ha mindent az élettársadra hagysz - akkor szintén gyermekeid érvényesíthetik kötelesrészi igényüket ami a fele annak amit egyébként örököltek volna.

Most hirtelen más nem jut eszembe

derill # 2005.03.07. 15:23

Nem lesz automatikusan az övé, mert a fele (illetve szerzés arányában) a Tied, és akkor is csak a fele, ha egészében a Te neveden van - feltéve, hogy tudja bizonyitani, hogy közös szerzemény.
Tehát kell végrendelkezned. Nem kell ügyvéd, csak az ingatlannál. A helyzet viszont ugyanaz, mint alább leirtam. A gyerekek már megkapták a maguk 5 millióját, a fennmaradó 6 millió értékü vagyont - függetlenül attól, hogy az most ingó és nem ingatlan - nyugodtan az élettársadra hagyhatod.

Senki sem akar Téged meghurcolni, bizonyára jó okod van ilyen döntésre. Semmi olyat nem irtál, ami miatt el kellene Téged bárkinek is itélnie, nem éreztem hátsó szándékokat sem.

A végrendeletnél figyelj az alakiságra. Ezért lenne érdemes ügyvédhez menni, de nyilván az pénzbe kerül. Alaki vagy tartalmi okból viszont megtámadható egy végrendelet, ha nem felel meg a követelményeknek. Tehát ha biztosra akarsz menni, jobb ügyváddel vagy közjegyzővel készittetni, de az is elég lehet, ha megnézed a jogszabályt. A Ptk. rendelkezik róla, de valamelyik topicban már volt szó róla, és oda valaki bemásolta már.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kerekz # 2005.03.07. 12:01

Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, de nem jutottam előbbrébb sajnos. Lehet hogy én kérdeztem rosszul. A végrendeletem tárgya nem lakás, mert örökös bérlő vagyok, tulajdonos sose leszek és a gyerekek nem velem élnek így jogilag rájuk se szállhat át a bérlői jog. Rendelkezni olyan ingóságokról szeretnék, mint autó amit a párommal fizetek de az én nevemen van. És egyéb olyan dolog amit szeretném, ha csak a párom örökölne utánnam kétséget kizáróan. Csúnya szó de a gyerekek kizárásával. Ha ilyen szemszögből nézem a dolgokat, akkor is kell ügyvéd Derill? Erről azt olvastam, hogy ha kézzel megírom és két tanúval aláiratom, az elég. Illetve úgy tudom, hogy a kizárást nem kell indokolni. Kell egyáltalán rendelkezem ezekről a dolgokról, vagy mivel bizonyíthatóan párommal közös szerzemény, autómatikusan az övé lenne száz %-ban. Köszönöm válaszaitokat előre is.

Már tudom hol hibázatam, az első részben azt írtam, hogy hogyan érhetem el hogy párom örököljön 100%-ban amellett hogy a törvényes örökösök a gyerekek lennének. Én azt szeretném, ha mindenem a páromé lenne, ha máshogy nem megy a gyerekek kizárásával. az ő részesedésük más módon történne. gondolok itt biztosításra, mielőtt meghurcolnának amiért kizárnám a gyerekeket az örökségből :( !!

derill # 2005.03.04. 15:05

Erre az a megoldás, ha most biztositasz neki szerződésben holtig tartó haszonélvezeti jogot az ingatlanra, ugyanis halálod esetén ezzel a teherrel fognak akkor a gyerekek örökölni. Ehhez ügyvéd kell mindenképpen.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kerekz # 2005.03.04. 12:27

Köszönöm a válaszodat alorinc. Ezzel tisztában vagyok. Lehet hogy abban is igazad van hogy ez a legfairebb. De... Nálunk a házasság egyenlőre nem jöhet szóba sajnos, és ezt a megoldást szeretném választani amit leírtam. Erre tudsz valamiféle választ adni? Lehet hogy mások szemével ez igazságtalan de jelenleg más lehetőségem nincs.

alorinc # 2005.03.04. 12:00

Ha azt akarod, hogy gyermekeid törvényes örökösök maradjanak de élettársad rendelkezzen az örökséggel (azaz élvezze hasznait), a legjobb ha elveszed, mert így a feleséged lesz (márcsak ezért is érdemes) és halálod esetén özvegyi haszonélvezeti jogot kap mindazon hagyatékba tartozó vagyontárgyra, amelyet nem ő örököl.

Így bár gyermekeid nevén lesz pl. a lakás (így biztosítod nekik későbbiekben a lakhatást), de feleséged (mostani élettársad) rendelkezhet csak vele (perze nem adhatja el, de lakhat benne és nem dobhatják ki onnan) haláláig illetve amíg újabb házasságot nem köt.

Ez a legfairebb szerintem.

kerekz # 2005.03.04. 11:02

Tisztelt Fórumozók!

Írásban szeretnék magánvégrendelkezni a következő okból. Jelenleg élettársi kapcsolatban élek de előző kapcsolatomból született két gyermek akiket az anyjuk nevel. Szeretném, ha egyetlen örökösöm az élettársam lenne, aki belátása szerint rendelkezthetne a vagyonunkról halálom esetén. a gyermekek kiskorúak így tudomásom szerint a gyámhatóság tudtával rendelkezhetne az anyjuk az örökségről, de benne nem bízom. Összegezve, milyen módom tudom azt elérni, hogy 100%-ban élettársam örököljön amellett hogy a törvényes örökösök a gyermekek lennének. Mindenképpen úgy szeretném ezt megírni, hogy az anyjuk által ez megfellebbezhetetlen legyen.
Köszönöm előre is a segítségeket, hozzászólásokat.

Ui.: Olvastam a Ptk-ban, hogy ez csak kizárással, vagy kitagadással lehet. Ezt nem helyettesíti ha egyértelműen 100%-ban az élettársamat nevezem meg?