Üzembentartói jog változás,díjnemfizetés


Syrakusa1987 # 2017.11.01. 18:38

Tisztelt hozzáértők az alábbi esetre kérnék "megoldást" segítséget....

Van a kislányom nevén(kiskorú)egy kisebb értékű szgk. az Öcsém használatában állt és Ő is a bejegyzett üzembentartó.
Anyagi nehézségei támadtak,nem rendezte időben a kgfb-t majd a hanyagságából kifolyólag el is felejetette a későbbiekben(illetve mivel céges autóval járt nem is használta)2 napja érkezet a levél,hogy le kell adnia a rendszámot és a forgalmi engedélyt.Ebből kifolyólag a számitásaim szerint minimum 80-90 nap fedezetlenségi díjat kellene kifizetnie,hogy elkerülje ezt a dolgot.Ez eléggé tetemes összege lenne szerintem.Mivel a kislányom a tulajdonos az Ő nevében eljárva visszavonnám az üzembentartói jogot az Öcsémtől természetesen előtte kötnék a kislányom nevében kgfb-t így elkerülhető lenne a forgalmi elvesztése illetve a tetemes összegű fedezetlenségi díj megfizetése?Járható út ez így?az autót mindenképp szeretném "megmenteni" érzelmi megfontolásból....Próbáltam azt ,hogy átveszem Én az üzembentartói jogot de a kormány ablaknál azt mondták,hogy nem lehetséges ,mivel a határozat megvan,hogy ideiglenesen kivonták az autót így csak a tulaj vehetné vissza az üzembentartói jogot(viszont tetemes összegű lenne a biztosítás,ami valójában „csak” 30 000/negyedév)de ez még mindig járhatóbb lenne mint egyszerre kifizetni 130-140 000 Ft-ot egy 250 000 ft-ot érő autó után...Vélemények?

drbjozsef # 2017.11.10. 07:08

Nem nagyon értem, hogy Ti mit akartok.

A kötelező, a fedezetlenségi díj, meg minden bünti az öcsédet terheli. Ahhoz neked nincs közöd.

Ha meg akarod "tartani a forgalmit", akkor kell kötelező biztosítást kötni. Ha használjátok, azt nem ússzátok meg.

Ha nem használjátok, akkor maradhat kivonva a forgalomból, akkor nincs költség.

Öcsédtől visszavonjátok az üzembentartóit, és kész, aztán a fenti szerint eljártok, amelyiket akarjátok.

Majd öcséd szívni fog, ha kötelezőt akar kötni. Majd akkor kicsneget mindent, feltéve persze, hogy addig nem hajtják végre rajta.

Véleményem # 2017.12.10. 23:26

F. Laca

A biztosítók hibázhatnak elcsúszhatnak dolgok felett, mellett így vagy úgy.
A műszaki vizsga állomások közül mindig lehet találni olyat ahol nem a legprecízebbek sőt több műszakilag alkalmatlan autó is kap műszakit.
Az okmányirodai bejegyzésben is vannak téves rögzítések, voltak is, lesznek is...

"Lehet közlekedni" kivont autóval, meg biztosítás nélküli autóval is, csak ha balesetet okoz akkor van probléma, vagy ha az arra jogosult hatóság közúti ellenőrzés során ezeket feltárja.

pnemoni # 2018.10.16. 17:53

Tisztelt Szakértő !

Kishaszongépjármű van a férjem tulajdonában. A jármű olyan mértékben meghibásodott, hogy "nem éri meg" javíttatni, alkatrésznek szeretnénk eladni. A hirdetésre eddig komoly érdeklődő nem jelentkezett. A gépkocsira kötött kötelező biztosítás 2018.11.21-én fog lejárni, a műszaki érvényessége pedig 2018. 12.11.
Mi a célszerű eljárás részünkről ?

  • Intézzük a biztosítás lejárta előtt a forgalomból ideiglenes kivonást ?
  • Vagy ez hivatalból is meg fog történni, és nem lesz szankciója részünkre ?
Atis77 # 2018.10.17. 04:59

Ki kell vonatni, mert ha hivatlra vársz akkor a biztosítás lejárta és a kivonás közt eltelt időre fedezetlenségi díjat kell majd fizesss, ami nem olcsó.

gylab # 2018.10.17. 10:24

Csak csendben jegyzem meg, hogy a kivonás csak bontási igazolás alapján megy. Ezt pedig csak bejegyzett bontó adhat. Ő pedig nem hogy nem fizet a járműért, hanem pénzt kér érte, és természetesen az alkatrészeit nem kapod meg.

Ha eladod valakinek, aki nem íratja át, akkor te fizeted minden fizetnivalóját. Az adót, pályadíjat, pótdíjat, stb ugyanis nem a tulajdonos, hanem a 'központi gépjárműnyilvántartás szerinti tulajdonos' fizeti. Ugyanígy a biztosítást is, mert adásvételire ugyan azonnal megszüntetik, de a legközelebbi adatbázis szinkronizáláskor reaktiválják, majd nem fizetés miatt felmondják. Majd amikor később ajánlatot kérsz biztire, akkor a nyomtatványon a 'volt-e nem fizetés miatt felmondott biztosítása?' kérdésre igennel fogsz válaszolni. És ez nem is olcsó...

Dupla zárójelben: az egyetlen mód a bontási igazolás nélküli forgalomból kivonásnak, ha külföldi magánszemélynek adod el.

Atis77 # 2018.10.20. 05:44

Biztosítás hiányában kivonják hivatalból. Nekem is kivonták, mert elfelejtettem az ideiglenest meghosszabbítani.