üzembentartói szerződés


Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.16. 08:36

Megkérdezhetem - puszta kíváncsiság -, mi célt szolgál a valótlan adat bejegyeztetése? (Ami egyébként szigorúan véve bűncselekmény.)

Pató Palika # 2016.05.16. 08:20

Kedves Fórumozók!
Az alábbiakban kérném a segítségeteket.

Tegnap vásárolt a lányom egy autót. Ugyanezen dátummal kötött velem, az anyjával egy üzembentartói szerződést (10.-ft-ért vettem meg tőle a vagyoni értékű jogot).
Holnap megyünk az okmányokat, átírást elintézni.

A kérdésem a következő:

  • kell-e a lányomnak a tulajdonszerzés átírásához kötelező biztosítást kötnie, vagy elég, ha én, mint üzembentartó kötök, és bemutatom az okmányirodában.
  • az üzembentartó bejegyzéséhez szükséges-e, hogy érvényes legyen az üzembentartó jogosítványa.
  • mint üzembentartó milyen meghatalmazást kell adnom bármely családtagomnak, hogy az autót rendszeresen vezethesse, és rendőri igazoltatáskor ne legyen problémájuk.

Köszönettel,
PP

Atis77 # 2016.02.21. 06:51

Még hozzájön a vagyonszerzési illeték is.

wers # 2016.02.14. 11:31

:))
"Átírás" és "átírás" között igen csak lehetnek különbségek, más - más költségekkel, mentességekkel. Azon kívül ugyanazon költségek nem csak "átíráskor" merülhetnek fel.

Judy76 # 2016.02.14. 05:40

Köszönöm a segítséget, az én értelmezésemben létezik az átírási ktsg fogalma. Mindaz, amit felsoroltál.. együtt.

wers # 2016.02.13. 21:20

Olyan nincs, hogy átírási költség. Ezért bátorkodtam felsorolni.

Judy76 # 2016.02.13. 21:05

A költségekkel tisztában vagyok, annak utánajártam... itt most a tulajdonosi illetve az üzembentartói egyidejű bejegyzésével kapcsolatban érdeklődtem. Az nem volt tiszta, hogy kinek mi megy a nevére, és ezért hányszor kell fizetni. De hétfőn telefonon megérdeklődöm, az a tuti.

wers # 2016.02.13. 20:32

A regadót a közlekedésiek fogják meghatározni a műszaki adatlap alaplján. Utána az okmányirodában forgalmi 6000 törzskönyv 6000 igazoló matrica párszáz Ft, rendszám ha jól emlékszem 8500

Judy76 # 2016.02.13. 19:03

Ez még nem került szóba, egyenlőre csak kinéztük.
Tehát akkor az adásvételi, megy a gyerek nevére, onnan vizsgára, regadó, okmányiroda - már az üzembentartóival együtt- és egyszerre jegyzik be a tulajt és az üt.-t..

  • 1* kgfb
  • 1* átírási ktsg, ha jó értem?
wers # 2016.02.13. 18:32

Dehogy, csak egy Kgfb. Az üzembentartó nevére, utána az okmányiroda. A kereskedő nem mondta el?

Judy76 # 2016.02.13. 16:20

Tisztelt Fórumozók!
Gépjármű vásárlás előtt állunk, tájékozódni próbálok, de már belezavarodtam.
Külföldről (magyar kereskedő által) behozott gépjármű esetén, amennyiben kiskorú lenne (16 éves személyivel rendelkező) a tulajdonos és a szülő lenne az üzembentartó:

  • Az adásvételi a kiskorú nevére készül, mint tulaj majd műszaki vizsga, NAV (regadó), KGFB valamint az okmányiroda? Ezután újabb ügyintézéssel és újabb KGFB-vel tudjuk az üzembentartóit elintézni a szülő felé, vagy ... ?
Szendvics # 2016.02.05. 14:00

Tisztelt Jogifórum!

A tulajdonomban álló személygépjármű, kötelezőbiztosítási költségét jelentősen megemelték (balesetemet nem volt csak a kockázati faktorok szorzóit változtatta a biztosítóm), erről elvileg e-mailben tájékoztatást kaptam viszont nem találtam meg az értesítőt a postafiókomban.

A probléma, hogy már a felmondási időn belül vagyunk (28 nap) így a következő évben is ott kell maradnom.

A biztosító ügyfélszolgálatán azt a tanácsot kaptam, hogy családtaggal kössek üzemben-tartói megállapodást és akkor megszűnik a kötelező biztosítás, majd utána ezt vonjam vissza és úgy újra tudok kötni ahol szeretnék.

Arról már tájékozódtam, hogy ez a folyamat illetékköteles illetve új forgalmit kell csináltatni.

A kérdéseim a következők lennének:

  • Ha csak 2 napra adom át az üzembentartói jogot akkor is kell az üzemben tartónak arra a 2 napra kötelező felelősségbiztosítást kötnie?
  • Ha az üzembentartói megállapodást hosszabb időre kötjük akkor használhatom én is a személygépjárművet ez alatt az időszak alatt? (Ha használhatom akkor kell ilyenkor nekem is kötelezőt kötnöm?)
  • Ha egyeneságon történik az üzembentartói megállapodás megkötése ajándékozásként akkor illetékmentességet élvezünk, és csak a forgalmi kiállítását kell fizetni?

Várom válaszát!

Előre is köszönettel!
V.M.

Tika01 # 2016.01.27. 10:35

Tisztelt Jogi Fórum!
Tisztelt Ügyvéd úr!
Olyan problémám van, hogy a férjem unokatestvére anyagi problémák miatt, átadta a kocsit (ami banki kölcsönben van), így mi lettünk az üzembentartók. Annak rendje módja szerint jártunk el, bejelentkeztünk üzembentartónak és 5 évet használtuk az autót fizetve a banki kölcsönt helyette. A forintosítás miatt kiderült, hogy még 11 évet kéne fizetnünk ezt mi már nem vállaltuk tovább így visszaadtuk az autót a papírokkal együtt.
Naivak voltunk és nem tudtuk, hogy lemondó nyilatkozat is kell ilyen esetben, egyszerűen csak átadtunk mindent és hazajöttünk. Most szüntetném meg a biztosítást és ekkor szembesültem a problémával, hogy nem tudom csak ha bizonyítom, hogy már nem vagyok üzembentartó. Az unokatestvér azt mondta, hogy ö átírta már, de azóta se hajlandó felvenni a telefont.Van-e lehetőség lekérni egy forgalmi engedély másolatot hogy tényleg átíratta az autót? Ha nem íratta át mit tudunk tenni, hogyan tudjuk megszüntetni, hogy ne legyünk üzembentartók?
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel:
P.K.

Atis77 # 2016.01.11. 07:48

Mivel a férjed nevén van illetékmentes, házassági anyakönyvit kivonatot és a férjed is vidd magaddal, ha ő nem megy akkor meghatalmazás.

kökény67 # 2016.01.08. 18:47

Utánfutónk üzembentartója egyben tulajdonosa is a férjem, szeretnénk átiratni az üzembentartó személyét. Ezentúl én lennék az üzembentartó, férjem maradni a tulajdonos.
Az világos hogy új forgalmi engedélyre lesz szükség, ennek díja 6000 ft.
De az nem világos hogy egy utánfutónak hogy számolom ki a forgalmi értékét ha nincs bent motor. Akkor mi lesz a fizetendő 50% vagy 25% számítási alapja?
Köszönöm a segítséget. Szerintem ugyanis ha a Kw 0, azt bármivel szorzom, 0 lesz, annak akárhány százaléka js 0%

Atis77 # 2015.08.19. 04:38

atti71

Igen, mi is igy oldottuk meg.

atti71 # 2015.08.07. 14:52

Érdeklődni szeretnék hogy kiskorú gyermek (12éves)lehet-e autótulajdonos,és az anyukája aki a törvényes képviselője lehet-e az autó üzenbentartója?

Köszönöm.

Edit Kerepesi # 2015.04.21. 11:24

Kedves Fabyen82 én is hasonló problémával küszködök mint te de nekem hivatalból bevonják a gépjármüvet a forgalomból a problémám az hogy 8 munkanapon belül kellene az okmányokat és a rendszámtáblát bevinni az okmányirodába amit persze nem tudok mert akinek átadtam az autót mint most kiderült darabjaira szedte és foggalma sincs holvannak a papirok stb.
ugyhogy tehetetlenül állok a dolog elött hogy mit tehetnék hogy végleg rendezödjön .Esetleg ha van valami megoldás neked már azóta kérlek ird meg azt nekem elöre is köszönöm

Fabyen82 # 2015.03.30. 18:18

Még mindig nem vagyunk túl az alább részletezett ügyön... Jó lenne, ha valaki tudna segíteni abban, hogy az üzembentartói jogról le lehet e mondani úgy, hogy a forgalmi már nincs nálunk, tulajdonképpen már fogalmunk sincs róla, hogy kinél van az autó és a tulaj sem túl együttműködő (mivel neki nem érdeke).

Fabyen82 # 2015.03.18. 10:29

És mi van akkor, ha bűncselekményt követtek el a kocsival? A parkolási büntetések innentől kezdve nem is olyan nagy dolog...

Fabyen82 # 2015.03.18. 08:30

Nyilván alap esetben mi sem mennénk bele semmilyen féle törvénytelenségbe. Mikor elvitte az autót, minden le volt beszélve a tulajjal is, egy hetes kölcsönadásival kapta meg, kifizette (tudom, mi is hibáztunk, nem adhattuk volna neki oda semmiképp sem). Természetesen eszünk ágában nem volt romának eladni, a poén, hogy ez a pasi nem roma, sőt, nagyon is magyarnak néz ki, viszont ő a góré a romatelepen. Megmondta, hogy élve onnan nem megyünk ki, és ha bepöccen, egy telefon és 8 autónyi roma jön utánunk. Ha a rendőrséghez fordulunk, nyilván bepöccen, nyilván priuszos az illető..stb. Persze, nagyon hülyék voltunk mi is, de a kisebbik rosszat akarjuk választani, ha van olyan.

Szomorú örökös # 2015.03.18. 06:38

Én úgy tudom, hogy az adásvételivel ki is kell mostmár jelenteni az autót a tulajdonjogból, amivel nyilván az üzembentartói jogviszony is érvényét vesztheti. Én semmi törvénytelen dologba nem mennék bele. Főleg eleve romákkal nem üzleteltem volna.

Nekem egyszer jött egy kocsi után tilos parkolásról bírság, mert az ürge nem íratta még akkor át és én akinek ott hagytam, az biankó szerződést kapott - amelyre nyilván már az új tulaj neve került - mivel kupec volt, tehát nem szerette volna megtartani. Soha többé nem csinálok én sem ilyet. Szerencsére azt le tudtam rendezni nem kevés utána járással, elmentem az új tulajhoz, aki ideadta a bírság árát és be tudtam fizetni.

Fabyen82 # 2015.03.17. 23:29

Ja és egy fontos dolog még, a pasi nyomatékosan megkért, hogy ne fizessük be a parkolási büntetéseket, mert ezeket ő el tudja intézni??? Hogyan, mivel? Egy rég lejárt, érvénytelen kölcsönadási szerződéssel?? Ha nem fizetünk, akkor viszont hatványozódik az összeg, már van egy feljelentés alatt álló is.

Fabyen82 # 2015.03.17. 23:25

Gerbera, vagy más! Nagyon fontos lenne megtudnom, hogy mi történhet. A történet folytatódott.Megpróbáltunk elmenni az illetőhöz, mivel a parkolási csekken rajta volt a címe,(elárulta) de nem volt otthon. A kocsi viszont nyitva volt (rossz a zár) és benne volt a forgalmi, kivettük és levettük az egyik rendszámot róla. Mikor megtudta, állítólag feljelentett minket az autó feltörése miatt (lehet, hogy nem igaz). Rendőr is jelent volt, ő mondta, hogy akár a kocsit is vihetnénk, ha lenne kulcsunk és vigyük nyugodtan a papírokat. A pasi szerint ez rendőri túlkapás és fel fogják függeszteni a rendőrt. Viszont ezek után halálos fenyegetéseket is kaptunk,(mint kiderült, egy roma telep használja a kocsit) eléggé beijedtünk, így az lesz, amit a pasi kér, mivel 3 gyerek van itthon. Ő szeretné vissza dátumozva aláírni az adás vételit valaki más nevére, nyilván, sosem lenne átírva az autó. Mi viszont félünk attól, hogy ez okirat hamisítás és kiderül, akkor annak milyen következményei lesznek?
A vissza dátumozás a felhalmozott parkolási pótlékok miatt kellene neki gondolom, bár nem egyértelmű, mivel úgy tudjuk, az üzembentartó fizet mindenképpen. A másik, ha vissza dátumozott adásvételit írunk alá, akkor a párom, mint üzembentartó hogyan tűnik el? Az adásvételivel az automatikusan megszűnik, vagy továbbra is marad ő, ha nem írják át? Ezt visszamenőleg elintézni nyilván nem lehet, gondolom akkor kellene, mikor leadja az adásvételit, és aznaptól vonják vissza, hiába adja el papíron korábban másik tulajnak. A pasi most papírok nélkül hirdeti az autót eladásra... Kétségbe vagyunk esve.Esetleg valami tanács? Köszönöm, ha valaki segít.

gerbera317 # 2015.03.15. 22:33

Kár, mert ott válaszoltam.