Használtautó, Garancia???


kuncika54 # 2017.04.24. 17:20

Vásároltam márkakereskedésben egy használt autót.Két nap múlva megreklamáltam alapjárati hiba miatt.Diagnosztika stb.
Hibátlan,mondták,járassam,sokat állt!három hét múlva eladtam
autókereskedőnek,mert nagyobb kellett hosszabb utakra.Új
vevő egy hét múlva felhivott,hogy az autó szelephibás,ezért
elviszi szakszervízbe és nekem kell a javítást kifizetni!
Úgy tudom,hogy magánszemélynél nincs szavatosság és nem is
titkoltam el semmit,mert az autó szakszervíz szerint hibátlan volt és én nem vagyok autószerelő.Kereskedő perrel
fenyegetődzik!Az autó három hétig volt nálam és 4-500 km
volt a futása nálam.

Mit tehetek?

Köszönöm segítségüket előre is:
kuncika 54

Dr.Attika # 2017.04.24. 20:05

Alperesként kötelező perben állni. Annyit tehet, hogy védekezik.

dipo # 2017.04.25. 06:28

Dr.Attika!

Köszönöm válaszát és értelmezésem megerősítését!

Kedves nonolet!

Véleményem szerint az Ön által felvetett esetekben gazdasági reklámtevékenység alapján "meszelik" el az érintetteket. Használtautó hirdetésben megjelenített tájékoztató Ptk-ra vonatkoztatva nem ide sorolandó.

Dr.Attika # 2017.04.25. 07:04

nonolet!
A reklámújságokban szereplő tájékoztatóban foglaltaknak "mindenki" a címzettje. Az nem is minősül szerződés kötésére vonatkozó ajánlatnak. Ha a kereskedők nem tartják be az abban foglaltakat, akkor a fogyasztó megtévesztése miatt felelnek.

hublot # 2017.04.26. 18:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy hónapja vásároltam egy használt autót magánszemélytől.Az autó friss műszakival került átadásra.Az autót elvittem átiratni,és kicseréltetni benne a vezérlést,mivel a kilométeróra állás szerint már esedékes volt,de a szervízkönyv szerint még ez nem történt meg.Ezt hivatalosan szervizben megcsinálták,aztán közben kiderült,hogy a gépkocsi motorjának fődarabjai elég nagy mértékben hibásak,sérültek.A szerviz nyilatkozata alapján ezek a hibák nem azalatt a 100km alatt keletkeztek,ami alatt én az autót hazavittem,ráadásul láthatóan a közelmúltban a motor finoman szólva nem szakszerű javításon esett át.Az lenne a kérdésem,hogy van-e lehetőségem a kártérítésre,mivel az eladó nem közölte velem a gépjármű rejtett hibáit.
Köszönettel:Kovács Krisztián

drbjozsef # 2017.04.27. 06:14

hublot,

Magánszemélytől vásárlás esetén az eladónak egy év jótállási kötelezettsége van, de csak abban az esetben a vevőnek kell bizonyítania, hogy a meghibásodás már a vásárlás pillanatában fennállt, és a meghibásodás jellege nem olyan, amire a gépjármű korából és állapotából számítani lehetett.

Keresse meg ajánlott levélben az eladót, kérjen egy Ön szerint méltányos kártérítést. Ha nem tudnak megegyezni, akkor Önnek kell pert indítania az eladó ellen.

drbjozsef # 2017.04.27. 06:45

hublot,

lásd ezt : http://totalcar.hu/…lni_akarnak/

Ennél többet látatlanban nem lehet mondani.

drbjozsef # 2017.04.27. 11:04

jogos, bocsánat. Szavatosság, valóban.

mazda5 # 2017.05.09. 07:58

Tisztelt Szakértő,

Kereskedésből vásárolt végig szakszervizben szervizelt jónak mondható vezetett előéletü autó olajfogyasztása kb 1000Km/L.
Itteni szervizben azt mondták, hogy meg kell bontani a motort és több száz ezres költséggel kell számoni.

Kérdésem, hogy az eladó kereskedőt lehet-e emiatt cseszegetni? Rejtett hibának minősül-e ez a probléma?

Nagyjából 2.000Km-t hajtottam bele a vétel óta ami 2hónapja volt.

Köszönöm a választ eőre is!

hyeisman # 2017.05.10. 15:56

Tisztelt Szakértő!

Lassan 2 hete, hogy vettem egy használt autót egy kereskedőtől.
2 napja elvittem egy autószerelőhöz az ilyenkor szokásos karbantartások elvégzése céljából (olajcsere, stb). A szerelő arról tájékoztatott, hogy az autó motorja nagyon rossz állapotban van,mindenhol folyik az olaj, teljes körű motorfelújításra (akár motorcserére is) van szükség.
Felhívtam a kereskedőt, aki persze tagadta, hogy tudott volna a hibáról. Az motor javítását vállalja, a visszavételt nem.
Ilyen esetben mihez van jogom, követelhetem tőle az autó visszavételét, vagy ha ő vállalja a javíttatást, akkor köteles vagyok azt elfogadni? A vásárlás óta mindössze kb 30 km-t tettem meg az autóval.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv!

hegyimano # 2017.05.11. 18:26

Tisztelt Szakértő!

2017. 05.05-én használt Ford Transit szgk-t (2001/12 havi) vásároltam kereskedéstől.
A gépjárművet szerelővel átnézettem, az általa tájékoztatott hibákat (alváz rozsdásodás, adagoló hiba) a szerződésbe beleírtam. Az állapotfelmérésről írásos dokumentum nem készült.
Esztergomból bp-i otthonomig utaztam vele. Másnap nem tudtam elindulni a kocsival, mert nem tudtam sebességbe tenni a váltót. Valószínűsíthető kuplung, esetleg váltóhiba.
Többször beszéltem az eladóval. A közös megoldást kerestem, de ennek minden formáját elutasította. Megjavíttatni nem hajlandó, pénzt vissza nem ad. Felkínáltam, hogy a vételár 10% átvállalom, ha a 90 % -t visszafizeti. Hiába. Nem tudtunk megegyezni.
Arra hivatkozik, hogy szóban említette a kuplung hibát, és hogy megnéztem a kocsi állapotát, kipróbálhattam.
Amikor kipróbáltam még ment, sőt vásárlás után meg tudtam vele tenni 50 km!

Azt gondolom, hogy működőképes gépkocsit vásároltam.
Az átvizsgálás által felderített hibák javítási költségeivel számoltam. Most úgy néz ki, hogy van még kuplung, (esetleg váltó) és több apróság, amit még javíttatni kellene rajta. Nem akarok javításra sok százezer Ft-t költeni.

Hogyan tudok valamiféle szavatosságot érvényesíteni?

Másik gyakorlati kérdés, hogy vásárlás napjától (május 5.) számított 15 napon belül bejelentési kötelezettségem van. Feleslegesen nem akarom az átírási költséget kifizetni.
Miként járjak el?

köszönettel:
hegyimano

Ignis2 # 2017.05.16. 12:41

Tisztelt Szakértő!
Használtautó kereskedésben szélvédő kavicsfelverődés garancia szavatosság

2017.04.24 én vásároltunk egy személygépkocsit
esős időben zárás előtt 5 perccel... Hírdetés szerint kitűnő állapot alku nem volt
Másnap vettükünk észre a szélvédőn kettő helyen kavicsfelverődést-ígérték hogy javítják a szélvédős szakember szerint már javított volt így cserélni kell
ezt viszont a kereskedő nem állja.
A szerződésben a kitételnél van egy záradék hogy az esetleges hibák itt ..... üresen lett hagya nem lett beírva semmi tehát nem is hívták fel a figyelmünket a hibára sem. Telefon híváslistában szerepel hogy másnap délelőtt telefonon hívtuk a kereskedést.
ITT írják jogilag 6 hó garancia szavatossággal lehet élni
http://www.piacesprofit.hu/…o-kereskedo/
Egy szakértői véleménnyel és a jogi lehetőségeket figyelembe véve mi lenne az esély és a megfelelő hatásos eljárás hogy rendeződjön ez a probléma?
Köszönettel Tibor

drbjozsef # 2017.05.16. 16:50

Ignis2,

Most komolyan. Leírsz egy hosszú rizsát. Belinkelsz egy cikket. De nem, nem olvasod el. Minek is? Majd megteszi valaki neked.

Olvasd el a 7. sortol a 10.-ig.
Választ is kaptál a kérdésedre.

Az pedig, hogy nem néztétek meg, öt perc alatt megvettétek, mindent elhittetek, az, bocsáss meg, de csakis a Ti saratok.

Tanulópénz. Legközelebbi adásvétel előtt feltúrod a netet, megkeresed a totalcar meg a becsületesnepper vonatkozó cikkeit és videóit, meg amit még a guglival találsz, tanulsz belőle, és aztán autószerelővel mész autót venni.

Szomorú örökös # 2017.05.16. 19:04

Ignis2

Nekem tavaly kb. 25 ropiból kicserélték a szélvédőmet közvetlen vizsga előtt, hogy ne legyen vele gond. Nem hinném, hogy egy Ignisnél ez nagyobb tétel lenne. Komolyan érdemes ennyit cirkuszolni egy ilyen összegű javítás miatt? :-O

Medve73 # 2017.05.20. 16:29

Kérdések

1 héttel ezelőtt vásároltam egy nissan almera tino tipusú autót,amit Olaszországból hozott a kereskedő. Az autót kétszer átnéztem mindkétszer autószerelővel és csak kisebb hibákat találtunk,főként szennyeződések pár apró műanyag elem hiánya. A kereskedő elvitte műszakira,honosította,stb.
Amikor elérkezett az átadás napja felhívott és közölte,hogy a kuplung meghibásodott ki kell cserélni 80000 forintért. Miután kissé ingerülten megkérdeztem miért nekem kell fizetni amikor még egy métert sem mentem vele felajánlotta,hogy csak a felét fizessem. Elfogadtam és 3 nap múlva mentem az autóért.A hazafelé vezető úton elkezdett rángatni,nem ment,világított a motor hibajelzés. A hiba kiolvasása után vettem bele egy új gyújtótrafót,de a hiba nem szűnt meg. Hívtam a kereskedőt aki azt mondta,hogy trélerrel szállíttassam vissza. Visszavittem majd 2 nap múlva hívtak,hogy kész van Gyújtótrafót cseréltek és fizessek 13000forintot. Hazafelé úton megint elkezdett rángatni és erőtlen volt a motor. Hívtam a kereskedőt aki közölthogy nála minden rendben volt. Másnap elvittem gumicserére és döbbenten láttuk,hogy a bal hátsó féktest fele akkorára van cserélve,mint a jobboldali gyári.Hazaúton megállt az autó most lambda szonda hibával és véletlenszerú gyújtás kimaradással.Megint kereskedő telefon közölte hogy szállíttassam vissza 2 hét múlva mert csak akkor lesz szerelője. Emellet hibás volt a fűtésvezérlés amit kábelrögzítővel izlésesen megjavítottak,valamint a szelepfedél tömítést is cserélni kellett.Az autóval a vétel óta összesen 72 kilómétert tudtam menni és már rendeteget költöttem rá. Kérhetem a kereskedőt,hogy szavatosság keretében javítsa ki a hibát?

nonolet # 2017.05.20. 20:33

HA az eladó a kereskedő volt (szerződésen ki az eladó?!) azaz vállalkozó
ÉS
te magánszemélyként vetted meg tőle.

AKKOR
az ügyben fogyasztónak minősülsz.

Ami bizony HATALMAS előny !!!

Mert, ez esetben

  • jár neked 2 év, (de minimum is) 1 év szavatosság
  • és azon belül is az első 6 hónap a lényeg :-)

Mivel az első 6 hónapban, szerencsédre...
"vélelmezni!!! kell, hogy
a vásárlástól számított 6 hónapon belül
a fogyasztó által felismert hiba OKA
már!!! a vásárlás időpontjában megvolt."

Ez azért fontos, mert
ebben az esetben a kereskedőnek!!! kell bizonyítania, hogy a gépjármű a vásárláskor nem!!! rendelkezett az adott hibával.

...nem pedig neked, hogy "de ez már akkor is rossz volt"

Bővebben: http://www.piacesprofit.hu/…o-kereskedo/

Itt egy nagyon fontos különbségre
hívnám fel a figyelmet:
a "hiba" és a "hiba oka" közötti különbségre.

pl.
hiba=nem megy az autó a gyújtótrafó miatt
hiba oka=már az átadáskor is gyengélkedett a gyújtótrafó, ami később hibát okozta, mert a szigetelése nem volt már az igazi

  • * -

Szóval, igen a kerekedő lesz szíves
minden hibát INGYEN javítani
az első 6 hónapban!!!

  • amely a teljesítéskor már fennállt,

de arról a vevő a teljesítéskor nem tudott
és nem is kellet tudnia,
vagy

  • amely még nem állt fenn ugyan, de

a hibát kiváltó ok a teljesítés időpontjában már fennállt

Részletek...

http://cseszlai.com/…gi-hatteret/

Komys # 2017.05.31. 17:02

Üdvözlöm!

Tegnap eladtuk a használt kishaszonjárművünket ami 2004 es évjáratu és 512 587 km volt benne!! Lejárt műszakival került átadásra.Szóban elhangzott,tudomásul vette,hogy rejtett hibáról nemtudok,kipróbálta az autót!Ma felhivott,hogy előjött egy kb 70 000 ft értékű hiba.Kérte,hogy fizessem ki a felét.Az a kérdésem,hogy ilyenkor mit tudok tenni? Fizetnem kell,mégha nem is tudtam róla?
Válaszukat köszönöm!

Komys # 2017.05.31. 17:08

Hozzáteszem kereskedő vette meg!!!

nonolet # 2017.05.31. 21:54

Nem kell... egyelőre.

Olvasd át a szerződést, amit aláírattok!!!

Aztán, ha annak megfelelsz, akkor

Mondd neki, hogy: pereljen be, ha komolyan gondolja
és tudja bizonyítani IS, hogy nem azt kapta, amiről
a szerződésben szó van.

Komys # 2017.06.01. 00:48

Autószerelőt megkérdeztem,aki elmondta,hogy a turbó ami meghibásodott az autón akármikor elromolhatott,lehet épp a műszakin,vagy a vezérlés csere közben,és nem minősül főalkatrésznek

drbjozsef # 2017.06.01. 08:38

Komys,

mivel magánszemélyként adtad el, szavatossággal tartozol a gépjárműért ami azt jelenti, hogy a vevőnek (az mind1, hogy ő kereskedő) kell bizonyítania azt, hogy a hiba már a vételkor is fennállt.

Turbó esetén jó esélyed van, gondolom, eladáskor működött, ha kellő gondossággal járt el, akkor észrevehető kellett volna lennie a vevőnek, ha mégsem jó.

Utasítsd el, ekkora összegért nem fog perelni, pláne ha kereskedő.

nonolet # 2017.06.01. 09:49

"ha kellő gondossággal járt el, akkor észrevehető kellett volna lennie a vevőnek, ha mégsem jó."

Pláne szakkereskedőként ...

Gerike31 # 2017.06.05. 19:25

Üdvözlöm.

Használtautót vásároltam, de olyan hibák jöttek elő ami elméletileg széria hibának számít, viszont a kereskedő semmiről sem tájékoztatott az autó állapotának kapcsán. Olvastam hogy a kereskedő köteles 1év szavatosságot biztosítani. Érdeklődnék hogy ilyen esetben jogos lehet a reklomációm?
Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef # 2017.06.05. 21:21

Jogos. Lehet.

De legalább ennek eldöntése nem a Te dolgod : ha kereskedőtől vetted, akkor a vásárlástól számított 1 évig a bekövetkező hibáról feltételezni kell, hogy az már a vásárláskor is fennállt, és a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy nem, és csak ekkor mentesül javítás/árleszállítás alól. Pláne, ha írásban nem tájékoztatott a vásárláskor az esetleges hibákról.

De ha nem hajlandó, akkor persze perelned kell. Ezért első körben, írjál neki egy tértis levelet a hibákról, és jelöld meg az igényedet (javítás, vagy pénz, vagy vegye vissza a járművet), benne egy ésszerű határidő, és az, hogy ha nem teszi meg, akkor bírósági úton fogod kikényszeríttetni, amit szeretnél.

nonolet # 2017.06.06. 08:07

" ha kereskedőtől vetted, akkor a vásárlástól számított 1 évig a bekövetkező hibáról feltételezni kell, hogy az már a vásárláskor is fennállt, és a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy nem, és csak ekkor mentesül javítás/árleszállítás alól."

  • * -

Marhaság... nem így van!

Még akkor sem, ha FOGYASZTÓNAK minősül a vevő.

Akkor ugyanis...

"A fogyasztót védő törvényi garancia abba áll, hogy:
vélelmezni kell, hogy a vásárlástól számított
6 hónapon!!!!! belül a fogyasztó által felismert hiba
már a vásárlás időpontjában megvolt.
Ez azért fontos, mert ebben az esetben
a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy
a gépjármű a vásárláskor
nem rendelkezett az adott hibával."

  • * -

FOGYASZTÓ: ha magánszemélyként vette a KERESKEDŐTŐL!
Tehát: nem a kereskedésBEN, hanem a keresketőTŐL !!!
Azaz eladóként a kereskedő szerepel és nem a régi tulaj pl.