Gépjármű tulajdonos adatbázis


kkzsolt # 2021.05.12. 19:22

oligaliga-nak
Itt kezdődött a társalgás. A birtokvédelem személyekkel szemben szól. Ha ezt gépjárművel követi el (pl. akadályozó parkolás útján), akkor is kell az elkövető személy.
A járműnek azonban rendszáma van. Viszont a hatályos törvények nem teszik lehetővé halandónak, hogy a rendszám alapján hitelesen igazolja vagy megtudja a tulajdonos vagy vezető személyét.
Szerintem ebből az következik, hogy a birtokvédelem törvényi kodifikációja nem igazán minőségi vagy korszerű. Pontosabban nem vizsgálták megfelelően a birtokvédelem és más törvények összefüggéseit...

Felhívom a piramissal építőkockázó gyerekek figyelmét, hogy van még ennél magasabban is. Mi van ha a járművel ismerős vagy sofőrszolgálat vagy automatikus járművezetési rendszer parkol be? Akkor tehát a chip-et vagy a tervezőjét kell feljelenteni?
Tehát csőlátsátalnul szemlélve azt egyetlen működő megoldás a tulajdonos egyetemes felelőssége lenne.

Szomorú örökös # 2021.05.13. 02:57

kkzsolt

egyetlen működő megoldás a tulajdonos egyetemes felelőssége lenne.

Álmodozz csak, hogy a magánterületeden majd közigazgatási eljárás keretében fognak eljárni.

De akkor még egyszer - és utoljára - leírom: ha ennyire töketlen lakóközösség vagytok, hogy nem vagytok képesek megfogni a számotokra - kihangsúlyozom, csakis számotokra - kellemetlenül parkoló személyt, akkor milyen alapon várod el, hogy a te magánterületeden majd a hatóság keresse meg az elkövetőt? Ez egy szabálysértés továbbra is, ne akard mindenáron bűncselekményekkel (pl. baltás ötlet) keverni, mert ott már egyedül te leszel a bűnös.

Mellesleg a hiba nem a birtokvédelmi törvényben, hanem a te fejedben van.

oligaliga # 2021.05.13. 03:53

kkzsolt

És számtalanszor leírták neked: tulajdonos=/=birtkoháborító. Magyarul: neked nem a tulajdonos személyét kell megtudnod, hanem azt kell megjelölnöd, aki a kocsit az udvarotokba letette. Ez ilyen egyszerű. A többi mind szófos*s. Kaptál tanácsot, hogy lehetne megoldani, szóval ne humorizálj, ne "piramiskockázz", hanem cselekedj.

kkzsolt # 2021.05.13. 18:31

Úgy érzem, hogy itt mostmár egy klasszikus süketek párbeszéde folyik.

Elsőként nem csak megjelölnöm kell, hanem bizonyítanom hogy ő volt az. Ezt pedig a gépjármű-nyilvántartásra és az adatvédelemre vonatkozó törvény megakadályozza.

De már a megjelöléssel is gond van. Ha nem ülök állandóan az udvaron egy széken és figyelem ki parkol be, akkor honnan tudjam ki volt az?
Másik baj, ha esetleg látom is ki volt akkor sem biztos, hogy ismerem az illetőt. Így hogyan jelöljem meg?
Ha pedig ismerem és megjelölöm, akkor az illető még mindig letagadhatja hogy ő volt az.
És ha egy sofőrszolgálat, haver vagy automatikus gj. vezető rendszer parkolt be akkor kit jelöljek meg?

Csak én látom úgy, hogy ez a törvény(ek) így használhatatlan(ok)?
A gond az, hogy nem kaphattam tanácsot, mert jelen törvényi környezetben ez megoldhatatlan.

Szomorú örökös # 2021.05.14. 03:31

kkzsolt

Úgy érzem, hogy itt mostmár egy klasszikus süketek párbeszéde folyik.

Fogalmazzunk úgy, hogy a jogászok és a laikusok együttesen próbálják a süketet meggyőzni, de reménytelenül, mert ahelyett, hogy cselekedne, megpróbál ő is jogászkodni és megmagyarázni, hogy miért is nem neki kell megoldania a történetet (pedig sok választása nincs). Nem a törvény rossz, hanem az állampolgár az ostoba, aki azt nem képes értelmezni. Megérdemled a sorsodat, ne is haragudj! Ha így folytatod, akkor még egy jó darabig ott fog állni rendre az a fránya autó, akadályozva titeket.

drbjozsef # 2021.05.14. 04:39

Úgy érzem, hogy itt mostmár egy klasszikus süketek párbeszéde folyik.

Érzed? Én ezt már a második bejegyzésed óta tudom.

wers # 2021.05.14. 06:06

Viszont a hatályos törvények nem teszik lehetővé halandónak, hogy a rendszám alapján hitelesen igazolja vagy megtudja a tulajdonos vagy vezető személyét.

Talán elfogadsz egy jó tanácsot. Bár ahogy olvaslak nem szoktad. Nem jogi a tanács.

Fogj egy kényelmes camping széket, egy jó könyvet, egy piknik kosarat eszi-iszivel, és táborozz le a kocsi mögé. Ha jól olvasom az egész házat érinti és bosszantja, így elképzelhető, hogy társaságod is akad. Körbeülitek.

kkzsolt # 2021.05.14. 18:09

wers-nek: Érdekes, hogy mostmár nem csak a 3 millió közalkalmazottnak, hanem további sok millió embernek sem jut eszébe, hogy valaki még dolgozik is ebben az országban. Ennek a kisebbségnek nem adatik meg, hogy egész nap egy kempingszéken csücsülve semmittegyen. Az meg gondolom senkinek nem fordul meg a fejében, hogy egy tárasházból többen (több család) is rendszeresen dolgozik...

A többieknek: Ha hallgattál volna bölcs maradtál volna...

Szomorú örökös # 2021.05.14. 18:14

kkzsolt

Ha hallgattál volna bölcs maradtál volna...

Neked nem sikerült eddig. Most akkor ilyen példa alapján osztogatsz másoknak tanácsokat? :-)

kkzsolt # 2021.05.14. 18:15

Ja és mit is érek azzal ha egész nap ott ülök az autó mögött? Lásd például 2021.05.13. 20:31 hozzászólásom.

Szomorú örökös # 2021.05.14. 18:36

kkzsolt

mit is érek azzal ha egész nap ott ülök az autó mögött?

Nem kell egész nap! Bőven elég, ha pont akkor ott ülsz, mikor jön az a bizonyos autó vagy megy! :-)

kkzsolt # 2021.05.15. 14:03

De ahhoz hogy odaüljek az egész nap figyelni kell mikor jön vagy megy. Lehet hogy én látom rosszul, de ezzel nem jutottunk előre.

Mellesleg éppen tegnap egy felfestett és kitáblázott gyalogátkelőnél majdnem áthajtott rajtam néhány gépjármű. Ha nem feltételezem, hogy a kresz elsőbbségem semmit sem ér, akkor ez a társalgás végleg lezárult volna. Így tarthatsz nyuszinak, de nem igazán merek odaülni egy birtoksértő autója elé.

De hamár szóba került. A balta nem véletlenül került a társalgásba. Mindkét birtoksértő fenyegetett egy választott eszközzel (megakadályozandó az eljárás megindítását). Az egyik baltával a másik láncfűrésszel. Úgy érzem, hogy ezek ellen sem a kereszt, sem a ptk. díszkötésű verziója nem hatásos.
Csak emlékeztetnélek, hogy a parkolóhely a XXI. század aranya...

kkzsolt # 2021.05.15. 14:14

És akkor egy félgyőzelem köszönhetően a magyarország.hu támogató munkatársainak.

Magánszemély is feladhat adatigyénylést a BM-hez a "Közúti közlekedési nyilvántartásban nyilvántartott saját adatokról". Ebben le kell írni milyen adatokat kér és részletesen azt is miért kéri és mire akarja használni. Ezt követően 60 napon belül megkapja a választ (nem biztos hogy az adatokat). Ezzel némi szerencsével ugye a gépjármű tulajdonosát hivatalosan azonosíthatja.

A visszakapott adatot mint birtoksértőt feladhatja. Ha szerencséje van akkor talált és süllyedt. Ha kevesebb szerencséje van akkor a tulaj nem tudja igazolni, hogy más vezette az autót. Ha nincs szerencséje, akkor a tulaj tudja igazolni és bukta.

Ezért hiányzik a ptk-ból a birtokvédelme fejezetnél a gépjárművel történő birtoksértés esetén a tulajdonos egyetemes felelőssége.