Kellékszavatosság


Anika # 2024.06.05. 05:18

A történet a következő:

Vásároltam egy lakást, ami egy 1060-ban épült társaházban helyezkedik el.
Az eladó, az érintésvédelmi papírokat az átadás napján hozta el. (Tudni kell hogy ez a papír a teljes vételár átutalása utáni keltezésű.)
És ekkor borult a bili. Amikor átadta a papírokat akkor jelezte, hogy a szobákban nincs földelve semmi.( Hírdetés szerint az elektromos vezetékek megújult állapotuak.) Másnap műszerrel megvizsgálta egy villanyszerelő a többi aljzatot is és a fürdőszoba is hiányt szenved a földelés terén(nincs).
Mindezek mellett az érintésvédelmi papírokat hiányosan adta át részemre az eladó.
Jelen állapotában a lakás nem hogy a jelenlegi, de még a 60-ban hatályos szabványoknak sem felel meg.

Beszéltem egy ügyvéddel, hogy ebben az esetben élhetek e a kellékszavatossággal, ami az adás-vételi szerződésben szerepel.
A válasza az volt, hogy megpróbálhatom, de úgy sem ítélnék meg nekem, mivel azért vettem régi lakást, mert olcsó.

Vélemények? Segítség? Tanács, hogy jelen esetben mi az ami megléphető?

osztap # 2024.06.05. 07:35

Anika,

Önmagában nem teremt kellékszavatosságra alapot, hogy valaki egy romot vesz. Azt kell bizonyítanod a bíróságnak, hogy kellő gondosság mellett eljárva nem tudtál, nem tudhattál a hibáról, azaz rejtett hiba van. Tehát nem elég, hogy nem felel meg a mai szabványnak, vagy fizetés után kaptad meg a villamos biztonsági felülvizsgálat iratait (felteszem, erre gondolsz, amikor érintésvédelmi papírokról beszélsz).

Ha az eladó megtévesztett (pl. a hirdetésben), arra lehet követelést alapítani, HA laikusként, de kellő gondossággal eljárva, nem látod a hibát magad is. (Pl. A földeletlen konnektorok laposak, a földeltek mélyítettek. Nálad milyen van?). Arra is lehet, ha az építéskori szabványnak nem felel meg, ÉS erre az eladó nem hívta fel a figyelmed, HA nem volt egyből látható a konnektor formája miatt.
https://villanyszerelo-sopron.hu/…rok-dugaljak

A következő lépés eldöntened, hogy mit kérsz az eladótól. A lehetőségeidet a Ptk. 6:159. § (2) írja, azzal, hogy nem állhatsz el (a hiba jelentéktelen az ingatlan értékéhez képest).
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Meg persze nézd meg, hogy a szerződésben nem zártátok-e ki a kellékszavatossági igényeket.