társasházi közös képviselő


Nyugdíjasnéni # 2009.05.31. 19:53

Ha május 31-ig nem fogadta el a házunk és nem is lett e célból meghirdetve közgyűlés, csak késöbbi időpontra az törvénysértő?

kisperec # 2009.05.31. 20:14

A Nyugdíjas néni nagyon egyedül lehet a gondokban ebben a társasházban, már korábban is írt, de úgy látom nem kapott választ.
A számítógépet tetszik tudni kezelni, tessék tanulmányozni a társasházi törvényt is a tulajdonos társakkal együtt, könnyebb lesz tájékozódni a ház ügyeiben.
Valószínűnek tartom a leírtak alapján, a közös képviselő külsős lehet.Ha nem látták még ebben a házban, minden képpen a megbízó levelet át kellett volna adni.
Becsületsértő, rágalmazó kijelentések végett fel lehet jelenteni a bíróságon. Amennyiben idegen volt,semmi keresni valója nem volt ott, ki kellett volna utasítani.
Ha nem szavazatképes a közgyűlés a megismételt közgyűlésen a megjelentek számától függetlenül a határozatok elfogadottnak tekintendők, így a költségvetés is,amennyiben azok nem törvényt sértőek.
A beszámoló közgyűlésen a költségvetés megszavazásához 50+1 % tulajdonosi többség szükséges.
Jól tudja, május 31. után törvénysértő.
Az a képviselő, aki leváltásra került, semmiképpen nem tarthat néhány nap mulva kgyűlést, csak az újonnan választott, de 8 nappal a gyűlés előtt kézbe kell kapni a tulajdonosoknak a meghívókat.- Kivétel a rendkívüli közgyűlés -. Ebben az esetben a tv. által előírt május 31-i időpont helyett az új képviselő által készített és a kgyűlés által elfogadott költségvetés lesz érvényben.

Nyugdíjasnéni # 2009.06.01. 08:04

Magyon szépen köszönöm a válaszát "kisperec". Le tudná írni, hogy ahhoz amiket írt a törvényben, hol találok valamit kb.? Nagyon köszönöm!

Nyugdíjasnéni # 2009.06.01. 09:44

Tisztelt kisperec!

Köszönöm újra a megtisztelő válaszát!

Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen törvényi következményei vannak az előbb megkérdezett dolgoknak?

A törvénysértés melyik jogszabályi leírásban van leírva?

A május 31-e utáni közös költség megszavazása és kiírása szabályos-e? Ha törvénysértő ez miben merül ki?

köszönettel!

fo-lac # 2009.06.01. 14:55

T. kisperec !

Mi van akkor, ha törvénysértőn hívták össze a közgyűlést? A kk összejátszik a Számvizsgálóval, mert az nem kifogásol semmit, és ezért sem szól. Mit lehet tenni?
Miként tudom ezt bizonyítani? A bedobált meghívó nem bizonyítható időpontilag.
Itt van a mi esetünk: postaládában 25.-én bedobva hívta össze a kk az éves közgyülekezetet 28.-ára és még a mellékelt iratokat is csak később dobálta be. Annyi esze azért volt, hogy mindezt visszadátumozva tette. Volt olyan anyag is amit még 27.-én dobott csak be és az is módosítva lett.
Ilyen esetben bírósághoz fordulhat az ember és mit tud tenni? Ha három szimpatizáns leírja, hogy időben kapta, akkor bukta az egész? Vagy a számvizsgálóval állítja mindezt, akkor mi a pálya?
Ki szeret bíróságra járni?
De miként peresíthető mindez?

kisperec # 2009.06.01. 19:58

T.fo-lac!
A kgylés hatásköre,előkészítése, meghívó elkészítése,etikai szabályai átadása,költségvetési javaslat elkészítése, gyűlés megtartása,dokumentálása stb. a tv. 31,33,34,39,47,48,51.§-ai,bizonyos bekezdései. A vitatott kgyűlési határozatot 60 napon belül meg lehet támadni a bíróságon. Utána jogvesztéssel jár. Törvény szerint meg sem lehetett volna tartani, 8 nappal a gyűlés előtt mindenkinek meg kellett volna kapni a meghívót.
Minden képpen vizsgálják meg,milyen megbízás alapján látják el a képviseletet, talán ez is szabálytalan.Hol van ez a társasház?
Ha őszinte lehetek,a leírtak alapján sok-sok minden szabálytalan az Önök tházában. Tessenek összefogni, szép szóval és a törvény megismerésével, megismertetésével hamarabb szót értenek majd egymással, minthogy bíróságra járjanak.

adzam # 2009.06.02. 04:10

fo-lac!

A törvénytelenül összehívott közgyűlés nem közgyűlés, az azon hozott határozatok jogi értelemben nem határozatok, így nincs mit megtámadni.

fo-lac # 2009.06.02. 17:00

A szabálytalanul összehívott közgyűlés mindaddig szabályszerűnek tűnik, míg meg nem támadják és ezt ki nem mondják. Addig a határozatok is élnek.

A kérdés az, hogy miként lehet bizonyítani a szabálytalan összehívást, ha visszadátumozva dobták be az értesítőt.

Másrészt a lakók nagy többsége nem akar sem tanú lenni, sem pedig veszíteni ezen az ügyleten. Így inkább vesztenek máson és fizetnek többet csendben.

József Attila lakótelep. Bp.

Miként lehet hivatkozni és bebizonyítani a szabálytalanságot?

Nyugdíjasnéni # 2009.06.04. 13:23

Tisztelt Fórumozók!

Ha én a társasházi közgyűlésre kapott meghívót színesben lefénymásolom - ami az eredetivel mindenben megegyezik!- akkor azt Megfhatalamazásként átadhatom a társasházi közgyűlésnek. Az eredeti így nálam marad igazolásul.

Válaszukat köszönöm!

Nyugdíjasnéni # 2009.06.04. 13:25

Tisztelt Fórumozók!

Ha én a társasházi közgyűlésre kapott "Meghatalmazás"-színesben lefénymásolom – ami az eredetivel mindenben megegyezik!- akkor azt Meghatalamazásként átadhatom-e a társasházi közgyűlésnek?

Valamilyen jogszabályt megsértek ezzel? Vagy nem?

Az eredeti így nálam marad igazolásul.

Válaszukat köszönöm!

kisperec # 2009.06.04. 14:43

A meghívóval nem ér semmit, meghatalmazást kell kitölteni két tanú aláírásával. A meghatalmazásnak is vannak szabályai. Haszonélvező, csak meghtalmazással képviselheti a tulajdonost a közgyűlésen, erre is tessék odafigyelni!

osmi # 2009.06.04. 15:10

fo-lac!

Ez a "szép" a társasházi létben :). Meggyőzni másokat, hogy alapvető egzisztenciájukról van szó. Kellő kitartással, alapossággal - szerintem sajnos - minden kgy.-en lehet tv.sértőt találni. Ezt viszont hosszadalmas perben kell bizonyítani.Nem biztos, hogy ez a legcélravezetőbb. Én eddig azt hittem, hogy két hamis tanu elég egy állítás igaz voltának bíróság általi elfogadására, mostanában kiderült, hogy bizonyos esetekben egy is elég.Szörnyű. Próbálj más módon indulni.
Sok sikert!

Nyugdíjasnéni # 2009.06.05. 08:05

Tisztelt Fórumozók!

Ha én a társasházi közgyűlésre kapott „Meghatalmazás“-színesben lefénymásolom – ami az eredetivel mindenben megegyezik!- akkor azt Meghatalamazásként átadhatom-e a társasházi közgyűlésnek?

Valamilyen jogszabályt megsértek ezzel? Vagy nem?

Az eredeti így nálam marad igazolásul.

Válaszukat köszönöm!

adzam # 2009.06.05. 08:19

Nyugdijasnéni!

A szines fénymásolást semmiféle jogszabály nem tiltja...
Más kérdés?

Nyugdíjasnéni # 2009.06.05. 14:42

Tisztelt D.Andi!

Melyik jogszabály tiltja a színes fénymásolást? Az eredetit nem adom ki a kezemből!Pontosan melyik jogszabály melyik paragrafusa?

monalisa1 # 2009.06.05. 14:50

Akkor a meghatalmazás készüljön több példányban, vagyis mindegyiken eredetiek az aláírások. (A kecske is meg a káposzta is...)

adzam # 2009.06.05. 15:46

Ez a szines fénymásolás lassan olyan méreteket kezd ölteni, mint Kern András paródiája anno a kivehető ajtós NDK turmixgéppel.... Már bocs...

Nyugdíjasnéni # 2009.06.06. 15:05

Ha egy társasházi közgyűlésen – az alapvető társadalmi szabályokat sem betartva!- megjelenik egy hölgy és bemutatkozás nélkül,, megbízólevél illetve meghatalmazás bemutatása nélkül, csak annyit mond : „én vagyok az Önök közös képviselője“ és beszólásaival zavarja a közgyűlés rendjét, akkor jogilag mit lehet tenni?!A mai napig nem tudom a nevét se!

Kérem segítsenek!

Egyjogász # 2009.06.06. 16:47

adzam, a bankjegyek színes fénymásolása azért nem célszerű:) A fénymásolatok felhasználása még kevésbé...:))

"Ha egy társasházi közgyűlésen – az alapvető társadalmi szabályokat sem betartva!- megjelenik egy hölgy és bemutatkozás nélkül,, megbízólevél illetve meghatalmazás bemutatása nélkül, csak annyit mond : „én vagyok az Önök közös képviselője“ és beszólásaival zavarja a közgyűlés rendjét, akkor jogilag mit lehet tenni?!"

Mivel a közös képviselőt a közgyűlés választja a közgyűlés csak tudja kit választott meg?! Ha őt választották meg, ő a közös képviselő, ha nem nem.
(ha meg azt sem tudják, kit választottak meg, arra inkább nem mondok semmit...)

Ja, és a közgyűlés a közös képviselőt kb. 1 perc alatt rúghatja ki, ugyanis a közgyűlés a közös képviselő főnöke, ura és parancsolója, és nem fordítva.

Ahol az fordítva van, és a "Jolika" meg a "Feri úr" közös képviselő csicskáztatja a tulajdonosokat, arra inkább megint nem mondok semmit.....

Nekünk volt egy "kedves" közös képviselőnk, aki a közös pénzről azt gondolta, hogy sajátja (csúnyább szóval sikkasztott), és nem volt hajlandó felfogni, hogy nem egy birka társasházzal van dolga, és ki van rúgva....

Egy rendőr százados tulajdonostárssal ismertettünk vele néhány jogszabályhelyet, na ekkor felfogta, sőt másnap reggel tízre "előkerült" az "eltűnt" három misi és a társasház bélyegzője és iratai is.......

És hogy a konkrét esetben mit tettünk volna?
Ha tényleg ő a közös képviselő, megkértük volna, hogy vegye be a gyógyszerét, nyugodjon meg, aztán nyilatkozzon, hogy képesnek érzi-e magát még közös dolgaink intézése.
Ha nem ő a közös képviselő, páros lábbal kirúgtuk volna.

Nyugdíjasnéni # 2009.06.08. 06:42

Tisztelt Fórumozók!

Hívhat e össze a közös képviselő a hatályos társasházi törvény alapján rendkívüli közgyűlést, olyan napi rendi pontokkal, hogy:

" Egyéb társasházzal kapcsolatos kérdések megbeszélése." illetve rendkívüli közgyűlkést a "2009 évi költségtervezet megbeszélése, közös költség meghatározása, határozathozatal", "a közös képviselet tevékenységének megerősítése, határozathozatal" napirendi pontokkal, Ha igen melyik paragrafus alapján, ha nem akkor melyik paragrafus alapján?

A segítséget köszönöm!

egylako # 2009.06.08. 08:36

Tisztelt Fórumozók!

Több kérdésem is lenne egy kk-vel kapcsolatban, remélem, valaki megnyugtató válaszokkal szolgálhat.
3(!) év után e héten lesz lakógyűlésünk, de felháborodást keltett a házban az ezzel kapcsolatos értesítés is. Személy szerint állandó banki utalással rendezem a közös ktg-et, mégis több, mint 100e Ft-os tartozást közöltek velem. (2006-óta semmilyen felszólítást stb. nem kaptam, hogy tarozásom lenne) Ehhez képest kiderült, hogy abban az évben volt egy gyűlés, amin közös ktg. emelést szavaztak meg, csak erről semmilyen formában senki nem értesítette a távolmaradtakat. Tudtommal ez törvényi kötelessége lenne a kk-nak...Azóta beszéltem egy akkori résztvevővel, aki emlékszik rá, hogy nem történt olyan mértékű emelés, mint amit a kk. most követelne a lakókon.
A háznak nincs SZMSZ-e, amit szintén jogszabály ír elő, ezért ki tehető felelőssé?
Ha az éves beszámolóban (ami ezesetben kétéves) olyan félmilliós kiadás szerepel (tetőfelújítás), amit senki nem szavazott meg, és senki nem is tud róla, nem törvényellenes?
Ha ilyenfajta aggályaink vannak, milyen hivatalos fórumhoz fordulhatunk jogorvoslatért?

Nyugdíjasnéni # 2009.06.08. 09:41

Tisztelt Fórumozók!

Hívhat e össze a közös képviselő a hatályos társasházi törvény alapján rendkívüli közgyűlést, olyan napi rendi pontokkal, hogy:

" Egyéb társasházzal kapcsolatos kérdések megbeszélése." illetve rendkívüli közgyűlkést a „2009 évi költségtervezet megbeszélése, közös költség meghatározása, határozathozatal“, „a közös képviselet tevékenységének megerősítése, határozathozatal“ napirendi pontokkal, Ha igen melyik paragrafus alapján, ha nem akkor melyik paragrafus alapján?

A segítséget köszönöm!

spiler01 # 2009.06.09. 09:49

Tisztelt fórumozók.

Szeretném megkérdezni mi a teendő abban az esetben, ha a k. képviselő a társasházi törvényben foglaltak :
" 35. § (1) Közgyűlést szükség szerint, de legalább évente egyszer kell tartani. Az éves elszámolásról, a költségvetés megállapításáról szóló közgyűlést évente a szervezeti-működési szabályzatban meghatározott időpontig, de legkésőbb május 31-éig meg kell tartani. " ellenére az elszámolásrol , költsévetés ismertetéséről szóló közgyülést mind a mai napig nem tartotta meg ?

Köszönöm a választ !

Egyjogász # 2009.06.09. 10:09

Hívják össze a közgyűlést a tulajdonostársak.

Nyugdíjasnéni # 2009.06.23. 13:33

Úgy látom, hogy ebben az országban nem jog van csak vályog..

Ezt nemcsak én a laikus hanem egyes jogász ismerőseim is megerősitik!

Nálunk a Király 82-ben a közös képviselő – az eddigi is és a mostani is!- összejátszik a Számvizsgáló Bizottsággal, akik jogilag egy nagy nullák…Valakinek például a Szávizsgáló Bizottsági tagság annyit jelent, hogy szerinte csak a számlákat kell ellenőriznie. Ja! Slussz poen jön! Szerinte aki a törvényességet akarja betartani az jogszabályon lovaglást követ el!

Bár fennen hangoztatja egy -két SZB tag, hogy kis törvénytelenség nem törvénytelenség..Csakhogy - ennek utána néztem és megkérdeztem a kedves jogász fiatalembert aki csak a javunkat akarja, de egy egy agyilag zanza tömeg ellenségeskedik vele szemben, mert törvényessé akarja tenni a Király 82 működését, és ez egyeseknek nem tetzsik-, aki a rábízott idegen vagyont nem megfelelően kezeli hűtlen kezelést követ el. Nyugdíjas vagyok nem hülye!

Mindezt demokráciában!Én mint aki egész életemet végig gürcöltem és most semmi kis nyugdíjas kapok, ne szabályozzanak be korrupt és összejátszó emberek!

Sokan vagyunk a házunkban akik félnek, mert terrorizálja őket egy törpe terrorista roma nő! Nem vagyok rasszista, nem a bőrszínével van bajom, hanem hogy alatommosan sunyin, nem szemtől szemben fúrkálódik, a másik háta mögött. Milyen világban élünk?!