Büntető feljelentés


ObudaFan # 2005.12.28. 11:46

Az adóhatóság, mint minden feljelentő, köteles bejelenteni, ha a feljelentés alapjául szolgáló körülményekről való tudomásában változás van, de én a terhelt helyében nem várnék erre, hanem magam jelenteném ezt be. Azt azért tegyük hozzá, hogy a közig. perben megállapított tényállás, illetve jogértelmezés nem köti a büntetőbíróságot.

majors # 2005.12.27. 13:07

A kérdésem a következő: az adóhatóság elvégzett egy adóellenőrzést, és még annak jogerőre emelkedése előtt büntető feljelentést tett a jegyzőkönyvben rögzített tényállás alapján. A büntető feljelentés alapján megindult a büntető eljárás, ami lényegében a jegyzőkönyvi tényállás alapul vételével vádemeléssel zárult.
Az adózó viszont közben jogorvoslatal élt az adóhatósági megállapításokkal szemben, és a közigazgatási per alatt az adóhatóság törölte a megállapításokat egy alapos körültekintéssel elvégzett felülellenőrzés után.
Van-e rá előrás, hogy az adóhatóság a korábbi, tévesnek mutatkozó tényállás alapján tett büntető feljelentését kiegészítse, megváltoztassa, visszavonja, vagy a megváltozott adójogi tényállásról az ügyészséget tájékoztassa, vagy ezt a körülményt a közben vádlottá vált adózónak kell a büntetőperben előadni?