csikk dobálás ablakból


passzivdohanyos # 2024.06.14. 15:35

Üdvözlet!
Adott egy sokemeletes társasház (panel). Az egyik bérlő rendszeresen kipöcköli a 9. emeletről a még parázsló cigaretta csikket (de volt már kidobott sörös doboz is). Ez legalább köztisztasági szabálysértés (lehet közveszély okozás is megállna?), de nyílván bemondásra nem foglalkozik vele senki. Az lenne a kérdésem, hogy ha mobillal levideóznám (reálisan olyan felvételt tudnék készíteni amin a lakás beazonosítható, de arc nem) az elég lenne, hogy a rendőrség/kormányhivatal/jegyző valamilyen hatásos szankciót alkalmazzon? Illetve nekem származhat problémám ilyen videó elkészítéséből (személyes adat, stb)?
Köszönök minden választ!

Szomorú örökös # 2024.06.14. 18:54

passzivdohanyos

Ez legalább köztisztasági szabálysértés (lehet közveszély okozás is megállna?)
Lehet nem feljelentéssel kellene kezdeni, hanem mondjuk megkeresni és megbeszélni vele.
A rendőrséget én egyébként is felejteném. Ez inkább először a közös képviselőre, utána a jegyzőre tartozik.

ha mobillal levideóznám (reálisan olyan felvételt tudnék készíteni amin a lakás beazonosítható, de arc nem) az elég lenne
Arra biztos elég lenne, hogy utána eléggé kemény és keserves élet várna rád a házban. :-)

Majordomus # 2024.06.14. 20:27

Egyetértünk.
A társasház közgyűlése megtilthatja a dohányzást,de csak a közös tulajdonu helyeken(lépcsőház,lift stb).
.
Esetedben birtokvédelmet kérhetsz a Jegyzőtől de sokra nem mégy vele...

.
A Polgári Törvénykönyv szerint minden birtoklást zavaró, vagy a birtoktól megfosztó jogalap nélküli magatartás, így a társasházi lakáshoz tartozó erkélyen folytatott dohányzásból eredő füstölgés is lehet birtokháborítás, amivel szemben jogvédelmet lehet kérni akár a jegyzőtől, akár a bírósági eljárás útján.

Szomorú örökös # 2024.06.15. 05:03

a társasházi lakáshoz tartozó erkélyen folytatott dohányzásból eredő füstölgés is lehet birtokháborítás
Itt nem a füstölgés a gondja a kérdezőnek, hanem az, hogy a parázsló csikket kidobálja az erkélyről.
Lehet még nem is felette lakik, de ettől még lehet jelezni a jegyzőnek, bár én előbb a közös képviselőnél kezdeném.

Majordomus # 2024.06.15. 09:59

Sokra nem nem mennél vele.
.
Max felkéri hogy ne dobáljon csikkeket,de szankcionálási lehetőségei nincsenek.

drbjozsef # 2024.06.15. 10:37

passzivdohanyos,

Mi a problémád valójában?
Beesik hozzád vagy a muskátlijaidra a csikk, vagy csak nem tetszik, hogy elmegy az ablakod előtt?
Közterületre dobálja amúgy, vagy a társasház területére?

gerbera317 # 2024.06.15. 11:40

Én már láttam egy ugyanilyennek a konkrét megoldását, ez pedig a következő volt: csikkek ablak alól vödörbe összeszed; kilencedikre fölmegy, ajtón bekopogtat; ajtó nyílik, vödör tartalma köszönés és indoklás nélkül bezúdul.
Fontos, hogy az akciót kivitelező személy fizikuma elegendő legyen a csikkdbáló esetleges indulatos reakciójának az elhárítására.
Nem jogi megoldás ugyan, de (normál esetben) jogkövetkezmény sem fűződik hozzá; ugyanakkor tényleg meghozza a kívánt eredményt.

passzivdohanyos # 2024.06.15. 20:18

Először is köszönöm az eddigi válaszokat! Én egy emelettel magasabban lakom, hozzám nem esik be a csikk, a füstöt kapom, de az jön máshonnan is, azt nem gondolom, hogy azzal reálisan a városban lehet bármit tenni. Attól viszont félek, hogy tűz lesz, szomszéd épületben vagy 10 éve volt már ilyen, lejebb lakó lodzsáján tárolt lomokra ráesett a csikk vagy ha éppen nem csikket dob ki akkor a fejemre esik ha éppen az épület előtt sétálok. Azért a csikkre hegyeztem ki az első hozzászólást, mert az naponta többször előfordul, így biztos le lehetne videózni, egyéb tárgyak kidobására elég random vetemedik.
Egy elbeszélgetés már volt, 2 hétig sikerült egy befőttes üveget használnia hamutartó híján, de aztán eltünt a befőttes üveg, vélhetően az is repült az ablakból, ahogy a csikkek is újfent.
A széltől függően eshetnek magánterületre (lejebb lévő lodzsa), társasház területére (a ház előtti 1m-es sáv) vagy közterületre (ha a háztól 1m-nél távolabb esik le).
Egy idősödő, rozzant, alkesz párról van szó (de csak az egyik dobál), fizikummal nem lenne baj, de ha van jogi megoldás, akkor azt preferálnám, mert bérlők jönnek-mennek, de valamilyen jogi megoldás talán a bérlők alaposabb szűrésére ösztökélné a tulajt.

drbjozsef # 2024.06.16. 05:00

passzivdohanyos,

Kezd a kulturált megoldással.
Vegyél valami kaspót, amit rögzíteni lehet az ablak/terasz mellvédjéhez/korlátjához, esetleg még jól is néz ki. Esetleg próbáld ki te a saját ugyanilyen részeden, pici lyuk legyen rajta, hogy az eső ne álljon meg benne.
Menj le hozzájuk, ajándékozd nekik - akár a felszerelés felajánlásával együtt -,, és nyomatékosan hívd fel a figyelmüket, hogy ebbe dobálják a csikket, mert ha nem, akkor a helyi jegyzőtől a közös képviselőtökön át a katasztrófavédelemig és a közegészségügyi hatóságokig mindenkit IS rájuk fogsz uszítani, és legközelebb már tényleg nem fogod szépen kérni.

Aztán meglátod mi lesz. Ha a szép szóból nem értenek, lehet gondolkozni a leckéztetésen is majd...