video felvételek bizonyítékként kezelése


drbjozsef # 2024.01.11. 05:31

Semennyi eset nincs. Egy van.
A polgári bíróságon szabad bizonyítás van, a bíró azt és úgy fogad el bizonyítéknak, amit akar. Ennyi.

cavalry # 2024.01.10. 23:12

Ha a bíróság a video felvételt bizonyítékként kezeli milyen lehetőségei vannak?

  1. manipulált e a felvétel? Mi számít manipulációnak? Példa, ha az egyik fél szándékosan szakaszosan készít felvételt és a saját cselekménylét nem rögzíti - kimarad 2 perc amikor pont ő jogsértően viselkedik, pld megüti a másikat stb. akkor ez a kimaradt rész a két rögzített videó között manipulációnak minősül e?
  2. a video filmek lehetnek 30 fps, 60 fps, 120 fps rögzítésüek. Ez nagy számú képet eredményez ha megállítják elemzés közben. Köteles e a bíró kép kockánként (frame) elemezni vagy csak megnézi folyamatosan a videót (és nem lát egy csomó lényeges dolgot).

3 Ha nem nézi meg képenként, akkor használhatja e a folyamatos filmet bizonyítékként ha nem is látja a lényeget adott esetben és félreérti stb.
4. A mobil és nem profi testkamerával készített videók (180 fok) megfelelnek e a bizonyítási eljárás követelményeinek ha nem panoráma a felvétel és azért jelent gondot, mert a videót készítő követi a mozgást és így olyan mintha a egy csőben néznéd az eseményt és a sebességet nem tudja egy bíró megbecsülni. A sebesség fontos kérdés is lehet.
5. A hexedit stb manipulációs eszközökkel midnent lehet módosítani, a készítés idejét, a mentés idejét a módosítás idejét stb és ezeket vissza is lehet állítani az eredeti időpontra és közben módosítható felvétel kockája is. A szakértőnek is gond ez ha kicsi a módosítás, akár pixelenként is módosítható film. Tehát ha nem magas szintű a hitelesség akkor bizonyíték e a video?
Összefoglalva hogyan látjátok mikor kizárható ki a video bizonyítékként. Mikor használható fel megbízhatóan. Nyilván van egy csomó egyéb eset is.