Földterület bérbe adás hátulütői?


drbjozsef # 2024.09.09. 18:42

Na ezt a részt nem egészen értem. Mi van akkor ha aki a helyébe akar lépni, számomra nem szimpatikus? Akkor is köteles vagyok vele szerződést kötni?
Igen, nem számít a szimpátia. A haszonbérleti szerződést megkötötted, csak a bérlő személye változik. Ez ilyen. Ha van előhaszonbérletre jogosult, akkor beléphet, ez ellen nem tehetsz semmit.

Nem termőföld a besorolása hanem szántó, de gondolom ez mindegy is.
Mindegy.
A termőföld a nagy halmaz, benne a szántó az elem (meg a szőlő, meg a legelő, meg a gyümölcsös, etc.)

eulimen # 2024.09.09. 18:41

@hoember
Mi van akkor ha aki a helyébe akar lépni, számomra nem szimpatikus?
Ha nem csak akar, hanem a törvény szerint lép is, akkor í.j.
https://njt.hu/…13-122-00-00
https://njt.hu/…13-212-00-00

Nem termőföld a besorolása hanem szántó, de gondolom ez mindegy is.
Elnézést a pontatlan megnevezésért - a termőföld az előző törvény szerinti megnevezés. A mostani szerint a szántó, legelő, rét, erdő -> föld

Hoember # 2024.09.09. 17:58

"A haszonbérleti szerződést ki kell függeszteni hatósági jóváhagyásra, és lehet, hogy végül a törvény szerinti előhaszonbérlő lép annak a helyébe, akivel meg akartad kötni."
Na ezt a részt nem egészen értem. Mi van akkor ha aki a helyébe akar lépni, számomra nem szimpatikus? Akkor is köteles vagyok vele szerződést kötni?

Nem termőföld a besorolása hanem szántó, de gondolom ez mindegy is.

"Azonban, ha ilyen szerződés érvényességével adod el az ingatlanodat"
Mindenképp akkor árulnám, adnám csak el ha lejár a szerződés.

eulimen # 2024.09.09. 17:16

@Hoember
Milyen következményei vannak egy földterület bérbeadásának?
Mondjuk az, hogy a szerződés köti a feleket?
Rossz a kérdés.

Ha termőföldről van szó, akkor a haszonbérleti szerződés alaki kötöttsége igen erős, hatálya pedig legalább 1 év, legfeljebb 20 év lehet. (földforgalmi törvény 44.§) A haszonbérleti szerződést ki kell függeszteni hatósági jóváhagyásra, és lehet, hogy végül a törvény szerinti előhaszonbérlő lép annak a helyébe, akivel meg akartad kötni.
Lásd földforgalmi tv. 51.-55.§
A https://hirdetmenyek.gov.hu/ portálon körülnézhetsz, hogy is megy az ilyen, illetve milyen alaki kötöttsége van a haszonbérleti szerződésnek. A haszonbérleti szerződéshez nem kell ügyvéd, de teljes bizonyító erejű magánokirat legyen (2 tanú!)
A haszonbérleti szerződés alapján a földhasználat változását pedig a földhivatalnál be kell jelentened (https://www.foldhivatal.hu/…iew/145/151/)
A haszonbér legalább 5 éves szerződés alapján SZJA-mentes, azonban egy furfangos adójogi levezetés alapján a terményben meghatározott haszonbér ÁFA-köteles, így csak emiatt be kéne jelentkezned áfaalanyként, pénzforgalmi számlát nyitni, stb. Nagyon macerás. Egyszerűbb, ha a haszonbért pénzben kéred (https://nak.hu/…leti-dijakra)

Ha nem termőföld, hanem földhivatali besorolás szerint művelésből kivett terület, akkor lényegesen egyszerűbb: nincs alaki kötöttsége a szerződésnek, bármennyi időre kötheted, bármit beleírhatsz, nem kell kifüggeszteni, nem kell (nem is lehet!) földhivatallal bejegyeztetni.
Az a műfaj pedig már nem haszonbér, hanem sima ingatlanbérlet.
Azonban, ha ilyen szerződés érvényességével adod el az ingatlanodat, akkor az az ingatlan nem lesz igénymentes (a bérleti jog rá az igény), tehát a bérleti szerződéssel kötött igénnyel terhelten (aminek földhivatali bejegyzése jogilag nem lehetséges) tudod csak eladni.

Hoember # 2024.09.09. 12:54

Milyen következményei vannak egy földterület bérbeadásának?
Bele van-e írva ilyen haszonbérleti szerződésbe olyan tényező pl. föld értéke, ami befolyásolhatja a föld eladási értékét később?
Van egy földterületem 9000m2. szeretném hivatalosan bérbe adni. Van-e olyan tényező ami hátrányos lehet számomra?
Köszönöm.