Munkajogi kérdések.


oliver777 # 2017.06.12. 08:28

Igen, csak szeretnék tisztában lenni a jogaimmal.
Ahogy hivatkoztam is a régi Mt két rendelkezését (1.A munkáltató rendkívüli munkavégzést csak különösen indokolt esetben rendelhet el. 2. A rendkívüli munkavégzés elrendelése nem veszélyeztetheti a munkavállaló testi épségét, egészségét, illetőleg nem jelenthet személyi, családi és egyéb körülményeire tekintettel aránytalan terhet.), azok kikerülésével az új Mt-ből úgy tűnik mintha a munkáltató mindenféle korlátozás nélkül rendelhetne el rendkívüli munkavégzést.
Pedig szerintem a fogalomból két alapvető követelmény következik:

  1. Rendkívüli, tehát nem egy előre (akár hetekre) tervezett munkavégzés (nem azt mondom, hogy adott esetben nem elképzelhető, mondjuk egy projekt véghajrájában, hogy az határidőre teljesüljön).
  2. Rendkívüli, tehát nem a munkaerő hiányának huzamos ideig történő pótlására kitalált munkavégzési forma.

A jövőre nézve szeretnék tisztában lenni a jogaimmal, de jogi szabályozás hiányában mire hivatkozhatok, ha valós és méltányolható elfoglaltság miatt meg szeretném tagadni a túlmunkát.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.11. 20:20

1. Ha kár ért, azt meg kell térítenie a munkavállalónak.
2-3. Utólag már eléggé mindegy.

oliver777 # 2017.06.11. 18:01

Konkrét példák:
Munkaidő keret, előző hónapban le kell adni, melyik napokon szeretnék pihenőnapot.

  1. Mivel kevés a szabadságom, egyben kértem 5 pihenőnapot, a többi hétre pedig egy-egy pihenőnap jutott. Jelzésre került, hogy fizetett út miatt kértem így, meg is kaptam. Ennek ellenére csütörtökön jelezték, hogy hétfőn dolgoznom kell (szombattól szerdáig volt az utazás befizetve.
  2. Adott munkanapom során jelezték, hogy 4 órát túlórázni kell. Nekem időpontom volt kormányablakban ügyintézésre. Állandó lakóhelyemről kellett volna átjelentkeznem, mert az ingatlan eladásra került. Ennek ellenére nem tagadhattam meg a túlórát.
  3. Június 7. napján bejelentik, hogy június 8 és június 18 között 10 órát túlórázni kell. Callcenteres munka. Honnan tudhatnák előre, hogy június 8 és 18 között több hívó lesz, és emiatt túlóra kell. Egyébként jellemzően már egy éve nincs elég munkavállalójuk, emiatt a meglévőket túlóráztatják folyamatosan.
Burn Out # 2017.06.11. 17:24

A másik a beosztás módosítása. Mt szerint legkésőbb négy nappal megelőzően lehet. De ha négy nappal korábban módosítja és mondjuk befizetett utazást hiúsít meg?

Mondjuk a legtöbb munkavállaló azért előre szokta jelezni, hogy befizetett útja van és nem az utolsó négy napban.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.11. 16:46

Például, például... Van konkrét kérdésed is?

oliver777 # 2017.06.11. 14:15

Üdvözlet!

Munkaidőkerettel, beosztás módosítással, rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatosan lenne néhány kérdésem.

1. A régi Mt-ben benne volt, hogy:

  • A munkáltató rendkívüli munkavégzést csak különösen indokolt esetben rendelhet el.
  • A rendkívüli munkavégzés elrendelése nem veszélyeztetheti a munkavállaló testi épségét, egészségét, illetőleg nem jelenthet személyi, családi és egyéb körülményeire tekintettel aránytalan terhet.

Mindkét rendelkezés hiányzik az új Mt-ből. Gyakorlatilag nincs kötöttsége e tekintetben a munkáltatónak.

  • Nem kell magyarázni, hogy miért rendeli el, adott esetben pl. egy hétre előre elrendelheti? Honnan tudja előre, hogy rendkívüli munkavégzésre lesz szükség, szerintem ellentétes a fogalommal, és megítélésem szerint jogellenes?
  • Illetve mi a helyzet akkor, ha hivatalos ügyintézést, adott esetben egy már befizetett szabadidős programot hiúsít meg, nem lehet megtagadni a rendkívüli munkavégzést? Befizetett programra még kártérítési felelősség ráhúzható, de mondjuk hivatalos ügyintézésre már nem.

A másik a beosztás módosítása. Mt szerint legkésőbb négy nappal megelőzően lehet. De ha négy nappal korábban módosítja és mondjuk befizetett utazást hiúsít meg? Ebben az esetben van kártérítési felelőssége a munkáltatónak? Ellenkező esetben lényegében arról van szó hogy pihenőnappal előre nem lehet tervezni, mert munkáltató négy nappal megelőzően keresztbe húzhatja.

Mindezek munkaidőkeretben történő foglalkoztatásra vonatkoznak, bár szerintem ennek nagy jelentősége ezen kérdésekben nincs.

Köszönöm a segítséget.

Burn Out # 2017.06.11. 12:35

Most kártérítést szeretne kérni, mivel betegsége miatt nem tud orvosi kezeléseken részt venni, hiszen nem tud álláskeresési támogatást igényelni, és elhelyezkedni sem tud, nem kapott felmondási időre sem távolléti díjat, de tulajdonképpen felmondás sem volt.

Inkább keress ügyvédet. Kártérítést, mert a betegsége miatt nem tud orvosi kezeléseken részt venni? A munkáltatónak milyen felelőssége van a betegség kialakulásában? A munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt lehet kártérítést kérni, de ahogy leírtad, az nem helytálló.

nonolet # 2017.06.11. 08:09

Kártérítési per a bizonyítható-valós károkra.
Amik ez eset miatt adódtak...

Előtt egy peren kívüli egyezségi ajánlat is mehet a munkáltatónak.

Hhena # 2017.06.10. 14:54

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakban kérném segítségüket:

A munkavállaló betegség miatt táppénzre ment 2017 február elején 2 hét időtartamra. A meggyógyulását követően a táppénzes papírt bevitte OEP-hez, ahol döbbentére közölték vele, hogy már 2017. január közepén kijelentette a munkáltató. Telefonált a munkáltatójának, csak hebegett-habogott a főnök, munkavállaló kérte, hogy küldjék meg neki a megszüntetéssel és az adóbevallással kapcsolatos iratokat, ekkor úgy gondolta, már nem akar ott dolgozni. Munkáltató persze nem küldött semmit, így a munkavállaló márciusban pert indított az iratok kiadása iránt. Most kártérítést szeretne kérni, mivel betegsége miatt nem tud orvosi kezeléseken részt venni, hiszen nem tud álláskeresési támogatást igényelni, és elhelyezkedni sem tud, nem kapott felmondási időre sem távolléti díjat, de tulajdonképpen felmondás sem volt.

Mit lehet tenni ilyen esetben? Kártérítés a munkatörvény szabályai szerint, vagy PTk. alapján?
Segítségüket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.09. 10:26

A táppénzről lemondás - ha egyáltalán tényleg az, nehéz elhinni - nyilván semmis. A többi meg, ahogy nonolet mondja.

nonolet # 2017.06.09. 10:00

Szerintem:

Méretes hülye aki aláírja, hogy
átvett 115 ezret miközben nem...
Ennyi.

Még hülyébb, aki aláírja a táppénz izét is.
Mert ilyet se lehet kikötni.

Kirúgni nem igazán lehet, amíg tart a támogatás Így nyugodtan kérje ezután a pénzét, ami jár neki.

(az eddigit persze már bukta, mert aláírt)

főállásúanya # 2017.06.09. 09:14

Üdv Mindenki, szeretnék véleményt kérni: Lányomat főállásban alkalmazta egy vállalkozó. Hogy támogatást kapjon utána, 170 ezer bruttóval jelentette be, aminek a nettója 115e. Elvileg ezt a pénzt kellene kifizetnie, de ezzel szemben csak 70e-t fizet valójában. Minden esetben a 115 ezret íratja alá átvételre. Mellette egy olyan iratot is aláíratott vele, miszerint nem jár neki táppénz, ha beteg volna. Szerintetek?

drbjozsef # 2017.06.09. 06:47

Fogadd el a két hónapot, és fizesd ki.
Ez szinte közös megegyezés, ha ahhoz viszonyítod, hogy a mai naptól szeptember végéig még több mint 3 és fél hónap van. Ha akarja, egészen odáig követelheti a kompenzációt, ha nem dolgozol.

Burn Out # 2017.06.09. 04:12

Kérdésem az lenne, hogy jogilag mennyire állja meg az a helyét, mint indok, hogy a munkaviszony fenntartása kifejezetten nehéz lenne személyes okokra hivatkozva.

A hivatkozásod alapján eddig úgy néz ki, hogy a két hónap, amit majd fizetned kell, az csak a minimum :)

nonolet # 2017.06.08. 16:53

Erre hivatkozva nem tudsz jogszerűen AZONNAL felmondani.

Mert NEM a munkáltató magatartásával/eljárásával kapcsolatos ok. Hanem csak a te magánügyed.

CSAK olyan ok lesz jó, ami a munkaadóra nézve terhelő jellegű, pl. megaláz nyilvánosan, nem biztosítja a balesetvédelmed, stb. stb.

THX4Help # 2017.06.08. 13:33

Kedves mindenki!

Az alábbi problémával fordulok hozzátok:

Határozott idejű szerződésem van szeptember végéig. Fel szeretnék mondani, de a munkáltatóm nem megy bele a közös megegyezésbe. Azt szeretné, hogy maradjak a szerződésem végéig vagy fizessek 2 havi bért. :)
Amennyiben jól tájékozódtam, ebben az esetben csak az azonnali felmondás választása marad számomra, amit indokolnom kell.
Kérdésem az lenne, hogy jogilag mennyire állja meg az a helyét, mint indok, hogy a munkaviszony fenntartása kifejezetten nehéz lenne személyes okokra hivatkozva. Jelen esetben, hogy visszaköltözöm szülővárosomba, ami 500 km-re található a jelenlegi munkahelyemtől?

Minden hasznos ötletet/észrevételt az esetemmel, azonnali felmondással kapcsolatban nagyon szívesen fogadok.

Előre is köszönöm!

nonolet # 2017.06.08. 08:30

gergoo81

Hol, hol?
Hát a Munka Törvénykönyvében !

Íme: https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Immaculata # 2017.06.08. 04:52

Egyenlőtlen munkaidőbeosztás esetén, annyi idő átlagát kell figyelembe venni, hogy az egyenlőtlenségek kiegyenlítődjenek.
12 órás munkaidő esetén 2 havi átlagot kell figyelembe venni.
Havi fix bérezés esetén ez a kérdés fel sem merülhet.

  1. Egyenlőtlen munkaidő-beosztás alkalmazása esetén a (2) bekezdés b) pontját és a (3) bekezdés b) pontját azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a beosztás szerinti heti munkaidő tartamát átlagban kell figyelembe venni.

Akkor is, ha kiabálsz, az önkényes szabadságkiírás mindenképpen vérlázító. A kusza gondolkodásod eltér a normálistól, másrészt jogellenesen megkárosítod a munkavállalókat.

gergoo81 # 2017.06.07. 22:32

„nem érik el a havi kötelező óraszámot, kiegészítem az óráit szabadsággal”
Na, itt kezdődnek a problémák!

KÉRHETEK EGY KIS SEGÍTSÉGET..HOL TUDNÉK TÁJÉKOZÓDNI..? PONTOSAN!
SZERETNÉM JÓL ELKÉSZÍTENI, JOGILAG IS , ÉS A MUNKAVÁLLALÓNAK IS HELYES!!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.05. 06:17

nem érik el a havi kötelező óraszámot, kiegészítem az óráit szabadsággal
Na, itt kezdődnek a problémák!

Tényleg úgy bízták rád munkaidőbeosztás készítését, hogy nem ismered a munka törvénykönyv vonatkozó szabályait?

gergoo81 # 2017.06.05. 06:10

beosztás készítéssel foglalkozom..
SEGÍTSÉGET SZERETNÉK KÉRNI!!
12ÓRÁS/FOLYAMATOS MUNKARENDNÉL!!..
megírom a beosztást, amennyiben a Dolgozónak beírt napjai(szor.va 12.ó.val) nem érik el a havi kötelező óraszámot, kiegészítem az óráit szabadsággal, ugye így jön össze az köt.ó.szám..
de HA KÖZBEN VÁLTOZIK , VKI KIESIK A SORBÓL, NEM TUD BEJÖNNI, AZ EMLÍTETT DOLGOZÓT BEÍROM A HELYÉRE, ÍGY NÖVEKSZIK AZ ÓRASZÁMA. AKKOR IS MARAD AZ "ELEJÉN" BEÍRT SZABADSÁG, A PLUSSZ ÓRÁJA TÚLÓRA, VAGY AKKOR ANNYIVAL CSÖKKEN AZ ADOTT HÓNAPRA KIADOTT SZABADSÁGA? A SZABIT "VISSZA KELL VENNI", VAGY ELÉG , HA MEGVÁROM A HÓNAP VÉGÉT ÉS AKKOR, AZ EGÉSZ HÓNAP ISMERETÉBEN PÓTOLOM -HA SZÜKSÉGES A KÖT.Ó.SZÁMIG A MUNKAÓRÁIT SZABADSÁGGAL??

SEGÍTSÉGÉT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM

acridity # 2017.06.04. 05:57

Közalkalmazott vagyok,határozatlan idejű kinevezéssel.
Ha lemondok,vagy közös megegyezéssel távozok, mi lesz utána,ha pl 2 év múlva újra közalkalmazotti állásban szeretnék dolgozni?
A fizetési fokozatban ott folytatom ahol abbahagyom most, vagy kezdem elölről?
Vagy hogy működik ez az egész?
köszönöm.

nonolet # 2017.06.03. 19:17

Logikusan: előbb az ártalmat kéne dokumentálni... aztán felmondani.

Csuklósbusz # 2017.06.03. 08:47

Munkahelyi ártalom végett felakarok mondani, hogyan tegyem hogy később jogosult legyek bármire is?

Laszlo30 # 2017.06.02. 15:25

Köszönöm mindenkinek a segítséget, ha nem világos valami, majd kérdezek ismét:)