A Szomszéd szennyvize a telkemen


thomasfrank # 2024.03.20. 10:47

Gyűjtsön bizonyítékokat, és nyugodtan, de határozottan forduljon szomszédjához, és kérje a javítások és cserék költségének megtérítését. https://fnfgo.org

Majordomus # 2023.04.25. 20:21

Van a házadon biztosítás? És a szomszédnak?

Zöldövezeti11 # 2023.04.25. 10:50

Van 2 családiház, a szomszéd szennyvize az én telkem alatt megy el.
Anno régen ennek a két háznak a tulaja megegyezett sok mindenben.... . pl.abban,hogy olyan a telek mélysége.hogy még egy másikingatlanis elférrajta. Semmi gond engedélyeztékatualajoknakvolt pénzükés felépítetteh azon atelken két független lakóingatlant...konkrétan cs. házakat.

A közművekről. Szinte hihetetlen,de a villany az ami a legrégebbi...jó száz éve már vidéken is volt (nemmindenütt ).
A lakhatáshoz kell még víz...saját kút...közkút.a vezetékes gáz is jó 50 éve majd minden településhez elért.Most a többidrótósközművet mellőzném.

De ha a vízhálózat vezetékkel lett megoldva előbb utóbb a csatorna probléma is terítéken lett.....jó 30 -40 éves késéssel ( ismert az un. közműolló. ).Nagy valószínűséggel itt is ilyen az eset.Ha pedig a két ház egymás mögött van akkor a hátsó ház kénytelen az előtte lévőtelken átvezetni a csatornáját,hogy elérje a közterületi közcsatornát. Ha a két tulaj rosszban van akkor a törvény erővel kényszeríti ki az ilyen szolgalmi jogviszonyt.
Ilyenkor különös gondossággal kell telepíteni a rendszer és a meghibásodás esetlegessége miatt főlé drága öntöző rendszert se igen célszerű oda építeni.

Anno a vételnél kellett volna erre figyelni és az árat lenyomni...ha az eladó engedte volna. De hát már ez a bicikli elment.
Az új csatornát ha lehet más hol vezetni...ha nem lehetséges akkor szakszerűen és gondosan kiépíteni.
Nem egy atom technika !

drbjozsef # 2023.04.25. 10:35

A háztartási szennyvíz egy önlebomló szennyezett anyag.. fél év alatt tökéletesen regenerálódik.

Szívesen átküldök a kertedbe kiöntésre 5 köbméter tisztítószeres, szarfolyamot. Elbomlik az, ne aggódj, kivéve, ami nem.

Zöldövezeti11 # 2023.04.25. 10:22

Na meg ez :

a szomszéd szennyvize az én telkem alatt megy el. A házat úgy vettük,
Tehát ebből egyértelműen kiderül,hogy a szennyvíz vezeték telepítése korábbi az öntözőrendszernél.

Élő vezetéknél hibalehetőség fennáll.
És ez :

Nem rég a szomszéd csatornája eltört és a szennyvíz” Úgy általában a szennyvízvezetékek nem nagyon törnek el,inkább eltömődnek(majd mindig a helytelen használat miatt)..Egy eltömődés miatt nem kell egy telket feldúlni. A jól megépített szennyvízvezeték rendszeren vannak un.. tisztító nyílások. Azokon keresztül minimális károkozással akár egy laikus is elháríthatja a hibát.

Vagy ha nem akkor vannak un. dugulás elhárítók...min. 60.eft......a felsőhatár a végtelen ért megoldják a problémát.

valamit a szennyezett talaj cseréje
Mórickát ezzel is csőbe lehet húzni.
A háztartási szennyvíz egy önlebomló szennyezett anyag.. fél év alatt tökéletesen regenerálódik.

Kivétel, ha a renítens szomszéd nehéz fém sókat vagy olaj gépzsír szennyezést engedett a hálózatba.De hát autószerelő műhely ,vagy galvanizálókisiparos nincs minden szomszédban.

nanemaaa # 2023.04.25. 10:05

Ha kölcsönös megállapodás alapján került is oda a szennyvízcső, az nem jelenti azt, hogy az általa okozott kár megtérítési kötelezettség alól mentesül.
Mondjuk valóban elgondolkodtató, hogy mi van abban az esetben, ha házon belül történt a káresemény, magyarán tényleg nem szomszéd a szomszéd, hanem társtulajdonos egy osztatlan, vagy csupán eszmei megosztással rendelkező telken.

Zöldövezeti11 # 2023.04.25. 10:00

Az esnaf féle panaszhoz !
Részletesen le van írva a rendszer félépítése, a kármilyensége.

Egy viszont nem derül ki ebből a panasz áradatból, ez pedig az, hogy hogyan került az a szennyvízcső oda.
Nagy valószínűséggel az öntözőrendszer telepítésénél sokkal előbb. Sőt az is valószínűsíthető,hogy a telepítés (szennyvízcső ) kölcsönös megállapodás alapján történt.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.25. 09:01

Nem szomszéd lesz az, hanem tulajdonostárs...

drbjozsef # 2023.04.25. 06:37

esnaf,

Szeretnék segítséget kérni a probléma kulturált, de határozott megoldásához.
Milyen segítséget? Kertépítést, talicskázást?

A Ptk. 5:25.§(1) szerint kártalanításra vagy jogosult. Vagyis a szomszédnak kell megfizetnie a kerted helyreállítását, mindennel együtt, ami eddig is ott volt. Ha van a szomszédnak felelősségbiztosítása, akkor nem vele kell birkóznod, hanem a biztosítóval, ha nincs, akkor nehezebb menet lesz. Első a közös megegyezés, megbeszélés. Tedd össze az igényeidet, költségeidet, és beszéljétek meg. Ha elutasítja - vagy a biztosítója nem akar téríteni - akkor marad a per.

esnaf # 2023.04.24. 16:00

Üdv

Van 2 családiház, a szomszéd szennyvize az én telkem alatt megy el. A házat úgy vettük, hogy a telken kerti világítás és automata öntözés rendszer telepítve volt. Amely egy része a szennyvíz cső felett haladt el. Nem rég a szomszéd csatornája eltört és a szennyvíz el és atáztatta a telek egy részét ezzel tönkretéve a talajt és minimum 1 lámpát. A hiba feltarasa közben el kellett tavolitanom az öntözőrendszer csöveit és a világítás kábeleket is. A telkemen végig ástak egy árkot amiből kiszedték a maradék vezetéket és öntözési csöveket, szórófeket megbontva a csövek csatlakozását is. Ezzel használhatatlanná téve a rendszert. A földmunkák során megsérült a világítás vezetékek védőcsöve is. A földmunkák miatta tönkrement a gyep is. Az öntözés és a világítás kijavítása és máshol elvezetése valamit a szennyezett talaj cseréje a terep újbóli elsimítása és a füvesítés is ebben a gazdasági környezetben jelentős költségekkel jár. Szeretnék segítséget kérni a probléma kulturált, de határozott megoldásához.