Lakhatás


Ani # 2024.07.26. 15:38

Köszönöm szépen!
Igen,regisztrált élettarsak vagyunk,nem azonos neműek.

drbjozsef # 2024.07.26. 11:26

Ani,

(Feltételezem, regisztrált élettársak vagytok, és nem azonos nemű pár örökbefogadott gyermekekkel).

Jól tudod, olvasd el a Ptk. 4:92.§ - 4:95.§-okat. Akár a másik fél külön tulajdonú lakására is kaphatnál használati jogot.
Ha neked nincsen másik, és a fele pénzből nem életszerű, hogy normálisan meg tudod oldani a lakhatásodat, akkor kiskorú gyermekkel jó esélyed van a közös lakás használatára.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Mondjuk a saját részét bármikor eladhatja bárkinek, nem kell az engedélyed, csak elővételi jogod van eladás esetén.

Ani # 2024.07.26. 09:32

Kedves Fórumozók!
Bejegyzett Élettársi kapcsolatban élek 20x éve,gyermekeink 17 és 12 évesek.Lakáshitelből vettünk egy lakást,amelyben fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok(még kb.5-6 évig kell fizetni a hitelt,ami a kezdetektől fogva az én bankszámlámról törlesztődik).
Én nem szeretnék a továbbiakban együtt élni,amit számtalan alkalommal már elmondtam az élettarsamnak,kértem,főleg a gyerekek nyugalma érdekében,hogy költözzön el(neki van másik,saját ingatlana).Erre nem hajlandó,azt forszirozza,hogy adjuk el a lakást és a pénzt felezzük el.Jól tudom,hogy ha a gyerekek az anyánál vannak elhelyezve(lesznek,ha oda jutunk) és neki van másik ingatlana,abban az esetben nekünk van jogunk ott élni?vagy ebben az esetben nekem ki kellene kvázi fizetnem az ő tulajdonrészét?