földmérés eltérő alapterület végett


palko463 # 2024.08.21. 20:11

Tisztelt Fórumozók!

Nemrég lezárult adásvétel után derült fény arra, hogy a tulajdoni lapon (és ennek megfelelően az adásvételi szerződésben is) szereplő és az ingatlan valóságos alapterülete között jelentős eltérés van (nem 1-2 négyzetméterről van szó). Amennyiben jól tájékozódtam, ilyen esetekben a két járható út a szerződésbontás illetve a kártérítés igénylése lehet. Hogy a fenti gyanút megerősíthessük, szeretnék egy hivatalos földmérést igényelni. Kérdésem az lenne, van e bármilyen jogi formai megkötése annak, hogy ki végezheti a földmérést, amennyiben szeretném, hogy egy későbbi jogi procedúra során a földmérési jegyzőkönyv jogi bizonyító erővel bírjon. Esetleg a Földhivatallal kell felvegyem a kapcsolatot?

Köszönettel,
Jolika

drbjozsef # 2024.08.22. 05:33

palko463,

Földhivatal felejtős.

Keress egy földmérőt. Ha az igazságügyi szakértőként is tevékenykedik, az jobb, de önmagában az sem jelent semmit. Ugyanis ha vita lenne az eladóval és/vagy a szomszéddal, akkor feltehetőleg pereskedned kell, és akkor az ellenérdekű félnek természetesen joga van a te állításodat és a te szakértőd állítását, mérését kétségbe vonni, és kérni a bíróságtól egy független szakértő kirendelését.
Ha biztos akarsz lenni a sejtésedben, érdemes felméretned a dolgot, de azzal utána perben nem biztos hogy érsz valamit - de persze azt legalább tudni fogod, hogy érdemes-e pereskedni.

Esetleg kérhetsz közjegyzőtől előzetes bizonyítási eljárást. Ezt peren kívül megteheted, pont az előtt érdemes, mert ha a közjegyző küldi a földmérőt, azt a bíróság is elfogadja független szakértőnek.

(egyébként egy ház vagy egy telek méretéről van szó? csak mert előbbi esetén jellemző, hogy mindenféle trükkel mérik a négyzetmétereket, de tekintve, hogy ez egy egyszerű méréssel ellenőrizhető, itt azért kétséges lehet a szavatosság igénye. Te megtekintetted az ingatlant, kellő gondosság mellett egy jelentős eltérés felismerhető kellene legyen, megmérhetted volna. Ráadásul ha jól értelek, a tulajdoni lapon eleve rosszul szerepel valami. Arról pedig az eladód sem feltétlenül tehet...)