Közös ingatlan vásárlás


osztap # 2024.08.22. 08:05

Ladislao,

Érdemes lenne beszélni a bankkal, hogy milyen feltételekkel adna Neked/Nektek hitelt. Annak ismeretében, de még a hitelfelvétel előtt, pedig élettársi vagyonjogi szerződést kötni. Abban rendezni lehet, hogy ki, mire, mennyit fizet, és mi, milyen arányban, kié lesz. Úgy állapodhattok meg, ahogy akartok, a Ptk. kb. mindent megenged, ha van közös megegyezés. És érdemesebb most megállapodni, mint később pereskedni. Ha pedig nem tudtok megállapodni, mert teljesen eltérőek az elképzeléseitek, akkor jobb, ha az már most kiderül.

Esetleg egy ügyvédet is felkérhettek, akár közösen is, hogy írja meg a szerződést nektek. Elvégre milliós értékről van szó.

drbjozsef # 2024.08.22. 04:41

Ladislao,

Hitel esetén ez mindenképpen terhelné őt is, vagy felelhetek azért csak én?
Ha a jövedelmi - és minden egyéb - feltételnek egyedül is megfelelsz , akkor lehetsz egyedüli adósa is a hitelnek. De az ingatlan tulajdonostársa legalább zálogkötelezett kell legyen a szerződésben, ami azt jelenti, hogy fizetnie nem kell a hitelt, de azt tűrnie igen, ha a te nem fizetésed esetén a bank vinné az ingatlant. Azt vállalnia kell, hogy ezt engedi. Szóval kockázat ebben is igencsak lenne neki.

A közös tulajdon vásárlás egyúttal élettársi kapcsolatot is eredményez?
Ha együtt éltek közös érzelmi-gazdasági közösségben, akkor már most is élettársak vagytok. A törvény erejétől fogva, nem kell ahhoz regisztrálni a kapcsolatot közjegyzőnél.

Egyébként ha beletennétek 30-30 millió forintot MOST egy 60 millás ingatlanba például, akkor elég egyértelmű lenne az 50-50% elosztás, és X év múlva egy esetleges osztozkodásnál sem lehetne különösebb vita. De ha te 20+ évig hitelt fogsz fizetni, ez alatt az idő alatt senki sem tudja, hogy milyen kamatok, infláció, vagy a te életedben bekövetkező változások lesznek, akkor azt összevetni a mostani hozzájárulással elég macerás lesz, jó sok vitát eredményezhet a jövőben. Szóval itt nincs egyszerű megoldás, ami biztos is, és elkerülhető vele az esetleges jövőbeli vita. Nincs olyan.
(Megjegyzem, még a 30-30 milliós esetben is, ha sok évig éltek benne, és mégis egyszer elválnának útjaitok, még akkor is jó sok vita lehet csak azon, hogy a felújítást, a berendezést, a korszerűsítést ki milyen arányban fizette, szóval még az sem biztosítja, hogy vita nélkül tudnátok osztozkodni.)

Szomorú örökös # 2024.08.21. 18:35

Ladislao

Hitel esetén ez mindenképpen terhelné őt is, vagy felelhetek azért csak én?
Lakáshitelt többnyire csakis közösen kaptok és általában értelmeszerűen így mindketten feleltek érte.

A közös tulajdon vásárlás egyúttal élettársi kapcsolatot is eredményez?
Ahhoz ez még kevés. Muszáj hozzá többnyire együtt is élnetek. :-D

Ladislao # 2024.08.21. 16:03

Üdvözlöm!

Próbálom érthetően vázolni a helyzetet :

Párommal esetlegesen tervezünk ingatlan vásárlást közösen.
Ő eladná a jelenlegi lakását, és az azért kapott összeget tenné bele.
Én beletennék pénzt, és várhatóan hitelt.

Hitel esetén ez mindenképpen terhelné őt is, vagy felelhetek azért csak én?
A közös tulajdon vásárlás egyúttal élettársi kapcsolatot is eredményez?

Gondolom az összegek függvényében a tulajdoni százalékot egyértelműen meg lehet határozni.

Előre is köszönöm a választ.