Berleti jog alkoholista lakoval


eletero54 # 2024.07.21. 08:43

Udv,

Anyam (aki most 71 eves) visszeso alkoholista (es sajnos nem hajlando orvoshoz elmenni szoval tehetetlenek vagyok), es ez miatt sajnos voltak gondjai hitelekkel amit nem fizetett amit ez elozo lakasra (amiben anno lakott) terheltek es amit a vonnak azota a nyugdijjabol (33%-ok levesznek belole).
Az elozo lakast sikerult eladni es venni egy IKV-s (ingatlankezelo ceg) berleti jogot az arbol, de hogy ne vigye el ezt is a bank ezert az en nevemre vettuk meg.
Anyam hivatalosan mint vele koltozo szemely lakik benne.
En nem lakok benne, en egy masik varosban lakom a sajat lakasomban tehat a lakcimkartyamon az allando lakcimem mashol van, de amikor berleti jogot megvettuk nekem a lakcimkartyamra a berleto jog cimet mint tartozkodasi helyet a lakcimkartyamra ra kellett irni.

Lenne par kerdesem:

Szamla tartozas
A berleti jog az en nevemen van szoval en nevemre kapja anyam az IKV-s berleti jog szamlat, de a kozuzemi szamlak az anyam nevere at lettek irva.
Sajnos az IKV csak postai uton kuld ki szamlat (eloszor kertem hogy kuldjek email-ben is nekem, egy ideig kuldtek de aztan abbamaradt) szoval nem mindig tudom hogy ki van e fizetve a berleti jog, ha anyam nem szol rola, es en meg nem tudok mindig ott lenni mellette.
Ha a berleti jog, vagy akarmilyen szamla nincs kifizetve abbol nekem milyen gondom lehet ?

Kulfoldre koltozes
Ki akarok kulfoldre koltozni, tehat az állandó lakcímem kuldoldi lesz szoval az új lakcímkártyán a külföldi cím megjelölés fog szerepelni.
Mi fog tortenni a berleti joggal ha lakcimkartyamon mar nem lesz rajta a berleti jog cime mint tartozkodasi hely ?
Az IKV megszuntetheti e a berleti jogot ha en mar kulfoldon elek?

Berleti jog
Gondolkoztam hogy mit tudok tenni a berleti joggal:

  1. elajandekozom anyámnak (ezt nem kellene mert a bank elvinne)
  2. visszamondom a berleti jogot, bemegyek az ikv-hoz és visszamondom (de akkor amit eddig be lett fizetve az el lenne bukva)
  3. eladom (átruházom) anyámnak (ezt nem kellene mert a bank elvinne)
  4. eladom valaki másnak (ezen gondolkodom, de nem tudom hogy anyammal igy mi lesz, talan nyugdijjas otthonba beadni?)
  5. talan kiadni alberletbe ?
  6. ki lehet e adni a berleti jog-ot valami lakaskezelo cegnek aki karbantarja a lakast es talan anyammal is foglalkoznak?

Alkoholizmus
(Ez itt nem ingatlanjogi kerdes de felteszem mindenestre)
Van e valami hivatalos lehetoseg hogy rekenyszeritsem anyamat hogy ne igyon tobbe? (Sajnos onszantabol nem hajlano valtoztani)
Van e valami hivatalos ugyvedi level ami arra kenyszeriti hogy elvonora menjen, vagy AA-s gyulesekre jarjon, vagy befekudjon egy bentlakásos, több hónapos terápiás programra (mint pl. a Minnesota-modell), vagy nyugdijjas otthonba koltozzon es ha ezt nem teljesiti akkor ra lehet kotelezni hogy koltozzon ki ?

Mit tudok tenni ?