Albérlet felmondása


Majordomus # 2024.02.11. 20:53

Azért sem mert nem a lakókkal van szerződésed hanem az egyesülettel.
A lakók egyéni szoc. problémája

Linci # 2024.03.11. 14:54

Ha valamilyen tárgyban, berendezésben kárt tettek, hogyan tudom érvényesíteni? Oké h a kaucióból levonva, de konkrétan: hűtőajtó összekarcolva 20 000, szúnyogháló kiszakítva 30 000? Ok hogy javítási költségre számla, de pl amit összekarcoltak, ezzel mégiscsak leamortizálva?…
Az egyesület vezetője erre ezt írta: “A 10%-os költséghányad kedvezmény azért is van, hogy a tevékenység (jelen esetben lakáskiadás) közben felmerült anyagköltség adómentesen kompenzálva legyen.” Ez fedezné? … 190 000 a lakás rezsi nélkül, 6 hónapja fizetnek.

drbjozsef # 2024.03.11. 15:33

Linci,

Nincs ilyen konkrétan, nincs előírás mit hogyan kell számolni, igazolni.

Te azt mondod, hogy X forint kár esett a berendezésekben, ennyit visszatartasz a kaucióból. Ha ez nem tetszik nekik, akkor perelhetnek, a bíróság majd eldönti. Ott azért nem baj, ha indokolni, esetleg igazolni tudod a költségeidet, illetve az eredeti állapotot.
Persze, ha a károd meghaladja a kauciót, és ők meg azt mondják, hogy nem fizetik ki a többletet, akkor neked kell pereskedned, ha ragaszkodsz az álláspontodhoz.

Az egyesület vezetője erre ezt írta: A 10%-os költséghányad kedvezmény azért is van, hogy a tevékenység (jelen esetben lakáskiadás) közben felmerült anyagköltség adómentesen kompenzálva legyen.

Ez büdös nagy bullshit. A költséghányad a te költségeidre van, mászkálnod kell, postáznod, ügyintézned. Ha gyűjtenéd a kiadással kapcsolatos számláidat, azt számolhatnád el tételes költségelés választása esetén a költséghányados számítás helyett. Semmi köze ehhez se a bérlődnek, se a kauciónak, se a bútorok és berendezésekben okozott károknak. Persze, ha amortizációt is elszámolnál az ingatlanra és az ingóságokra is (azt is lehet), akkor már lehetne valami igaza, a pár év alatt nullára leírt bútorokban forintosítható kárt nehezen lehet tenni...

Linci # 2024.03.11. 15:41

Ha valamilyen tárgyban, berendezésben kárt tettek, hogyan tudom érvényesíteni? Oké h a kaucióból levonva, de konkrétan: hűtőajtó összekarcolva 20 000, szúnyogháló kiszakítva 30 000? Ok hogy javítási költségre számla, de pl amit összekarcoltak, ezzel mégiscsak leamortizálva?…
Az egyesület vezetője erre ezt írta: “A 10%-os költséghányad kedvezmény azért is van, hogy a tevékenység (jelen esetben lakáskiadás) közben felmerült anyagköltség adómentesen kompenzálva legyen.” Ez fedezné? … 190 000 a lakás rezsi nélkül, 6 hónapja fizetnek.

Linci # 2024.03.11. 15:45

Rendben, köszönöm!

Majordomus # 2024.03.11. 21:27

Mekkora a lakás havi 190 ezerért???

Linci # 2024.03.12. 15:53

69 nm. Megyeszékhelyen

Linci # 2024.03.12. 16:07

Az egyesület rám írt tegnap, melyik az a legkorábbi időpont, amikor megegyezve leghamarabb elhagyhatják a lakást. Szerződés határozott idejű, április végéig szól. De mivel folyamatosan élik le a lakást, - ezt nyilván szóvá is teszem, ami számukra nem kellemes - ezért én is úgy gondolom, jobb ha hamarabb mennek, minthogy még egy hónapig tegyék tönkre bútorokat. Nyilván, a kaucióból levonnám, amit látok, hogy rongálódott. Az is nyilvánvaló, az egyesület vezetője ezt minden módon megpróbálja majd megakadályozni, kimagyarázni. Ebből is elegem lett, hogy folyamatosan minden meg van magyarázva. (persze úgy, hogy az nekik legyen jó) Van jogászuk, most már azzal fenyegetőzik, - nem értem miért, pusztán a lakásomat, bútoraimat szeretném normális állapotban visszakapni- mindenesetre mindent be fog vetni, hogy ne kelljen nekik pluszban semmit fizetni. (1 hete eláztattak a mosógép csövével, parkettán, tapétán látszik, illetve a lenti szomszéd falán) Szóval nem véletlenül vagyok kiakadva, és persze erre sem jött egy elnézés, hanem letagadták, ezért majdnem szétvertük a kád csempéjét, mert hátha ott van valamilyen csőtörés) Na csak úgy ízelítőként. Mivel rákérdezett mikor mehetnek el közös megegyezéssel, ezért megírtam neki, hogy márc végével köszönjünk el, április elején át tudom venni a lakást. Mire figyeljek? Fotókat nyilván készítek, nem az egész lakásról, de több mindenről készítettem mielőtt ők átvették. Közületekkel egyeztetek, ha valami elmaradás jönne ki, víz/gáz egyéb, az is lejön a kaucióból. Van e valami határidő, mennyi idő múlva kell elszámolnunk a kaucióval? Szerződésben erre utalás nincs, viszont pl a fűtés elszámolás nem 1 hét alatt jön meg, lehet az egy hónap is. Köszönöm a válaszokat előre is!

Majordomus # 2024.03.12. 20:26

Ha van költségosztó a radiátorokon akkor kérhetsz köztes elszámolást a szolgáltatótól. Mindenképpen vigyél magaddal tanút,fotó videó készüljön,sőt "ingatlanvisszaadási" jegyzőkönyv is amit a bérlő képviselője is aláír.

matthiasi # 2024.03.12. 20:41

Nem egy gyakorlott bérbeadó panaszai jönnek elő.
Már a kezdetek is életszerűtlenek-
Egyesület bérli, de mások használják./ egyesület ,lakók/
Ilyen szituációk kerülendők. Bármilyen kecsegtetőek.
Elsőre a határozott idejű szerződés is praktikusnak tűnik, de azért a bérbeadó felé is vissza üthet.

Jól kell megválasztani a bérlőt....igaz néha lehetetlen a jó választás.
Az aki édes gyermekének tekinti a kiadandó lakást,félti a bútorait, inkább ne fogjon bele.
Részemről majd mindig berendezett lakást adok ki ,használt bútorokkal.(igaz néha egyesek elhúzzák a szájukat), mások meg nagy lelkesedéssel mindent kidobnának. Nos mondják, de nálam az ilyen "igényesek " bérlők nem lesznek..mindig gondolom magamban,
majd a sajátodban lehetsz igényes.
Viszonylag alacsony lakbér, magas akár 3 havi kaució.

Majordomus # 2024.03.12. 20:45

Ez is egy stilus.
Nálam minden lakásban 2 havi kaució+ az első havi lakbér,és avhrdetések átlagának a 90 %-a a bérleti díj. Van olyan bérlőm aki 6 éve lakik nálam.
.
Ajánlott a bérlőcasting.

matthiasi # 2024.03.12. 20:54

69 nm. megyeszékhelyen 190 eft ért.
Elsőre stimmel.
Azért megyeszékhely és megyeszékhely között hatalmas különbség lehet. Prosperálóipari és egyetemi városnál óccsónak tűnik.

Mondjuk egy Szekszárdnál vagy Békéscsabánál elmegy, Szegeden, Debrecenben lényegesen többért lehet kiadni...ha lehet. Sok minden egyéb is meghatározza a bérleti díjat.

Amúgy óccsó bérlakás csak a mesékben van. Naivaknak ígérgetnek a pofátlanok, hogy hatalomra jussanak.

Majordomus # 2024.03.12. 21:19

Győr Debrecen Veszprém tekintetében kimondottan olcsó az ár.

Linci # 2024.03.14. 08:44

Igen, tudom hogy belenyúltam. Életem első bérbeadása volt, el is vette a kedvem egy életre tőle. Az egyesület vezetője tudta hogy kezdő vagyok, nem is igazán értettem a részleteket, adószám kérése, havi leolvasás, diktálás, hogy lesz ez a gyakorlatban...ezért aztán szerintem nem is vett eleinte sem engem, sem a jelzéseimet komolyan. Amikor már tudtára hoztam hogy a károkat nem fogom benyelni, onnantól már farolt volna ki a szerződésből, persze mindkét alkalommal nem szabályosan. Pedig ő 20 éve bérel lakásokat az egyesület tagjainak, pontosan tudta, hogy meg akar vezetni.. ami zavar, az pont ez az unfair hozzáállás, mindennek a kimagyarázása, amúgy meg legjobb védekezés a támadás. Simán kinézem belőle, hogy be fognak támadni. Mivel a fiatalok külföldiek, most pl az a vád ért, hogy azért vannak cseszegetve a fiatalok, mert külföldiek, azaz valamiféle rasszizmus vádja van előkészületben... holott azért lettek cseszegetve, mert nem takarították a lépcsőházat, és ez konkrétan az egész házat zavarta. Mint írtam is jogásszal fenyegetőzik, akit szerintem a lakás átadásra el fog hozni magával, és gondolom ilyesmi vádakkal próbálnak majd "jobb útra" téríteni, azaz jobb ha nem ugrálok egy kis bútor,lakás amortizáció miatt. Sajnos az elmúlt hat hónap során tanúsított hozzáállás miatt erre készülök.

drbjozsef # 2024.03.14. 10:22

Linci,

Ha hajlandóak elmenni, és átadni az ingatlant, akkor érdemes alkudozni velük, mindent nem benyelni, valamit azért kifizettetni velük, de azért azt jó, ha megjegyezzük : az ingatlanban, ingóságban esett kisebb károk, akár párszázezer forintig is, inkább benyelendőek, mint hogy ne menjenek el. Ha ott maradnak, pereskedned kell, ha tudják hogyan kell ezt nyújtani, akkor akár 1-2 évig is ott laknak, nem fizetnek se lakbért, se közüzemi számlákat, amelyeket amíg a jogvita tart nem kapcsoltathatsz ki hivatalosan, és simán több milliós kárt tudnak neked okozni.
Nincs annál jobb, ha elmennek.

Zoltanuss # 2024.03.14. 12:52

Linci#2024.03.14. 08:44

A korai 50 -es évek filingje !

Majordomus # 2024.03.14. 20:37

Éppen ki tudnád kényszeríteni hogy elmenjenek,de tényleg jobb megegyezni.
.
Az idő itt nem neked dolgozik.

Linci # 2024.03.15. 15:29

Olybá tűnik a válaszok alapján, mintha a lakástulajdonos lenne eleve rosszabb pozícióban, vagy még örülhet ha megússza a kalandot... Gondolom a dörzsöltebb bérlők ezt ki is használják. Szomorú, többet nem adom ki, ezt eldöntöttem végleg.

drbjozsef # 2024.03.15. 15:33

Igen, a magyar szabályok kicsit aszimmetrikusan. Nem védik eléggé a berbeadot a rosszindulatú berloktol. Szerintem.

Majordomus # 2024.03.15. 20:23

Még mindig a szocializmusból örökölt "bérlőt kitenni nem lehet " szemlélet uralkodik.
.
Nyugodtan add ki a lakást,csak figyelj oda arra amit tanácsoltunk. Bele fogsz jönni.

egadrot # 2024.03.17. 07:26

Szeretnék segítséget kérni.
Nem rég költöztem ki az albérletből , ahol jelentős tűlfizetèsem.volt.
A kulcs átadásakor abban egyeztünk meg, hogy a pontos összeg kiszámítása miatt belemegyek, hogy később fizetik ki az összeget .
Azóta elérhetetlen a lakás tulajdonosa.
Hogy tudok jogszerűen eljárni ilyen esetben ?

Köszönöm

Zoltanuss # 2024.03.17. 09:11

Ritka eset,de előfordulhat.

Hogy tudok jogszerűen eljárni ilyen esetben ?
Felkutatni a tulajt. Ő lehet nem elérhető,de a korábban kiadott lakása igen. Ha meg van , udvariasan figyelmeztetni ...kérni

A konkrét ügyhöz tudni kellene a feltételezett tartozás nagyságrendjét 46 eft..... 450 eft,a bérlet időbeli hosszát és még egyebeket is.

Amúgy oda kell figyelni a pénz mozgásokra és természetesen a bérlemény fizikai állapotára is.

Sok sikert !

egadrot # 2024.03.17. 12:13

18 hónap volt a bérleti idő.
A tulajdonos jelezte a második év kezdetekor, hogy egy rokona fog beköltözni ,ezért nem teljes év .
Az utalás minden esetben banki utalás volt , így minden összeg igazolható.
Írásban van, hogy a lakás állapota kifogástalan maradt .Írásban van a tulajdonostól a tartozás is
Az összeg 130.000 Ft körül van .

drbjozsef # 2024.03.17. 16:53

egadrot,

Írsz egy tértivevényes levelet a tulajdonosnak arra a címre, amelyik a bérleti szerződésetekben szerepel.
Eben kéred, hogy vegye fel veled a kapcsolatot XY telefonszámon, hogy megbeszélhessétek a túlfizetésedet, és lezárhassátok a bérletet.
Ha ez nem történik meg 5 munkanapon belül, akkor a teljes - szerinted - fennálló összegre fizetési meghagyást fogsz kibocsáttatni ellene, végső esetben pedig pert és végrehajtást indítasz. Köszönettel, keltmintfent,törökszultán.

drbjozsef # 2024.03.17. 16:54

( a levél őáltali kézhezvétele szerinti 5. munkanapig, ezt látni fogod a neked visszajutó tértivevényből. Ha nem veszi át, így járt.)