foglalkoztatás nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal


ziboka # 2010.01.06. 23:05

Kedves Hozzáértő!

Az lenne a kérdésem, hogy nappali tagozatos hallgatóként (állami ösztöndíjas PhD hallgatóként) milyen feltételekkel vállalhatok munkát.
Csak a teljesség kedvéért leírom, miről van szó:
Adódott egy lehetőség, hogy a kutatócsoportomban a kutatásvezető Professzor felajánlotta, hogy egy study-nak, amire pályázaton pénzt nyert a kutatócsoport, lehetnék én lehetnék az asszistense (egyébként is én foglalkozom a témával), megbízási szerződéssel a projekt időtartamáig (1 év).
A fő kérdésem az, hogy csupán részmunkaidős vagy akár teljes munkaidős állásra is bejelenthetek? Magányugdíjpénztári tagságom nincs, (eddig csak tanultam, illetve alkalmi munkát végeztem) felteszem be kell lépnem minimum a foglalkoztatás időtartamáig. A TB járulékot a fizetésből levonják-e? A kérdés azért adja magát, hiszen nappali tagozatos hallgatóként egyébként is biztosított vagyok (vagy ez egy buta kérdés, és aki keres attól mindenképp levonják?). Szabadság, illetve táppénz hogyan jár?

Lehet, hogy ez elsőre kusza, de bízom abban hogy egy szakértőnek ez meg sem kottyan.

A válasz(oka)t köszönöm:

Zibóka

Egyjogász # 2008.06.19. 09:06

A tanulmányi szabadság a rendes szabadságon felül jár.

Az Mt. 115. §-a szerinti tanulmányi szabadidőt a munkáltató köteles biztosítani, azonabn erre az időszakra nem köteles a munkavállaónak fizetni, kivéve, ha a munkáltató ezt tanulmányi szerződésben vállalja.

A nappali tagozatos foglalkoztatása elég érdekes lesz, mivel a "szabadidő mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló igazolásnak megfelelően állapítja meg."

Mikor nappalis voltam, a kötelező iskolai foglalkozások általában 8-14,15,16 óráig tartottak.

Persze lógni lehet, de attól még az előadásokon, konzultációkon való részvétel kötelező volt.
Nálunk pl. a tanulmányi szerződésekben az is benne van, hogy a hallgatóknak (akik persze nem nappalin tanulnak) a kötelező iskolai foglalkozáson meg kell jelennie és ezt igazolnia kell. (Azért ugyanis nem fizetünk távolléti díjat, hogy a kolléga előadás alatt sörözgessen.)

Ha a hallgatónak ezekre el kell mennie, a munkáltatónak el kell engednie, bár - ha tanulmányi szerződés nem írja elő - erre az időszakra nem kell fizetnie.

Azt egyébként nem tudom, hogy a nappali tagozatos hallgatói jogviszonyt és a munkaviszonyt a gyakorlatban hogyan lehet összeegyeztetni, ez kb. olyan, mintha valakinek két főállású mukaviszonya lenne.

Persze, ha valaki bírja négy-öt évig alvás nélkül, rajta...

A mi nappalis évfolyamunkra 2 munkaviszonyban álló kolléga járt, de ők olyan speciális helyen dolgoztak (és vélhetően olyan kapcsolataik voltak), hogy 5 évre fel voltak mentve a munkavégzés alól, quasi az volt a munkájuk, hogy tanuljanak.

szinergia # 2008.06.19. 08:08

Szép napot Mindenkinek!

Azuán szeretnék érdeklődni, hogy ha iskola rendszerű képzésben résztvevő (nappali tagozatos főiskolai hallgatót) főállásban alkalmazunk, összességében hogyan alakul a szabadsága? Az MKTV szerint a lentebbit találtam, viszont ebből nem derül ki, az, hogy a lent leírt szabadságot az évi rendes szabadságon felül köteles-e a munkáltató adni, illetve, hogy a tanulmányi szabadság az fizetett szabadságnak vagy fizetés nélkülinek számít-e :
115. § (1) Az iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállaló részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidőt biztosítani.
(2) A szabadidő mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló igazolásnak megfelelően állapítja meg.
(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túl a munkáltató vizsgánként - ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként -, a vizsga napját is beszámítva négy munkanap szabadidőt köteles biztosítani. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül.
(4) A diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez a munkáltató tíz munkanap szabadidőt köteles biztosítani.

További kérdésem volna, hogy a hallgatónak a főiskola felé jelezni-e kell, hogy főállást vállalt, illetve, hogy a munkáltatóra vonatkoznak-e további különleges szabályok pl. a munkavégzés idejére, összeségben kötelezhető ledolgozott órára. Túlórázhat-e, vállalhat-e éjszakai vagy hétvégi műszakot nappali tagozatos hallgató.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm.