több casco egyidőben ?

donat_sz # 2013.03.12. 12:52

Az a kérdésem volna, hogy a Netrisken azt hittem átkötöm évfordulósan a CASCO-mat, de mint kiderült a drága Netrisk nem mondja fel az évfordulós CASCO-t!!! így most úgy tűnik két CASCO van az autómon.
1 régi, amit nem szeretnék tovább fizetni és egy 2. amit már ki is fizettem.

ahogy a lenti kommentekből és máshonnan olvastam az eredeti (1) CASCO-t ha nem fizetem be, akkor jó eséllyel megszűnik az a CASCO-m, de releváns infó alapján, ilyenkor 3 havi díjat követelnek, ameddig szerintük élt a biztosításom. Ha ezt nem fizetem be akkor az ügyet a biztosító átadja a végrehajtónak.

A kérdésem a kissé hosszúra sikerült felvezető után az volna, hogy mi történik, hogy ha ezt a nem fizetés miatt megszűnő CASCO esetén felszámolt díjat (legyen ez 3 vagy akár több hónapnyi díj) nem fizetem ki és az ügyet a biztosító átadja a végrehajtónak? A Végrehajtó mit tehet? Van esélye behajtani a követelt díj egészét, egy részét stb.

Igazság szerint elég kényesnek és kellemetlennek tartom a helyzetet, mert egy alkuszról aki a KGFB-nél elintézi a felmondást, azt feltételezném, hogy ugyanígy tesz a CASCO esetében is, de sajnos mint most a saját bőrömön tapasztalom nem és így most úgy tűnik két CASCO-m van, két helyről követelik a díjat tőlem, holott én jóhiszeműen jártam el és botlottam el az apró betűk halmazában... és persze autó sérülése esetén csak egy helyről várhatnám a kompenzációt..

Köszi a segítséget előre is.

efi99 # 2012.03.26. 17:34

"Ha év közben módosítasz a szerződésen"
Én?? Köt az 1 év, nem tudok rajta módosítani. Most már valahogy kiböjtölöm nyárig, aztán dobbantok.

anett12345 # 2012.03.22. 21:15

efi99
Sokáig én sem tudtam, de van egy kiskapu. Véletlenül derült ki.
Megkötöd a CAscot. HA év közben módosítasz a szerződésen, akkor automatikusan új szerződést kötnek, és az új tarifa alapján számolnak. Nekem ez akkor derült ki, amikor magasabb biztosítási fokozatba kötöttem át, és a biztosítós hölgy mondta. Ha mázlid van és esetleg akció, jobb lehet a díjad mint előtte. Nekem anno a magasabb fokozattal is olcsóbb lett a díjam. Érdemes próbálkozni.
Remélem segítettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.19. 08:23

Hát tudod, azért nem olyan egyszerű ezt kimagyarázni. X biztosítónak se rosszabb, se jobb nem lesz attól, hogy az ő 1,8M-ja mellett még Y biztosító is fizet 1,8M-ot.
Könnyen lehet, hogy mindkettő mögött ugyanaz a viszontbiztosító áll. A biztosítási díjat egyébként is egy adott nagyságú kárközösségre, valódi kárra számolják ki. Az egész borulna, ha sok esetben sem a kárközösség nagysága, sem a kárösszeg nem stimmelne.

efi99 # 2011.11.18. 22:13

marothy
"Nekünk sem lenne túl jó ha a szerződések díjait év közben a biztosítók megváltoztathatnák, hiszen akkor rájuk sem vonatkozna az egy év kötelezettség."
Dehogynem. A díjaik így is folyamatosan változnak, 1-2 hónapig akcióznak, variálnak évközben, aztán megint más van stb. Nyugodtan variáljanak csak, de mellette természetesen legyen lehetőségem felmondani, ha valami változik. Ez így teljesen életszerűtlen, hogy a 20 bizosító az alatt az egy év alatt kb 100 kombinációt dob be, én meg nem tudok lépni semerre. Nem véletlen nyilván, hogy a kgfb-n egyszer igazíthatnak egy évben, azt csönd van kötelezően mindenkinek, így korrekt, hogy 1 évig mindkét oldal ül a fenekén.

"Második fő téma a többszörözés."
Hát tudod, azért nem olyan egyszerű ezt kimagyarázni. X biztosítónak se rosszabb, se jobb nem lesz attól, hogy az ő 1,8M-ja mellett még Y biztosító is fizet 1,8M-ot. Abszolut nem befolyásolja semmiféle eredményét, nyereségét, vezérigazgatójának jókedvét. Sőt mélyebben belegondolva, még jobban is jár, mivel a többszörös kötések miatt a saját ügyfélszáma még tán meg is duplázódna, hiszen az eddig máshol lévő rengeteg ügyfél egy része pont őt választaná 2., 3. biztosítónak. Szóval mindenki jól járna.

TamasHungarian # 2011.11.18. 19:18

Ez az összeg nem lehet vita kérdése. A biztosítónak kötelessége, az utolsó forintig jogos kárigény esetén helytállnia. Ezért ismét csak azt tudom mondani, hogy tudnunk kell mi áll a szerződésünkben, vagy szakember segítségét kérjük, még mielőtt ráborítunk egy-két asztalt valakire.

Hát persze, meg ehhez az is kell elsősorban, hogy a biztosító munkatársa ne abban legyen érdekelt, hogy az ügyfelet ott verje át, ahol tudja!!

Csak egy aprócska történet: utasbiztosításnál volt helyi képviselő, akit kár esetén kötelező volt értesíteni. Megtörtént a kár, mi már a rendőrségen voltunk, vették fel a jegyzőkönyvet, erre beesett a képviselő, és szándékosan úgy vetette fel a jegyzőkönyvet, hogy arra majd itthon NE fizessenek. Konkrétan annyi volt, hogy RABLÁS helyett mindenképpen "hanyagságunkból eredő lopást" akart jegyzőkönyveztetni, csak nem számolt azzal, hogy mi pont beszéltük azt a viszonylag ritkább nyelvet. Azaz lebukott, na ezután elkezdett hebegni, habogni, hogy miért is ferdítette a dolgokat, persze majdnem megpofoztam, míg aztán itthon elmagyarázta egy biztosítós emberke, hogy az ilyen kitelepített képviselőknek pontosan ez a dolga, és ne legyek már naiv, nem a segítés miatt kell őket értesíteni, hanem sajnos a 100 esetből 95-nél sikeresen ferdítenek, és így egy csomó pénzt takarítanak meg a biztosítónak, ezután kapnak jutalékot.

Na ez már nem casco, de a lényeg ugyanaz. Tehát nem lenne semmi probléma az egyszeres biztosítással, ha a biztosító valóban tisztességesen járna el káreseménykor. Ennyi röviden, csak ez itt észak-balkánon nem annyira divat.

Ez is hosszú lett, bocs, de a lényeget jól leírja.

marothy # 2011.11.18. 18:41

Üdv mindenkinek!

A személyes vélemények és tapasztalatok, sajnos nem mindig egyeznek a törvényben foglaltakkal. Az ide vonatkozó biztosítási törvényeket el kell fogadni ha megkötünk egy biztosítási szerződést. A szabályok nem feltétlenül csak a logikán alapulnak. Ezeket véletlenül sem azért írtam, hogy bárkit is ki szeretnék oktatni. Jómagam is jártam már úgy, hogy a véleményem merőben eltért a szabályoktól, törvényektől.
A témára visszatérve, szeretnék az előbbiekben felmerült kérdésekre reagálni.

• Biztosítási időszak? Általában a vagyonbiztosítási szerződések (pl.: casco), határozatlan időre szólnak. Magyarán nincs meghatározva lejárati idő, amikor a szerződés megszűnik. Viszont egyszerűen fogalmazva egy évet mindenképp vállalunk, feltéve ha érdekmúlás nem következik be. Ezt nem a biztosítók határozták el, erről a Biztosítási törvény rendelkezik. Akkor is így van ha ezt nem olvastad a szerződési feltételek közt. A biztosítási időszak-ahogyan már írtam- azért egy év mert, így lehet díjat képezni. Alapdíj, kedvezmények, pótdíjak stb. Nekünk sem lenne túl jó ha a szerződések díjait év közben a biztosítók megváltoztathatnák, hiszen akkor rájuk sem vonatkozna az egy év kötelezettség. A biztosítási adó más téma, arról a kormány dönt majd. Adóként jelentkezik majd a számlánkon.

Az egy év időtartamot lehet "hűségszerződésnek" is nevezni, de sajnos ez így van. Díjnemfizetés esetén az utolsó forintig van joga perelni a biztosítónak. Erre ügyfeleim között már volt példa. Egy 300e Ft éves díjú cascót kötött az illető 5-ös BMW-ére. Három hónap után meggondolta, és nem fizette. A biztosító beperelte a fent maradó díj miatt. Ügyfelem elvesztette az ügyet. Kisebb összegű (50-100e Ft),díjért egyenlőre nem fognak perre menni, de figyeljünk nagyon oda, hogy mit is írunk alá.
-Második, fő téma a többszörözés. A biztosítók két nagy ágra bontják a termékeiket, élet, és nem élet ág. Ezek a szerződések szigorúan elkülönülnek
egymástól. Nem véletlenül. Életbiztosítást nyugodtan lehet többszörözni, ameddig pénzünk bírja. Több100 milliós szerződést is köthetünk , hiszen az emberi életet nem lehet pénzben mérni. A vagyonbiztosítás teljesen más. Ott a mindenkor valós értéket fogják elfogadni. Például, van egy 2millió Ft értékű autód, kötsz rá két különböző helyen cascót, havonta 2x10e. Ft-ot fizetsz. Az autót ellopják (totálkár), levonják a 10% önrészt és kapsz biztosítónként 1.800e Ft-ot, tehát összesen 3.600e.-et. Az autód elveszett, de nyertél még 1.600 Ft-ot. Na erre nem jó a biztosítás. Törvény kizárja. Sem több biztosítást nem köthetünk ugyanarra a kockázatra, sem a valósnál nagyobb értéket nem fognak kifizetni.
Én értem mi a probléma, ami a biztosítónak sok, az nekünk, ügyfeleknek kevés egy kárkifizetés esetén. Ez az összeg nem lehet vita kérdése. A biztosítónak kötelessége, az utolsó forintig jogos kárigény esetén helytállnia. Ezért ismét csak azt tudom mondani, hogy tudnunk kell mi áll a szerződésünkben, vagy szakember segítségét kérjük, még mielőtt ráborítunk egy-két asztalt valakire.
Próbáltam átfogó válaszokat adni a kérdésekre, ezért kicsit hosszúra sikerül ez a hozzászólás.

TamasHungarian # 2011.11.17. 17:50

Jahhh, de ha észnél van az ember, akkor azért meg lehet őket fogni .... legalábbis nekem eddig sikerült, eleve utálom, ha hülyének néznek.
Csak ahogy itt említette valaki, tényleg nagyon ismerni kell a buktatókat.

efi99 # 2011.11.17. 17:47

marothy
Köszi.
Ez nem igazi határozatlan időre kötött szerződés. Azt fel lehetne mondani bármikor (persze -30 esetleg -60 nappal előtte jelezve). Ez kvázi egy hűségszerződés, amely automatikusan meghosszabbodik, mely gyakorlatot ráadásul más téren már kifejezetten tiltanak a hatóságok (csak az ügyfél kifejezett kérésére bla-bal stb). Vagy úgy is mondhatnám, hogy egymást követő határozott idejű szerződések.
Ezt a gyakorlatot nemhogy a casco-nál, de most már a kgfb-nél is igazságtalannak érzem: aki van olyan peches, hogy évközi a fordulónapja, az kénytelen benyelni a magasabb díjra a baleseti adót, mert nem válthat.
Visszatérve a cascora, az elmaradt díjat szerintem meg nem követelhetik az én esetemben, kifejezetten csak az van beleírva a szerződésbe, amit lent is írtam (megszűnik) és egyetlen szó sincs benne arról, hogy követelheti.

pazs # 2011.11.17. 17:40

Hát igen, nemigen láttunk még biztosítót csődbe menni.

TamasHungarian # 2011.11.17. 17:35

Igazad van Guba, azért az én szavaimnak és gondolataimnak nagyobb súlya van :XD

guba # 2011.11.17. 17:29

Tamás, van a jogszabály, meg a te tapasztalatod, a biztosítókról. Szerinted egy súlycsoport? Egyébként is felesleges a kérdés: azért mert jogszabály szól róla, az meg kötelező erővel bír.

TamasHungarian # 2011.11.17. 17:23

Na meg vegyük hozzá, hogy vadkapitalizmusban élünk, és ha én 15 helyre fizetek a biztosításért, akkor követelem is 15 helyről a kárösszeget.....

TamasHungarian # 2011.11.17. 17:22

Pazs!

Na de PONT ERRŐL beszélek, hogy nincs szó túlbiztosításról !!

Majd ha a biztosító valóban a tényleges kárt téríti, akkor értelmes az ilyen tilalom. De amí veszekedni kell velük, hogy legalább a kár felét fizessék ki, na addig miért is baj, ha az ember 2 helyen köt? Egyszerűen csak pénzénél marad, nincs szó semmiféle káron szerzésről.

pazs # 2011.11.17. 17:16

Mert ez a jogszabály :) káron szerzés tilalma, illetve túlbiztosítás.
Szóval ez nem olyan, mint a lottó vagy a fogadás.

TamasHungarian # 2011.11.17. 17:11

Azért azt sosem értettem, miért ne lehetne nekem egyidőben akár 5 helyen is biztosításom, és ha már van, akkor természetesen káreseménykor mind az 5 biztosítótól követelem a pénzt.
Nem logikus?
A pénzt be tudják szedni 5 helyen is, de fizetni már csak 1 fog?

(ez annak ismeretében különösen jogos kérdés magyarországon, hogy a bíztosítók a kár harmadát-felét se térítik meg, így tulképpen nem igen lehet nyerészkedésről beszélni egy káresemény kapcsán)

marothy # 2011.11.17. 16:36

Tisztelt Efi99!

Szeretnék pár kérdésedre választ adni.

• Szóval az első az lenne, hogy miért kell egy évre biztosítást fizetni? A Casco szerződés amit aláírtál határozatlan időre szól,viszont egy biztosítási időszak általában egy év. A szerződést évforduló előtt max. 30 nappal bármely fél írásban indok nélkül megszüntetheti.Te a szerződést év közben érdekmúlással szüntetheted meg (pl: eladás, forgalomból kivonás). Ilyenkor a díjjal a biztosítónak kötelessége napra pontosan elszámolnia. A biztosító év közben akkor mondja fel a szerződést, ha az esedékes időszakot 60 nappal meghaladja a tartozás. Ilyenkor a szerződés megszűnik, viszont a biztosító egész évre követelheti a díjat. Hazai gyakorlatban a biztosítók 50-100e FT-os éves díjú szerződéseket nem perelnek be, inkább bebeukják. Ezért lehet itthon díjnemfizetéssel "nem hivatalosan" szerződést megszüntetni. Külföldön 1 euro-ért is perre mennek, és megnyerik...Itthon csak százezres nagyságrendű szerződéseket visznek perre a biztosítók. Erre figyelni kell, mert nagy %-ban nyernek is. Ha Te nem akarsz egy évet aláírni akkor határozott idejű szerződést kell kötnöd, de annak más feltételei is vannak. A határozatlan időszakú szerződéseknél a biztosítási időszak azért egy év mert így lehet meghatározni a fix díjat is.
  • Második kérdés, több Casco? Elméletileg NEM lehet, gyakorlatban IGEN. Ez a következőt jelenti: vagyonbiztosítást nem lehet többszörözni, ez haszonszerzéshez vezethet,amit a biztosítási törvény kizár.Hazánkban legalább 14 cég foglalkozik CASCO biztosítással. Nem biztos, hogy kiderül hogy egyszerre 2 helyen is van biztosításod. Viszont ha kárigényed lesz, szinte biztos, hogy megbukik a dolog. Fizetni csak a hivatalosan elsőnek életbe lépő szerződésed biztosítója fog. A többi el fog utasítani, még ha fizetted is a díjat. Sajnos nem Te döntöd el, hogy melyiket szeretnéd igénybe venni. Azaz Te döntesz de csak a "játékszabályok" szerint.

A fent leírtak általában minden vagyonbiztosításra érvényesek. Mivel a jelenlegi biztosítási szabályok elég bonyolultak, azt javaslom legyen egy megbízható biztosításközvetítőd aki felvilágosít az útvesztőkben. A tájékoztatás egy részről nekik kötelező, szakmai tanácsot pedig szívesen adnak ingyen is csak, kösd náluk a szerződésedet.

Remélem így kicsit tisztább ez az ügy!

Tisztelettel: Marothy

efi99 # 2011.11.06. 20:57

De akarja.
Benne van a szerződésben:
"A biztosítási díj, illetve díjrészlet esedékességétôl számított 30. nap elteltével a szerzôdés
és ezzel együtt a Biztosító kockázatviselése is megszûnik, ha addig a hátralékos díjat nem
fizették meg."

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.06. 19:31

Tévedsz. Ha a biztosító maga nem akarja, akkor nem tudod a vagyonbiztosítást díjnemfizetéssel megszüntetni.

efi99 # 2011.11.06. 18:49

Üdv.
Azt tervezem, hogy a havi díj meg nem fizetésével szüntetem meg a meglévő casco-mat, tekintettel arra az ostoba szabályozásra, hogy évente csak 1-szer lehetne felmondani amúgy, fordulónapkor.
(Mivel így is meglehet, az égvilágon persze semmi értelme nincs annak egyébként, hogy csak fordulónapokon lehetne amúgy felmondani, hiszen - mint látható - bármikor meg lehet szüntetni. Egyébként is milyen módszer ez már? Miért nem mindjárt azt találják ki, hogy megkötéstől számítva 10 évenként egyszer...)
Kérdésem: több élő casco-m is lehet egyidőben? Ha valami történik mindegyik fizetni fog?