Iskolai fegyelmi eljárás

TamasHungarian # 2011.11.26. 07:53

Tanköteles korig jelenleg az oktatási intézménynek KÖTELESSÉGE új helyet keresni az esetleg elbocsátott diák számára!
Az más, ha a szülők ezt elintézik amúgy is, de lényeg, hogy nem dobhatja ki az iskola csak úgy a gyereket az utcára! Jobban jártok, ha Ti magatok intézitek, mert az iskolának csak púp a hátán ez az egész, és nem igazán fogják az érdekeit nézni, csak lényeg, hogy gyorsan megszabaduljanak tőle, azaz beteszik egy sokkal színvonaltalanabb helyre is. Úgyhogy én mindenképpen keresnék a helyetekben másikat.

Gabicsek # 2011.11.25. 08:07

Hát én kötve hiszem, hogy a nyomozóhatóság egy feljelentés elutasításakor intézkedik arról, hogy bármilyen iskolába, vagy nevelőintézetbe menjen a gyerek. Az iskolának is kötelessége fegyelmi eljárást lefolytatni és akár dönthet úgy is, hogy eltávolítja a tanulót az iskolából, főleg, ha már több probléma volt a gyerekkel. Ebben az esetben az iskolának kötelessége értesíteni a gyámügyet, és majd a gyámügy vizsgálódik a családnál és intézkedik.
Hogy milyen távolságú befogadó iskolát kell találnia, azt nem tudom, azt sem tudom egyébként, hogy ez az ő, vagy a szülő problémája-e, tehát hogy az iskolának kell-e másikat keresni abban az esetben, ha fegyelmi miatt kell távoznia a diáknak, vagy a szülő dolga.

Dr.Attika # 2011.11.24. 21:17

Ha a sértő kiskorú, akkor nem lesz büntetőeljárás ,viszont javító-nevelő intézetbe kerülnhet. Tegyenek feljelentést. A nyomozó hatóság büntethetőséget kizáró ok miatt a feljelentést elutasítja, de intézkedni fog a kiskorúval szemben.

keresztapa # 2011.11.24. 20:52

Köszönöm a válaszát!
Mi lehet ennek az intézkedésnek az eredménye, hiszen a gyerek kiskorú!

Dr.Attika # 2011.11.24. 20:47

Tisztelt "keresztapa"!
A súlyos testi sértést a büntető törvénykönyv rendeli büntetni, azt nem lehet fegyelmi hatáskörben elbírálni. Meg kell tenni a büntető feljelentést. A büntetőeljárásban intézkedni fog a hatóság a renitens tanulóval szemben.

keresztapa # 2011.11.24. 20:23

Tisztelt Jogi Fórum!
Ha egy iskola fegyelmi eljárást indít egy tanulója ellen, aki rendszeresen megszegi a házi rendet, sőt rendkívül súlyos vétséget is követett el (8 napon túl gyógyuló súlyos testi sértés) diáktársa ellen, és az igazgatónak befogadó intézményt kell keresnie, akkor ezt hány km-es körzetben teheti meg?
(Sajnos nincs más út, a diák nem akar elmenni, de a diáktársai és azok szülei kontrollálhatatlan lépésekre szánnák el magukat, ami az intézményt (kis iskola) szétzilálná, ha az eset csupán egy megrovással zárul. A helyi iskolák sajnos nem kívánják fogadni.)