Attól is függ a dolog honnan szeretne az illető terméket behozni. Nekem kis rálátásom van a kínai importra. A nulláról elkezdeni elég macerás, nem lehetetlen, de vannak erre szakosodott ügyintéző cégek, például a Trend Store. Egyik előnyük, hogy van kint emberük Kínában, aki mindennek utána jár, ellenőrzi a termékeket, stb. A vámügyintézésben is tudnak segíteni, keress rájuk. A weblapjuk: https://www.trendstore.hu/
Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi
off
nekem ez olyan, mintha valaki külföldre megy nyaralni, és a repülőtéren derül ki számára, hogy az adott országba beutazáshoz útlevél, vízum szükséges. Jééé, tényleg? Én nem is tudtam...
on
Bocs, félre értetted iróniámat.
Nem arra van jogszabály (egyezmény) hogy egy ország NEM tagja valamilyen szerződésnek.
Magyarország vámjoga az EU Vámkódex, ez szabályozza kivitelt és behozatalt. Ennyi. + a vámtarifa
+ azért ha valaki külföldről importál - de még belföldről, vagy EU vásárlásnál is - illik előre érdeklődni a költségekről.
Igen gyakori, hogy német honlapról rendelve kínai importtal találja szembe magát a vásárló.
Ha valaki a Szerbiából rendelt csomagjának vámkezelésére rácsodálkozásakor az EU-n belüli rendelésre (schengenről már ne is beszéljünk) keres jogszabályt, akkor szerintem érdemi megjegyzés az, hogy Szerbia nem EU ország.
De Magyarország igen.
Vagy arra keres jogszabályt, hogy Szerbia nem EU tag?
(KVÍZ kérdésekben szokott ilyen lenni)
Szerbia nem EU.
A helyedben én ezzel kezdeném:
Kedves fórumtársak!
Szerbiából érkező rendelésemről kaptam tájékoztatást, hogy vámkezelés alá vonják. Először csak pislogtam, hogy mi a fene, de aztán egy hétvégényi, cikk és fórumhozzászólás olvasgatás, törvénylapozgatás után megfordult a fejemben, hogy nem lehetséges-e, hogy a szabad árupiac csak a schengeni egyezmény országain belül létezik és tévesen írnak mindenhol EU-t helyette? Hozzáteszem, hogy a vám törvényt ugyan nem olvastam még végig, de abban keresve már az „sch”-nál 0-ra csökkent a találatok száma, tehát a schengeni egyezmény biztosan említve sincs benne, ami arra utal, hogy gyanúmnak gyenge az alapja. Valaki, vonatkozó jogszabályokban járatosabb meg tudja mondani, mi itt az igazság?
akosjf
„Ha jól értem, a válaszból implicit módon: akkor végülis megerősítetted, hogy eddig a vámos döntötte el, hogy az ÁFA-t rárakja-e vagy sem.”
Anno én egy Honda robogóhoz rendeltem Amerikából egy alkatrészt, mert csak ott találtam hozzá, annyira retro volt a jármű. Tizenezer volt kb. az ára, a másik tizenezer volt a futár, hogy elhozza, majd az enyémre is ÁFÁ-t raktak, amit ráadásul úgy számoltak ki, hogy rátették az értékre a szállítási költséget is. Megjegyzem anélkül még áfa-köteles se lett volna. Így lett a tizenezerből a végére olyan 32 ezer. :-O
Úgyhogy gondolom megérted, én is csókoltatom a magyar vámosokat! :-D
Köszönöm a választ!
Elnézést, ha pontatlanul fogalmaztam. ÁFA-ról beszéltem végig.
Ha jól értem, a válaszból implicit módon: akkor végülis megerősítetted, hogy eddig a vámos döntötte el, hogy az ÁFA-t rárakja-e vagy sem. (Ugymond a vámos ilyenkor a nagyobb csomagokat is "22 EUR alattinak" kategorziálhatta, úgymond?)
És akkor megválaszoltad a fel nem tett kérdésemet is, hogy mi lesz Júliustól, a 22 EUR határ eltörlésével: ezután már egy csomag sem fogja megúszni a jövőben. Mert nem csusszanhat át semmi sem akkortól. Ha jól értem.
akosjf
Eddig se vámot, hanem csakis áfát fizettél rájuk.
Júliustól viszont ez nem lesz gond, mert nem a vámos fogja eldönteni.
Tisztelt szakértők, fórumozók!
Egy kérdésem lenne, hogy valaki tudja-e, miért lehet, hogy 22 - 150 EUR közötti európán kivülről érkező, magánszemélyként vásárolt csomagjaimat néha miért vámkezelik (27% ÁFA), néha nem? (Néha megúszom simán, ÁFA nélkül.)
Megnéztem, és biztos, hogy nem a szállítási költség miatt billent át a dolog. Mindig stabilan 100-115 EUR között voltak a csomagok.
Ilyenkor a vámbiztos eldöntheti, hogy bevonja-e a vámkezelés alá vagy sem? Szerencse kérdése is?
Az összeget a csomagon (ugyanarról a helyről szoktam rendelni), mindig fel szoktát tüntetni rendesen.
A válaszokat előre is köszönöm!
Magánszemélytől magánszemélynek érkező küldemény
0-45 euró között vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
45,1 -150 euró között vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
150,1-700 euró között 2,5% vám + 27% ÁFA kerül felszámításra
700,1-999 euró között kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
1000 euró és ezen érték
felett
kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
Magánszemély által megrendelt áru (cég-magánszemély reláció)
0-22 euró között vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
22,1 -150 euró között vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
150,1-1000 euró között kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
1000 euró és ezen érték
felett
kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
Wers: mert a magánszemély mi alapján fizeti? :) Egyébként célszerű megbízni ezzel vámjogi képviselőt, a különbség alapvetően annyi, hogy egy cég (ha adóalany) elvileg visszaigényelheti az áfát.
Igen nagy. Nullától csillagoség.
Cég mindenképpen a vámtarifa alapján fizet.
Szép jó estét kívánok!
Szeretném tudni, hogy mi a különbség ha egy terméket magánszemélyként vagy cégesként vámoltatok?
Köszönöm a segítséget.
Kedves fórumozók,
kérdésem lenne, hogy ha egy USA beli cég küld a részemre munkaeszközt, akkor hogyan kell vámoltatni a terméket. Nem lesz az én tulajdonom, emiatt nem egyértelmű nekem, hogy kell-e áfa vagy nem.
A válaszokat előre is köszönöm.
Kedves Fórumozók!
Webshop indítását tervezem, ahol főképp Ausztriában vásárolt termékeket szeretnék eladni (pár száz forintos terméktől a néhány ezer forintosig).
A kérdésem az lenne, hogy mi ennek a menete? A kint boltban számlával megvásárolt terméket miképp tudom hivatalos módon magánvállalkozóként továbbértékesíteni?
Válaszokat és a tanácsokat előre is nagyon köszönöm!
Elnézést, de nem tudok róla, hogy a vámkódexből törölték volna a tértiáru vámmentességét.
„2017. évi CLII. törvény
XXV. FEJEZET
BEHOZATALIVÁM-MENTESSÉG
66. A Vámkódex 203. cikkéhez
183. § [A tértiárura vonatkozó behozatalivám-mentesség]
A tértiárura vonatkozó behozatalivám-mentesség alátámasztására szolgáló VA 253. cikk (2) bekezdés d) pontja szerinti okmány papíralapon is benyújtható, valamint kiadható.”
„2. FEJEZET
Behozatalivám-mentesség
1 . s z a k a s z
T é r t i á r u k
203. cikk
Alkalmazási kör és hatály
(1) Azon nem uniós árunak, amelyet – miután eredetileg az
Unió vámterületéről uniós áruként vittek ki – három éven belül erre a vámterületre visszahoznak és szabad forgalomba bocsátásra bejelentenek, az érintett személy kérelmére behozatali vámmentességet kell biztosítani.
Az első albekezdés még akkor is alkalmazandó, ha a tértiáruk
csak egy részét képezik az Unió vámterületéről előzőleg kivitt
áruknak.
”
Igen valószínűleg mind vámot, mind áfát kell fizetned.
A UPS-nél meg kell lennie a kiviteli vámokmányoknak. Az alapján vissza tudják érkeztetni.
Üdvözletem!
UPS csomagküldővel március 13-án megpróbáltam magam után küldetni egy csomagot (kb 300e Ft értékben) Malajziába. a kézbesítés dátumát március 17-ét jelölték meg (otthon felejtettem az egyik fontos táskám...). Ez az időpont jó volt nekem mert 20-ig ugyanott tartózkodtam. A csomag azonban nem érkezett meg ezideig, nekünk pedig haza kellett jönnünk közben. Többször emailben és telefonon is kértük a UPS-t, hogy ne kézbesítsék a csomagot, mert már nem vagyok ott, és ki tudja ki fogja azt átvenni, vagy mi lesz a sorsa. A csomag ezalatt Kuala Lumpur mellett dekkolt, nem tudni, hogy miért. Ment a huzavona, hogy felveszik a maláj kollégákkal a kapcsolatot stb. Nem történt semmi, mígnem április 16-án (1 hónapos késéssel) kézbesítették a csomagot a szállásunk recepciósának, 300 km-re a címtől, ahová a csomagot eredetileg küldtük. Ezután maguktól visszavették a csomagot és haza hozták 2 hét leforgása alatt. Május 4-e óta a UPS vámraktárában áll, és most vámot és ÁFA-t akarnak velem fizettetni. Kérdés, kellett volna-e vámot fizetnem akkor is, ha kérésemnek megfelelően nem kézbesítik, hanem visszafordítják a csomagot? Mit tehetek?
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Szerintem kiviteli vámelőjezésbe kell kiküldened. Meg kell adnod az áru értékét, és mikor visszakapod a különbözeti érték után kell csak vámot fizetned, ha van érték növekmény
Hello,
USA-ba kellene visszaküldenem garanciális terméket, ami előzőleg vám+áfával jött be - teljesen szabályosan. Ilyenkor mit kell tegyek, hogy amit majd cserébe kapok, azt már ne vám+áfázzák meg?
köszi!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02