Fellebbezés, másodfokú eljárás


ObudaFan # 2008.07.07. 16:28

Nem kell sehova leírni, hogy nem kéred a megtartását. Azt kell határidőben leírni, ha kéred.

sinus69 # 2008.07.07. 08:03

Szia Monalisa1!
Köszi a tájékoztatást, sokat segítettél vele. Annak tényleg örülök, hogy nincs bírósági dolgokban tapasztalatom, de ilyenkor meg ez nagyon ciki tud lenni.
Mégegyszer köszi, és további szép napot kívánok neked és a többieknek is!

monalisa1 # 2008.07.05. 22:56

Annak örülj, hogy nincs bírósági dolgokban tapasztalatod...

monalisa1 # 2008.07.05. 22:54

Igen, ha te sem kéred a tárgyalás megtartását, ezt feltétlen tudatnod kell a bírósággal. És elég az érdemi nyilatkozatod utolsó mondataként leírni, nem kell külön levél.

Ahány érintett fél mindig annyi példány, tehát jelen eseben: bíróság-, felperes- és alperes = 3 pld. (A negyedik példányt azt magadnak másolatban elraksz az eddigi iratcsomóhoz...)

Szívesen.

sinus69 # 2008.07.05. 22:37

Köszi Monalisa1!
Arra még válaszolj légyszi, hogy a fellebbezési ellenkérelembe kell e beleírni, hogy nem kéri az alperes sem a tárgyalás megtartását, vagy azt egy külön másik levélben kell postára adni?
Elnézést a sületlen kérdésekért, de ezt eredményezi sajnos a tapasztalat hiánya :(
Itt is az a szabály érvényes, hogy egyel több példányban kell benyújtani, mint ahány peres fél van?
Előre is köszi a választ!

monalisa1 # 2008.07.05. 18:48

A II. fokú bíróság csak abból tudja meg a felperesi fellebezésben leírtakra az Ön érdemi védekezését, ha azt haladéktalanul (= ama bizonyos naptári 8 napon belül) megküldi a bíróságnak, 3 pld.-ban.)

Ha az I. fokú bíróság itélete "csont nélkül" átmegy a másodfokon, akkor a II. fokú bíróság határozata a kihírdetéstől egyből jogerős. (Aztán még 3-4 hetet kellhet várni míre a bíróságtól megérkezik az írásos itélet.)

sinus69 # 2008.07.05. 15:17

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni ha lehetsége, mert szorít az idő:
Egy X. Városi Bíróság ítélete ellen a felperes fellebbezéssel élt a Pp.252.§-ban foglaltak alapján és kérte a Megyei Bíróságot az ítélet hatályon kívül helyezésére, valamint az elsőfokú bíróságot új határozathozatalra utasítani.
A megyei bíróság az alperesnek megküldte a fellebbezést, valamint végzésben közölte az alperessel, hogy a felperes tárgyalás tartását nem kérte, ezért amennyiben azt az alperes sem kéri, a kis perértékű ügyben történt fellebbezést a Pp.256/D.§ /2/ bek. szerint a megyei bíróság tárgyaláson kívül bírálja el.
A Pp.256/D.§ /3/bek.alapján azzal a felhívással adta ki az ellenérdekű félnek, hogy a kézbesítéstől számított 8 napon belül kérheti tárgyalás tartását.
Kérdésem a következő: amennyiben az alperes nem kéri a tárgyalás megtartását, akkor van e lehetősége ezzel egyidejűleg úgymond megválaszolni védekezésül a felperes fellebbezésében írtakat, vagy azt külön-külön kell? Van erre valami kialakult gyakorlat?
Ha a másodfokú bíróság nem utasítja új határozathozatalra az első fokú bíróságot, és az első fokon meghozott ítélet helyben hagyja, akkor az egyből jogerős lesz?

Válaszokat előre is köszönöm!