Gondolod szükség van a narratívára...
Az esetek 90%-ban eléri a célját,kiveri a biztosítékot.
Kölcsönzött munkaerő jogai - felmondás
Valamit szerintem nagyon félre értesz, és nem lenne hátrány pontosabban tudni, mit akarnak alá íratni. Amit leírsz, az valahogy nem stimmel.
Ez badarság.
Üdvözlet!
Jelenleg egy kölcsönzőn keresztül vagyok alkalmazott egy cégnél. A közelmúltban olyan változások történtek, ami miatt elvileg már nem kölcsönzött munkaerőként fognak alkalmazni, hanem rendes munkaerőként. Mindezt úgy, hogy ugyanúgy a kölcsönző cég állományában leszek. (Gyakorlatilag a két cég ugyanazoknak a kezében van, csak valamiért jobb volt nekik kölcsönzőként dolgoztatni).
Egy kollégámmal már aláíratták a papírokat, ami elvileg egy "munkaviszony megszüntetés közös megegyezéssel", de tartalmilag az van benne, hogy megszűnik a kölcsönzés, és másnaptól rendes alkalmazottként foglalkoztatják, az eddigi munkakörében.
A kérdés az lenne, hogy a munkaviszony így megszakad-e, vagy továbbra is onnantól számít, amikor kölcsönzött munkaerőként felvettek?
Ti
Legalább erre az egy kérdésemre adjatok választ :
Próbaidő alatt álló, kölcsönzött munkaerőnek szóban felmondanak a munkavégzés helyén (nem a kölcsönbeadó munkáltató!!), majd 2 héttel később írásban közös megegyezéssel kívánják megszüntetni a munkaviszonyát.
Hibázott-e a munkáltató?
Származhat-e bármi előnye a munkavállalónak ebből?
Köszönöm.
„A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani. Tekintettel arra, hogy a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetére a Munka Törvénykönyve (Mt.) munkavégzés alóli felmentést nem ír elő, a munkavállaló a munkaviszony megszüntetése napjáig köteles munkát végezni. Lehetőség nyílik azonban arra, hogy a felek az Mt. rendelkezéseitől a munkavállalóra nézve kedvező irányban eltérjenek és a közös megszüntetés esetére felmentési időben, esetleg végkielégítésben állapodjanak meg. Felmentési idő kikötésekor az elszámolást, munkakörátadást célszerű az utolsó, munkában töltött napon megejteni.”
A munkáltató által kiküldött megállapodás tartalmilag nem tér ki a felmondási időre, illetve a munkavégzésre kötelezés vagy felmentésről sem esik szó. Ebben a formában - tekintettel arra, hogy ráadásul próbaidő alatt álltam a hivatalos verzió szerint - egyszerű felmondással elküldhettek volna, indoklás nélkül mivel ez volt a szándékuk. Ehelyett kaptam egy közös megegyezésest, amivel már csak azért sem értek egyet, mert én nem akartam megszüntetni a munkaviszonyomat.
Ha nem írom alá (mert akkor elfogadnám) mi a következő lépés, mit tegyek, mit ne tegyek, mire számíthatok, hova menjek?
NEM IGAZI KÉRDÉSEK ???
Miért nem, a te fogalomtáradban mi számít igazi kérdésnek?Nem vitatkozni akarok, de te folyamatosan kioktatsz miközben segíteni nem tudsz és talán nem is akarsz. A kérdésemet (a legelsőt) nem hozzád címeztem, hanem bárkihez, aki érdemben hozzá tud szólni... ebbe a párbeszédbe önként léptél be.
Tény, hogy rajtad kívül senki nem állt szóba velem.
A munkajog ennyire problémás, vagy más oka van ennek.. nem tudom, viszont ez a jogi fórum közel sem olyan mint pár éve. Akkor a hozzáértők segítségével ügyvéd nélkül sikerült gyermektartásdíj és kapcsolattartás ügyben nyernem.
Egyrészt ezek nem igazi kérdések, másrészt a 4.-re válaszoltam is. Arra is azt mondtad, hogy te ezt már amúgy is tudod.
Én feladtam, te vitatkozni akarsz, ahhoz meg nekem nincs kedvem.
„Én csak arra válaszoltam, amit kérdeztél. Miért kérdezel olyat, amit amúgy is tudsz? ”
Nézzük:
1/„Rendben van, értem, akkor ez két külön viszony... de akkor még mindíg nem tudom, hogyan kellene nekem bizonyítanom, hogy közölték "nem akarnak többé látni”?
2/„egyáltalán mi közöm nekem a 3. céghez, akiknél ténylegesen végeztem a munkát??? ”
3/„De ha már itt tartunk, ez a visszadátumozás ebben a formában nem egy újabb szabálytalanság, vagy jogsértés, vagy nem tudom minek nevezzem?”
4/„Ezért tudnom kellene, hogyan ránthatom le a leplet, az ottani munkaügyi kilengésekről? Rendszerbe rögzített személyes adatok, kamerafelvételek, telefonbeszélgetések állnak rendelkezésre, melyek mind azt bizonyíthatnák, hogy semmi nem úgy történik, ahogy papíron le van írva... ezek pl. felhasználhatóak (kikérhetőek-e) egy hivatalos eljárás során? Van-e ilyen vizsgálati lehetőség?”
5/„Ha ezzel - a kiküldött verzióval - nem értek egyet, mi a teendőm?”
Ezek voltak a kérdéseim és te nem ezekre válaszoltál.
„A munkáltató nem a kölcsönbe vevő, hanem a kölcsönbe adó”
Az hogy ki a kölcsönbevevő és ki a kölcsönbeadó eddig is tudtam ezt pl. sosem kérdeztem!
Bónusz kérdés: Kapcsolódóan az 5/-hez, kezemben egy papírhalmaz, amivel nem értek egyet, hova-kihez menjek? Vagy várjak? Mire és meddig? Sosem voltam ilyen helyzetben :(
A "bizonygatás " kapcsán, már az utolsó munkanapomat megelőzően, valamint azóta is több hirdetést feladtak az álláshelyre, nem a munkáltató (kölcsönbeadó) még csak nem is a kölcsönbevevő, hanem a 3. cég. Anno is az ő hirdetésükre adtam be a pályázatomat.... Ezeket a hirdetéseket lementettem .jpg fájlként, hátha...
Én csak arra válaszoltam, amit kérdeztél. Miért kérdezel olyat, amit amúgy is tudsz?
... és akkor még mindíg nem tudom, hogyan kellene nekem bizonyítanom, hogy közölték "nem akarnak többé látni".. ?
sőt, továbbra sem tudtam meg semmi olyat, amit eddig ne tudtam volna....
Most komolyan... megint ott tartunk, hogy ismétlem magam.
De nem baj, akkor még 1x:
- cég - munkáltató (kölcsönbeadó)
- cég - kölcsönbevevő
- cég - ?? a tényleges munkavégzés ennél a kft.-nél történt, akikkel én semmilyen jogviszonyban nem álltam, nem állok, de azt sem tudom, hogy a másik 2 cégnek van-e és ha igen, milyen jellegű szerződése a 3.-al, mert erre vonatkozólag soha, semmilyen dokumentumot nem láttam.
A munkáltató nem a kölcsönbe vevő, hanem a kölcsönbe adó.
Én a munkáltatómmal soha nem találkoztam, nem tudom azt sem, hogy a Kft. aki " foglalkoztatott, milyen kapcsolatban állt vele, mert nem ő volt a kölcsönbevevő! Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa mondta ki a végszót, ott és akkor.
Rendben van, értem, akkor ez két külön viszony... de akkor még mindíg nem tudom, hogyan kellene nekem bizonyítanom, hogy közölték "nem akarnak többé látni".. ?
A biztosítási jogviszony és a munkaviszony két különböző dolog. Az egyik egy magánjogi, a másik pedig egy közjogi jogviszony.
Egyébként a szóbeli közlésnél a váltótársam is jelen volt.
24/48-as beosztás alapján az utolsó munkanapom 12.10.-e volt, 11.-én reggel adtam át a szolgálatot, ekkor közölték velem szóban. Mindezt az a tény is alátámasztja - és ez szerintem elég "bizonyíték" - hogy 11.-én megszűnt a biztosítási jogviszonyom, kiléptettek mielőtt bármilyen írásos "megállapodás" készült volna, az aláírásommal ellátva. Amit alá kellene írnom, azt saját kezűleg postai úton (ami szintén bizonyítható) az iratokban szereplő dátumokhoz képest 2 héttel később küldtek ki nekem.
De ha már itt tartunk, ez a visszadátumozás ebben a formában nem egy újabb szabálytalanság, vagy jogsértés, vagy nem tudom minek nevezzem?
Csakhogy az is tény, hogy hosszabb ideig nem jelentkeztél munkára. Tudod bizonyítani, hogy a munkáltató felmentett a munkavégzési kötelezettség alól?
Ezt most hogy érted? Kinek mit kell bizonyítania?
Munkaviszony: Adott, hogy mettől meddig illetve, hogy ez alapján mivel ők akartak megválni tőlem, egyszerűen felmondhattak volna írásban, indoklás nélkül, próbaidő alatt stb...,ahogy a nagykönyvben meg van írva, ehelyett szóban közölték velem, majd 2 héttel később postán, tértivevényesen, kiküldték a közös megegyezéses megállapodást, hogy írjam alá visszadátumozva.
Ezek tények!
Munkabér: A munkaviszonyban hivatalosan eltöltött időre vonatkozó novemberi és decemberi bérjegyzéket is az említett postai levélben kaptam meg december végén, szintén visszadátumozva az aláírásomra várva, miközben bért nem kaptam a munkáltatótól.
Ez is tény!
Sem bérpapírt, sem írásos felmondást, vagy arra vonatkozó dokumentumot nem vettem át a postai levelet megelőzően, az aláírásommal ellátva.
Akkor most?
„akkor csak azzal a nappal vagyok köteles elfogadni, amikor ezt írásban közlik velem”
Igen.
„addig a napig nekem munkabér is jár”
Ez már nem ilyen egyértelmű, felmerül, hogy ki mit tud bizonyítani.
A biztosítási jogviszonyomat 12.11.-el megszüntették. Ha nem fogadom el a közös megegyezést és esetleg ennek következtében (végre) felmondanak, akkor csak azzal a nappal vagyok köteles elfogadni, amikor ezt írásban közlik velem, és természetesen nem visszadátumozva??? Értelemszerűen addig a napig nekem munkabér is jár, amit követelhetek?
Mivel nem mondtak fel, ezért tulajdonképpen fennáll a munkaviszony. Ha akarod.
Mivel nem mondtak fel, ezért tulajdonképpen fennáll a munkaviszony. Ha akarod.
"Tulajdonképpen nem is szűnt meg a munkaviszonyod."
"A próbaidő alatt azonnali hatállyal lehet felmondani."
Akkor most van munkaviszonyom vagy nincs???
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02