özvegyi nyugdíj feléledése

gyertya # 2011.01.09. 10:40

Sok az elmaradás, próbálok mindenkinek válaszolni, aki még eddig nem kapott.

bemari

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíja a 62. életéve napjától éledhet fel, az egyéb jogosító feltételek fennállása esetén.

wicca94

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíja a 62. életéve napjától éledhet fel, az egyéb jogosító feltételek fennállása esetén.

István30

Akár részesült ideiglenes özvegyi nyugdíjban az édesanyja, akár nem, korbetöltés címén nem válhat jogosulttá özvegyi nyugdíjra, csak ha megrokkan.

Bobo001

Örülök, ha segítettem, élvezze az édesanyja sokáig egészségben az özvegyi nyugdíjat.

MINDENKINEK

Megjelent a Magyar Közlönyben a nők 40 év szolgálati idővel történő nyugdíjazásáról szóló jogszabály módosítása. Tekintettel arra, hogy ez a rendelkezés csak egy új kedvezményt vezet be az öregségi nyugdíjra vonatkozóan, az özvegyi nyugdíj szempontjából irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatár nem változik, azt az 1997. évi LXXXI törvény 18. § (1) bekezdése, valamint az 53. § (1) bekezdés c) pontja tartalmazza.

Üdv: Gy.

gyertya # 2011.01.09. 10:45

Az utolsó bekezdést pontatlanul írtam.

Megjelent a Magyar Közlönyben a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény a nők 40 év szolgálati idővel történő nyugdíjazásáról szóló módosítása. Tekintettel arra, hogy ez a rendelkezés csak egy új kedvezményt vezet be az öregségi nyugdíjra vonatkozóan, az özvegyi nyugdíj szempontjából irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatár nem változik, azt az 1997. évi LXXXI törvény 18. § (1) bekezdése, valamint az 53. § (1) bekezdés c) pontja tartalmazza.

Így korrekt. :)

Katalinocska # 2011.01.10. 16:33

Kedves Szakértő!
Férjem 1993.május 7-én halt meg, két gyerekkel maradtam özvegyen! Kaptam az özvegyi nyugdíjat 2005. október 4-ig, mivel kisebbik gyermekem addig tanult.
Mivel férjem halálakor a nők 55-évesen mehettek nyugdíjba, akkor nekem újra éled 55 évesen az özvegyim? Hisz két kiskorúval maradtam egyedül!
Még most vagyok 53 éves és ha még dolgozom akkor is fogom kapni?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

melinda55 # 2011.01.10. 17:26

manyi550331

Szivesen Manyika!! Sajnálom!!!
Neked is B.U.É.K!!!!!!

gyertya # 2011.01.10. 18:57

Katalinocska

Korhatár szempontjából az 55 az Önre irányadó, és munkavégzéstől függetlenül folyósítható az özvegyi nyugdíj.

nanszika # 2011.01.10. 19:11

A barátnőm 1951-ben született. 50% rkkantnyugdíja mellett 6 órában dolgozott. Most munkanélküli lett. Férje1999-ben meghalt. Van 32év munkaviszonya és néhány év munkanélkülisége. Mire jogosult, Milyen nyugellátást kérhrt?

nakata # 2011.01.11. 12:17

T.szakértő
56 éves vagyok egy gyerekkel maradtam özvegy,1992-ben jelen pillanatban is kapjuk az árvaellátást,kérdésem én is kaphatok özvegyi nyugdijat,mikor éled fel az özvegyi nyugdij.
Üdv.Nagy Kata

zsupszo # 2011.01.12. 11:45

Tisztelt Szakértő!
Sok kérdést és választ végigolvasva sok hasonlóságot találtam a problémámra a válaszok között, mégis az én eseten talán kicsit más.
Férjem 1998-ban hunyt el 41 évesen, akkor maradtam itt 3 kiskorúval, akik után kaptam az árva járadékot,ill.az özvegyi nyugdijat is. Én akkor 38 éves voltam. Munkaviszonyom nem volt, főállásu anyaságon voltam. Azota is kinlodok munkahelykereséssel.Azaz nem tudtam osszeszedni 40év (hivatalos)munkaviszonyt.Ma 51 éves vagyok, a legkisebb gyermekem után még kapom mindkét járandoságot. (özvegyi, árva). Fiam még két évig gimibe jár, utána valoszinu nappali képzésre egyetemre jelentkezik.Azaz folyamatos marad az árvaellátás és az özvegyi nyugdij folyositása.ADDIG!!
Kérdésem nekem is az özvegyi nyugdij feléledése lenne. Kaphatnék-e késobbiekben férjem utan özvegyit, ha igen mikor, és kb mekkora az osszeg, nagysága mitől függ?
Válaszát elore is koszonve, tisztelettel: eva

kerann # 2011.01.13. 09:57

Tisztelt Szakértő és hozzá értő fórumozók!

1993 augusztusában hunyt el férjem, én ez év februárjában töltöm az 59. életévemet.
Szeretném megkérdezni, hogy ha gyermekem ez év jauárjában kiíratkozik nappali tagozatos iskolából, akkor én igényelhetem e az özvegyi nyugdíjat (özv.ny. feléledése) 2011 februárjától saját jogon? Kell-e a formanyomtatvány kitöltése mellett bármilyen kísérő levelet küldeni? Még lenne egy kérdésem: Ha lányom pl. január 14.-én kiíratkozott és 12.-én megkapta az árvaellátást, akkor azt neki vissza kell fizetni az onyf-nek?

Köszönöm megtisztelő válaszát!

szusza # 2011.01.19. 14:35

Tisztelt Szakértők!

Édesanyám 1947-es születésű.Édesapám 1998.03.21-én hunyt el.Anyukám 1 évig kapta az ideiglenes özvegyi nyugdíjat,de amikor betöltötte 2009.04.14-én a 62.életévét,özvegyi kérelmét elutasították mondván 3hét miatt kicsúszott az adott 10 évből.
Jelenleg van-e lehetőség,hogy feléledjen az özvegyi nyugdíja?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel:Szusza

Mészáros # 2011.01.19. 14:40

2010 december 30-án töltöttem be 55-ik életévemet. Férjem 1996 szeptember 6-án hunyt el egy évig kaptam az ideiglenes özvegyi nyugdíjat. Jelenleg is kapom az árvaellátást 1994.09.15-én született gyermekem után.
Tudomásom szerint mivel betöltöttem az 55 életévemet beadhatom igényemet özvegyi nyugdíj feléledésére.
Válaszát megköszönöm.

gyertya # 2011.01.19. 21:23

nanszika

Ha valóban rokkantsági nyugdíjas a barátnő, akkor amellett özvegyi nyugdíjra rokkantság címén jogosult lehet. Amennyiben viszont rendszeres szociális járadékban részesül, akkor özvegyi nyugdíjra korbetöltés címén nem lehet jogosult.

nakata

Amennyiben özvegyi nyugdíjat nem, vagy csak 1 évig kapott, akkor sajnos korbetöltés címén nem éledhet fel az ellátásra való jogosultsága, illetve nem szerezhet arra jogosultságot.

zsupszo

A jelenleg hatályos szabályozás szerint, az özvegyi nyugdíja akkor éledhet fel, ha annak megszűnését követően 10 éven belül bekövetkezik a 62. életéve betöltése. Összege a megszüntetett ellátás kiegészítve az időközi emelésekkel, amennyiben saját jogon nyugellátásra nem jogosult. Saját jogú ellátás mellett kb. a fele.

kerann

Amennyiben jelenleg is részesül árvaellátásra jogosult gyermek eltartása jogcímen özvegyi nyugdíjban (az írásából így olvasom ki), akkor nincs teendője, mert az 55. életévét már betöltötte, így arra korbetöltés címen jogosult.
Ha nem részesül, akkor attól függően éledhet fel – vagy nem – az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága, hogy meddig kapott korábban özvegyi nyugdíjat.
Amennyiben a gyermeke tanulói/hallgatói jogviszonya január 14-én megszűnt, akkor a január 15-től felvett árvaellátást vissza kell fizetni.

szusza

Sajnos korbetöltés címen az özvegyi nyugdíjra való jogosultság nem éledhet fel, a hatályos jogszabály szerint történt az elutasítás.

Mészáros

Sajnos korbetöltés címen az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága nem éledhet fel, mert az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 10 éven belül nem töltötte be az 55. életévét.

Kiss Szabolcs # 2011.01.20. 12:57

Tisztelt Szakértő,
Ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte vagy rokkant, de saját jogú nyugellátásban nem részesül, az özvegyi nyugdíj 60%-a annak a nyugdíjnak, amely az elhaltat halála időpontjában öregségi vagy rokkantsági nyugdíj címén megillette volna.
Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha az özvegyi nyugdíjban részesülő egyén külföldi (azaz nem magyarországi) biztosító által részesül saját jogú nyugellátásban? Akkor is marad a 60%-os összeg, vagy lecsökken 30%-ra ?
Válaszát előre is köszönöm,
K. Szabolcs

gyertya # 2011.01.20. 16:28

Kiss Szabolcs

Amennyiben külföldről részesül saját jogon nyugellátásban az özvegyi nyugdíjas, akkor 30 %-os özvegyi nyugdíj jár. Azt a tényt, hogy saját jogon nyugellátásban részesül külföldről, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak be kell jelenteni. (Ez bejelentési kötelezettség)

sajtoskali # 2011.01.24. 10:21

Tisztelt szakértő!

Anyukám 1955. 06.03-án született, s most megvan a 40 éve, nyugdíjba vonulhat. Apám 1949.06.06-án született, s sajnos 2009. dec 26-án nyugdíjasként halt meg.
Anyu 1 évig özvegyi nyugdíjat kapott.
Mikortól kaphat újra özvegyi nyugdíjat?

Köszönettel: Horváth Edit

gyertya # 2011.01.24. 16:41

sajtoskali

Az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága a 62. életéve napjától feléledhet, amennyiben újabb házasságot nem köt.

macus52 # 2011.01.27. 13:27

Tisztelt Szerkesztők!
1952 szept.25. születtem. 2002 szept.18-án férjem elhunyt, ekkor én 50 éves voltam. 1 évig kaptam az ideiglenes özvegyi nyugdíjat.Ez évben szeretném kérni nyugdíjazásomat, jogosult vagyok a 40 év kedvezményezett és 59 évesen előrehozott öregségi nyugdíjra is. Szeretném kérdezni hogy kaphatok e özvegyi nyugdíjat? Ha igen mikortól leszek rá jogosult?

gyertya # 2011.01.28. 19:19

macus52

Sajnos korbetöltés címén az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága nem éledhet fel, mert az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 10 éven belül nem tölti be a 62. életévét. Amennyiben 2013. 09. 17-ig megrokkan, akkor igen.

Tündeboszi # 2011.01.31. 10:42

Üdvözlöm! A testvérem 2009.októberében veszítette el feleségét. Az özvegyi nyugdíjat mostanáig folyósították részére. Mivel kiskorú gyermekét egyedül neveli tovább, a kérdésem az lenne, hogy igényelhető e a további időszakra számára az özvegyi nyugdíj. válaszát előre is köszönöm! Tünde

gyertya # 2011.01.31. 18:00

Tündeboszi

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor

1. a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy
  2. rokkant, vagy
  3. házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

Egy gyermek egyedülállóként történő letartása nem jogosító feltétel.
Amennyiben a fenti feltételekkel nem rendelkezik, az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra nem jogosult.

magyar-szovjet szocpoliti # 2011.02.01. 13:48

Tisztelt Cím!
Nagyon bonyolult kérdéssel fordulok Önhöz. Édesapám 2009. áprilisában meghalt. Édesanyámmal és a három testvéremmel beadtuk az árvasági ellátás, és az özvegyi nyugdíj iránti kérelmet. A gyerekek közül ketten kiskorúak, ketten nappali képzésben tanulunk. Édesapámnak 30 éves szolgálati időt állapítottak meg, amiből 20 évet külföldön (Szovjetunió-Ukrajna), 10 évet Magyarországon töltött. A keresetként csak a Magyarországon dolgozott éveket számolták be, így a legalacsonyabb árvaellátásban részesülünk, édesanyám pedig csak 23 ezer forintot kap. Létezik olyan megállapodás Magyarország és Ukrajna, illetve korábbi Szovjetunió között, miszerint a külföldön töltött kereset is keresetként számít?
Válaszát előre is köszönöm!

gyertya # 2011.02.01. 17:16

magyar-szovjet szocpoliti

Az 1963. évi 16. törvényerejű rendelettel kihirdetett magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény értelmében, tekintettel arra, hogy az édesapja az áttelepülést követően dolgozott, csak a magyar keresetek, jövedelmek vehetők figyelembe az özvegyi nyugdíj és az árvaellátás alapját képező átlagkereset kiszámításánál. Amennyiben ebben az időszakban hiányoznak jövedelmek, akkor a hiányzó napokra a minimálbért kell figyelembe venni.
Az igényelbíráló szerv a fentiekre tekintettel jogszerűen járt el.

monalisa1 # 2011.02.01. 17:25

Mivel édesapád előzőekben két évtizedig Ukrajnában dolgozott, bizonyára vontak tőle nyugdíjjárulékot. Ez pedig az ottani jogszabályok alapján vélhetően feljogosít bizonyos özvegyi nyugdíjra és árvajáradékra, vagyis lehet, hogy onnan is járna nektek bankon keresztül havi ellátmány.

(Sokan dolgoztak/dolgoznak rövidebb-hosszabb időt nyugaton, ennek alapján nyugdíj-, özvegyi nyugdíj ill. árvaellátás járhat nekik az ottani jogszabályok alapján. Ezen az alapon vélem hasonlóan van ez Ukrajnában dolgozottaknál ill. a családtagoknál is.)

Javaslom felvenni a kapcsolatot az Ukrán Nagykövetséggel: 1125 Budapest, Istvánhegyi út 84/B. Félfogadás: hétfő-péntek 8.30-17.00 között.

Lehet akár levelet írni, melyben megadni apukátok pontos adatait, valamint azt hogy hol élt és hol dolgozott, hogy az ottani nyílvántartásokban vissza tudják keresni.

Léteznek un. Kétoldalú Egyezmények Ukrajna és Magyarország között, melyek egyik egyezménye bizonyára a szociális dolgokkal foglalkozik.

Sok sikert, minden jót!

(Az külön írom, hogy az ukrán bérek/fizetések nem valami magasak, vagyis ha járna is nektek ellátás, nemigen lehet valami nagy összeg, sajnálatosan.)

monaLuis
laikus hozzászóló

magyar-szovjet szocpoliti # 2011.02.01. 17:50

Tisztelt Cím!
Áttelepültnek tekinthető az is, aki visszahonosítja magát és ezáltal megkapja a magyar állampolgárságot? A családunk már 2002-ben megkapta az állampolgárságot. Nemcsak azokra vonatkozik e törvény, aki állandó tartózkodási hely címen vállalnak Magyarországon munkát?
Sajnos Ukrajnában nincs özvegyi nyugdíj, illetve árvaellátás, így onnan anyagi juttatást nem kaphatunk. Válaszukat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2011.02.01. 18:14

Akkor hiába a 30 év szolgálati idő, csak az itteni 10 évet vehették figyelembe - ahogy gyertya megválaszolta.

Három évenként lehet méltányossági nyugdíjemelés iránti kérelmet beadni a Nyufighoz, havi pár ezer forint remélhető belőle.

A http://www.onyf.hu honlapról a formanyomtatvány letölthető, illetve a lakhely szerinti Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon ügyfélszolgálatán kérhető.

Anyukád kérhet az önkormányzattól un. lakásfenntartási támogatást, ez januártól a gázszámlát "javítja" valamelyest.