Ingatlan Adás - vétel


drbjozsef # 2022.01.13. 05:10

B.Jani,

Igen, van elővásárlási joguk.
Igen, vonatkozik a "kivett lakóház, udvar" megnevezésre is.
Igen, ez közös tulajdon, onnan látod, hogy egy helyrajzi számon található ingatlannak egynél több tulajdonos van bejegyezve a tulajdoni lapjára. (illetve, akár ezt sem látod mindig, mert ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos is lehet ritkább esetekben)

Eladást "szakszerűen" érdemes végezni, de mivel eleve kötelező ehhez ügyvéd, ezért tőle minden releváns infót meg fogsz kapni.

Szomorú örökös # 2022.01.13. 06:24

drbjozsef

ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos is lehet ritkább esetekben

Anno nekem az öröklési szerződésben anyukámmal az volt rögzítve, hogy a rokonom számára 1 éven belül egy konkrétan meghatározott pénzösszeget kell kifizetnem. Ezek után amikor a kedves rokon beköltözött anyukám lakásába és később egyre inkább azt éreztem, hogy nem akar onnan elmenni sem már, akkor az ügyvéd azt mondta, hogy neki pont ilyen ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonjoga van az ingatlanon. Hivatkozhatott erre vagy óriásit tévedett? Néha úgy éreztem, hogy nagyon nincs képben az ipse, szinte a rokonom szimpla bemondására közölte mindig velem, hogy milyen tartozásom van feléje, annak valódiságát gyakorlatilag sosem ellenőrizte, pedig minden dokumentumot látott-ismert.

drbjozsef # 2022.01.13. 06:37

Nem valószínű. Milyen indokkal lenne ő ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos?

Szomorú örökös # 2022.01.13. 06:40

drbjozsef

Milyen indokkal lenne ő ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos?

Az ügyvéd úgy gondolta, hogy az én anyagi tartozásom feléje ezt megalapozza.
De akkor jól sejtettem, hogy nagyon nem volt képben az ipse. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.13. 07:10

mindig van elővásárlási jog, de azt már nem írták oda, hogy ez "kivett lakóház, udvar"-ra is vonatkozik-e?
Tudod, mit jelent, hogy 'mindig' ?

tájékozatlan # 2022.01.13. 07:52

Segítséget kérnék!
1.Vásárolnék egy családi házat, amiről sok sok beszélgetés után kiderült, hogy zártkerti ingatlanként van bejegyezve. Mit kell tuni róla, mire kell figyelni adásvételnél ilyenkor? MIvel jár, kell-e valami pluszt fizetni emiatt?
2. A héten megyek az ingatlan irodába előszerződést kötni. Az ingatlanos azt mondta, hogy vigyek 500000,- Ft-ot, azzal nyomatékosítva a vásárlási szándékom. A pénzzel és a szerződéssel győzi meg az eladót, hogy eladja a házat nekem. Tudtommal erre való a foglaló, és azt szerződéskötéskor kerül átadásra, szóval nem értem.
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.13. 08:43
  1. Nem vehetsz rá igénybe semmiféle kedvezményt, támogatást, amely csak lakóingatlanra jár. Elővásárlási joga van rá a fél falunak - némelyik szomszéd falubelinek is - kb. hat hónapig tart a folyamat, mire bejegyzik a tulajdonjogodat - ha bejegyzik.
  2. Parasztvakítás. Az eladót nem kell meggyőzni, hogy eladjon, kifejezetten azzal bízta meg a közvetítőt, hogy segítsen neki. Az a pénz valójában azért kellene, hogy a közvetítő bebiztosítsa magát, hogy nehogy ne fizessék ki a jutalékát, (Ezek kivétel nélkül mind paranoiásak, ha a jutalékról van szó.)
B.Jani # 2022.01.13. 17:28

drbjozsef

Sajnos féltem ettől, hogy egy ilyen fake választ kapok tele ferdítésekkel, hazugságokkal. Tudja miért nem adok én jogi tanácsokat?
  • mert nem értek hozzá!! (javaslom önnek is)

Mivel Köztudott, hogy ez az oldal drbjozsefröl és Kovács_Béla_Sándorról szól aki minden jóindulattal nyugtázta drb válaszát, így ezek szerint nem tudják a választ?

Szerintem a fiatalabb generáció, ha találna magának egy hiteles jogász/ügyvédet így interneten, aki elmagyarázza a dolgokat akkor nem az ajánlotthoz menne, hanem hozzá.
Jó látni, hogy elbasszátok...

Szomorú örökös # 2022.01.13. 17:58

ŰB.Jani

Ezt most rendesen benézted. De sebaj, ez már legyen a te bajod.

B.Jani # 2022.01.13. 18:18

azt látom, hogy te mindehová próbálsz oda okoskodni aztán nem szokott bejönni.

Csak a logika kedvéért, ha benéztem, hogy itt nem értenek semmihez és nem segitökészek, akkor most valaki mingyárt válaszol a kérdéseimre, "szakszerüen"
Mert ezt írod....

Majordomus # 2022.01.13. 18:47

B.Jani
Egyszerű a megoldás: ügyvédhez kell fordulni,ott ugyanezt a választ kapod,de ott fizetned kell érte.
Egyébként nem az én tisztem megvédeni őket,de megjegyezném hogy pld.Kbs mint gyakorló ügyvéd évtizedek óta ad itt ingyenes jogi segitséget sok embernek amiért köszönet hár és nem az a stilus amit megengedsz magadnak.

tájékozatlan # 2022.01.13. 18:49
Kovács_Béla_Sándor köszönöm! ------------------------------------------------------
Az említett ingatlant megtaláltam X iroda oldalán, x összegért. El is mentem velük megnézni az ingatlant. Tetszik nekem, de alkudnék, az iroda szerint az eladó meg nem. Sok beszélgetés - alkudozás az ingatlanossal, végül lemondtam az ingatlanról. Újabb keresés közben megtaláltam ugyanazt az ingatlant másik iroda (legyen Y) hirdetésében, sokkal olcsóbban, kb annyiért, amennyit ígértem X irodának. Igenám, de ha nem X irodától veszem meg, akkor tőlem kártérítést követelnek. De szabad piac van nem? X irodával megszüntettem a kapcsolatot, utána került elő a másik hirdetés. Normális ez így, hogy mindenképpen rosszul járok? Nem vehetem meg olcsóbban a házat, mert akkor megbüntetnek?
Majordomus # 2022.01.13. 18:55

Miért lenne ez gond?

Aláirtál bármiféle kötelezettségvállalást
X irodával?

Ha nem, akkor irány a bolt Y irodával.

B.Jani # 2022.01.13. 18:56

Nem akarok segíteni mert olyan jogászra/ügyvédre vágynék, aki nem csak akkor érti az ügyet, ha egy másik ügyvéd paragrafusokról beszél neki, hanem ha egy vidéki Roma asszony a maga stílusában előadja a problémáját ö átlátja mit is akar mondani a hölgy és visszakérdez, helyesbít, pontosít, hogy megoldja a problémát.

Bár ezt nevezhetjük, úgy is, hogy intelligens, empatikus ember.

De azért segítek bár én értelmesen leírtam a kérdéseimet!

Alapvetően 3 kérdésem volt:

1,:
Van e elövásárlási joga tulajdonos társaimnak?
2,:
Hol tudom hivatalosan le ellenőrizni, hogy van vagy nincs elővásárlási joguk?
3,
Hol tudom hivatalosan le ellenőrizni, hogy osztatlan vagy osztott közös tulajdonról van-e szó?

1-re konkrét válasz érkezett:
"Igen, van elővásárlási joguk."

2-ik kérdést mintha fel se tettem volna nem jött válasz :((

3ik kérdésre dupla félre vezetés jött.

"Igen, ez közös tulajdon, onnan látod, hogy egy helyrajzi számon található ingatlannak egynél több tulajdonos van bejegyezve a tulajdoni lapjára. (illetve, akár ezt sem látod mindig, mert ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos is lehet ritkább esetekben)"

  • Nem volt kérdés, hogy közös tulajdon-e!!!

Az volt a kérdés osztatlan vagy osztott közös tulajdon (OMG)

  • És a zárójeles, ö se tudja miről beszél, de azért beírja, had tűnjön okosnak rész.

Mert beír egy zavaró monológot, ami kérdéseket szül, de se egy példával se egy megoldással nem szolgál rá, mi ez, ha nem félrevezetés.

És akkor kérdés nélkül jön egy ilyen:
"Eladást "szakszerűen" érdemes végezni, de mivel eleve kötelező ehhez ügyvéd, ezért tőle minden releváns infót meg fogsz kapni."

  • Ez konkrétan hazugság mert Közjegyző vagy ügyvéd.

Én is értek dolgokhoz, mint legtöbbünk és én is próbálok segíteni különböző fórumokban azoknak akik abban a témában van szükségük segítségre amihez én értek.
De sose vezetek félre senkit, ha valamihez pedig nem értek nem okoskodok!

Írom ezt azért, hogy értsétek, nem célom itt beszólogatni.

B.Jani # 2022.01.13. 19:03

Majordomus nagyon jó amit írsz, egyetértek veled, nekem is előremutató KBS látatlanba.

Aztán ez egy olyan dolog, hogy levezethetsz 1millió kilométert balesetmentesen aztán egyszer üss el egy kis gyermeket egy hibából, örökre gyermekgyilkosnak titulálnak.
Egy ügyvéd/jogász azért keresi szarrá magát és azért kell annyit tanulnia mert neki fedhetetlennek és 100%osnak kell lennie.
nincs olyan, hogy jaj elkurtam egy ügyet bocs életfogytiglanit kaptál majd ha az unokád bajba kerül akkor már tudni fogom mit kellett volna tenni...

Majordomus # 2022.01.13. 20:04

Na,ezért kell ügyvédhez fordulni.
Jogi fórumból tájékozódni kockázatokkal és mellékhatásokkal jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.13. 21:47

Tájékozatlan, te semmiféle jogviszonyban nem állsz az ingatlanközvetetővel. Egyikkel se. Azok majd lejátsszák egymással meg az eladóval, hogy melyiküknek jár a jutalék, és mennyi.

Szomorú örökös # 2022.01.14. 03:23

B.Jani

azt látom, hogy te mindehová próbálsz oda okoskodni

Ez megint nem jött be, de tévedtél már nagyobbat is szerintem. Egyébként is szerintem te vagy az, aki a szakszerű jogi segítséget is elutasítja elfogadás helyett, a gyakorlat pedig ezt nevezi inkább „okoskodásnak”. :-)

Én is értek dolgokhoz, mint legtöbbünk

Ez a mondatod különösen megmosolyogtatott. :-D :-D :-D

Egyébként nekem az előző ingatlanom is osztatlan közös tulajdon volt és a mostani is az, így lényegesen több fogalmam van róla, mint neked. Egy a lényeg: van egy lakóházas ingatlanod, amelyen nem egyedüli tulajdonos vagy, így mindig, kihangsúlyozom MINDIG a társtulajdonos(ok)nak elővásárlási joguk van. Ez azt jelenti, hogy nem te döntesz a vevő kilétéről, ha bármelyik társtulajdonos belép azonos feltételekkel annak a vevőnek helyére, akivel te megegyeztél a szerződésben. Ráadásul ez egy lakóházas ingatlan, ami sokkal egyszerűbb történet, mint mondjuk egy sima zártkert, szántóföld vagy erdő, mert ott 6 hónapig ki kell függesztened az eladás tényét és bárki igényt tarthat a vételre, aki a törvény alapján jogosult rá.

És mennyivel egyszerűbb lett volna beütni a gugli keresőbe, máris neked is kidobta volna ezt:

https://www.bacskougyved.hu/…sarlasi-jog/

Közös tulajdonon a tulajdonostársakat jogszabály alapján illeti meg az elővásárlási jog.....Törvényen – még konkrétabban a Polgári törvénykönyvön – alapuló jog, ahol a közös tulajdonban álló ingatlan eladása során az ingatlan megvásárlására ajánlatot tevővel szemben az ingatlan tulajdonostársait elővásárlási jog illeti meg.....az eladónak a vevőtől kapott, elfogadni szándékozott vételi ajánlatot közölnie kell az elővásárlásra jogosultakkal. Ha bármelyik elővásárlásra jogosult az ajánlatot írásban elfogadja, úgy az ingatlan adásvételi szerződés nem az eladó és a vevő, hanem az eladó és az elővásárlásra jogosult között fog létrejönni.

wers # 2022.01.14. 04:40

Nem volt kérdés, hogy közös tulajdon-e!!!

Nagy ám a baj, ha a kérdező a saját kérdését sem érti! De így persze érthető, miért nem érti a válszokat.

drbjozsef # 2022.01.14. 05:07

Osztott közös tulajdon?
Hűha. Nagy vagy Jani!

Szomorú örökös # 2022.01.14. 06:00

drbjozsef

Osztott közös tulajdon” v.s. „Én is értek dolgokhoz, mint legtöbbünk

Ezek után aztán én ez utóbbin nevettem legnagyobbat! :-D :-D :-D :-D :-D

tájékozatlan # 2022.01.14. 07:16

Kovács_Béla_Sándor
Az első ingatlanos, akivel megnéztem az ingatlant, aláíratott velem a megtekintési nyilatkozatot, amiben az áll, hogyha nem általuk veszem meg az ingatlant, akkor nekem 8 napon belül kártalanítanom kell őket. Vagyis a jutalékukat(?) ki kell fizetnem. Több 10 milliós ingaatlannál ez n em kevés pénz. Ezért járok mindenképpen rosszul.
Az a kérdés, hogy ez jogszerű-e, hiszen velük nem sikerült megállapodni, be is fejeztük az egyeztetéseket.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.14. 08:13

Na, azt nem kellett volna! Talán tisztességtelen egy ilyen feltétel, de nem fogadnék rá már közepes összegben sem.

SolnesM # 2022.01.14. 09:02

Írja kbs a t.... féle vitában :

Tájékozatlan, te semmiféle jogviszonyban nem állsz az ingatlanközvetetővel.

Ja az esetek zömében mondjuk 98 % -ában.. de külföldit vagy nagyon maflát meglehet szívatni alaposan és még jogos is.

A mafla bemegy az irodába megkéri őket, hogy XX kerületben, sőt néha az u. is megadja keressenek neki egy 3 szobás bérletet.

Az iroda elvállalja... ok. sem i gond uram, egy hét múlva meglesz. De a keresésnek díja van.

Aztán az ingatlanos az adatbázisából előhúzza a paramétereknek megfelelő ingatlant.... nem azonnal, hanem mondjuk 5 nap után.
ha tetszik a lakás keresőnek... létrejön a bérlet az ingatlanos felszámítja a díját a tájékozatlan külföldinak vagy a mafla hazainak.

Azért ezeket már eérő tisztázni kell... szépen finoman... mert lépre mehet az ember.
Tehát mindig a kínálatukból választunk és ez ingyenes

tájékozatlan # 2022.01.14. 10:07

SolnesM!
Degradálást nem kértem! Nem végezhet mindenki jogot és tapasztalata sem lehet benne mindenkinek.
Kérlek, tegyél fel te is az én szakmámba vágó kérdést, megkapod te is a választ!
Ha segíteni nem tudsz, akkor ne írj semmit és ne itt fitogtasd a nagyképűséged!