Gondnokság - gyorsan


érdekes # 2010.09.28. 13:31

Kedves segítő, olvasó!
Nem is tudom jó helyre írom-e de megprobálom.
Édesanyámmal elég sok probléma van sajnos szenvedély beteg ital és cigaretta formályában. No és persze emellé beteg és sokszor nem is tudja mit csinál, sajnos nyugdija az nincsen de valami leszázalékolási pénze van de az nem elég semmire, minimális.
Egyedül él, a ház amiben él azon a használati joga van, az lenne a kérdésem, hogyan lehetne elintézni azt, hogy bekerülhessen egy szociális intézményben mert nem lehet őt egyedül hagyni, vagypedig létezik e olyan jogi út, hogy lemondani róla, ha már a szülö lemondhat a gyerekéről akkor a gyerek mért nem mondhat le az anyárol aki bedugta kiskorába az intézetbe és le se sz....ta, most meg én vigyázzak rá, ez így nem fair!
Üdvözlettel, egy olvasó.

Zoé # 2010.08.26. 19:07

Igaza van Majordomusnak a gyerekeknek kellene fizetni a költségeket, ha nem akarják, hogy terhelve legyen az ingatlan. Ami még biztos, ha az otthon ráterhel költségeket az ingatlanra, akkor készülj fel, hogy több lesz az, mint a havi ellátás, mivel annak költségei is vannak,hogy egy ingatlant megterheljen az otthon és annak is, hogy a terhelés lekerüljön az ingatlanról. Nem hiszem, hogy olyan sokkal kellene kipótolni az apa nyugdíját, hogy az annyira vészes lenne a gyerekeknek, na persze van olyan otthon, ahol szaunázni is lehet, de azt persze meg kell fizetni. Én úgy hallottam, hogy 65.000 Ft/hó már vidéki otthonokba ellátják az időseket.

MajorDomus # 2010.08.26. 18:57

A véleményemet fenntartom. elitta az eszét.akkor ne államköltségen gyógyítsák amikor a gyermek kórházakban gyógyszer sincs elég. Ha tönkretette az egészségét akkor viselje a költségeit is. Ha a család gyenge volt ahhoz hogy segítsen rajta akkor tegye meg most.

reniszoszi # 2010.08.26. 06:17

Kedves MajorDomus! Épületes hozzászólásából arra következtetek, hogy aligha ügyvéd, ha meg mégis, akkor csak sajnálni tudom az ügyfeleit. Kívánom, hogy egyszer legyen hasonló helyzetbe és akkor olyan tanácsokat kapjon, amilyeneket adott.

MajorDomus # 2010.08.24. 21:39

Igen. Fizesd ki a különbözetet. Vagy úgy gondoltad hogy az állam eltartja a mi adónkból te meg öröklöd a házát? Nem semmi gondolkodás.

reniszoszi # 2010.08.24. 09:02

Még nem. Azért kérdezem, hogy csak ez az egyetlen módja-e annak, hogy ne terheljék meg a házat? Vagy van más lehetőség is?

Tordesillas # 2010.08.23. 19:54

Megindult már a gondnokság alá helyezési eljárás?
Ideiglenes gondnokság, ha fennállnak a feltételei.
Ha nem lesz a nevén az ingatlan, nyugdíja meg kevés az intézményi költségre (térítési díj + zsebpénz), akkor a tartásra köteles hozátartozó(k)nak kell fizetni a különbözetet.

reniszoszi # 2010.08.23. 18:12

T. Szakértő!

Édesapám alkoholizmusa agykárosodáshoz vezetett, a kórház után átmenetileg a Máltai Szeretetkórházban ápolják kb. még 2 hónapig. Mind szellemileg és fizikailag le van épülve, állandó felügyeletet igényel. A szociális nővér ajánlott 2 szociális otthont, ahol el tudnák látni. Mivel édesapám nevén ingatlan van, és a nyugdíja nem fedezné a havi ellátás ktg-eit, a különbözetet ráterhelnék a házra. A nővér elmondása szerint ha csak az ingatlan haszonélvezete lenne édesapám nevén, akkor a nyugdíja fejében az szociális intézmény ellátná. Sajnos Mivel szorít az idő, nem tudom milyen lehetőségeim vannak arra az időre, amíg édesapámat kiadják a Máltaiból és a gondnokság alá helyeztetési eljárás befejeződik. Csak úgy tudnám kivédeni azt, hogy megterheljék a házat, ha gondnokság alá vetetem édesapámat? Sajnos 2 hónap alatt amennyi idő múlva Máltai kórházból kikerül, nem zajlik le az eljárás. Mit tud tanácsolni? Ha pár hónapig mégiscsak megterheltetem a házat (amíg az eljárás be nem fejeződik) és utána a különbözetet kifizetem, akkor a szociális otthon kötelezhető-e arra, hogy csak a nyugdíj fejében lássa el édesapámat? Köszönöm válaszát!