Értem és köszönöm a kijavítást.
házassági szerződés megtámadása
monalisa: a házassági közös vagyon keletkezése házassági vagyonjogi szerződés esetén feltehetően teljesen más (hiszen ezért kötötték a szerződést, hogy más legyen), tehát itt találgatni, a jogszabály elveire alapozva valószínűleg nagy hiba.
Viszont ha nem kerül elő a szerződés, akkor az abban foglaltakat sem lehet érvényesíteni, de én nem hinném, hogy nem fog előkerülni.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
monalisa: a házassági közös vagyon keletkezése házassági vagyonjogi szerződés esetén feltehetően teljesen más (hiszen ezért kötötték a szerződést, hogy más legyen), tehát itt találgatni, a jogszabály elveire alapozva valószínűleg nagy hiba.
Viszont ha nem kerül elő a szerződés, akkor az abban foglaltakat sem lehet érvényesíteni, de én nem hinném, hogy nem fog előkerülni.
_Wasp_
és felesleges megoldása
_Wasp_
és felesleges megoldása
_Wasp_
és felesleges megoldása
Pappi
A vagyonjogi dolgokat illetően a földhivatalban nézz utána hogy mi melyikőtök nevére van bejegyezve, vagyis ha nem egyértelműen különvagyonról van szó akkor a házasság ideje alatt szerzett ingatlan közös vagyonnak számít - a bejegyzéstől függetlenül. (Földhivatalon kívüli tulajdonlás fogalma, és a bizonyítási teher annál van aki valamit elutasít.)
A földhivatalban pár ezer forintért tulajdoni lap másolatot lehet kérni, és ide jó az egyszerűsített másolat is.
Más. A házasság ideje alatt bizonyára a feleséged "kezelte" a családot érintő hivatalos iratokat, ergo a te vagyonjogi szerződésed stb., stb is őnála feküdt el - bizalommal voltál vele szemben.
Azonban most hogy "élesbe" került köztetek a helyzet felróható, hogy "pont" ama bizonyos fontos okirat nincs meg...
"Mona"
laikus hozzászóló
Akkor meg is fogod kapni.
Jaj csak lássam már mi van a szerződésben.
Mondjuk, kikérhetem a bíróságról ha a válóperes iratokhoz csatolták?
Lehet tartalmilag érvénytelen, de erről egyelőre semmit nem tudunk.
A bontóperben a gyermekelhelyezésről és a kapcsolattartásról mindenképpen dönt a bíróság.
Köszönöm a hozzászólásokat.
Belegondolva: Hajaj, most a hetet ugye meg kell várnom, hátha az ügyvéd, akinél kötöttük, megtalálja az eredetit, de kérdés az ha mégsem, akkor válás esetén a házastársam is
beadhatja a bíróságnak, igaz csak fénymásolatban, de mondjuk ha nem kerül elő részemre egy eredeti példány sem, szóval akkor van-e esély arra hogy tartalmi részekre hivatkozva mégis valahogyan megtámadjam a kánfort játszó szerződést?
A kapcsolattartási rész meg pont jó volna ha benne volna, mert elhelyezési per nélkül teljesen védtelen vagyok, hogy mikor kinél lehetne a kiskorú gyerekünk.
Önmagában az, hogy a gyermekelhelyezés kérdését nem szabályozza a szerződés, nem befolyásolja a vagyoni rendelkezéseket.
a felesleges hozzászólásokat csak a szerkesztő tudja törölni.
A házassági vagyonjogi szerződés lehet semmis, megtámadható és hatálytalan - számodra mind a három jó lehet, mert azt jelenti, hogy nem az lesz a jogi helyzet, ami oda le van írva.
Azt kitalálni viszont, hogy egy ismeretlen tartalmú, ismeretlen formaiságú szerződéssel mit lehet kezdeni, senki nem lesz képes. Szerezd meg a szerződést, vagy annak másolatát elsősorban (másodsorban keress egy ügyvédet).
_Wasp_
és felesleges megoldása
Bocsánat, már azt gondoltam, elveszett a hozzászólásom,
nem tudtam hogy ennyiszer megjelenik. A feleslegeseket hogyan tudom töröltetni?
Köszönöm Mona, telefonáltam az ügyvédnek, de nem biztos hogy megőrizte az eredetit, mondván, hogy "Önök kaptak abból egy-egy példányt".
Ha kaptam is belőle, az nagy valószínűséggel a páromnál van. Nekem meg fogalmam sincs mi áll benne. Amire pedig emlékszem, az az hogy olyan ingatlan is párom nevén szerepel ami kb. két év múlva került a nevére.
Az ügyvéd utánanéz hogy van-e belőle példánya és a héten kiderül, hogy tud-e segíteni?
Az a kérdésem, hogy mi van akkor, ha feleségemnél van mindkét példányunk? Mikor tudom meg, hogy mi van a szerződésben? Hogyan támadhatom meg ha valótlanságok vannak benne?
Kérem segítsetek, kissé ki vagyok ábrándulva, hogy mi minden múlik egy-egy papíron.
Köszönettel: P.
Köszönöm Mona, telefonáltam az ügyvédnek, de nem biztos hogy megőrizte az eredetit, mondván, hogy "Önök kaptak abból egy-egy példányt".
Ha kaptam is belőle, az nagy valószínűséggel a páromnál van. Nekem meg fogalmam sincs mi áll benne. Amire pedig emlékszem, az az hogy olyan ingatlan is párom nevén szerepel ami kb. két év múlva került a nevére.
Az ügyvéd utánanéz hogy van-e belőle példánya és a héten kiderül, hogy tud-e segíteni?
Az a kérdésem, hogy mi van akkor, ha feleségemnél van mindkét példányunk? Mikor tudom meg, hogy mi van a szerződésben? Hogyan támadhatom meg ha valótlanságok vannak benne?
Kérem segítsetek, kissé ki vagyok ábrándulva, hogy mi minden múlik egy-egy papíron.
Köszönettel: P.
Keresd fel a 10 évvel ezelőtti ügyvédet/irodát és kérj másolatot a valamikori szerződésről - remélve előkerül az eredeti példány.
Amúgy egy megállapodás később módosítható, ha azt mindkét fél akarja.
Tehát amíg nem látod/olvasod miben is egyeztetek meg anno, addig itt jogász nem tud érdemi javaslatot, segítséget adni.
A válópert meg nyugodtan beadhatod, aztán majd ott sok minden elrendeződik - bár nem valószínű, hogy az elképzelésed szerint...
Fordulj ügyvédhez, nem utolsó sorban a vagyoni dolgok végett.
"Mona"
laikus hozzászóló
ObudaFan,
a szerződés tartalmával, sajnos én sem vagyok teljesen tisztában, ugyanis aláírást követően nem kaptam belőle példányt, vagy ha kaptam is, azt a kedves párom úgy el tette, hogy fogalmam sincs hol van. A legnagyobb kavarást, nem is párom műveli, hanem szülei és a bátyja, akik egy 36 éves felnőttet irányítgatnak kényük-kedvük szerint. Az is lehet hogy házassági szerződést nem lehet megtámadni, még akkor sem ha a benne szereplő adatok pontatlanok? Vagy ha időközben lényeges változások történtek a vagyonban? Ráadásul gyerekünk született és arról meg semmilyen tudomásom nincs hogy gyermekelhelyezésről, kapcsolattartásról egyáltalán rendelkezik e a szerződés?
Talán azt jó lett volna belefoglalni, hogy 2-3 évente megújítsuk, mert akkor legalább volna értelme betartatni is.
Semmi olyat nem írtál le, ami alapján meg lehetne támadni. Egy kicsit részletesebb kifejtés nem ártana. Még azt sem tudtuk meg, mit tartalmaz a szerződés.
Tisztelt Fórumozók!
Párommal a házasságunk visszafordíthatatlanul megromlott.
Házasságkötésünk előtt ügyvéd ellenjegyzésével aláírtuk a házassági szerződést, de azóta, 10 év alatt sokminden megváltozott családi és vagyoni helyzetünkben, ráadásul a szerződés keletkezésének időpontjában sem volt a párom tulajdonában a lakás, amelyről a szerződésben úgy van szó, hogy az már az ő tulajdona. Szóval minden fontosabb ingó és ingatlan a párom nevén van, de a házassági szerződésben ez akkor nem lett dokumentálva és a lakás vonatkozásában sem fogalmaz teljesen pontosan a szerződés. Kérdésem mire hivatkozva támadhatom meg a szerződést, illetve ha a szerződésben nem szabályozott színlelt adásvételi szerződések születnének párom és rokonsága között, akkor mit tudok tenni a közös vagyon ügyében? Szóval a helyzet bonyolult, megegyezésre nem sok esélyt látok. (Anyós pl. mostanság került haszonélvezőként a tulajdonilapra.) Közös gyerekünket is önhatalmúlag eltiltotta tőlem a "kedves" és az éjszaka leple alatt tudtom és belegyezésem nélkül költözött el a nevén lévő lakásból. Most utólag persze mindent rámfogna, hogy miattam történt mindez, mert én vagyok az agresszív meg meg ilyenek, közben pedig egy ideje ő mérgesíti a helyzetet, mert mindenből veszekedést kreál, sokszor rokonsága bevonásával. Az önbíráskodás rendszeres a rokonai és az ő részéről.
Az előállt helyzet kapcsán jogban járatosabbak segítségét kérném. Üdvözlettel: P.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02