kérdés - közös tulajdon


MajorDomus # 2011.01.25. 19:32

sajnos. Pedig néhol nem ártana

ragyasdezso # 2011.01.25. 18:40

Brizsel

Nincs.

Brizsel # 2011.01.25. 18:35

Kedves Fórumozók!

Az alábbi dologban kérem a segítségeteket. A Társasháznak van egy közös udvara. Joguk van e megtiltani a tulajdonosoknak az udvar használatát az albérlőknek?

Előre is köszönöm

moha1107 # 2011.01.24. 19:35

Jó napot kívánok!Olyan kérdésem lenne,hogy a nagynénémmel van egy közös ingatlanom,ahova beköltözött "pár hétre"a lánya és a családja!Ennek már 9 éve!De neki nincs lehetősége megváltani tőlem a részemet!S mi úgy döntöttük hogy megváltanánk tőlük az ő részüket!!Az lenne a kérdésem hogy én hogyan tudom a tulajdon jogaimat érvényesíteni!Én mondhatom nekik hogy költözzenek ki a házból,mert nekem ilyen terveim vannak?Vagy ha nem adom beleeggyezésemet abba hogy ők bent lakjanak,akkor is bent lakhatnak?Mert a 9 év alatt csak lelakták!Mert az idő nagyon sürget!De az elég szégyen,hogy a saját tulajdonomért kell kuncsorogni!Nekik ez kényelmes,de nekem annál kényelmetlenebb!előre is köszönöm a válaszokat!

briell # 2011.01.17. 19:50

Köszönöm a választ... a gond az, hogy a fél ház is az ő nevén van a haszonélvezet mellett :( Ráadásul nem tudom valós e, de állítólag még jelzálog hitelt is fel tudott az illető venni a házra.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.17. 15:58

Az özvegyi haszonélvezet halálig vagy új házasság megkötéséig tart. Viszont az eladáshoz nem kell a haszonélvező hozzájárulása. (A haszonélvezőé élettárásé meg végképp nem.)

briell # 2011.01.17. 15:48

Jónapot kívánok mindenkinek!
Szeretném megkérdezni, -mivel jogban nem vagyok jártas-, hogy az alábbi esetben hogy is állnak a jogviszonyok?
Anyósom és testvére (anyai rész után) fele arányban örökös egy ingatlanban. A másik fél a nevelőapjuk nevén van. Az özvegyi haszonélvezetet megkapta, ráíratták a testvérek. A házat így nem tudják eladni, mert az anyósomék nevelőapja, és annak ÉLETTÁRSA (tehát élettársi kapcsolat van közöttük) nem egyezik bele az eladásba. Kérdés, hogy a haszonélvezeti jogot az újbóli kapcsolat létesítésével ha csupán élettársi kapcsolatról van szó, akkor elvesztette e a nevelőapa?
(a nevelőapa nem házas, de van egy közös tizenéves gyermekük is)

Köszönöm a válaszukat, Szné H.Gabriella.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.17. 13:34

Nem. Az ilyen árverésen nem lehet a becsérték alá menni, csak ha a tulajdonosok hozzájárulnak.

A természetbeni megosztás lehetőségének semmi köze nincs a tulajdonosok számához, az egyes tulajdonosokat megillető hányadok nagyságához.

stevex # 2011.01.17. 13:17

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a gyors választ!
Gondolom egy ilyen per esetében érdemes előre tájékoztatni - amolyan utolsó lehetőségként - a többi tulajt, hátha meggondolja magát valaki...
(Az egyik tulaj elvben nagyon is érdekelt lehetne, tekintve, hogy a nevezett ingatlanban lakik.)

Korábbi témáknál, ahol felmerült ilyen megoldás ha jól olvastam akkor egy sikertelen árverés esetén a 70%-ra leengedik az árat, amin szinte biztos, hogy valaki lecsap. Jól értem azt is, hogy az árverés ilyenkor a teljes ingatlanra vonatkozik, vagy "csak" az én részemre?

Lenne még egy kérdésem, ami azért foglalkoztat:
Az amerikába költözött tulajdonos részét - aki lehet, hogy már szintén meghalt, ezt nem tudom - egy ilyen per előtt nem lenne érdemes, vagy van rá mód, hogy valahogy kiváltsam? (Bár azt nem tudom, hogy miként kivitelezhető egy ilyen...)

Ez a lehetősé azért foglalkoztat, mert annak megváltását követően már elképzelhető, hogy természetben is osztható lenne - a beleterületi ingatlan fele így eléri az 589,5 m2-t - és "tiszta" tulajdoni lappal - 1 tulajdonos - lehetne értékesíteni.
Ha kivitelezhető egy ilyen, akkor már ez esetben sem kellene tartanom a korábban tapasztalt csekkes felszólítások miatt és anygailag is előnyösebb lehetne...

A választ előre is köszönöm!
Üdv: stevex

ObudaFan # 2011.01.16. 11:27

A közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani. Ha az ingatlan természetben nem osztható meg, és egyik tulajdonostárs sem kívánja a többiek részét magához váltani, a bíróság el fogja rendelni az ingatlan árverési értékesítését.

stevex # 2011.01.14. 14:32

Kedves Fórumozók, Hozzáértők!

Az alábbiakban összegzett helyzetben vagyok, melynek megoldásában szeretném a segítségeteket, javaslataitokat kérni:

Még 2003-ban, édesapám halála után megörököltem a XVII. kerületben egy elég jó helyen, egy sarki ingatlan 1/4-ed tulajdoni hányadát.
Én vidéken életem mindig a családommal, a megörökölt tulajdonnal sem igazán foglalkoztam a kapcsolat hiánya miatt.
Ezen azt értem, hogy a rokonság apai oldaláról nem mondható jónak a viszony és két apai rokon szintén 1/4-ed hányadban tulajdonos az ingatlanban, plusz egy unokatestvér, aki Amerikába költözött még a 70'-es években bár felőle azóta sem hallottam.

A tulajdoni lapon özvegyi joggal be van jegyezve az apám nevelőapja, aki már körülbelül 5 éve halott, de sajnos erről is csak az ottani szomszédoktól értesültem. Ahogy arról is, hogy az ingatlanban az egyik tényleges tulajdonos mellett 2 távolabbi rokon is él, sőt az egyik kissebb helyiséget bérbe is szokták adni.
Ez azért kicsit zavart, de mert nem foglalkoztam a tulajdonommal, nem "kopogtattam be" panaszkodni.

Kb. 3 éve viszont a tulajdoni lap alapján nekem is küldött befizetési felszólításról csekket a helyi vízszolgáltató, mert a bejegyzett ingatlanra küldött szennyvízdíjjat többszöri felszólításra sem fizették be. Ekkor írtam nekik egy levelet - jeleztem, hogy ez nekem így nem tetszik és hogy gondolkodjunk valamilyen megoldásban arról, hogy vagy eladjuk az egész ingatlant, vagy kifizetnek és lekerülök a tulajdoni lapról, de erre nem kaptam választ. Fogadtam hát egy ügyvédet, az szintén írt nekik - levelében kitért a bérbeadás kapcsán engem is megillető részesedésről, pontosabban arról, hogy nyilván eltekintünk ettől, ha hajlandóak megeggyezni valamiben - de arra sem jött válasz. Ügyvédi vonalon további lépés nem történt, pontosabban feléjük, nekem azért javasolta, hogy vásároljam ki Őket, csak erre nincs anyagi lehetőségem.

Írtam levelet a földhivatalnak is - aki az önkormányzathoz továbbította azt -, hogy adjanak tájékoztatást, hogy esetleg a sarki fekvésből kifolyólag külön lehetne-e választani a tulajdoni hányadom szerint és lehetne-e önálló ingatlan, de a helyi méretszabályok/beépítési százalékok miatt ez sajnos nem lehetséges.

Mit tudok tenni, kérni, lépni, hogy valahogy a saját tulajdonom ellenértékét megkapjam, vagy, hogy olyan tulajdoni megosztást érjek el - akár bírósági úton -, aminek eredményeként nem kell tartanom további csekkektől, ha esetleg nem fizetnék be a kötelező díjjakat?

A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!
Üdv: stevex

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.12. 20:13
  1. a sajátjára nélküled, vagy még úgysem, de az egészre mindenképpen a hozzájárulásoddal, mert veszélyben lesz az ingatlanotok.
  2. nem kell, a törvény garantálja, hogy az egésszel, csak közös akarattal rendelkezhettek.
  3. igen
  4. igen, közös tulajdon megszüntetése, kivásárlása

:((
Mesélj valamit az öröklésről és arról, hogy a másik milyen módon jut az örökséghez.

asgard # 2011.01.12. 18:09

Édesapám halála után az utána maradt ingatlanon 50-50 %-ban fogok megosztozni egy személlyel a hagyatéki tárgyaláson. A megegyezéssel nincs gond, a másik fél is benne van a megegyezésben. Viszont nem tudom, hogy ezután -amikor övé lesz a fele ingatlan- milyen jogai lesznek, mit tehet meg? Ebben kérem a segítségeteket.

  • jelzálogot vehet fel a saját tulajdoni részére vagy az egészre nélkülem?
  • lehet kérni a hagyatéki tárgyaláson, hogy a megegyezésbe írják bele, hogy nélkülem/az én aláírásom nélkül nem tehet az ingatlannal semmit?
  • beköltözhet az ingatlanba?
  • visszatarthatja-e az ingatlan eladását, és ha visszatartja, akkor mit lehet tenni?

Ezekben a kérdésekben kérném a segítségetek, és úgy általában kérnék tanácsokat, hogy mire vigyázzak, mert nem akarom, hogy átverjen, nagyon fiatal vagyok, bár nem hülye, ahogy ez a személy gondolja. Ez a másik fél nagyon gátlástalan, át is akart verni többször, pedig még a hagyatéki tárgyalás meg sem volt. Előre is köszönöm a válaszokat és a tanácsokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.07. 10:55

A másik felet lehet rá lehet bírni valamilyen módon a munkára vagy a helyettük elvégzett munka anyagiakban történő megtérítésére?

Nemigen.

Ha az apa a fiával együtt elköltözik albérletbe, akkor jár e nekik bármilyen pénzbeli összeg a másik féltől a ház használatáért?

Nem.

A házra hitel lett felvéve, jelenleg ennek a törlesztőrészletét 50–50%-os arányban fizetik, jogos lenne,ha a törlesztőrészletet a tulajdoni arányok szerint fizetnék?

Ez ennél sokkal bonyolultabb, de az a 2% különbözet aligha lendít sokat bárkin is.

A saját tulajdoni hányadát bárki eladhatja egyedül is, egyébként pedig lehet bíróságtól kérni a közös tulajdon megszüntetését.

Annonim # 2011.01.07. 10:02

Tisztelt fórumozók!

Adott egy családi ház 3tulajdonossal (apa és fia:48% valamint az apa volt élettársa:52%). A volt élettársnak van egy felnőtt korú gyermeke is, aki szintén ott lakik, de tulajdoni résszel nem rendelkezik.
A két család közti kapcsolat eléggé megromlott, a volt élettárs életveszélyesen megfenyegette az apát illetve a fiát illetve tettlegesen is bántalmazta (ill. csak próbálta, mivel kb 55kg-os gerincbeteg, gyenge nőről van szó).
Jelenleg a ház karbantartását (fűnyírás, fahordás, fűtés, festés, falak javítása, takarítás, szigetelés...) egyoldalúan a férfiak végzik. A másik felet lehet rá lehet bírni valamilyen módon a munkára vagy a helyettük elvégzett munka anyagiakban történő megtérítésére?
Ha az apa a fiával együtt elköltözik albérletbe, akkor jár e nekik bármilyen pénzbeli összeg a másik féltől a ház használatáért?
Illetve, ha valaki más odaköltözik (lány barátja vagy anyja új szeretője...) akkor tőlük lehet-e kérni valamilyen díjat pl. albérletit?
A házra hitel lett felvéve, jelenleg ennek a törlesztőrészletét 50-50%-os arányban fizetik, jogos lenne,ha a törlesztőrészletet a tulajdoni arányok szerint fizetnék?
Hogy lehetne a házat eladni, ha a nő közölte, hogy csak akkor hajlandó bármilyen papírt aláírni, ha 2millió Ft körüli összeget fizetnek neki, vagy a tulajdoni hányadokat az ő javára 60-40%-ra módosítják?
Ilyen esetben mit lehet tenni? Bármiféle ötletnek, megoldásnak nagyon örülnének.
Segítségüket előre is köszönöm!

MajorDomus # 2010.12.03. 23:01

akkor a végrehajtó a kikiáltási ar 70 %~ra leállítja az árát,azon mar megveszik.
A te fix reszedet ki kell fizetnie.

Boróka1 # 2010.12.03. 12:15

Akkor nem adhatom el?
Kérnem kell a végrehajtást ha meg akarom kapni a pénzemet.
Jól tudom, hogy olyan esetben, ha a bíróság határozza meg, hogy mennyit kell fizetni a másik tulajdonostársnak, akkor nem lehet leszállítani a kikiáltási árat? Mindenképp meg kell kapnom azt az összeget, amit a bíróság nekem megítélt?
És mi történik, ha többedszerre sem sikerül értékesíteni az ingatlant az árverésen???
Sose kapom meg a pénzem??

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.12.01. 19:57

Nehéz olvasni, amit írsz.

Igen, a haszonélvező megteheti, hogy kiadja a lakást a tulajdonos megkérdezése és jóváhagyása nélkül.

Ha a haszonélvező rendelkezik az ingatlannal, akkor a közös költség azon része, ami nem a ház felújítására fordítódik, azt az anyósnak kell fizetnie, valamint a vízdíjat is.

Tulajdonjogról lemondani nem lehet, csak rendelkezni róla.

Minden a közös megegyezésen múlik. Ha anyós hajlandó lemondani a haszonélvezetéről, megteheti.

ria64 # 2010.12.01. 12:53

TISZTELT ÜGYVÉD ÚR!

A SEGÍTSÉGÉT KÉRNÉM!VAN EGY PÁROM AKIT A KEDVES ANYUKA SZÉTSZEDETT!VISZONT VAN KÉT INGATLAN AHOL MINDKETTŐNÉL A TULAJDONOS AZ ANYUKA FIA!VISZONT MINDKETTŐ INGATLANBAN AZ NAYUKA HASZONÉLVEZŐ!JELENLEG MOST KÜLÖN VAGYUNK A KEDVES ANYUKA FIÁVAL DE TARTJUK A KAPCSOLATOT!FEBRUÁRBAN KÖLTÖZNÉNK ÖSSZE ABBAN AZ INGATLANBAN AMIT VALÓJÁBAN A PÁROM FIZET A MAI NAPIG IS!MOST MÉG NEM TUDUNK ODAMENNI MERT BÉRLIK!JANUÁRBAN HAGYJÁK EL AZT AZ INGATLANT!NOS AZ ANYUKÁRÓL MÉG ANNYIT,HOGY JEHOVA TANUI KÖZÉ ÁLLT BE ÉN VELÜK LAKTAM KÉT HÓNAPIG ÉS TANULTAM GIMIBE,MERT ÉRETTSÉGIZNI SZERETTEM VOLNA!VISZONT AZ ANYUKA MINDENHOL KERESZTBE TETT,DE NEM CSAK NEKEM MÉG A FIÁNAK IS!VISZONT A KÉRDÉS A KÖVETKEZŐ!A HASZONÉLVEZŐ KIADHATJA AZ INGATLANT ÚGY,HOGY A FIA UTÁNA TUDJA MEG,DE NEKI SEHOL NINCS ALÁÍRÁSA!AZONKÍVŰL KÉT GARÁZST IS KIADOTT AZ ANYUKA ÉS MINDEN BEVÉTEL Ő HOZZÁ FOLYIK MÍG A FIA A NAGYKANIZSA PÉKSÉGBEN MINIMÁLBÉRÉRT DOLGOZIK!MOST MINDENTŐL MEGFOSZTOTTA A SAJÁT GYEREKÉT AKI 35-ÉVES LESZ,SŐT RÁÍRATTA ABBÓL AZ INGATLANBÓL A KÖZÖS KÖLTSÉGET,ÉS A VÍZ DÍJAT!EZENKÍVŰL MÉG A TÖRLESZTŐRÉSZLETET A PÁROM FIZETI A MÁSIK INGATLANRA!MÉG ANNYI KÉRDÉS,HOGY HA MI KÜLÖN MEGYÜNK A MÁSIK INGATLANBAN ÉS PÁROM LEMOND ERRŐL A TULAJDONJOGRÓL AHOL MOST ÉL NAGYKANIZSA IRTÁS.U.13. 8800,HASZONÉLVEZET AZ ANYUKÁJÉ!AKKOR AZ ANYJÁÉ LENNE A A JOG!VISZONT A MÁSIK INGATLANNÁL AZ ANYJÁNAK KELLENE LEMONDANI A HASZONÉLVEZETRŐL ÉS AKKOR OTT A FIÁÉ A TULAJDON JOG!BÁR OTT AZ ŐVÉ IS HISZ Ő FIZETI A RÉSZLETETKET!EZ IS NAGYKANIZSA KIRÁLY.U.9-13!REMÉLEM ERRE MÉG JÓL EMLÉKSZEM!AZ APEHNÁL NINCSENEK BEJELENTVE A LAKÓK AMI MÁR EGY ÉVE KI VAN ADVA!ÚGY,HOGY ADÓ NEM TERHELI A HASZONÉLVEZŐT!Ő CSAK BESZEDI AZ INGATLAN UTÁN ÉS A KÉT GARÁZS UTÁN A PÉNZT ÉS MÉG EZ MELLETT DOLGOZIK IS KONYHÁN AHONNAN HORDJA AZ ÉTELT HAZA!NA EZT IS AZ UTOLSÓ NÉGY NAPBAN MEGVONTA TŐLÜNK MÍG EL NEM JÖTTEM!VISZONT PAPÍRT,ILLETVE SZERZŐDÉST NEM CSINÁLTAK A BÉRLŐKKEL,MEGBESZÉLTÉK HA KIMENNÉNEK AZ APEHTÓL AZT MONDJÁK,HOGY ROKONOK!ÉN IGAZÁN CSAK AZ INGATLANOKRÓL SZERETNÉK FELVILÁGOSÍTÁST KAPNI,DE NEM BÁNNÁM HA MINDENRŐL MEGKAPNÁM!MIVEL MI FEBRUÁRBAN MINDENFÉLEKÉPPEN SZERETNÉNK TELJESEN KÜLÖN MENNI A MÁSIK INGATLANBA AMI A KIRÁLY UTCAI!

KÉREM SZÍVES VÁLASZÁT,HA LEHET AZ EMAILOMRA MERT ITT NEMTUDOM MEGTALÁLOM-E A VÁLASZT!KÖSZÖNETTEL:KOVÁCSNÉ DÖME MÁRIA ÉS VALTER KRISZTIÁN AKI A PÁROM AKITŐL MOST SAJNOS AZ ANYJA MIATT ÍGY LEVÉLBEN SKYPÉN MSN-EN TARTJUK A KAPCSOLATOT VAGY TELEFONON!MIVEL ELÜLDÖZÖTTAZ ANYJA!

KÖSZÖNETTEL!


tigrisem16@gmail.com

Honnan lehet megtudni azt,hogy valakinek van-e jogosítványa aki még soha nem mutatta meg vagy talán olyan is van,hogy valaki által

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.01. 12:42

Jaj. Nehogy eladd már azt, amivel már nem rendelkezel szabadon. A bírósági ítélet téged is köt.

Boróka1 # 2010.11.30. 21:32

A következő ügyben kérném a segítségeteket.

Bírósági jogerős határozat értelmében közös tulajdonom született, a közös tulajdont a bírósági határozat oly módon szüntette meg, hogy felperest fizetésre kötelezte velem szemben.
Felperes rokona megkeresett engem azzal, hogy ő megvásárolná a tulajdonrészemet. Az összeg kifizetéséhez hitelt kell felvennie.Az adásvételi szerződésbe azt foglalták bele, hogy a vevő hozzájárul ahhoz, hogy az ingatlanon a hitelt nyújtó bank elidegenítési és terhelési tilalmat jegyezzen be illetőleg az bank az eladó kezéhez folyósítja a felvett hitelt. Az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésének időpontjáról nincs szó a szerződésben..

A bennem felmerülő kérdések a következőek:
A felpereseket a bíróság fizetésre kötelezte,ennek a sorsáról az adásvételi szerződésben nincs rendelkezés, sem tartozásátvállalásról sem az elővásárlási jogukról stb...HAbár rokoni kötelék van a vevő és a felperes között, azért mégis külön álló személyekről van szó!
Másik kérdésem, hogy ha a vevő hitelből vásárol, elegendő a banknak, ha a vevő ad engedélyt az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzéséhez??
Nem a tulajdonosok engedélye szükséges?

köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2010.11.25. 22:07

Az eredeti kérdésedre a válasz : igen, jol làtod !

MajorDomus # 2010.11.25. 22:06

Az eredeti kérdésedre a válasz : igen, jol làtod !

Impossible # 2010.11.25. 21:32

hát köszönöm a kva értelmes válaszokat :DDDDDDDDD

MajorDomus # 2010.11.25. 21:18

A klasszikus eset amikor a 3 szobas lakásban 1 szobában lakik az idos házaspár, s 2 szobát kiadnak bérletbe. (nem albérletbe)